Nadstavba suseda

Prosim Vas podarilo sa nikomu z Vas zabranit/obmedzit suseda pri nadstavbe? Pripadene pustal sa niekto z vas so susedom ohladom planovanej nadstavby aj do sudneho sporu?
Odpovedať
Zle polozena otazka, resp. malo informacii. Ale ak sused splna vsetky zakonne nalezitosti tak ste bez sance a je zbytocne to riesit. Ak nesplna, tak mate velku sancu uspiet.
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd vystihol si to teda úplne presne. @zulka797 mohla by si nám to trocha viac ozrejmiť :)
Odpovedať
@zulka797 ked sa zacne stavebne konanie mozte sa vyjadrit, dokonca mozte mat aj namietky, ale ak jeho pristavba bude splnat vsetky zakonne podmienky, vase namietky budu oznacene ako neopodstatnene a sused stavebne povolenie odstane. Ak budu namietky opdstatnene, tak bud zmeni projekt alebo nenadstavi. Mozte namietkami natahovat jeho stavebne konanie, ale ak vase namietky nebudu mat oporu v zakone, tak len vyplytvate cas a peniaze.
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Čo sa pokladá za zákonné podmienky? Mne napríklad suseda nechce podpísať žiadosť o drobnú stavbu, lebo jej argument je, že jej moja jednopodlažná stavba s výškou cca 2,8m bude tieniť. Asi mi neostane iná možnosť a narušiť 15 rokov trvajúce dobré susedské vzťahy a napadnúť požiadavku stavebného úradu, ktorá nemá oporu v zákone, nakoľko pokiaľ viem, tak majiteľ susednej nehnuteľnosti sa má právo vyjadriť k stavebnému konanie, ale nie k žiadosti o drobnú stavbu. Toto som v zákone nenašiel a preto budem namietať, že stavebný úrad koná nad rámec zákona, teda v rozpore so zákonom a budem sa brániť všetkými mne dostupnými prostriedkami. Na tej stavbe mi záleží a som ochotný obetovať aj do teraz dobré susedské vzťahy. Čo Ty a vy ostatní na to? :-)
Odpovedať
@jamk1 no to su tie zakonne podmienky. Ked jej argument, ze jej budes tienit svetlotechnikou studiou vyvratis. Lebo tienit na pozemok nema oporu v zakone, toto by mal stavebny urad oznacit ako neopodstatnenu namietku a tienenie do obytnych miestnosti je tiez take, ze slnko musi do nich svietit nejaky minimalny pocet hodin... Ale pochybujem, ze jej ides stavat budku rovno pred obyvackovym oknom. Kym sa so sudedou celkom rozkamaratis skus svoju ziadost podporit flaskovanym kolkom (ak ma v dome aj chlapa) a cokoladpvou pecatou formatu A4 aj je sama ;-) Ono aj flaskovany kolok vo forme dobreho likeriku, by u susedy mohol zabrat
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 Vďaka za odpoveď, do žiadneho okna jej tieniť nebudem, to práve v poobedňajších hodinách tieni jej poschodový dom môjmu prízemnému domu, ale to ma v živote nenapadlo riešiť, lebo je to proste tak a hotovo. Im bude moja stavba robiť tieň na dvore a čiastočne na terase a aj to len v dopoľudňajších hodinách cca tak do 10,00 - 10,30. A čo sa týka tej fľašky, tam asi nepochodím, lebo ona je majiteľka vinotéky a nejaké rozhovory na túto tému sú s ňou zbytočné, to mi je jasné vopred. ;-(
Odpovedať
@jamk1 ach jaaaj. :-S Tak to drzim palce, nech to neskonci zabomysou vojnou, aj ked to tam smeruje
Odpovedať
@jamk1 na drobnú stavbu sa vypracovanie svetlotechnického posudku nevzťahuje.. nie je zákonný nárok na presvetlenie dvora, záhradky.. SÚ bude DS povoľovať v stavebnom konaní?
Odpovedať
@zulka797 Pokiaľ je to nadstavba rodinného domu, susedia budú musieť v rámci projektovej dokumentácie mať vypracovaný svetlotechnický posudok vplyvu nadstavby na susedné RD.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Nie, nebude vedené stavebné konanie. Preto aj postup stavebného úradu pokladám za nezákonný. :-)
Odpovedať
@jamk1 tak potom pokiaľ žiadna časť drobnej stavby nepresahuje na alebo nad susedný pozemok, tak susedia sa musia s jej umiestnením zmieriť. K jej uskutočňovaniu nie je potrebný žiadny súhlas vlastníka susedného pozemku ani stavby.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Presne tak na rozdiel od stavebného úradu si to predstavujem ja. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
A susedia sa musia vyjadriť aj k drobnej stavbe? Ide na ohlášku, takže tam žiadne konanie vlastne ani nie je. Stačí dodržať stanovené odstupy a je
Odpovedať
Profilova fotka
@fantana Však práve to je na tom najzaujímavejšie, že samotný stavebný úrad nepostupuje v zmysle zákona a porušuje ho svojou požiadavkou, že vyžaduje vyjadrenia susedov. A čo sa týka tých odstupov, tak pokiaľ viem drobná stavba môže byť postavená na hranici pozemkov. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 presne tak. Alibizmus úradníka keď nechce byť zlým ani jednej strane. Mali sme takého starostu. Pri problémoch že dohodnite sa... Na vec pri ktorej mal dat zo zákona jednoznačnú odpoveď. Netreba sa proste nechať.
Odpovedať
@jamk1 odporúčam DS ohlásiť na SÚ, ktorý do 30 dní musí oznámiť, že k ohlásenej DS nemá námietky, alebo oznámi, že ohlásenú DS možno uskutočňovať iba na základe stav. povolenia. Potom treba napísať na II. stupňový orgán - SÚ v sídle kraja, že prísl. SÚ v predmetnej veci porušuje stav. zákon a koná protiprávne..v rozpore s Ústavou SR. SÚ činnosť na úseku stavebného poriadku vykonáva ako prenesený výkon št. správy, pričom môže robiť iba na základe zákona, t. j. to čo mu zákony a právne predpisy ustanovujú. Nemôžu (SÚ) nikoho nútiť, aby konal niečo, čo mu zákon neukladá.
Odpovedať
Profilova fotka
@janetbla Ďakujem. :-)
Odpovedať
veľa šťastia prajema daj vedieť, ako ste dopadli nakonec
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?