Byvanie v AT alebo v HU

Dobry den, chcela by som sa poradit. So snubencom planujeme stavbu rodinneho domu a nevieme sa rozhodnut, ci ist do AT alebo HU. Problem je v tom, ze obaja zatial pracujeme na Slovensku, ja tu asi pracovat aj ostanem, kedze po nemecky moc neviem. Snubenec mozno casom bude robit v AT. Nasa dilema spociva v tom, ze hladame nieco v blizkosti Bratislavy. V HU su nehnutelnosti lacnejsie, no stat nic moc. Ja som vzdy chcela ist do AT. Otazne pre mna vsak ostava, ako to tam funguje. Nas pripad je takyto. Ja zarabam tak okolo 700 a snubenec okolo 1000 Euro v cistom. Keby sme postavili dom v Rakusku, prisli by s nami dve babky, o ktore sa staram. Tie maju dochodok okolo 300 Euro a jedno nezaopratrene dieta, ktore mam v nahradnej osobnej starostlivosti {6 rokov}. Ako by to fungovalo? Maju babky narok na nejake to dorovnanie dochodku na AT minimum? A co s malinkou? Berieme na nu na Slovensku prispevok, no keby sme isli do zahranicia, tento nam zrusia. Mame potom narok na nejaky prispevok z AT? A keby som v buducnosti mala dieta, ako by to bolo, keby obaja pracujeme na Slovensku a ako, keby v tej dobe uz manzel pracoval v AT? Vopred dakujem za odpovede a ospravedlnujem sa za moj sloh, ale naozaj sa nevieme rozhodnut. Erika
Odpovedať
@ejuska2586 bez znalosti madarskeho jazyka by som nesiel do HU a bez znalosti nemciny by som nesiel do AT. Jednoducha matematika. Co sa tyka uplne starych ludi, nejako mi nesedi vyrok ze sa o obe staras. Ako sa mozes starat o dve babky, ked chodis do prace? Neni to skor tak ze oni sa Ti budu starat o deti? Ak by to bolo tak, tak ja v tom vidim bezohladnost robit si zo starych rodicov au-pair, a v zahranici tito stari ludia su uz uplne odtrhnuti, bez znalosti reci, totalna izolacia. Ale ine je ked Vasim cielom je taka ta socialna turistika, to potom ani sa nemusite pytat, ved ten kto ide po socialnych vyhodach, ten si vie vsetko zratat sam, cie nie? Na dorovnanie dochodku babky urcite nemaju narok okamzite ale po urcitej niekolkorocnej lehote (ak doziju, ze). Co sa tyka dietata v nahradnej starostlivosti, tam tiez nie som si isty ci mozete mu menit trvaly pobyt zo Slovenska. Skor nie.
Odpovedať
podla noveho zakona je v AT uz podstatne tazsie ziskat bezurocnu stavebnu podporu /podm. praca v rakusku alebo trvaly pobyt/, v skolkach a skolach je uz problem s miestom pre dieta, poplatky za auto su niekolkonasobne vyssie, pripojky do domu detto znami si tiez isli plnit sen o byvani v Rakusku, maju problem s financiami, viackrat im stavbu vykradli, teraz su na pokraji rozvodu :-( S vasim prijmom zostante pri Bratislave, na nakupy, vylety a mozno aj do skoly mozete do AT jazdit
Odpovedať
@snowy66 nehvevaj sa, ale ja som sa prisla poradit a nie nechat sa urazat. Babky su nastastie samostatne, no chcem sa o ne postarat aj keby boli "nevladne". A nie, ja ich nevyuzivam, ako tu pises. O malinku sa staram ja, taktiez o svoje deti sa postaram. Co sa jazykov tyka, po madarsky vieme dobre vsetci a po nemecky tiez co to viem. Dakujem za radu, ale pre buducnost by si mohol byt menej utocny, ked uz niekomu radis.
Odpovedať
Tri x som čitala a musim suhlasiť s @snowy66 , že tebe ani tak neide o to,kde bývať ale kde od štatu vyťažiť viac penazí zo socialneho systemu.
Odpovedať
Profilova fotka
Najprv by som počkala až bude mať snubenec prácu v AT.Ak má tam prácu a je socialne poistený,má nárok na prídavky na deti,asi 150 eur mesačne na dieťa.Ak budete na materskej v AT mate narok na materskú,len ak ste odpracovala nejaké roky v AT,inak len soc. príspevok.Na babky nedostanete nič.Okrem toho bude problém s babkami ako s nimi k lekárovi v prípade potreby?Veď oni sú poistené na Slovensku.Pochybujem ,žesa to dá len tak prehlásiť.Ale možno ano,vela Turkov v AT má celú rodinu tam.On pracuje žena je doma a j s mamou a berú príspevky.Dá sa všetko,treba popodávat žiadosti na socialke v rakusku.Ale snúbenec ak bude len snúbenec neviem ako to funguje ,aby si aj Ty mala na niečo nárok.Ked si manželka tak hej.Tak to robia Turci.On robí ,žena rodí berú príspevky a mama jeho tam je s nimi nevie ani ceka po nemecky,je pripojistená na syna.Ja robím sestričku v nemocnici.Máme často na internom takéto Turkyne ,čo ani ceka nevedia.Lebo žiju so synom a nevestou,su poistene.Maju narok byt v nemocnici.Vieš ako ich nenávidím?Nevedia reč,nevedia si nič vypýtat ,ale zvonia o sto šest,furt gestikuluju rukami,neda sa s nimi dohovorit.Tak tam každy den chodia navštevy.A to formou ,že asi pol rodiny 10 - 15 ludi dojde za tou jednou pacientkou,Iný pacienti zvonia ,citia sa ako na hlavnej stanici.Ked nedojde navsteva,baba má mobil,stale s nim chodí za sestričkami ,aby jej syn cez mobil preložil čo vlastne chce.HRUZA.Takéto smeny mám najrdšej,Toto takto chcete aj vy?Bez znalosti jazyka,šak partner bude robiť a vy tam budete celá rodina na prídavkoch?Rakušáci sú ešte furt s prepáčením blbý,v Anglicku už došli na to že existuje akási soc. turistika.Prepáčte musím so snowy66 suhlasit.Mne to totiž vadí.Ja tam robím tým pádom odvádzam v Rakúsku dane.Aj z mojich daní žijú potom takýto Turci a pod. Ale inak ak chcete chodte,dá sa všetko vybavit.Rakušáci a ostatný cudzinci ,čo tam poctivo všetci celá rodina pracujú vas budu nenavidiet.Nechcela by som žit tam kde ma nenávidia....moj názor.
Odpovedať
Profilova fotka
@ejuska2586 vynechajme cely soc. system najprv a zacnime s tym ako by si financovala to byvanie ? hypo na slovensku vam daju len ked zalozite inu nehnutelnost. hypo v zahranicii ,trebalo by mat aspon pozemok (takze ratajme ze aspon 100000 ak rakusko)
Odpovedať
neviem ako chcete v AT vyzit z 1700€ , poistky za auto, nehnutelnost, zivotne poistky, lekari, sluzby, vsetko je drahsie. treba zaratat cestovne naklady, dialnicne znamky. ak tam chcete zit, musite mat trvaly pobyt. = vysoke poplatky. babky na prispevok mat nebudu, ani vy pokial tam nebudete pracovat a odvadzat € do socialneho systemu. a hypoteku vam na SK tiez nedaju, ako pise kolega nadomnou.narok na druzstevny byt takisto nemate. videli ste tu reportaz z kittsee, kde domaci nenavidia vsetkych slovakov? presne pre toto. btw. myslim si ze rozumnejsie je robit v AT a zit na SK. nie opacne. to uz potom obidvaja pracujte v AT ked tam chcete zit.
Odpovedať
Ďakujem za rady. Už sme sa rozhodli, ideme do HU. PS: Je mi ľúto, že si myslíte, že chcem len využívať štát, skôr som hľadela na budúcnosť svojich detí. V každom prípade ďakujem za postrehy a rady.
Odpovedať
Profilova fotka
nechcela som vám podsúvať ,že chcete využiť socialny systém.Len viem ako sa v Rakúsku Rakušania pozerajú na takýchto prisťahovalcov.Chcela som vám to len fakt popísať a to som len zážitky od nás z roboty popísala.Nehovorím o škole a pod.Ja tam robím a žijem na SK.Dochádzam do práce 1.5 hod.Kolegine sa čudujú,prečo radšej nebývam tam.LEBO.Lebo doma som doma.Tam som cudzinka.Deti by som tam do štátnej školy nedala ani za svet medzi turkov a juhošov.Všetky moje rakúske kolegine majú deti na cirkevných alebo sukromnych základných školách,práve kvoli cudzincom.A nie je to žiaden rasizmus.Deti Turkov nevedia poriadne nemecky,vyučba tým viazne,A súkromne školy su drahe.Ani mne sa nepáči ako je na SK.Ale aspon zakladne vzdelanie si myslim že je u nás na slušnej urovni.Deti sa učia doma sú doma.Učia sa nemčinu,angličtinu a verte mi ak mi raz povie syn ,dcera ,chcem ísť von... do cudziny,ešte im aj dvere otvorím nech idú.Vy ste sa tam chceli nahrnut s celou rodinou a dvomi dochodkynami,nie príliš štastný štart v cudzine.Prajem vám aj tak vela štastia :-)
Odpovedať
@kuratko22222 Ďakujem za prianie. No, mi moc na výber nemáme - babky do domova dať nechcem, príde mi to nehumánne. Takže ideme do Rajky s tým, že ja budem naďalej pracovať v BA, tam mi to vyhovuje, a neterku si budeme nosiť do slovenskej školy (taký bol plán aj keby sme išli do Rakúska). V každom prípade ďakujem. Aj tak som bola viac naklonená Maďarsku, keďže maďarsky vieme. A takto ste ma aspoň dokopali k finálnemu rozhodnutiu. Takže ĎAKUJEM ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?