Akú zváračku

Chcel by som kúpiť elektródovú zváračku na domáce práce ale neviem sa rozhodnúť medzi Omicron gamma 166 alebo Kitin 165 ak by ste vedeli poradiť počúvam http://www.zvaracka.eu/kategoria/zvar... http://www.zvaracka.eu/kategoria/zvar...
Odpovedať
Profilova fotka
Nie som profesionál na zváranie elektródami , len kutil. Osobne som si kúpil podobnú zváračku ako je Kitin 165 páči sa mi možnosť kombinácie zvárať aj metodov TIG . Už som si aj dokúpil argotovú fľašu a káble + redukčný ventil , ale nemal som čas to vyskúšať , ale verím , že budem spokojný.
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac Pozri si diskusiu na www.svarforum.cz, je tam veľa užitočných rád a hlavne praktických skúseností od naozaj profesionálnych zváračov. Ale ako som ja už viackrát čítal, tak asi ten Kitin 165. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac mam kitin 165 , mala, spratna, funkcna. Ak sa vsak chces v buducnosti s TIG odporucam skor verziu 150 TIG LA. @instalater s tym kitinom to take jednoduche nie je :). Odhliadnuc od startu skrtanim je problem s ukoncenim zvaru, kedze ho vies ukoncit len oddialenim horaku. Ja prave skusam to nejako obist :)
Odpovedať
Profilova fotka
@instalater Zváranie metódou TIG je veľmi dobrá vec, ale treba to hodne sa učiť nielen zvárať, ale hlavne správne nastaviť stroj. Druhá nevýhoda je, že ak sa zvárajú čo len trochu hrdzavé materiály, tak problém so zváraním je ešte väčší. Je to super na zváranie nových, čistých kusov materiálu, ale na domáce práce, kedy treba zavariť niečo, čo sa po rokoch rozsypalo, by som to ja osobne nebral. Nehovoriac o tom, že kvalitná argónová fľaša (nie prerobená z nejakého špinavého hasiaceho prístroja) musí mať tlakovú skúšku na 300 atm stojí 100-120€ + každé plnenie 80€. Ja za seba by som poradil malý, ľahký zvárací invertor s možnosťou zvárania metódou Mig (Co2) :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Ja načastejšie zváram autogénom . Metoda TIG je vraj dosť podobná. Ešte som ju neskúšal . Chcem skúsiť zvárať mosadz , či to pôjde ako z autogénom netuším.
Odpovedať
Amaterom na bezne domace zvaranie odporucam miesto elektrod jednoznace CO2 zvaracku, je to lahsie, imunnejsie voci amaterizmu tym padom casto aj kvalitnejsie. Daju sa zvarat tensie materialy a veci so sa elektrodov nedaju. Zvaracka sa da kupit do 200 lowendova, bomba vydrzi dost.
Odpovedať
Profilova fotka
@instalater Ak si inštalatér, tak samozrejme, že autogén je pre Teba to najvhodnejšie riešenie. Kyslík/acetylén mám doma tiež, ale priznám sa, že na zváranie som ho už dlho nepoužíval, skôr iba na pomocné práce, ako nahrievanie pri rozoberaní, ak potrebujem niečo ohnúť a hlavne tvrdé letovanie mosadzou. :-)
Odpovedať
@sysell Mať zváračku aj na elektródy ako aj na CO2...Je pravda že na tenké plechy je lepšia CO2..Závisí samozrejme čo zváraš a ako ju využiješ.. ;-)
Odpovedať
@technik007 od kedy sa kupila co2 t.j. hadam aj 20 rokov elektrodova nebola ani zapnuta. ked neratam tig
Odpovedať
@sysell Vo voľnom čase keď nezváraš, robíš aj sódovku???? :-D :-D :-D :-D ;-)
Odpovedať
@technik007 soda je mainstreem, ja robim argonovku - nesposobuje rakovinu
Odpovedať
@sysell ...argón nespôsobuje rakovinu??? V tom som si nie až tak istý....Možno že nie až tak, ako ostatné zvár. technológie, ale sa nepriamo podieľa aj tak na tvorbe ako všetky ostatné... ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@technik007 no na tenke plechy je prave najlepsi TIG, okrem toho je najcistejsi. @jamk1 naplnenie 8l argonu stoji 22,50 € :)
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 kedze argon je inertny plyn tak nema ako :)
Odpovedať
@majkoj Je mi známe že je to inertný plyn ako aj CO2, ale aj tak si neviem vysvetliť ako potom môj sused ktorý zváral 24rokov aj Co2,aj argónom v SES Tlmače a dostal rakovinu pľúc...Poznám viac zváračov a prípady s rakovinou čo tam robili...a ver mi že ani jeden nebol fajčiar...a bolo špičkový zvárači...tak ozaj neviem... :-(
Odpovedať
Profilova fotka
@technik007 ano, ale to nema nic s argonom, ale s elektrodami. Doteraz sa totiz pouzivali cervene TIG, legovane radioaktivnym thoriom. A kedze su vsetci strasny majstri a pri bruseni nepouzivali respirator... Co2 myslim, nie je inertny :)
Odpovedať
@majkoj To že pri prebrusovaní je dosť možné ako píšeš, nepoužívali respirátory...Nezabudnem prípad jedného maliara v SES Tlmače kde mal nastriekať stĺpy na jednu halu s priemerom vo vnútra stĺpa 110cm,dĺžka 10-15m, tak zabral pištol a poď ho striekať...Samozrejme bez "žvára" tam nešiel, respirátor-nehrozil..čakal som kedy mu to pri farbách buchne..výpary riedidla..No a odsávanie??? Nehrozilo..Keď bolo treba tak vyšiel von nadýchol sa a znova...kým neskončil... 8-) 8-) 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Mne plní všetky fľaše a aj robí tlakové skúšky chlapík na Novej Bani a 5l Co2 náplň stojí u neho 7€ a naozaj kvalitný a zaručene čistý argón 75€/40l. Tlak 200 bar a čistota 4,8. Všade inde, koho poznám tak plní za 80€
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 akurat naco by ti doma bola 40l flasa ze ano :). To mas tak cca 48 m3 argonu a pri obycajnom zvarani potrebujes tak do 10l/min., to mas tak na 80h zvarania vkuse :)
Odpovedať
@majkoj aj tig aj mig ma rovnaky vplyv na vznik rakoviny nejde o samotne plyny na ochranu ale o ostatne latky ktore vznikaju pri zvarani a sa vyparuju do prostredia a ked su niektory tak nizko ze to pekne cele dychaju. A co sa tyka skodlivosti tak najviac skodi nererez a potom hlinik ide ram o podiel tazkych kovov a vznik ozonu preto sa pri zvarani cim dalej tlaci aby zvaraci mali minimalne lokalne odsavacie jednotky ale aj kukly s filtraciou
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Práve som chcel napísať, že ja nastavujem prietok 8l/min. To aby som potom s malou fľašou behal každú chvíľu na výmenu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 8l flasu mas na 16h zvarania v kuse, to je mozno na 200m zvaru :), to akoze co robis ? @jumt to sice sedi, ale specialne pri TIG zvaracoch je najvacsi problem radioaktivita TIG elektrod.
Odpovedať
@technik007 ze vraj skodi napr wolframova elektroda ktorou zvaras pri tigu, tak isto rozne smrady so zvaraneho materilau aj to co pise jumt ma daco do seba. @jamk1 prietok staci asi aj okolo 6l neni s tym problem...
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Netvrdím, že nemáľ pravdu. To je ako s autom... máš 65 litrovú nádrž tak nebudeš tankovať plnú? Však to máš na 1500km a týždenne najazdíš len 200. Tak budeš behať každú chvíľu na benzínku? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 no ono je to skor o tom, ci budes za autom nosit vozik s pridavnou nadrzou, alebo si vystacis z mensou v aute :). Neviem si predstavit doma vlacit 40l flasu :). Na akvarku mam 10l CO2 a to uz je riaden macek na prenasanie, specialne ked je plna. PS: ja mam zdroj argonu 10km :)
Odpovedať
@technik007 zvaranie nie je len o argone, alebo CO2. Mala poznamka k zvaracim plynom: argon je inertny plyn, CO2 nie je, ale kedze brani oxidacii poutziva sa na vytvorenie ochrannej atmosfery pri zvarani, podobne ako argon, len je lacnejsi. Pri zvarani su ovela vacsi problem pre cloveka obaly elektod. A v ochrannej atmosfere sa nezvara vsetko.
Odpovedať
@majkoj 8litrova flasa -vacsinou naplnena okolo 200barov pri 8litrovom prietoku vydrzi pri zvarani okolo 3 az 4 hodiny co nie je nic moc 8-) Ze neviem odkial si nabral az 16hodin zvarania :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Tak ja mám Tig zváračku stabilne na jednom mieste a nemám dôvod je niekam prenášať. Preto ani neriešim nejakú malú fľašu. Kam chodíš Ty s Tig-om na výlety, ak to nieje tajnosť? :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 no 4m branu vnutri nepozvaram :) @dodik13 no ako ? 1,196l tekuteho argonu da 1m3 plynu, pri 8l/min to je cca 14h :) .
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Toto je debata na dlho. Ja Ti poviem len toľko, že 4m bránu vonku už dupľom nepozváraš. Neviem, ako si zváral brány, ale ja som mal v dielni, kde sme brány zvárali (nie u mňa doma - tam, také veľké veci nerobím) mali veľké, masívne kovové stoly s kovovou pracovnou doskou, na ktorú sa základná konštrukcia brány, prípadne plotového pola privarila a tak to pripravená konštrukcia sa na tom stole zhotovila. Až hotová kompletne pozváraná konštrukcia sa dávala zo stola dole odbrúsením "pomocných" zvarov, ktorým bola zváraná konštrukcia pripevnené k platni stola. Robilo sa to kvôli tomu, aby sa konštrukcia pri zváraní nedeformovala. Preto ešte raz opakujem - 4m bránu ( a ani 2m) vonku v teréne nepozváraš. Teda pozváraš, len je otázka ako. :-)
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?