Ako spraviť schody?

Profilova fotka
Zdravím, pri realizácií vstupných schodov k RD je potrebné vypustenie pásoviny z platne na previazanie resp. postačuje spraviť schodom základ a neriešiť previazanie. Pri previazaní vzniká tepelný most. Zas neviem ak spravím schody ktoré budu na xps kedže DT na ktoré plánujem pricapiť schody chcem obložiť xps-kom. Zaujíma ma detail či keď "priložím schody k xps-ku nevznikne tam škára po nejakom čase? Vopred ďakujem za rady. Hľadám aj nejakého kreatívneho človeka pre dizajnove návrhy schodiska. Vopred ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Schody zväčša sadajú ináč ako dom a tak sa prikláňam skôr k tomu xps, aby sa to v tom styku netrhalo. Ale teda tá škára tam vznikne a treba s ňou rátať a priznať ju. Ja preto rád riešim povrch schodov pri vstupe z dreva a nie z krehkých materiálov. Ale dá sa to aj s keramikou a vložiť dilatačný profil, alebo dať prah ponad xps. Záleží aj od hrúbky xps.
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy a čo vravíš na prepojenie základu domu so schodmi pomocou roxorov? Klasicky navrtať do základu vložiť a prepojiť. XPS by som použil. Prenášalo by to príliš zimu do domu, alebo to má aj iné nevýhody?Mohlo by to zabrániť praskaniu v spoji, prípadne ho zmenšiť, či nie?
Odpovedať
Profilova fotka
to praskanie tam vznikne tak či onak. lebo dom sadne o par milimetrov viacej ako schodisko -pravdepodobne. Preto by som radšej volil riešenie pri ktorom s tým prasknutím proste rátam. Ono ten roxor je pružný materiál. Ale existuje ešte jedno riešenie, ale to by sa bola musela podesta schodiska odliať spolu so zakladom domu
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy Jasné, rozumiem. Keby som robil schody spolu so základom, bolo by to iné. Bol by to jeden celok. Takže najschodnejšie riešenie je dať na základ domu teda sokel z DT XPS, potom spravit základ pre schody a pri pokládke dlažby resp. čohokoľvek dať dilatačný pásik, ktorým to praskanie nebude také viditeľne, resp. ak tam vznikne istá medzera nepraskne mi dlažba keďže nebude na tom spoji. Hovorím správne?
Odpovedať
Profilova fotka
Ano, presne tak.
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy Vieš mi ešte poradiť ohľadne komína? Ide o to že by som ho chcel zatepliť minerálnou vlnou (doskou). Mam vymurovaný komín a kvôli ochladzovaniu a vzniku kondenzu a dechtu by som ho chcel zatepliť na povale a samotný koniec ktorý je nad strechou. Môžem to spraviť tou minerálnou vlnou?? Dik
Odpovedať
Profilova fotka
Niesom si isty. Komin sme nikdy nedavali izolovat, lebo hlavnou zlozkou toho ze je komin mostom je to, ze cezneho prudi vzduch. Do pasivnych domov su specialne kominy. Tam by som sa potom mozno zamyslel nad jeho izolaciou a pouzil specialnu krbarsku izolaciu
Odpovedať
@piti255 môžeš. Rovnako budem robiť aj ja. Minerálna doskova vlna o hrúbke 4 cm. Komín je betónová tvárnica a nerezova vložka.
Odpovedať
Profilova fotka
@piti255 ano, mineralnou vatou. Presne takto ta mam aj ja (aj v projekte)
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign Daju sa do tej mineralnej vlny dat aj nejake listy na hrany aby to bolo pekne rovne? Dik za info.
Odpovedať
Profilova fotka
@augustin_ugroczy Pozeral som na nete a videl som ze kde kto si dava na betónový plášť komína ešte izoláciu z dôvodu aby predišli vzniku kondenzu a zadechtovaniu.
Odpovedať
Profilova fotka
Kludne ale niesom si istý či to má vplyv. Izolácia je už vovnútri komína. Ktorá pomáha rýchlemu zohriatiu kominovej vložky aby bol dobrá ťah. Kondenz v komíne vzniká počas doby keď sa nekúri a je spôsoben rozdielom tlakov navrchu a spodku a to neviem či nejaká izolácia porieši -pokial sú komíny otvorené, tak to podla mňa ináč ani nebude
Odpovedať
Článok sa načítava...
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?