Zapojenie svetelnej LED reťaze - silnejšie trafo?

Kupil som vianocnu svetelnu retaz (padajuci dazd). V popise k produktu bolo pisane, ze je mozne zapojit za sebou az 5 retazi, problem ale je, ked ich takto zapojim, ze kazda dalsia retaz svieti menej a menej, posledna piata ledva svieti. Jedna retaz ma 8 trubiek v kazdej je 18 led svetiel (spolu teda 144ks). Ked som zmeral spotrebu jednej retaze, bolo to 3W (+- kedze merak meria po 0,5W) – takze 1 ledka vychadza na spotrebu +-0,02W. Vystupne napatie trafa je 5,4 V. Ked som zapojil spolu 5 retazi odber bol stale 3W. Elektrike sa nerozumiem a preto by som sa chcel spytat elektrotechnicky zdatnejsich ako vyriesit tento problem (so zapojenim 5 retazi spolu) – kupit silnejsie trafo? Nieco napr. z tychto ( http://www.avelmak.sk/index.php?lm=176 ) ? A ake napatie 5V alebo 6V, kedze som nameral 5,4V alebo mozem pouzit aj zdroj 12V? (alebo by som takym znicil/spalil ledky? Dakujem za kazdu radu.
Odpovedať
bud rád ,že si nezhorel to vieš biznis. jedna sada má primeranu kapacitu prenosu ,ale ked cez nu prechádza energia pre dalsich 4 sad napatie klesne postupne tak že už nechce svietiť a dakych 2-š 3 volty napajania klesne natolko .že sa to chova ako tebe skus ty robiť ked nedostaneš jesť :-) zvysit napatie -ako noz do krku- posledne mozno budu svietiť ,ale prve zhoria
Odpovedať
@vrajmantak OK, a ako to poriešiť?
Odpovedať
najlepsie ,aby kazda sada sa zapojila do zasuvky ,ktore sa urobene tak .aby dociahli jednotlive sady vidlicou na 220 v. čo hned takto bude urobené ako predlžovacím kablom napajace maju čo robiť, aby udržali jednu sadu nie 5 ks to len keci letakov
Odpovedať
@mayo7 tieto digitálne pásy robia tak, že pri veľkom počte diód (dlhé pásy cez 5m) privádzajú šťavu na viacerých miestach. Aspoň u RGB to tak je (tam je ale skôr problém s farbou slabo napájaných diód na konci). Niečo podobné práve riešim s RGB, no nie som elektrikár, preto ti neviem potvrdiť, či to tak bude aj v tvojom prípade. A určite budeš potrebovať silnejší zdroj. Na webe je veľa informácií ako sa to počíta, zapája...
Odpovedať
5 spojenych retazi bude mat odber cca 15W, kebyze pouzijem takyto zdroj 5V/4A - max. 20W ( http://www.avelmak.sk/index.php?lm=17... ) alebo radsej 6V/4A - max. 24W ( http://www.avelmak.sk/index.php?lm=17... ) FUNGOVALO BY TO CI NIE?
Odpovedať
@slavoslav V prípade dlhších pásov je najlepšie riešenie kúpiť rovno pásy ktoré fungujú na vyššie napätie, pri ktorom nie sú straty také výrazné. Ja mám takto 24V pásy a samozrejme aj trafá k tomu, a napriek dĺžke 5 a viac metrov, na koncoch pásov nemám taký pokles napätia, ktorý by pri 12V pásoch už spôsobil, že by svietili slabšie. Takže ak potrebujete dlhšie LED pásy, určite vyberajte tie na 24V. Cena je väčšinou rovnaká.
Odpovedať
@e1ba platí to rovnako aj pre digitálne RGB? lebo všimol som si že tie napájajú 5 voltami a neviem prečo. Teda tuším, že to bude mať spojitosť s ovládaním, lebo z Arduina je na výstupe 5V, ale to postačuje len na krátke pásiky, potom aj tak musí mať samostané napájanie. Pri analógových mi zvyčajne stačilo 12v a zdroje sú až do 120w a nebol problém s poklesom na konci aj 10m pásu.
Odpovedať
S RGB nemám skúsenosti, v byte máme iba jednofarebné, ale firma ktorá mi ich predala aj inštalovala doporučila ísť do 24 V systému, a toto bol jeden z dôvodov. Cena bola rovnaká, tak predpokladám, že mi radili dobre. :) P.s.: Trafá sú aj 320 W. ;)
Odpovedať
mám presne tieto ledky, ale na 1 trafo zapájam iba 2x8 cencúľov
Odpovedať
@samo_blaho to hej, ked som zapojil dve sady, svietili v pohode tam pokles svietivosti nebol viditelny, no ja mam spolu 8 sad a potrebujem urobit jednu spojenu z piatich a druhu z troch.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?