Vypocet svetelneho toku pre izbu

Ahojte, snazim sa rozumne vybrat osvetlenie do izieb, no nemam v tom uplne jasno pretoze viacere zdroje vypoctu sa lisia. V zasade vychadzam z doporuceni intenzity osvetlenia (iluminacie) pre obytne miestnosti [lx] a plochy miestnosti [m2]. Snazim sa dopracovat k rozumnemu cislu potrebneho svetelneho toku [lm] pre konkretnu miestnost, aby som vedel vybrat vhodny pocet a 'vykon' svietidiel tak, aby som vo finale v miestnosti nemal svetlo ako na operacnom stole alebo pri taboraku :). Jeden z rozumnych popisov som nasiel tu: http://www.klasici.sk/node/221 priklad: - jedalen, doporucenie 200-250lx, priestor 4x4m, cca 2,5m vyska - nad jedalenskym stolom budu vysiet dve svietidla pre lokalne osvetlenie. v strope bude cca 7 zapustenych 'led bodoviek' aby som mohol osvetlit cely priestor osvetlenie stropu (uvazujem ako spolocny komunikacny priestor): 150lx * 16m2 = 2400lm. otazkou je, ci mam uvazovat aj zvisle steny (strop aj steny budu svetle). osvetlenie stola (uvazujem ako lokalne osvetlenie, primarny svet. tok smerom dole): 250lx * 2m2 = 500lm (tu asi staci len plocha stola, podobne ako pre pracovnu dosku). je tu niekto kto sa v tejto oblasti orientuje a moze nam vsetkym trochu objasnit sposob vypoctu? viem, nie je to jednoduche, pretoze (hlavne) led svetla maju iny vyzarovaci uhol, treba zohladnit teplotu svetla, priestor v ktorom sa svetlo nachadza,... da sa to na vyssie uvedenom priklade nejak rozumne vysvetlit? Tiez som si vsimol, ze aj doporucenia akou intenzitou osvetlit priestor sa vo viacerych informacnych zdrojoch lisia. dik za nejaku rozumnu radu, m.
Odpovedať
Profilova fotka
@matobb tak to som zvedavy aj ja, ci je tu na MS borec cez osvetlenie a for free sa podelí s know-how :-) Ja dam asi vsade silnejsie a stmievatelne :-D
Odpovedať
@abobo nuz, riesit to silnejsim svetlom a zvolit si tu spravnu intenzitu stmievacom je sice mozne, ale trochu drahe riesenie :) konkretne v tomto pripade to budem riesit aj ja takto (jedalen tvori komunikacny priestor kde sa hodi obcas mat stlmene svetlo), ale napriklad v zadveri mat stmievac by to bol zbytocny luxus.
Odpovedať
Profilova fotka
@matobb suhlas, ale v zadveri nepotrebujes riesit intnzitu svetla. Radsej das silnejsie...
Odpovedať
Profilova fotka
@matobb Na vypocet osvetlenia sa pouziva software napr. Dialux, Relux a podobne ktory vyratava hodnoty na zaklade konkretneho svietidla v konkretnom priestore. V programe sa voli farba interieru pripadne sa tam umiestnuje dispozicne riesenie co ovplyvnuje vypocet osvetlenia. Pre bytove priestory ale niesu konkretne normy a zakaznik ma casto individualne poziadavky na osvetlenie. Tiez bytove svietidla casto nemaju potrebne data pre vypocet osvetlenia. Vypocty sa preto robia pre kancelarie obchodne priestory a podobne. Doporucujem oslovit predajcu svietidiel s dlhorocnou skusenostou v osvetlovani a urcite vam vyberie vhodne svietidla pre vas priestor. Usetrite si kopec casu studovanim problematiky osvetlenia. Vyrobcovia LED svietidiel casto uvadzaju vykon pouzitych LED vo svietidle v lumenoch ale neuvadzaju skutocny vyziareny vykon zo svietidla co odborny predajca vie odhalit a rata so stratou svietidiel a navrhne vhodne svietidlo pre vas priestor. Preto sa neda len orientovat podla toho co vyrobca udava na obale svietidla. Zial nikto nekontroluje to ci je na obale uvadzany skutocny vykon svietidla v lumenoch alebo je to len teoreticky udaj.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
@matobb No.. ten spôsob výpočtu luménov nie je celkom správny.. chýba Vám tam ešte vzdialenosť zdroja od osvelovanej plochy, uhol vyžiarovania svietidla, odrazy stien, stropu, podlahy, povrchu ktorý osvetlujete atď atď.. ako hovorí Ramon, na to slúži výpočtový software .. každopádne laický, keď chcete v rýchlosti vypočítať koľko cca lumenov budete potrebovať môžete počítať výška svietidla*osvetľovaná plocha* požiadovaná úroveň... údaj ktorý ziskáte je iba orientačný a možno tak na rýchlo stačí.. k nemu treba ešte dopočítať straty... :) @matobb to nie je žiadné know how :))) na svetelnéj technike sa študuje oveľa viac iných vecí ako toto :)))) Treba ešte brať do úvahy to, že norma iba definuje odporúčane úrovne osvetlenia takže je to minimum aby ste si neublížili na zdravý.. oveľa dôležitejšie je vybrať si správny zdroj svetla, zabezpečiť rovnomernosť osveltenia, farbu svetla, smerovanie, ovládanie atď... :)))
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?