Spotreba lustra

namontovali sme obývačkovy luster.....chcem poprosiť o info odborníkov /ja tomu nerozumiem/. Má dva transformátory...je na 12V....jedna žiarovečka má nápis na nálepke 20W....žiarovečiek má 21....pýtam sa kolko má spotrebu celý luster,ked by som to prirovnala na staré žiarovky???? dúfam,že som to napísala jasne....dakujem
Odpovedať
1
2
@staronova 420W + cca 30-50W straty na trafe.
Odpovedať
@hop377 fuuuuu.......dakujem......
Odpovedať
@staronova žiarovečky vymeň za ledky, ak nechceš vymeniť celý luster
Odpovedať
@slavoslav neviem,či sa to dá vôbec...sú tam také mini žiarovky ...nie na závit,ale s takými drôtikmi...radšej to nebudeme pokúšať...je to luster,ktorý nebude svietiť stále...máme aj pomimo osvetlenie....
Odpovedať
máte pravdepodobne typ svietidiel G9, 20W (predpokladám halogénová) žiarovka nie je zlá, no pri počte 21ks je to hrozne veľa.. vymeňte si ich za LED žiarovky (nejakých 2-5W stačí), ktoré majú v porovnaní so žiarivkami polovičnú spotrebu, resp. 10-násobnú úsporu v porovnaní s klasickými žiarovkami, pri rovnakom svetelnom toku. Vstupná investícia do LED žiaroviek je vyššia, no vráti sa vám, to si môžete vyrátať.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova to mas prisesrnu spotrebu elektriny!!! urcite si najdi ake tam su ziarovky a vymen to, sak sa nedoplatis na uctoch za elektriku.... naco ti je luster, ktory nepouzivas??? len tak, pre krasu??? ja mam nad barom 2x 11W - a to pustam vynimocne, si hovorim, 22W svetlo je brutalne moc elektriny.... hlavne svetlo v obyvke mam 2x7W - cize 14W, v detskej mam dokonca 2,4W ledku.... setri :)
Odpovedať
@kaktusik007 niekedy musí človek robiť kompromisy. Ja mám už vysoký vek a slabý zrak,všade mi je tma. Tento luster svieti pekne a hlavne silno. Je vo velkej obyvke ktorá si pýtala impozantné,ale hlavne dostatočné osvetlenie. Bodovky som nechcela,stačia mi v kupelni a chodbe. A máme vedlajšie osvetlenie. Spotrebu budem riešiť v budúcnosti po vyučtovaní 8-) elektriky. Ved sa poobzeraj v albumoch,kolko modnych nepotrebných preprdov majú ich majitelia vo svojich bytoch. A neznášame s manželom žiarovky,kde na svetlo po štiknutí vypínačom musíme čakať pol hodinu,kym sa zohrejú...Neviem,či aj tie ledkové sú také. V budúcnosti to pozisťujem....alebo mi niekto tuná poradí......
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova ta ledka v detskej je taka, ale rozsvieti sa jasno do 20 sekund asi - ani nie, fakt kratucke to je... ale klasicke setriace co mam v kupelni (tam mam take lacnejsie, kedze stale vypinam/zapinam) tak tam to trva aj minutu skoro.... kym svieti naplno,to davam za pravdu :) tak si uzi svetlo teraz :-D a pri vyuctovani elektriky potom neplac, ako sa hovori -- nebudu rikat, ze jsem rikal, ze jsem ti to rikal :-D inak, tiez mam rada vela svetla... a rozsvietene izby... aj preto mam tie setriace ziarovky a ledky --- obyvku a detsku mam zaznutu stale.
Odpovedať
@staronova pravdepodobne mas ziarovky s paticou G4, existuju aj take LEDky, len tu vymenu nedoporucijem, pretoze je pravdepodobne ze mas tie trafa striedave a to LEDkam podstatne skrati zivotnost a za druhe budes mas sice mensiu spotrebu ale hlavne tmu. Podla mna najlepsie riesenie je vymenit za iny luster do ktoreho sa budu dat usporne ziarovky aspon 4ks po 23W. Suhlasim ze najprijjemnjsie svetlo je z klasickych ziaroviek, pripadne halogeniek.
Odpovedať
Profilova fotka
@kaktusik007 to je tak práve na pokazenie očí dobré. 8-(
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 myslela som to ze ked je tma, mam zaznute tieto dve izby a nezhasinam tam - nemam rada iba jeden lokalny zdroj svetla, proste potrebujem v byte vidiet a nie mat tmu
Odpovedať
@kaktusik007 nepise co to mas za ziarovky, ci ziarivky,ci LED,velkost izieb ktore osvetluje, je ine mat obyvku 30 m2 a ine priestor 80 m2. Setriaca ziarovka v kupelni ci wecku,kde niesi dlho sa nevyplati. kym sa rozsvieti minie kopu energie.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kaktusik007 ja mám konkretny luster v miestnosti o ploche 36m2....a to svetlo sa tam pýta.....v situácii,že mám na návšteve detiskááááá
Odpovedať
@hop377 nie nový luster nie.....dlho som zhánala podla velkosti a tiež ceny.....to by som musela svietiť v kuse 5-10 rokov.....a ani by som sa toho nedožila =-) ....muž by ma klofol po hlave, hned ako by som mu oznámila,že chcem nový luster....
Odpovedať
@atlaska ani nie ze minie kopec energie, ale vyrazne sa jej skrati zivotnost castym zapinanim.
Odpovedať
@kaktusik007 ináč,ked tu je debata už aj o šetriacich žiarovkách,pridám.....kúpili sme 2 kusy ...jedna stála nehorázne prachy onehdá.....bolo to možno 8 rokov dozadu.....Philips,lebo iné neznačkové som nechcela.....prvá odišla po pol roku.....druhá po dvoch....Tak potom podme rozprávať o šetrení.....
Odpovedať
@hop377 aj to ak sa maju denne zap.-vyp. 3x uz sa neoplatia a vyrazne sa skracuje ich zivotnost, ale ani koly spotrebe sa neoplati, do chodieb-vstupov, spajz,weciek.....kde sa narazovo svieti menej ako 5min.
Odpovedať
@staronova ved to, preto mam radsej klasicke ziarovky, pripadne halogenky alebo ako krajne riesenie linearne trubice. A hlavne svetlo z nich je podla mna najprijemnejsie. Usporne ziarivky maju nizku zivotnost pri castejsom zapinani a LEDky mizerne svetlo farebne, aj svietivost a teiz kratku zivotnost.
Odpovedať
Ja mam v obyvke halogenovu ziarovku 400W tiez. No svetlo uzasne, priestor skoro 80 m2, takze treba ju tam.
Odpovedať
ahojte, viaceri vyzerate, ze sa vyznate :-) @hop377 @janulikk @kaktusik007 @atlaska chcem sa preto opytat, zatial nemam kupeny ziadny luster/lampu do noveho domu... tak ak pojdem na nakup svietidiel, na co sa mam zamerat (jasne, ze okrem designu), ak chcem aby mi to "nezralo" vela elektriny? resp. ake ziarovky/ziarivky vyberat atd... a teda ak tomu dobre rozumiem, tie usporne ziarivky sa oplatia len do miestnosti, kde casto nesvietim, ako napr. predsien atd? dakujem :-)
Odpovedať
@staronova dá sa , len potrebuješ vedieť päticu. LED ky sa rozsvecujú okamžite bez oneskorenia, majú vysokú životnosť (okrem tých z merkurymarketu, ale menia ich kus za kus pri reklamácii), dokonca si môžeš vybrať z dvoch až troch "odtieňov" belej a o spotrebe ani nehovorím.
Odpovedať
@slavoslav vysoka zivotnost LEDiek? Schvalne si kup dve rovnake, jednu rok pouzivaj a druhu zapni po roku a porovnaj svietovost, to budes prekvapeny aky bude rozdiel v svietivosti. Uz som to tu pisal davnejsie, udavana zivotnost LED napisana na krabicke je len zbozne prianie vyrobcu. Zivitnost u LED sa udava vypoctom a znamena ze musi svietit aspon 50% zdrojov so 70% svietivostou.
Odpovedať
@hop377 to o tých ledkách si kde nabrala? horšie a slabšie svetlo, kratšiu životnosť? čo, žijeme v rozdielnych vesmíroch? veď práve opak je pravdou. Ak sa ti páči "žlté" svetlo klasických žiaroviek, tak aj na to mysleli súdruhovia inžinieri, aj také ledky dokážu a tiež s tou svietivosťou treba nahrádzať adekvátne zdroje nie že za 60w žiarovku vymením 1w ledku a očakávam od toho zázraky.
Odpovedať
@svenka ja by som vyberal luster s paticami E27, v krajnom pripade E14, do tych si mozes vyberat rozne svetelne zdroje a hlavne taky aby neboli ziarivky/ziarovky prilis uzavrete, teda dobre vetranie hlavne zhora.
Odpovedať
@hop377 LEDky používam už 7 rokov, rôzne typy od rôznych výrobcov, ver mi viem o tom niečo. A nehnevaj sa na mňa propagovať klasické žiarovky (výhrevné telesa po novom, keďže ich EU už zakázala vyrábať od istého času) ... nemáme sa vrátiž aj k CRT obrazovkám? sorry za iróniu .
Odpovedať
@hop377 o životnosti sa nehádam tam to je v tých horších prípadoch porovnatelné (čo dokázali aj laboratórne testy) ale už počas zníženej životnosti sa cena vráti. návratnosť je cca 2-3 roky závisí od typu.
Odpovedať
@slavoslav to ze ich EU zakazala vyrabat neznamena ze nie su dobre, hlavne co sa tyka podania svetla a farieb.. A co sa tyka vyhodnosti LEDiek pozri technicke udaje LEDiek a halogenov, uvidis ze uspora na LED oproti halogenom pri rovnakej sviietivosti nie je takmer ziadna.
Odpovedať
@staronova vsetko zalezi od toho kolko sa s tym lustrom svieti a aky priestor osvetluje. mozno by stacilo spravit dva vypinace (kazdy na polovicu ziaroviek) a svietit iba polovicou a pri potrebe silnejsieho svetla zapnut cely luster. pokial by ste denne svietila asi dve hodiny, tak za mesiac to vyjde asi 2 eura. ci je to dost, alebo malo alebo zanedbatelne zalezi od vas. ledky su sice super, ale naklady na vymenu vsetkych svietidiel by asi prekrocili cenu za energiu, ktoru dokazu usetrit. ale zase opakujem, vsetko zalezi od toho , kolko sa s tym svieti. @kaktusik007 to mi chcete tvrdit ze mate v detskej izbe iba jedno svetlo s prikonom 2,4W? To by som asi zacal setrit na okuliare pre deti.
Odpovedať
Profilova fotka
@pleski mam tam dve svetla - toto je jedno zo stropnych, druhe ma vykon 7W a je to setriaca ziarovka a paradoxne dava menej svetla (moze to byt aj sposobene ze je tam iny luster, celkovo nan su referencie ze svetlo moc neprepusta, maju tam to slniecko z ikea) prvy luster, kde je 2,4W ziarovka, je to zavit GU10 a ano - je to bodovy luster na 4 ziarovky, ale mam tam iba jednu jedinu nasmerovanu dole na priestor, kde sa hraju... a fakt to staci, svetla maju dostatok. este poznamka - moje deti maju 3 a 4 roky, takze sa nejedna o pracovne svetlo a pisanie do zosita. ale na kreslenie je to aj tak dostatocne. @svenka suhlas s @hop377 - vyberaj podla zavitu... este si mozes vybrat aj GU10 - aj na to je celkom vyber, ale to je uz drahsie ako zavitove E14 ci E27
Odpovedať
@pleski v konkretnej izbe mám 6 možností svetla 8-) 1.-nad jed.stolom 2.-nad tv stenou-intim bodovky 3.4. na dvoch stenách kvázi obrazové lampy a nakoniec menovaný luster,ktorý sa dá ovládať na tri fázy....to je bud svieti jedna časť svetiel,alebo druhá alebo všetky svetlá....takže mám možnosť šetriť a nebudem riešiť 2 Eurá mesačne....ja si vždy poviem,že si doprajem,ved nefajčím a nepijemmmmm....ale dakujem všetkým za prípadné rady....učím sa....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?