Rozmiestnenie LED v obyvacko-kuchyni

Potrebovala by som poradit s osvetlenim....este nie sme rozhodnuti aky typ stropu pouzijeme, mame dve verzie- bud rampu alebo v strede dekoracny strop. Uzka cast v planiku je kuchyna, vacsia cast je obyvacka ... Mam osvetlenie pre obidve verzie stropu. Ktora varianta sa vam pozdava viac? Resp. poradte ako este upravit osvetlenie? V strede urcite chceme klasicke stropne svietidlo.
Odpovedať
@mirunka33 Keď tie krížiky znamenajú bodové svetlá tak by som radšej išiel do LED panelov. Led panely sú výkonnejšie a dáš ich menej a cez difúzny kryt rozptyluje svetlo, nie je to také ostré ohraničené ako u bodoviek. To sa mi dosť nepáči osobne.
Odpovedať
@kajo873 ano tie kriziky su bodovky..... led panely to su tie pasiky co sa vyfrezuje do sadrokartonu a da sa na to kryt? tiez som rozmyslala nad nimi ale nakoniec sa predsa len priklanam k led bodovkam :)
Odpovedať
Ako laikovi mi obidva navrhy pridu ako svetla nahadzane hala bala. Ono sa to mozno nezda, ale osvetlenie je velmi dolezitou sucastou celkoveho designu. Ja osobne by som sa bud inspiroval hotovym profi riesenim, alebo by som to zveril architektovi. Mne napriklad vymysel take ukoncenie podhladu, ze led pas krasne osvetluje stenu, ale nevidno, takze nesvieti do oci. Obyvacka je rozdelena na jedalensku cast a "gaucovu" cast. A tomu zodpoveda aj osbetlenie. Ked chceme navstevu pozvat k stolu, tak zasvietime luster nad stolom a zvysok miestnosti doladime stievacimi bodovkami. Ked si chcem citat, zasvietim iba bodovky nasmerovane na gauc. Ked chcem pozerat telku, zasvietim iba led pas pri stene. Takto mam zakazdym inu miestnost - podla nalady. navrh a vizualizacie robil architekt Salus Peter
Odpovedať
@mirunka33 Tu máš príklad LED panelov http://ledakcia.sk/led-panels/?gclid=... Existujú kruhové, štvorcové obdĺžnikové. Majú rozmer (štvorcové) od 5x5 aj do 60x60 cm... Sú aj zapustené do sadrokartónu a aj na povrchovú montáž. Rôzne výkony odvíja sa od rozmeru. Odporúčam dať neutrálnu bielu okolo 4000°K. Menej je už dosť žltá a viac je už zasa jasná biela až do modra pri vyšších hodnotách. Ako som písal mne sa osobne led bodovky čo sa týka osvetlenia neľúbia lebo robia ostré prechody, nemáš tak pekne rozptýlené svetlo. Napríklad v kúpelni dva 18W led panely a svetla až až http://www.modrastrecha.sk/blog/kajo8...
Odpovedať
@liero kedze nie som elektrikar ani architekt...tak ano...nahadzala som to tam hala-bala - podla mojho laickeho uvazenia. Bohuzial na architekta neostali peniaze, tak sa snazim svojpomocne sa dopracovat k nejakemu rozumnemu rieseniu rozmiestnenia svetiel. Ale dakujem za nazor, musim povedat ze tym svietidlom nad stolom si ma inspiroval :-)
Odpovedať
@kajo873 tak to je teda chrobak v hlave! Rozmyslam nad nimi uz treti den a cim dalej tym sa mi viac tie panely pacia. :-)
Odpovedať
@mirunka33 Škoda nemám ich nafotené aj v iných miestnostiach, nemám čas tam teraz skočiť a pofotiť to, by som ti to poslal. A existujú nad stôl také že svetlený strop. Je to parádne, ale aj parádne drahé. Takéto neičo som chcel nad stôl alebo do obývačky, len tá cena sa pohybude okolo tisícky.. http://montazsadrokartonu.sk/wp-conte... http://svetelnestropy.sk/wp-content/u... http://svetelnestropy.sk/modely/kruhove/
Odpovedať
@kajo873 oooolaaaalaaaaaaaa :))) tak to sa cenovo pohybujeme uz uplne niekde inde. Vyzera to super ale musim najst lacnejsiu alternativu. Co povies na taketo nieco? http://www.led2.eu/tovar/led2-square-... je to sice mensie ale do malej obyvacky by mohlo byt, nie?
Odpovedať
Hej aj také sa dá dať. A mylsím že by si našla aj lacnejšie. A napríklad vieš zohnať rôzne rozmery s rovnakým dizajnom, tak si môžeš z toho vytvoriť aj nejakú mozaiku alebo čo na strope.... Ale dobré to dať na dvojvypínač aby to zasa silno nesvietilo ked nebudeš potrebovať. A pozerám že toto nie je led, ale na neónové trubice T5, prípadne vieš tam dať aj LED trubice už existujú. Pohladaj LED panel 60x60 prípadne sú aj 60x120. povrchová montáž. Napríklad toto http://led-solutions.cz/led-panel-60x... dá sa aj zavesiť aj povrchovo montovať. Prípadne http://www.elproshop.cz/ep/eshop/37-1...
Odpovedať
Profilova fotka
@mirunka33 Staci prist k nam do showroomu a vyriesime to za chvilu. Ukazeme ake su moznosti. Ktore svietidlo ako svieti pretoze pocet svietidiel a ich pozicia zalezi od vyberu konkretneho svietidla. Su tam totiz vykonove rozdiely.
Odpovedať
@ramoon presne to mam v plane :-) Len najskor musime vyriesit podhlady, lebo sa to u nas meni kazdy den :-|
Odpovedať
Profilova fotka
ahojte strechaci :-) potrebujem vyriesit tentop rebus :-D mame miestnost 5,5x11m, naprojektovane 20x led panely vo vzdialenosti 120cm, chcela by som nieco mensi max rozmer 12x12cm, co som nasla na nete max 6w so svietivostou 300lumenov (sorry, ak tliacham, fakt som totalny laik)...a teraz otazka, staci mi to? nebude tam tma? k tomu je este jedno svietidlo nad kuchynskym stolom a dalsie v strede obyvacky...pre predstavu prikladam nakres...dakujem @ramoon
Odpovedať
Článok sa načítava...
@wewika1: 20x300lm by malo byt dost. Zda sa mi to az privela, ak nebudu stmievacie.
Odpovedať
Profilova fotka
@liero tak toto bol moj navrh, dizajner tam dal povodne 17x17 900lm 12kusov, skoro som odpadla, vyzeralo to ako v kancelarii (o kvalitách dotycneho radsej pomlcim). kto by mi vedel poradit kolko co je take optimum na tuto plochu? ake rozpatie? zatial su vyvedene len kable, cize este stale sa s tym da pracovat nastastie :-S
Odpovedať
Profilova fotka
@wewika1 pozri si nasu stranku led2.eu pripadne casca.sk Najdes tam svietidla SLIM. Priemer 145mm 12W 960lm, priemer 170mm 18w 1440lm, priemer 220mm 24w 1920lm. V katalogu najdete aj doporucovane vzdialenosti svietidiel pre bytove priestory a je to cca 1,5m pre 145mm, 2,5m pre 170mm a 2,5m pre 220mm priemer. Ak to chcete stmievat tak potrebna vymena transformatora.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon dakujem , prestudujem si. btw, co znamena vymena transformatora? poznam to len v suvislosti s VN :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@wewika1 transformator ktory je dodavany k svietidlam je nestmievatelny ako vatsina LED svietidiel. Zial stmievanie LED nefunguje na rovnakom principe ako stmievanie ziaroviek. Pre stmievanie LED sa pouziva stmievatelny transformator ktory ma najcastejsie riadenie stmievania DALI - inteligentne instalacie, 1-10v, pripadne DALI sa da zapojit ako tlacitko cize vam staci namiesto vypinaca tlacitko co je najlacnejie riesenie. Pouzivame stmievatelne transformatory TCI jolly ktore tiez najdete na nasej stranke. Cena transformatora sa pohybuje cca od 20€/ks.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon dakujem za odpoved, hned mi je to jasnejsie ;-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?