Prečo si takmer nikto nedá urobiť projekt osvetlenia?

Osvetlenie je rovnako dôležitý prvok v interiéry, ako kuchyňa, alebo kúpeľňa. Bez aspoň hrubého návrhu nie je možné ho zrealizovať tak, aby spĺňalo potreby estetického doplnku a účinného osvetlenia pri zachovaní energetickej úspory. Práve dnes sme riešili priestor, v ktorom sú dva spínače na 70 m2 v novostavbe a všetko je už vymaľované. Pritom stačí trochu sa tomu venovať, pridať pár vypínačov a posunúť pár káblov. Osvetlenie si ľudia nechávajú projektovať od elektrikárova, alebo "sádrokartonistu". Keď už nič iné, aspoň si vyhľadajte nejaké obrázky zariadených interiérov a ukážte elektrikárovi, ako by malo osvetlenie v miestnostiach vyzerať, aby vedel, čo má robiť.
Odpovedať
1
2
@ernesttyukos Niekomu odpovedáš, alebo si len napísal svoj názor? Ak odpovedáš, treba pokračovať v téme. Ja som mal v projekte aj všetky svetlá, vypínače a zásuvky. Každú jednu lampu LEDku, dokonca aj vypínače so signálnym svetlom som mal rozplánované. V projekte bolo určené aj to, ktoré zásuvky pôjdu do akej výšky. Ešte sme ani nezačali stavať a vedel som aj niektoré lampy, ktoré kam pôjdu. Dokonca aj malé orientačné LEDky na chodbách mali naťahané káble.
Odpovedať
myslim, ze si chce skor urobit reklamu zadarmenko :-D
Odpovedať
@ernesttyukos Ja som si urobil projekt sam aj zrealizoval sam. Načo vyhadzovať peniaze na zbytočnosti.
Odpovedať
myslím, že každý projekt rieši aj túto časť stavby. investor sa už len pri realizácii rozhodne, či niečo pridá a čo kde chce a ako.
Odpovedať
@btus A to si ako na to prišiel?
Odpovedať
Profilova fotka
Kedysi ľudia mali svoj rozum a takéto veci si vedeli vyriešiť sami.
Odpovedať
@ruren na čo?
Odpovedať
@ruren myslíš ten projekt - pretože v paieroch ku stavbe máme ku projektu domu aj časť . elektorinštalácia - a tam je to pekne pokreslené a rozpísane, ešte aj počet kusov :)
Odpovedať
Profilova fotka
@mesarosanton Kedysi bolo ale celé osvetlenie jedno svetlo v strede miestnosti, dnes sú trocha iné možnosti
Odpovedať
@ernesttyukos nie nedala som si pretoze som si ho robila sama. Zatial spokojnost. Dorabame iba jednu zasuvku a jedno svetlo ale to len koli tomu ze synovu postel sme nakoniec dali do priestoru a tym padom tam nebola realizovana zasuvka😀
Odpovedať
@btus Ano to som myslel. Projekt obsahuje len to, čo si daš nakresliť samozrrjme okrem toho čo tam podla zakona musi byť.
Odpovedať
@ruren Netreba vyhadzovať peniaze, ani nehovorím, že treba dať spracovať drahý projekt. Kľudne si môže každý spraviť návrh sám. Ale je veľa novostavieb, kde je elektroinštalácia urobená podľa projektu na stavebné povolenie a osvetlenie sa začne riešiť až keď je vymaľované. Potom investor začne rozmýšľať, kde všade by sa mu hodili svietidlá a aké.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@ernesttyukos @martosko asi preto, ze dnes este stale drvivej vacsine ludi staci jedno centralne stropne svietidlo v miestnosti a pripadne jedna "citacia" lampa na stol/ku gaucu. Na to ziadneho studovaneho svetlara netreba. Uspornu E27micku si kupi v "hobbyshope" a ma vybavene. Naozaj, nie kazdy si potrpi na LED pasy este aj na zachode.
Odpovedať
@chrobak7 si vzorový stavebník :).. to väčšina stavebníkov ešte nemá ani právoplatné SP a už menia stavbu :D.
Odpovedať
@btus Projekt na stavebné povolenie rieši osvetlenie asi v takom rozsahu, ako kuchynskú linku. Tiež je tam nejako zakreslená a každý si ju rieši sám.
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos a kazdy (minim.skuseny uzivatel) si aj tu linku aj osvetlenie pomeni/doladi podla svojich zvykov,potrieb,ci moznosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos Každý normálny a schopný elektrikár dokáže investorovy správne a efektívne navrhnúť rozloženie vypinačov a svietidiel či už v interieri alebo exterieri.... netreba na to ani projekt ani projektanta ....takýto príklad ako ste uviedli vy sa väčšinou stáva keď si investor nájde toho najlacnejšieho a lajlepšieho elektrikára/kartonistu bez referencii ...tu pod slnkom ktorí sa tvári že vie všetko a ked príde na robotu tak je to celé zle!
Odpovedať
@tomi66677 Áno, keď mu investor povie, či chce "bodovky", lustre alebo kombináciu. Vy ste elektrikár a možno ste sa stretli s návrhom od bytového architekta, ten samozrejme nerieši logiku vypínania, stmievanie, prípadne sekundárne obvody pre nízke napätie....Keď chce investor luster nad stolom, uprostred sedacej súpravy .... musí niekto elektrikárovi povedať, kde to je.
Odpovedať
@jankazb Doladí, ale vývody vody, kanalizácie a elektroinštalácie musí dať majstrom pred tým, než začnú robiť. A to isté potrebuje osvetlenie. Tiež zabezpečovačka, klimatizácia, dátové rozvody, žalúzie, regulácia tepelného čerpadla, TV a satelit, domový vrátnik ...........................................................
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos toto vsetko bolo v projekte, samozrejme sme doladovali drobnosti lebo ziadny projektant nevie vopred detaily zariadovania.
Odpovedať
Tému som mal nazvať - Prečo málo ľudí myslí na svietidlá skôr ako k nim naťahajú káble?
Odpovedať
@tomi66677 Pozeral som vaše práce, čo máte v galérii a presne o tom hovorím. Je to pekné spoluvytvára to charakter interiéru. Ale aspoň skicu ste si spraviť museli, kým ste to začali realizovať. Ten svietiaci pult musel niekto vymyslieť a bez prívodu, spínania a napájača by nesvietil. Hviezdne nebo sa tiež musí pripraviť už vo fáze elektroinštalačných prác a treba spolupracovať s realizátorom stropu. Tie tri svietidielka by tiež neviseli pekne nad stredom stola, keby to niekto neriešil atď.. Len sa snažím upozorniť investorov, aby riešili osvetlenie v čase, kým sa to ešte dá.
Odpovedať
Profilova fotka
stratil som 5 minut zo zivota kym som toto precital
Odpovedať
@ernesttyukos tak z tohoto čo píšeš my nemáme: klimatizáciu, žalúzie, TČ, domový vrátnik, zabezpečenie, stmievanie :-) To, čo sme potrebovali bolo v projekte a elektrikárovi sme povedali čo, kde :-)
Odpovedať
@ernesttyukos prosim ta co treba v priprave na hviezdne nebo.? Velmi by som ho chcela na terasu.
Odpovedať
@ada32 Nad terasu si daj sklo budeš mať hviezdne nebo v originale.
Odpovedať
Profilova fotka
@ernesttyukos ide o peniaze. ked stavas, je ich malo. veci sa postupne dotahuju. inac si to viem predstavit ze si niekoho zavolam, navrhne mi par moznosti, ukaze vizualizaciu, vyhody, nevyhody, spotreba.... u nas sme to spolu s manzelkou riesili interier. exterier, som tiez po omietke dorabal este asi 4 svetla, ale dalo sa to spravit bez poskodenia omietky. hoci projekt elektricky bol, ale neslo sa podla toho.
Odpovedať
@ruren a teba pod to sklo posadim v lete cez den dobre? ;-)
Odpovedať
@ada32 A hviezdy vidno aj cez deň?
Odpovedať
Ale vazne teraz. Mame terasu na juh, hotovy projekt, prekrytie stresna zahrada a zospodu stresnej zahrady tento typ osvetlenia. Riesime osvetlenie exterieru a veru na vela veci sme nemysleli, zopar kablov chyba. Elektrikar urobil vsetko co som povedala ale aj tak....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?