Osvetlenie kuchynskeho priestoru

Ahoj, potrebujem poradit ohladom nasvietenia kuchynskej linky. Pracovna doska je nasvietena led pasom ale potrebujem este jedno svetlo, ktore bude osvetlovat cely priestor a tiez bude svietit do skriniek. V povodnom navrhu sa pocitalo so svetlami vsadenymi priamo nad linku/nad skrinky, len tu sa obavam ze tie svetla budu prilis svietit do oci a tiez budu osvetlovat malo priestoru vedla linky. (bolo by fajn keby dosvietili po stol vedla kuchyne). Vopred dakujem za rady a postrehy.
Odpovedať
Na plafon bodovky, co najblizsie myslim, ze to by mohlo vyriesit cely tento problem, aj ked otazne je, ci to nebude zbytocne, lebo v praxi ak bude svietit od chrbta, tak si clovek budde zaclanat ;-)
Odpovedať
@yoboi ja mám pás len pod skrinkami na senzor okrem centrálneho svetla v kuchyni. Keď ten pás zasvieti už iné svetlo mi netreba ani do skriniek tak je to intenzívne. daj si druhý pás pod uhlom naklonený na skrinky na hranu tej hornej časti, alebo svetla do skriniek.
Odpovedať
ten led pas a pripadne aj svetlo na 100% odporucam biele chladne a nie teple, je ovela vhodnejsie na pracu. @slavoslav trosku mimo ale kamaratka ma doma senzorovy pas pod pultom a je na nom dioda aby vedel kde prejst popod senzor nech sa zasvieti. V lete im to vzdy muchy zapinali a vypinali ako na to sadali :D
Odpovedať
@kahding ja mám bežný senzor vo vypínači, zasvieti keď vojdem do kuchyne ten muchy neregistruje, funguje spoľahlivo.
Odpovedať
My sme to mali kedysi urobene tak, že na kuchynskej linke, nad hornými skrinkami boli urobené také výbežky, v ktorých boli bodové svetlá a tie osvietili skoro celú kuchyňu. Nad niečím takým ste nerozmýšlali?
Odpovedať
Idealne by bolo keby svetla ktore by boli v SDK nad linkou ako na obrazku - osvietili aj do skriniek a aj smerom na ostrovcek, ktory je asi 1m vedla (na obrazku ho vidno a su nad nim 2 male lampy). len sa obavam ci to nebude svietit do oci cloveku, co tam pri tej linke pracuje. Vyhoda svetla ktore by bolo na strope medzi ostrovcekom a linkou je ze svieti zhora a nie do oci. Je to zial ale ta najpracnejsia varianta lebo stropy uz mam vystierkovane:) Plafon samozrejme mozno potiahnut sdk ale to uz nebude taky cisty dizajn.
Odpovedať
@kahding svetlo pracovne bude biele led pas pod skrinkami. toto ma byt take celkove osvetlenie toho priestoru
Odpovedať
Profilova fotka
Aby to svietilo sem potom tam a nie do oci kup si celovku a vybavenee
Odpovedať
@wolodymyr no ze ma toto nenapadlo skor. mal by som po starostiach
Odpovedať
Profilova fotka
@yoboi , no asi veru budes musiet nieco obetovat...pravdepodobne najmensie zlo bude zmierit sa s istym oslnenim a dat tam celoplosne podhladovky, napr LED2 Easy R S, 6W 600lm, cca fi 12cm, taketo a podobne dosvietia aj na ten stolik a vsade, lacne, efektivne...ale to oslnovanie je tam jasna nevyhoda, nemozes mat vsetko.
Odpovedať
@tricom dakujem. co keby som tam dal bodovky nejake polohovatelne http://lumo.sk/zapustene-polohovateln... . Mozno by sa to dalo ponastavovat aby to do oci az tak neslo.
Odpovedať
@tricom alebo taketo https://www.svet-svietidiel.sk/philip...
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@yoboi , ale ked jedno-dve nastavis na zelane osvetlenie stola, bude to oslnovat este ovela viac, to pojde priamo do oci...ide o rozptyl ziarovky. takymto spôsobom tomu iba uskodis.
Odpovedať
@tricom, dakujem za rady. keby mi dalej neslo o osvetlenie aj toho stolika, cize iba osvetlenie vnutra skriniek, ake osvetlenie by si odporucal nad tou linkou aby neslo do oci??
Odpovedať
@yoboi a nenapadlo ti umiestnit svetlo do kazdej skrinky? Zasvieti ked sa otvori, zhasne ked zavries, osvetli len skrinku. Ale aj tak by som uvazovala o nejakom centralnom zdroji svetla alebo tie lampzy nad ostrovom prehodnotila aby prepustali svetlo aj cez tienidla. Aby si nemal v kuchyni supernasvietene "javisko" na linke a na sotrove a zvysok miestnosti by bol v polosere Dalsia moznost je system naklapacich bodoviek, ktore by boli nasmerovane priamo do skrinky, ako si dal v prispevkoch pred tretou
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 , superjavisko na linke a na ostrove vobec nevadi, kazda plocha si zasluzi svoje a potom je tu kooopa uzitku z odrazov. nikto netusi akej farby su dvierka tych skriniek, ale ak cokolvek blede, niet sa co bat o prechodovy priestor medzi linkou a stolom, ziadna extra tma tam nebude. naopak, kontrasty tohto typu pomahaju a nebude to vyzerat ako v stanicnej restike. svetlo ma byt tam, kde ho treba. takze kludne zostat u bodoviek, pre pokoj duse aj teda vyklopnych (zivot ukaze ktorym smerom) a vsadit na spravnu volbu rozptylu ziaroviek, svietidlo v tomto pripade nehra ziadnu ulohu. @yoboi , skus vygooglit mantra light comfort, lacne jednoduche svetielko, benefit je aj z utopenia ziarovky a zabranenia oslnovaniu. pri cca 60 stupnovej ziarovke by to urobilo co potrebujes. uz len mat dostatocnu svetlu vysku nad tou montaznou plochou, treba cca 9cm.
Odpovedať
@tricom netvrdila som, ze supernasvietene javisko vadi. Vadi ak je velky rozdiel medzi nasvietenymi plochami a zvyskom miestnosti. Teda mne osobne velmi, aj ked mam celkom slusne osvetlene pracovne plochy aj tak vecer svietim aj centralnym svetlom
Odpovedať
Profilova fotka
@zita19 , jasne, vidíme to podobne..
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?