Osvetlenie kuchyne

Máme kuchyňu 4,5x4,5 m, v strede stropnicu a nad stolom svetlo. Už rok stropnica nemá kryt, lebo s ňou bolo osvetlenie veľmi slabé a ani to nad stolom nedáva dostatok svetla. Vedel by mi niekto poradiť, čo by som tam mala dať? Nemáme sadrokartónový strop a ani ho neplánujeme urobiť. Myslím, že najlepšie by boli 2 rovnaké, nie visiace, svetlá. Niečo na spôsob niekdajších neónových svetiel. Teda aspoň ja si to myslím. Je niečo také? Už by som konečne chcela mať v kuchyni poriadne osvetlenie. Ďakujem za rady.
Odpovedať
@daniela15 No toto je take low-cost riesenie. Bodove osvetlenie jedinym zdrojom svetla pomocou stropnice za 5eur z ikea. Toto jednoducho nemoze dat dostatok svetla a uz vobec to nemoze urobit rovnomerne osvetlenie. Ked osvetlenie vrha tiene v kutoch, tak pocit slabeho osvetlenia sa len zosilnuje. Ak by si totiz jednu 100W ziarovku v strede miesnosti nahradila 4x25W rozmiestnenymi v rohoch miestnosti, tak sa zlepsi rovnomernost svetla v miestnosti a aj ty budes mat pocit dostatku svela. Oci su velmi citlive, nepotrebuju 1000 luxov intenzitu svetla, v pohode im staci aj 20luxov, ale nesmie sa intenzita prudko striedat v miestnosti. Potom sa ocna zrenicka neustale prisposobuje, zmensuje kvoli zasahom svetla vacsej intenzity a nasledne potom dobre nevidim v mieste kde je svetla trochu menej. To je jak, ked v lete prijdes z vonku do vnutra, tiez mas chvilu pocit, ze slabsie vidis, ale do minuty sa oci prisposobia a potom uz vidis bezproblemov aj vo vnutri a rozhodne si nepotrebujem zapinat aj umele osvetlenie ... No co ti viac poradit, skus najst ine svetlo, s co najvacsou plochou. Skus nieco, kde su dlhe linearne ziarivky, aby svetlo nevychadzalo z jedineho bodu, ale z co najvacsej plochy. Predavaju sa aj rozne LED panely, napriklad 60x60cm, bohuzial za ne pytaju brutalne prachy, ktore nemaju ziadne opodstatnenie ... Este mozno priklad u mna. My mame kuchynu spolu s obyvackou, ale kuchyna ma oddeleny kuchynsky kut velkosti asi 3x3m. Dal som si tam klasiku elektricky privod do stredu ako bolo v projekte, ale okrem toho este privod na 4 bodovky viac do rohov miestnosti. V bodovkach mam 10W LED, znizene na 5W vykon. Myslel som si, ze tie bodovky budu len take orientacne osvetlenie a stropnica bude hlavne svetlo, mal som tam 23W ziarivku. Vysledok bol taky, ze ta stropnica mala tak blbe matne sklo, ze uberala polovicu svetla (merane luxmetrom) a svietila o kus menej ako tie LED bodovky, tak sme ju vobec nepouzivali a stacili nam len tie bodovky a LED lista pod linkou. Nakoniec som tu stropnicu prerobil, dal som tam 1W ledku a tu nechavame zapnutu cely vecer a na vacsinu vecernych navstev kuchyne to uplne staci ... Cize asi tak, tazko sa radi na dialku, svetlo treba vzdy prisposobit konktretnemu prostrediu a poziadavkam. Ale absolutny zaklad je rovnomernost svetla. A to sa vacsinou vzdy ignoruje. Niekomu uz potom staci 50lux, niekomu je aj 200lux malo.
Odpovedať
@pivec ďakujem za super odpoveď, dokonca si aj správne uhádol, že mám problém s očami, preto aj problém so svetlom, už len nájsť tie správne svetlá, ešte raz ďakujem :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?