Osvetlenie do kúpeľne

Ahojte, potrebujem poradiť. V kúpelni budem mať okrúhle zrkadlo, ktoré potrebujem osvietiť. Keďže to bude jediné osvetlenie v kúpelni (okrem prirodzeného svetla zo strešného svetlíka) neviem, aké výkonné musí byť, aby som sa dokázala vôbec namaľovať :-D a ďalší problém, väčšina svietidiel, čo som zatiaľ videla, sa hodí skôr na hranaté zrkadlo. Nejaké tipy?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Aká veľká a disponovaná je kúpeľňa? jediné svietidlo? a čo v zimnom období keď je väčšinu dňa tma? Na okrúhle zrkadlo je dosť ťažko zohnať osvetlenie, manžel robí vo VO el.instal. mat. a doma máme spústu katalógov. Tiež sme riešili aké zrkadlo a osvetlenie a nakoniec manžel objednával z rakúska zrkadlo zo zabudovaným osvetlením. Z rakúska len preto lebo v okolitých krajinách a aj u nás je bohužial vypredané a už sa ani nevyrába. Aké značky ste už stihli pozrieť?
Odpovedať
Profilova fotka
@sunpit napada ma toto svietidlo http://media.luxoworks.com/cache/insp... - mozno by sa dalo pekne zakomponovat aj nad okruhle zrkadlo ale samozrejme zalezi od priemeru. otazka ci to bude dost aj ako primarne osvetlenie - urcite nie - osvetlenie treba planovat bez ohladu na denne svetlo, takze nejake stropne svetlo by sa urcite hodilo (svietidlo deltalight backspace)
Odpovedať
Citujem z clanku z nasho profilu: "V kúpelni je dôležitá ochrana pred zásahom elektrickým prúdom. Osvetlenie by malo byť odolné voči vodnej pare a striekajúcej vode. Vhodné je krytie minimálne IP44. Rozmiestnenie svietidiel a ich krytie by malo zodpovedať zónam ktoré udáva norma. Pre celkové osvetlenie je možné použiť jedno centrálne osvetlenie alebo tzv.bodovky v DENNEJ BIELEJ alebo TEPLEJ BIELEJ farbe. Zrkadlo sa môže osvetliť LED žiarovkami umiestnenými po oboch stranách zrkadla alebo LED pásmy v TEPLEJ BIELEJ farbe." Takze urcite centralne osvetlenie a osvetlenie zrkadal pouzit len ako doplnkove k zrkadlu. Ziadne nastenne svietidlo neosvetli priestor tak ako svietidlo na strope. A potom, na zrkadle by muselo byt intenzivne svetlo aby osvetlilo aj priestor kupelene co by ale mohlo vadit pri samotnom "pouzivani" zrkadla, svetlo by oslnovalo. Idealne riesenie je spominane v citovanom clanku.
Odpovedať
prikladám rozmery. zrkadlo by malo byť 75 priemer - nad umývadlom zapusteným do skrinky - šírka 80 cm. to je zatiaľ idea. značky si zásadne nevšímam :) skôr vyberám podľa toho, čo sa mi páči. @henulienka @cubica no, to sa mi veľmi nezdá, ale ďakujem @asmat IP pozerám, nejaké technické vymoženosti ako led pásy sú pekné, ale tak neviem, kto by mi to spravil a je x vecí, ktoré musím riešiť v byte, takže skôr jednoduchšie riešenie by som potrebovala
Odpovedať

Odpovedať
Profilova fotka
@asmat IP44 je blbosť prvej triedy. Jedna vec je čo vravia normy ale kto spraví v kúpeľni paru? to sa ti podarí že vôbec. rozmiestnenie je podľa toho ako to chcem ja a nie norma. Každý výrobca má vyslovene pre kúpeľňu tak max 5-10 druhov.
Odpovedať
Profilova fotka
@sunpit pozri si katalógy od EGLO, MASSIVE, RABA LUX, GLOBO. Led pásy sme uvažovali aj my al potom našiel manžel svietidlo čo si zamiloval. Inak montáž pásov nie je až taká zložitá len si treba dobre rozmyslieť ako ich umiestniť, potom ich už len nalepiť, či priamo na skrinku alebo do AL lišty.
Odpovedať
@henulienka Clanok som necitoval kvoli norme ale kvoli rozmiestnenie svietidiel v kupelni. Dodrziavanie normy je kazdeho osobna vec, ale urcite nikto nebude davat svetlo bez krytia tesne vedla umyvadla rovnako ako si neda sporak vedla chladnicky.
Odpovedať
@sunpit Montaz LED pasov nie je zlozita a aj cenovo je tato technologia dostupna. Kedze ma byt zrkadlo uplne samostatne na stene (ziadna skrinka, policka a pod.) asi nejschodnejsie riesenie je osvetlit kupelnu bodovkami (alebo jednym centralnym svetlom) a zrkadlo zvlas nastenymi svietidlami po bokoch zrkadla resp. nad zrkadlom. Aj do klasickych svietidiel sa daju pouzit LED ziarovky, ktore maju oproti klasickym ziarovkam o 80-90% nizsiu spotrebu (navstivte nasu stranku....)
Odpovedať
@henulienka ".. rozmiestnenie je podľa toho ako to chcem ja a nie norma.. " tak vela stastia prajem :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@henulienka No, aby si potom vobec niekedy v zivote skolaudovala...nam elektrikar vyslovene povedal, ze co sa tyka kupelne, rozmiestnovania svetiel a noriem - velky pozor !!! o bezpecnosti a detoch spliechajucich vodu kade tade sa zmienovat ani netreba - hadam ma kazdy z nas tolko rozumu, aby z cisteho rozmaru neohrozil svojich blizkych. A kto spravi v kupelni paru?? kazdy, kto sa nekupe pri dokoran otvorenych dverach a v studenej vode :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 5 mesiacoch
Ahojte, máte prosím niekto skúsenosti so svietidlami Prezent?
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@blondiee83 90% ludi kolauduje este pred montovanim svietidiel. Ale norma je koli bezpecnosti. ani fen si neberiete do vane takze do 60 cm od vane doporucujem IP44.
Odpovedať
Profilova fotka
@sunpit Zrkadlo ako hlavne a jedine osvetlenie kupelne je urcite nedostacujuce. Zrkadla maju len doplnkove osvetlenie casto su to slabe neonove trubice a castejsie LED. Toto je ale na osvetlenie kupelne casto nedostatocne. doporucujem ako hlavne osvetlenie min 120W ziarovkovych alebo cca 3x 50W halogen. doporucujem difuzne svetlo a nie klasicke bodove reflektorky. Ako doplnok svietiace zrkadlo je fajn. Skus pozriet anglickeho predajcu zrkadiel ASTRO ktory ma prijatelne ceny.
Odpovedať
Profilova fotka
@cubica pekne realizacie. Nechceli by ste rozsirit svoj sortiment designovych svietidiel???
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon Ten prieskum si robil kde???? na aljaske? neexistuje, ja by som povedala, ze asi tak 10 % ludi kolauduje pred montovanim svetiel, zvysok az ked byvaju a to pochybujem, ze bez svetiel..prepac, ale toto je riadna hlupost. Dalsia vec, neviem co ma namontovanie svetla (krytky) spolocne s kolaudaciou - ved predsa tam ta elektrina a kable vyvedene musia byt, nezavisle od toho, ci tam dam tu ozdobnu krytku, alebo nie - ta komisia bude vidiet, kam planujem svetla a ci splnam norme...ci chces tvrdit, ze aj kable tahaju az po kolaudacii???
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 Na stavbach sa pohybujem kazdy den a predaju svietidiel sa venujem 12 rokov :) a kolauduje sa 90% bez svietidiel. Na kolaudaciu totiz staci kabel ukoncit svorkou cize takzvanou cokoladkou alebo vago svorkou. Samozrejme vypinace a zasuvky musia byt. Rad som ta poucil :)
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon o ziadne poucenie som ta neziadala....tak ci tak si ale nezodpovedal to, na co som sa ta pytala... co ma spolocne kolaudacia s nahodenim svietidiel??? vsak predsa ak dam svetla nad vanu, neskolauduju mi tak ci tak - ci tam mam alebo nemam nahodene svietidlo a to preto, lebo nesplnam bezpecnostne normy...a o tom som sa bavila ja...nie o nahadzovani svetiel..cize mimo si
Odpovedať
Profilova fotka
Nno jednoducho pri kolaudacii ti tam nad vanou staci cokoladka. Co si tam namontujes potom je na tebe. Ak ti to tam bude montovat elektrikar a bude to v rozpore s normou tak ti to tam odmietne namontovat pretoze prebera za to zodpovednost. ak ti to tam namontuje manzel priatel nic sa nedeje ale je to ako keby si si do vane zobrala so sebou fen a dufala ze ti nepadne do vody. Ale v dnesnej dobe prudovych chranicov je o to bezpecnejsie ale riskovat sa aj tak nevyplaca.
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 Zona vane je do vysky 2.25 a tam sa neodporuca davat svietidla 2,25 az 2,85m musi byt svietidlo minimalne IP44 alebo svietlo s nizkym napatim 12V alebo 24V nad 2,85 si mozes dat svietidlo dat ake chces. Pri kolaudacii svietidla nemusia byt namontovane ale vyvod musi byt ukonceny svorkou. Za tychto podmienok kolaudacia prejde.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon henulienka pisala, ze rozmiestnenie svetiel v kupelke je podla toho, ako chce ona a nie ako udava norma...tak som jej oponovala tou kolaudaciou...kedze si stale myslim, ze to nie je podla mojej vole, ale podla bezpecnosti a danych noriem..preto nechapem, co ma stale poucujes? alebo je to tak, ze si svetla v kupelke mozem davat svojvolne podla seba, nezavisle od noriem????
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 presne tak svetlo si mozes namontovat kam chces aj v rozpore s normou ale je to na tvoju vlastnu zodpovednost. Ja som pisal ze vatsinou sa kolauduje bez svietidiel a ze pri kolaudacii svietidla nemusia byt namontovane. Taktiez som si kupil dom uz skolaudovany a bez svietidiel. Vela ludi byva v novostavbach roky pri ziarovkach v objimke kym sa odhodlaju kupit si svietidla a tieto stavby su davno skolaudovane.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon Ale to ja viem, ze mozes kolaudovat aj bez svietidiel - ani som nikde nepisala opak...islo mi o to, ze napr. u nas ti neskolauduju, ked budes mat svetla a ich umiestnenie v rozpore s normou, na to nas specialne upozornil elektrikar...
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 @ramoon , ku kolaudacii nie je treba revízna správa od elektrikara? Lebo ten ju nepodpíše, pokial nebudu svietidla v kupelni splnať normy. Tiež riešim tento problém a poriadne ma to rozčuluje.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 Jasne, ze potrebujes reviznu spravu od elektrikara..potrebujes revizne spravy od vsetkeho, co len existuje.
Odpovedať
Profilova fotka
@blondiee83 , tak potom nechápem ako je možne skolaudovať bez toho....
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 uz som to tu pisal niekolko krat ze pri kolaudacii nieje potrebne mat namontovane svietidla!!!!!!!!! Kolaudacia prebehne bez svietidiel s namontovanymi zasuvkami a vypinacmi, svetelne vyvody ukoncene vago svorkou alebo tak zvanou cokoladkou. Ku kolaudacii sa priklada projekt, revizna sprava elektroinstalacie od elektrikara alebo poverenej osoby ktora ma na to opravnenie.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon , ja to neriešim toto, momentálne nemam problém s kolaudaciou, takže celkom neviem. Ale mam napr. problém s revíznou správou, viem, že mi ju revízny technik nedá, pokial nebudem mať v kupelni svietidla s IP krytím. Takže ked je potrebna revízna správa elektroinštalacie ku kolaudacii, tak by mali byť aj svietidla, nie? Ja zhánam mesiac svietidla, aby som mohla dostať potvrdenie od revizaka a to ti poviem zohnať do kupelne svietidlo s ip krytím a by sa ti trochu pačilo a zodpovedalo nejakým dizajnovým požiadavkam je je nadludský výkon.....Alebo kúpiš hocičo, alebo čakaš na svietidlo 1, 2 3 mesiace, ako bolo oznamene mne, ked som objednavala svietidla. Dodacia lehota január, február u tretieho svietidla marec 2013.
Odpovedať
Profilova fotka
@elisss54 Tak este raz reviznu spravu vam vyda revizny technik bez namontovanych svietidiel co je bezny standard. Pre reviznu spravu nieje potrebne mat namontovane svietidla. U nas nieje problem zohnat aj pekne svietidla s IP krytim. Posledny dovoz v tomto roku je naplanovany pred vianocami. Cakat na svietidlo 3 mesiace nieje realne taku firmu ani v ponuke nemame.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon , prečo mi potom nechce firma dokončiť kupelnu a zapojiť elektriku v nej pokial nemam svietidla a zasuvky s IP krytím????
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?