Môže ísť bodové svetlo nad sprchový kút?

Dobry den chcem sa opytat ci moze byt bodovka nad ruzicou sprchy v sprchovom kute. Bodovky sme kupili s tesnenim vhodne do kupelne. Dakujem
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
@andrea1112 ahoj. my tam mame klasiku bez tesnenia a doteraz nebol ziadny problem. ani si neviem predstavit co by sa muselo stat aby ti voda striekala na svetlo. skor mame problem, ze v tomto relativne vlhkom priestore dlho nevydrzia.
Odpovedať
Treba pozrieť aké krytie má dane svetlo.
Odpovedať
http://eshop.casca.sk/svetelny-poradc...
Odpovedať
Profilova fotka
ja to mam tiez tak...dokonca som mal bodovkou predieravenu parozabranu nad zaklopom (mam tu foto o tom) a ziadna vlhkost ani nic tam behom roka nebola dieru som teraz ako tak opravil, budem nadalej sledovat
Odpovedať
Profilova fotka
spravne IP a iba 12V nad vanou alebo sprchou a na prudovom chranici. ine ziadny elektrikar nenamontuje, resp. nam odmietol namontovat ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
vody by som sa tam nejako nebal ale skor toho vlhka ano ;)
Odpovedať
@andrea1112 IP44 standardne staci
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea1112 pokial su to bodovky tak si myslim ze sa nemas coho bat
Odpovedať
@sissik ak je svetlo na 12V - SELV - tak nemusi byt chranic. Nad sprchac by som ja osobne nedal 230V bodovku, ani keby mala krytie IP68...
Odpovedať
Tento problem som riesil aj ja. Nakoniec som dal led pas po obvode 1 stranu na trafo do listy. A svieti to paradne bodovka sa nechyta. vsede inde klasika led bodovky v kupelni....
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea1112 bala by som sa dat akukolvek ziarovku ci bodovku nad sprchovy kut
Odpovedať
@snehulienka122 Dôvod?? ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@megdesign nám dal na prudovy chranic aj zásuvku vonku na dome, do ktorej zapiname bazenovu filtráciu. Niekedy je lepsie to poistiť, hlavne pri detoch, keď býva mokrý strop tak, že z neho ešte 30 minút okvapkava voda ;-) jasne, že norma, ale istota je istota ;-)
Odpovedať
@sissik tak vonkajsie zasuvky jasne. A obzvlast bazen.... Ale ak mas v kupelni na strope 12V led, ide to cez zdroj a to je SELV, alebo PELV a tam netreba davat chranic.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign ale je tam aj zásuvka pri umyvadle, tak je to chranici
Odpovedať
@sissik tak jasne. Ked dal na jeden prudovy chranic viac okruhov. ;-)
Odpovedať
@snehulienka122 bala by si sa? a z akeho dovodu? myslim ze v dnesnej dobe je to uz bezne a vo viacerych domacnostiach a rodinach to tak maju :)
Odpovedať
Profilova fotka
@andrea1112 mame to tak, takze moze :-)
Odpovedať
@kamilka09 to ze to tak mate neznamena, ze to tak moze byt.
Odpovedať
@andrea1112 Si predstav ze sa sprchujes a kuknes sa do bodovky na strope v tom momente oslepnes ,buchnes do batérie a obaris sa a následne telom prerazis sklo ,smyknes sa na podlahe a padnes rovno do vane buchnes si hlavu a stratíš pamäť :-D :-D :-D Jedna bodovka a toľko problémov. :-D
Odpovedať
@andrea1112 Ja by som si nedal . Je to zbytočnosť. Radšej porozmyslaj nad zrkadlom v sprchovom kúte.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt zrkadlo sa zarosí... :-) @andrea1112 bodovky v kúpeľni máme 7 ks, ale ani jedna nie je bezprostredne nad sprchovým kútom, k nim máme ešte luster a dve bočné svetlá pri zrkadle. Okno je na sever, priame slnko nie je...sklo je matné, takže dostatok svetla sa zíde.
Odpovedať
Profilova fotka
@megdesign vsak neznamena to mas pravdu, ale tak moj nazor je taky. Jasne ze naprikla ty mas iny a dalsi ludia budu mat tiez uplne iny nazor
Odpovedať
@kamilka09 tu nejde o nazor, ale o to, ako to ma byt, aby to bolo bezpecne. A nato je norma STN.
Odpovedať
@megdesign sa rad pocuvas... 10x ru napis a nic nove, ty by si to nedal aj keby bolo ip 68 preco? Lebo je to tvoja vec ok, problem to nie je, kto chce nech si da, bud s vyssim krytim alebo 12v aby to bolo pre istotu bezpecne naco dalej okecavat.
Odpovedať
My máme 2 bodovky IP44 12V LED (Kanlux) a bez problémov. V predchádzajúcej kúpeľni sme mali tiež, ale len jednu. Nebol žiadny problém, ale dve sú lepšie - netieniš si. M.
Odpovedať
@megdesign V De som montoval led na 230V nad sprchu a bez problémov... Išlo to samozrejme cez hlavný prúdový chránič a výška nesmela byť nižšia ako 240cm... Tak vôbec nevidím dôvod nemať svetlo v sprche.. ;-) Idem ho zhodou okolností dať aj ja nakoľko som zistil že tam nemám veľa svetla.. :-)
Odpovedať
@technik007 svetlo ano. Ale na 12V/24V. 230V, aj ked je krytie akekolvek, tesnenie odide. Tak ako tesnenie v motori auta... A to, ze sa 25 rokov nic nestane a potom jedneho pekneho dna si zatancujes v sprche, ked hudba nebude hrat, by som neriskoval, aj ked len kratky tanec... Naco tam pchat 230V, ked existuju bodovky s bezpecnym napatim? @sysell "10x ru napis a nic nove" preloz prosim ta.
Odpovedať
Profilova fotka
@blackomt ten opis možného úrazu pri pohľade do bodovky bol skvely -D. Ale u niektorých by aj pohľad do zrkadla v sprche mohol vyvolať podobnú reakciu -D, cize aj to zrkadlo je velkeee riziko -D
Odpovedať
@megdesign Napíš mi čo sa stane, aj keď by som dal LED na 230V cez prúdový chránič??...Samozrejme, že aj ja odporučujem dať na bez. napätie na 12V.. ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?