Kúpeľňa - hlavné osvetlenie sadrokartón

Ahojte, riešim väčšiu kúpeľňu v podkroví a neviem sa rozhodnúť na osvetlení. V spodnej kúpelni mám riešené klasickými halogén bodovkami na 12V, jedna bodovka ale žerie 30-40W. Svietivosť výborná. Hore by som chcel úspornejšie riešenie, ale čo som videl a skúšal LED žiarovky toho typu, tak svietivosť bola o dosť nižšia. Mal som aj trojledkovú bodovku, aj viacledkové ale nebolo to ono. Nenašiel som prijateľné riešenie aby bola dobrá svietivosť aj spotreba. Pre predstavu pridávam návrh kúpelne.
Odpovedať
Spytam sa inak - bude tam okno? Ako je riesene odvetranie?
Odpovedať
Profilova fotka
Do sadrokartonu zabudovať led pás.
Odpovedať
Ohladom uspornych lediek su uz na trhu parametrami rovnake ako klasicke, pozri Ortus.cz, co sa tyka osvetlenia kupelne kludne by som dal profil s led pasom, ale aspon 14,4W/m, samozrejme s difuzorom, vela zalezi od rozmerov kupelne a od toho ako spolupracuju sadrokartonisti s elektrikarom.
Odpovedať
@wanthom to mas uplne jedno ci das ledky, lebo nejake ine zdroje svetla, uspornejsie to nebude pri rovnakm svetelnom toku. Tie reklamne kecy o uspornosti LED vychadzaju z provnavania s klasickumi Edisonovymi ziarovkami, ale ked ich porovnas ci uz ziarovkovymi alebo halogenovymi svetlami ich spotreba bude rovnaka, pripadne dokonca o kuscik vyssia. A to uz radsej ani neberiem do uvahy nakupnu cnu LED. Daj si do kupelne co sa Ti paci a vyhovuje, riesit spotrebu v kupelni, kde sa svieti pomerne kratku dobu nema zmysel.
Odpovedať
stowasser: Áno, je tam okno, v tej šikmine je vikier. Odvetranie je riešené budúcou rekuperáciou, ale jej realizácia je v nedohľadne. antonmesaros: LED pás je síce pekná vec, ale je skôr dekoračná, nie je to ako hlavný zdroj osvetlenia. martinztt: Ako vyzerá a koľko stojí ten LED pás, nevidel som to ako to býva realizované. Je to plnohodnotné riešenie ako hlavný zdroj svetla? hop377: aj nad tým som sa zamýšlal, máš v podstate aj pravdu. Ale tiež by som to rád posunul niekde inde, aby to aj vyzeralo, dobre svietilo, a veľa nežralo a nestálo. Ale také asi nie je.
Odpovedať
klasicka halogenova 12V bodovka ma 20W, ak mate blede kachlicky, tak staci 5ks, ak by ste denne svietili cca hodinu, je to nic, taka umyvacka a pracka so zehlickou su naozajstni zraci energie. Podla toho navrhu mate aj osvetlenie nad umyvadlom, co je fajn, lebo to bude zaroven uplne postacujuce na priklad na lustenie sudoku na wc, k tomu vam uplne postacuje 5x20W 12V halogen v plafone (podla navrhu je tam aj volna horizontalna cast), a to by bolo dobre zapojit cez dvojvypinac, nech zapinas 2 a 3ks. A nemusis spekulovat s LEDpasmy a aj sadrokartonisti sa potesia. Jedina extra vec je to, ze budes potrebovat kvoli dvojvypinacu dve trafa.
Odpovedať
Profilova fotka
Ak uz je dokonceny sadrokarton, treba dat pozor pri bodovkach na poskodenie parozabrany. Kupelna je na to najviac haklive miesto.
Odpovedať
Profilova fotka
@wanthom Neviem akú majú svietivosť klasické halogénové bodovky 20W, ale ja som použil 3,7W LED bodovky so svietivosťou 340lm, takže radšej tam daj viac kusov a musia stačiť aj LED-ky. @hop377 Neviem odkiaľ si prišiel nato, že LED-ky nie sú úspornejšie a že sú to len reklamné kecy. O spotrebe každej žiarovky - či už obyčajnej alebo LED hovorí údaj o spotrebe, čiže ak klasická halogénová žiarovka má spotrebu 20-30W a tá istá ekvivalenta svietidla s LED zdrojom má spotrebu 3-4W, tak je tam úspora dosť podstatná - alebo máš iný výpočet spotreby svietidiel?
Odpovedať
@puxo na to nepotrebujes ziadne vypocty, staci si pozriet udaje vyrobcov. Svietivost LED sa pohybuje medzi 80- 100 lm/W, ziariviek je takmer rovnaka. A to este nebavime o nakupnej cene a smerovosti. Nejak sa mi nepodarilo vlozit tabulku na porovnanie.
Odpovedať
@puxo
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 neviem odkiaľ máš túto tabuľku - ale ja mám reálnu skúsenosť a reálne som nakupoval LED bodovky do celého rodinného domu, takže: 1. LED bodovka so spotrebou 6W ani neexistuje!!! 2. moje LED bodovky so spotrebou 3,7W majú svietivosť 340lm (tým pádom ti nesedí celý prvý riadok) nájdi mi halogénovú žiarovka s takouto spotrebou a s takouto svietivosťou a potom sa ozvi!!! skús sa prosím ťa nad tým najprv zamyslieť, kým sem zavesíš ničím nepodloženú tabuľku "neviem koho"
Odpovedať
@puxo ja som nepisal o halogenoch, ale o zarivkach, pozri udaje hociktreho vyrobcu ziariviek. To nie je nepodlozena tabulka a pre mna za mna si mozes svietit cim chces mne to je srdecne jedno, hlavne ze si spokojny.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@puxo schvalne som si kvoli Tebe pozrel len tak cvicne Osram a napriklad: OSRAM DULUX® SUPERSTAR Stick 7W ziarivka ma svietivost 380 lm. LED STAR PAR16 50 36° 7 W/827 svietivost 385 lm. to je tiez asi nepodlozena tabulka.
Odpovedať
Profilova fotka
@hop377 a ja som zase písal o bodovkách - takže bodové svietidlo nie je úsporná žiarivka bodovky GU10 - mám tieto http://www.led-pol.pl/sk/product/oro-... spotreba 3,7W - svietivosť 340lm a stáli ma cca 9Eur/ks E27 - mám tieto http://www.led-pol.pl/sk/product/oro-... spotreba 5W - svietivosť 390lm a stáli 10Eur/ks E14 - mám tieto http://www.led-pol.pl/sk/product/oro-... spotreba 4W - svietivosť 320lm a stáli ma 12Eur/ks skús to prosím ťa teraz porovnať s tou tvojou OSRAM DULUX E14, ktorá má spotrebu 7W, svietovosť 380lm - neviem teda koľko stojí, len tak narýchlo som našiel cez internet cenu 11Eur/ks ja netvrdím, že LED svietidlá sú najlepšie na svete a všetko si treba prerátať a prepočítať - hlavne záleží ako často a ako dlho s ktorým svietidlom svietiš - jasné, že sa ti oplatia dať aj úsporné žiarivky a nie všade trepať LEDky - hlavne E14-ky a E27-ky som dával aj ja žiarivky tam kde s tým budem svietiť len sem-tam, ale čo sa týka bodoviek, tak neviem o tom, že by boli nejaké svietidlá úspornejšie a lepšie v porovnaní cena/výkon ako sú LED. Ale tiež netreba brať všetky LEDky, že sú dobré - treba kupovať kvalitu za rozumnú cenu a nie hocijaké svietidlá napr. v LIDLi v akcii
Odpovedať
Profilova fotka
@wanthom ešte sa skús pozrieť na tieto svietidlá http://www.iwd.cz/led-podhledove-svit... http://www.iwd.cz/led-podhledove-svit... ja som si ich dával na chodbu (3x12W na dlhšiu chodbu a 1x18W na kratšiu vstupnú chodbu) a dokonca aj do malej pracovne ako hlavné svietidlo - tú silnejšiu 1x18W (svietivosť 1450 lumen čo by si dosiahol tak so štyrmi úspornými žiarivkami) ak by sa ti tam nehodili tieto štvorcové, tak majú aj guľaté - idú do sadrokartónu a naozaj svietia parádne keby si chcel aj foto ako to vyzerá v tom SDK tak napíš - viem ti to aj nafotiť
Odpovedať
@puxo budem rád ak mi to nafotíš, dá sa to kúpiť aj u nás, či treba z Čiech objednávať? Tá svietivosť vyzerá výborne. Len si to neviem predstaviť v reále ako to vyzerá. Ďakujem. Ešte ale potrebujem poriešiť aj osvetlenie do sprchového kútu, čiže niečo na 12V.
Odpovedať
Profilova fotka
@wanthom v sprchovom kúte to budeš mať v akej výške? Neviem presne aká je norma (musel by som sa otca opýtať - ten je elektrikár), ale tuším nad 2,20m môže byť osvetlenie na 230V - aj ja mám v sprchovom kúte klasickú bodovku na 230V - záleží či ju budeš mať na strope alebo niekde v bočnej stene a v akej výške. Neviem či dnes pôjdem na dom, ale zajtra určite, tak ti to nafotím.
Odpovedať
@puxo ešte mi napíš, či sa to dá aj u nás kúpiť, či si kupoval z Čiech, ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@wanthom kupoval som to z ČR z tej stránky iwd.cz čo som dal aj link. V pohode mi to poslali aj na Slovensko na dobierku - akurát doprava stála skoro 10Eur, ale keďže som u nás také svietidlá nikde nenašiel, tak som bol rád že som ich vôbec zohnal.
Odpovedať
pozerám tie lumeny, rozmyslam, že zoberiem dve väčšie 1450 lumenové a dve menšie 850 lumenové. To by malo stačiť, malo by to nahradiť zhruba 7 ks klasických 35W halogénov. A ešte dám len klasický 12V halogén do sprchového kúta.
Odpovedať
Profilova fotka
@wanthom pridávam ti sem nejaké foto - ak by si potreboval viac záberov tak napíš - viem ti ich poslať na mail.
Odpovedať
Ďakujem za fotky. A máš prosím aj foto keď je to zasvietené? Dajú sa potom tie LED vymeniť, keby náhodou sa vypálili, i keď pozerám životnosť 30000 hodín... Ďakujem.
Odpovedať
Profilova fotka
Vymeniť sa samozrejme nedajú - je to v kuse, takže jedine potom kúpiť druhé s takým podobným rozmerom - tiež som nad tým rozmýšľal, že čo budem robiť ak prestanú fungovať ale aj keby som svietil s každou 2 hodiny denne tak mi tá životnosť vyšla na 40 rokov (je to asi prehnané ale aj keď vydržia "len" 20 rokov tak potom už budú určite iné svietidlá, takže do zásoby na výmenu som nekupoval ani kus navyše prikladám ti aj foto keď svietia
Odpovedať
Tak, v nedeľu neskoro večer som objednal tie svietidlá čo má puxo: http://www.iwd.cz/led-podhledove-svit... http://www.iwd.cz/led-podhledove-svit... a dnes už ich mám doma, super komunikácia, rýchle dodanie. Svietidlá svietia úžasne, naozaj silné svetlo, som spokojný. Keď bude hotová kúpelňa, tak nafotím. Ďakujem za tipy a hlavne puxovi sa skvelý tip.
Odpovedať
Profilova fotka
@puxo na základě této diskuze jsem se rozhodla tato světla pořídit do koupelen (menší) a na chodbu (větší). Náš elektrikář mi ale tvrdí, že studená bílá je velmi nepříjemná na oči (že je to dle popisu prostě hodně bílé) a že by šel raději do té teplé bílé... Moc prosím, je to tak nebo je to u těchto světel úplně v pohodě a není to až tak ostré?? Moc děkuji za info!!! :-) @wanthom
Odpovedať
Profilova fotka
@catt82 či studená biela alebo teplá - to je voľba úplne individuálna, ale ja som si trochu nechal poradiť od odborníka v LED predajni, kde som kupoval bodovky. Dal mi vyskúšať 3ks teplej bielej a 3ks studenej bielej - tak som si ich namontoval na strop a rozdiel som videl hneď - vybral som si studenú bielu. Potom som dostal radu že studená biela je svetlo bližšie k dennému slnečnému svetlu a malo by sa používať tam, kde ide o hlavné osvetlenie. Naopak teplá biela je svetlo príjemnejšie na pocit a malo by sa používať ako vedľajšie svetlo, relaxačné - napr. ja som si dal 4 bodovky ktoré mám vzadu nad sedačkou teplú bielu a dal som ich len 1W - čiže je to len také pohodové svetlo, ktoré budeme mať keď budeme pozerať televízor. Tak isto aj led pás za TV som dal teplú bielu a bodovky deťom do izby nad postele som dal teplú bielu ale na opačnú stranu izieb nad pracovné stolíky som im dal už studenú bielu. Na chodby a do WC a kúpelne som dával tiež studenú bielu. Studená biela je nepríjemnejšia keď sa do nej pozrieš ale to len preto lebo je to svetlejšie (bielšie) svetlo podobnejšie slnku - ale ako často a prečo sa pozeráš do svietidiel? Tak isto sa nepozeráš do slnka, lebo je to nepríjemné. Všeobecne platí, že tak isto silné svietidlo v studenej bielej dá viac lumenov ako v teplej bielej. Našiel som aj tento článok, kde to je vysvetlené dosť dobre: Farba Svetla Ďalší dôležitý faktor pri výbere svietidla je farba svetla, teda keď hovoríme o bielej. Pre zaujímavosť by bolo dobré si prečítať stránku "Čo je Svetlo" a "Farby Svetla". Farebná teplota charakterizuje spektrum bieleho svetla. Svetlo určitej farebnej teploty má farbu tepelného žiarenia vydávaného čiernym telesom, zahriatym na túto teplotu. Toto žiarenie sa vyjadruje v Kelvinoch. Čo je teda Kelvin? Kelvin je základnou jednotkou SI, ktorá definuje teplotu. Nula Kelvinou je označovaných aj za absolútnu nulu = -273,15°C. Pri absolútnej nule, teplota 0 Kelvin (čo je -273,15°C) sa akýkoľvek pohyb častíc zastaví. Táto jednotka sa však často používa aj na označenie farebnej teploty svetelného zdroja, pričom so štandardnou teplotou nemá nič spoločné. Toto označovanie sa používa pri svetelných zdrojoch tak aj vo výpočtovej technike, fotografovaní a množstve iných odvetví. Veľa ľudí sa zároveň chybne domnieva, že teplota farby je klasifikáciou jasnosti vyžarovaného svetla. Nie je to ale správne. V skutočnosti, čím je teplota svetla vyššia, tým nižší svetelný výstup získate. Ideálnym príkladom je čierne svetlo. Jeho svetelná teplota je niečo nad 16.000 K a má takmer nepoužiteľnú svietivosť alebo lumenový výstup. Vyššie kelviny sú vyrábané iba pre špeciálne účely a pre „bežného“ človeka nemajú žiadne využitie. Napríklad, denné svetlo má farebnú teplotu 5.600 Kelvinov; pri 5.600 Kelvinoch ľudské oko vníma svetlo ako biele. Táto stupnica znázorňuje jednotlivé stupňe a teploty bielej od mekkej až po dennú bielu. Kelvin - vyjadrenie bielej aj jej teplôt 1. Mäkká biela = 2500-2900 Kelvin 2. Teplá biela = 3000-3400 Kelvin 3. Neutrálna biela = 3500-3900 Kelvin 4. Chladná biela = 4000-4900 Kelvin 5. Denná biela = 5000-5700 Kelvin. Farba svetla je však veľmi dôležitá. Pre človeka je najprirodzenejšie sledovať svoje okolie pri slnečnom svetle, resp. s osvetlením podobnej farebnosti. Napriek tomu, že by ste mali výkonnejšie osvetlenie, jeho neprirodzená farba by vám už po krátkej dobe spôsobovala problémy so sledovaním okolia. Pre do priestorov s technickým zameraním a priestorom kde je potrebná dobrá viditeľnosť (Kuchyňa, Kúpeľňa, Pracovný stôl, Sklad, Cestná komunikácia, kancelária) je dobré voliť "Dennú Bielu" (viď aj další faktor CRI Ra). Pre priestory relaxačné, oddychové, priechodné, intímne (Obývačka, Spálňa, Hosťovská, Chodba, Hotelová chodba, Spoločenský priestor) je dobré voliť varianty "Teplej bielej", ktorá má tendenciu ukludniť a zrelaxovať, kdežto Denná Biela má funkciu podporiť vitalitu a bdelosť. Zopár príkladov teploty farieb z praxi: 1200 K: Sviečka 1700 K: Plameň zápalky 2000 K: Západ letného slnka 2800 K: Klasická žiarovka, žiarovka, slnko pri východe a západe 3000 K: štúdiové osvetlenie 3200 K: Halogénová žiarovka automobilu 3400 K: Ateliérové a fotografické svetlá 4100 K: Mesačné svetlo 5000 K: Denné svetlo 5500 K: fotografické blesky; toto je zvyčajná farebná teplota používaná v profesionálnej fotografii 5770 K: Silné slnečné svetlo 6000 K: Xenónové výbojky, jasné poludnajšie svetlo 7000 K: Ľahko zamračená obloha 7500 K: Zamračená obloha 8000 K: Bledomodré svetlo, oblačno, hmlisto (mraky zafarbujú svetlo do modra) 9300 K: TV obrazovka (analógová) 10 000 K: silno zamračená obloha alebo len modré nebo bez slnka Je dobré sa v prvom rade zamyslieť kde bude žiarovka umiestnená a aký bude jej účel. Spektrum bielej je široké. Pri hodnote 3000 Kelvinov je svetlo žlté, a pri 5000 Kelvinov už modrasté. Odlišná farebná teplota spôsobuje odlišné osvetlenie a odlišnú viditeľnosť. Každá vlnovú dĺžka produkuje odlišné farby pre ľudské oko od pomarančovej, žltej, zelenej, modrej, modro-fialovej až po fialovú. Citlivosť oka sa mení spolu s vlnovou dĺžkou. Ak pri spracovaní potravín v kuchyni majú pokrmy zvláštne farby alebo sa vám zdá, že vaša návšteva má zelenkavý odtieň pokožky, nemusí ísť o vašu zrakovú chybu, ale o nevhodný výber farby svetla. Našťastie, úsporné žiarovky alebo LED žiarovky sa vyrábajú v rôznych farbách svetla – od bielej farby denného svetla až po extra teplú bielu, ktorá približne zodpovedá farbe svetla klasickej žiarovky. Táto farba je ideálna na vytvorenie útulných kútikov, v ktorých sa výborne oddychuje. Pracovné plochy najlepšie osvetlíte svetlom vo farbe neutrálnej bielej alebo bielej denného svetla.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?