Hodia sa bodové svetlá do detskej izby?

Ahojte, chcem vas poprosit o radu. Prerabame detsku izbu a chodbu, davame robit nove rozvody a chceli sme to spojit aj so znizenim stropov sadrokartonom a vymenit luster za bodove svetla. Bude to dostatocne ovetlenie do detskej izby, samozrejme okrem toho budu aj ine svietidla ako pisacie lampy, nocne lampy. Niektori nas presviedcaju, ze bodove svetla su len doplnkove a nenahradi to klasicky luster. Ti, co mate bodove svetla aj v detskej izbe, ake mate skusenosti, ste s tym spokojni? Dakujem velmi pekne.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja som ako dieťa mala bodove svetla v izbe a nebola som vobec spokojna, nikdy miestnost dostatocne neosvetlili, a poriadnu lampu nikdy nenahradis písacou iba co sa oci zbytocne namáhajú... tieto svetla by som pouzila akurat do kupelne, na chodbu a este mozno do kuchyne v kombinacii so svetlom nad kuchynskou doskou...
Odpovedať
Profilova fotka
urcite nie, uz jeho nazov hovori, na co je urcene, to by si musela "vybodovat" cely strop, aby si osvetlila rovnomerne celu izbu. Do kupelne alebo do spajze nepoviem, to su male priestory a najdu tam uplatnenie, ale do detskej izby by som urcite riesil stropne svetlo. Ale skor veľku stropnicu, resp. nejaky luster, nie tie so smerovymi halogenmy, to si potom na tom tak isto.
Odpovedať
@gennara ja mam aj aj. Dve bodovky mam pri vstavanej skrini pri vchode do detskej izby a luster mam v strede izby. Tie bodovky mi davaju zatial viac svetla ako to svietidlo. je tam sice iba tusim 12W ziarovka, ale aj tak. Bodovky maju dokopy 7W. Svietidlo je zas ale mliecne..
Odpovedať
Profilova fotka
bodove svetla nie su vhodne, z toho neni dostatocne svetlo..
Odpovedať
@gennara To sú také reči :) Ja mám bodovky skoro všade, kuchyna, obývačka, chodba, spálňa ... Jedine nad barovým pultom mám vysiaci "luster" a v kúpelni a na WC klasické stropné svietidlá .... Je to vec vkusu, ale mne sa to páči viac ako bežné "lustre" ... Teda sú aj lustre, ktoré sú nádherné ale sú premňa cenovo niekde úplne inde ... Ak teda chcete osádzať "bodovky" do rovného stropu (tj nie do podhladov), tak ich stačí rozumne rozmiestniť tak, aby bol dostatok svetla všade ... Ak by Vám náhodou z bodového svetla svietivosť nestačila, dajú sa v pohode kúpiť GU10 tkové LED žiarovky ktoré sú doslova z toho bodového svetla povystrčené a svietia aj po bokoch. Tie sa dajú zohnať kľudne aj s výkonom okolo 10 Watt a svietivosťou cez 900 lumenov a budete tam mať svetla AŽ AŽ. A to nehovorím o naozaj slušnej cenovej úspore, oproti aspoň trocha pekným lustrom "lustrom" ...
Odpovedať
Profilova fotka
my mame tiez skoro vsade bodove a nestazujem si :) tiez sa mi pacia viac ako tie vselijake vysiace lustre
Odpovedať
Profilova fotka
Zalezi kolko svietidiel tam bude a s akym vykonom. Ale pre detsku/studentsku skor difuzne svetlo. Dolezite je aj svietidlo na pracovnom stole.
Odpovedať
@gennara Nie nedávaj a určite nie studené svetlo, je to otras sa nato dívať. Ja dám obyčajné s teplým svetlom.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 10 mesiacoch
Profilova fotka
@gennara Do detských izieb su bodové svetla nevhodné. ten kto Vám radil, že bodové sú iba na dekoračné účeli Vám dobre poradil... Bodové svetlá smeruju svetlo pod malým uhlom a sú oslňujúce.. v priestore vytváraju výrazné rozdeli jasov a tieňov na čo sa nám oči neustále prispôsobuju z čoho môže dojsť k bolestiam hlavy, očí, únavy a pod... Do detských izieb sa osvetlenie dáva podľa veku detí a ideálne difúzne svetlo priamé spojené aj s odrazeným svetlom nepriamým.. keď už znižujete sadrokartón tak sa vyhrajte radšej s nim a vytvorte aj nejaké nepriamé osvetlenia ako tam nasipať bodové... Ak by ste potrebovali poradiť napište mi správu môžem sa Vám na to pozrieť...
Odpovedať
@zbalas Ked uz radis rok po tom ako sa pytala taknerad halucinacie ako ze su nevhodne. Maly uhol oslnovanie bla bla, uhol je mozno 150°, su bodobe aj so 180°, jasy tiesne, to co je? ked mas jeden zdroj ten nerobi tiene? asi osvetli menej z jedneho miesta ako ked ti svieti strop na viacerych miestach. Tak isto si clovek potom sam sebe netieni. Oci ma bolia skor z toho pravopisu ked uz davas diakritiu a zadret "i" v vybranom slove a pod. Ano je prijemnejsie intimne osvetlenie teplym svietlom ale bodove vobec nie su zle. Najlespie mas kombinovat to a hotovo.
Odpovedať
Profilova fotka
@sysell ty asi budeš nejaký odborník čo?? :D:D Ku gramatike: Nie každý sme sa narodili a vyrastali na slovensku... viac ohľaduplnosti z tvojej strany v tomto smere by sa ti zišlo aby ta oči neboleli :P Radim aj kvôli iným ktorý sa sem dostanú si prečítať nie kvôli konkrétnemu prípadu... Keď si myslíš, že bodové sú super tak si ich pre mňa za mňa daj do celého domu... Keď nevieš čo mám na mysli keď poviem, že v priestore vytvárajú veľké rozdelí jasov a tieňov tak sa k tomu radšej ani nevyjadruj alebo si to naštuduj ;)
Odpovedať
@sysell Bodové robia nepríjemné svetlo, ostré prechody. Musíš ich nasúkať plný strop aby to dobre osvetlilo. Lepšie sú LED panely. Majú difúzor a svetlo je pekne rozptýlené. Do domu som nedal ani jednu bodovku. Resp nad pracovný pult v kuchyni som dal 3ks takého niečoho čo sa podobá bodovke ale nie je to zapustené.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Diskusia pokračuje po 5 rokoch
My máme v detskej silný luster s denným svetlom a ako nočnú lampu používame taký drevený balón s menom od lovel-u 😉 úplne to stačí
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?