Bodové svetlá a ledkové pásy v kúpeľni

Môžem dať bodovky a dva či tri ledkové pásy zapojiť na jedno trafo - na jeden vypínač? Máte niekto skúsenosti? Prosím poraďte mi. Ďakujem
Odpovedať
V pripade ze bodovky aj pasy mate na 12V tak urcite ano (resp.24V). V pripade ze bodove svetla mate na 220V k nim samozrejme trafo nepotrebujete ale zapinat ich mozete spolu s pasmy. Vsetko je jednoducho riesitelne.
Odpovedať
Profilova fotka
zalezi od toho ake co mate =prikon. trafo musi byt dostatocne. bodovky mozu byt 40W a mozu byt 10W ,tak isto led pas moze mat 5m alebo 30cm. V principe to ide bez problemov len to treba nadimenzovat spravne.
Odpovedať
Zabudol som dodat, ze existuju aj LEd pasy na 220V. Maju svoje specifika treba ich bart do uvahy pri planovani.
Odpovedať
a môžem mať bodovky halogénky a pásy led na jednom trafe, nemal by to byť problém však?
Odpovedať
Urcite nie. Len ako uz bolo spomenute, spravne nadimenzovat aj s rezervou.
Odpovedať
@asmat môžeš mi prosím ťa ešte poradiť ohľadom led pásu, ak si kúpim meter a potrebujem tri cca. 30 cmetrové tak odstrihnem na mieste nato určenom, na jednej strane pásu dám pripájací konektor a zapojím do trafa a čo z druhou stranou? treba to nejako ukončiť alebo zaizolovať? Dá sa to celé aj bez pájkovania? Ďakujem
Odpovedať
Duhy koniec nie je vyslovene potretrebne nejako izolovat, osobne pri montazi to robim, pre istotu. Ked je pas nalepeny, koniec zalepim taviacou pistolou. Letovat tiez nieje nutne, existuju konektory s cca 15-20cm kablikom. Jeden koniec pasu len "zacvaknes" do konektoru, kable do trafa a hotovo. jasne ze ak je viac kablov mozes pouzit nejaku "svorkovnicu" az potom do trafa . Su samozrejme aj 10mm a na RGB pas. Takze musis kupovat podla pasu. Predpokladam ze nemas vodeodolny pas, tam sa,ozrejme treba odstranit z pasu silikon aby sa mohol zapojit konektor.
Odpovedať
Profilova fotka
Led bodovky do kupelne? Tak pozor na svietivost.
Odpovedať
@ramoon čo tým myslíš, aby som nemal príliš veľa svetla?
Odpovedať
@asmat No ale vlakno je o bodovych a pasoch LED v kupelni takze na 220V radsej rychlo zabudni, norma nepusti, ja som vsetko pekne krasne v kupelniach musel prerobit z 230V na 12V.
Odpovedať
@ramoon Ano presne tak, pozor na svietivost, na 5m2 kupelne som instaloval 3 12V 3,7W SMD bodovky a neskor som musel jednu vyradit lebo sa mi stazovali ze to svieti viac nez by malo.
Odpovedať
@jano2007 Neskoro som si to uvedomil a reakcia sa uz vymazat neda. Samozrejme pasy na 220 do kupelne nepatria.Okrem toho som nevedel ze to maju byt 3ks 30cm pasov, tie na 220 sa daj aj tak delit len po 1m.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@0kubo0 no praveze malo. Bezne led nahrady maju cca 5w a cca 400 lm co je nic moc. Bezna pouzivana halogenka 12v 50. W ma 800 lumenov co je raz tolko. Kupelna je priestor narocny na rovnomerne osvetlenie pri liceni a holeni. Ja osobne bodovky do kupelne nedopoorucujem vobec. Ked uz tak aspon za opalovym alebo pieskovanym sklickom koli lepsim rozptylom.
Odpovedať
Profilova fotka
@asmat inac led na 230v je cista blbost a to potvrdi kazdy alektrotechnik. Ja som to pouzil len raz 60m na profi pouzitie a po pol roku som to bol vymienat za 24v led. Pri 230 su led zapojene do serie cez hrackarsky grecov mostik bez akehokolvek stabilizatora a vyhladenia a dalsich dolezitych obvodov. Taketo zapojenie v nasej prepatovej sieti led nevydrzia.
Odpovedať
@ramoon Zabudol som napisat, aby som teda nezavadzal, nad zrkadlom mam este extra svetlo, ako si spomenul na licenie a holenie su dve bodovky v strope malo.
Odpovedať
@ramoon Ja som pouzil zatial Led pas raz v exteriery - osvetlenie krytej terasy kde mal zakaznik natahanych 220 a menil to nechcel, to su cca 2 roky asi 12m, a osvetlenie jednej "dielne" cca 8m. Reklamaciu som zatial nemal, takze namam s nimi zlu skusenost. Okrem toho pasy na 220 ponukam len ako alternativu ked sa uz inak neda. Nie kazdy je ochotny robit nejake zasahy do existujuceho stavu. Takze ja nemozem tvrdit ze su blbost mozno casom dopadnem ako Ty a budem musiet menit....
Odpovedať
Ja som kúpil 4x halogeny 35 w a bude to na 12 V. To bude snáď v pohode. A čo sa týka LED pásu, ak si kúpim - strelím - 1 meter pásu 5W 12V a rozstrihám a použijem z neho tri pásy, tak stále stačí trafo na 5W (teda možno plus nejaká rezerva) alebo musím spočítať akože 3 krát 5 w = 15 W?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?