Bodové osvetlenie bytu

Dobrý deň, potreboval by som poradiť pri osvetlení bytu, jedná sa o komplet rekonštrukciu, všade budú znížené stropy, prikladám obrázok orientačného náčrtu ako to plánujem. Byt má 103m2, podlahy budú tmavšieho charakteru. Osvetlenie som zvoli zapustené bodovky Kanlux liten led teplú bielu 3000K. V troch miestnostiach bude aj samostatný luster a v obývačke ešte led pás v naznačenom obdlžniku. V kúpeľni kanlux bodovky použiť nemôžem lebo majú krytie iba IP40, tak som tam zvolil iné s krytím IP44 a svietivostou 500lm/ks. Podsvietenie linky, zrkadla v kupelni a podobne sú samozrejmosť to tu ani neriešim. Potrebujem poradiť s tým či tam nebude priveľa alebo primálo svetla. Je to subjektívne no máme radšej viac presvetlený byt ked treba, náladové osvetlenie bude riešené malými lampami a led pásmi.
Odpovedať
@walcott Tam, kde ležíš, stropné bodovky nepatria. Teda do spálne, detských izieb a ani nad obývačkovú sedačku by som ich nedával
Odpovedať
Profilova fotka
@walcott ja by som to dala tak, aby si si vedel aj stiahnut intenzitu osvetlenia, viacere sceny. Hlavne v obyvacke. My mame bodovky prisadene v chodbe a obyvacke- tam plus aj luster. Spalna a detske izby su riesene stropnicami. Idealne ked sa pojdes pozriet niekdy do bytu, kde je cisto bodove osvetlenie, mne to vadi, akoby z diery svetlo islo. Aj od profi baby co navrhuje osvetlenie mam, ze stropnice su lepsie ako bodovky. Podla mna mas toho privela. Skus sa poradit s niekym, lto navrhuje osvetlenie.
Odpovedať
Profilova fotka
osobne sa bodovka vyhybam ako cert kriza ,ked ale takto pekne vies nakreslit planik tak si sprav cvicenie cislo 2. To pozostava z vypoctu aky uhol dava bodovka a vyska od podlahy 1m. Vyjdu ti dalsie kruzky ktore udavaju priamo osvetlenu plochu.
Odpovedať
Klasické halogenove bodovky s uhlom svietenia 60 stupnov by som si nikdy nedal viem ako svietia. Preto som volil led s uhlom 110 stupnov a akoby matným sklom kde neoslepuju jednotlivé led diody. Stahovanie intenzity formou bodoviek neplánujem, na to bude pestrá paleta led pasov (v stropoch, za telkou, za skrinkami, pod postelou...atd) ktoré budú v hlavnej miere tvoriť náladové osvetlenie + kopa dekoračných lámp, čiže hlavné stropné osvetlenie bude svietiť možno 10% času ak aj to neprehánam (pri návštevách atd). Ale ked ho už zapnem chcem mať poriadne svetlo, kedže momenálne fungujeme na starých lustroch s jednou 100w žiarovkou ako v pivnici. Skôr ma zaujíma prečo bodové svetlá nie nad postel, detske izby a podobne? Ak majú príjemnú farbu (cca 3000K) a široký uhol rozptylu + sú doplnené o dizajnový luster prečo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
neskutocne vela tam toho mas to som este nevidel :D skus si pozriet led panely vyzeraju velmi dobre ked su namontovane a hlavne maju difozor takze neoslnuju. Majstrom co ti budu robit elektriku povec nech ti daju byt na 4polovy prudovy a kupelnu extra na 2polovy a vobec nemusis riesit ziadne ip-cka lebo na strop aj tak voda nedosplechne.a tiez suhlasim stym co pisali ludia vyssie ze v obyvacke a spalnach by som bodovky nerieisl vobec.
Odpovedať
"prenadherne" budeš tam mať vysvietené jak v kostole 😂😂😂
Odpovedať
@13kovi13 kúp si 3 bodovky, daj ich do kusa sadrokartónu, pripoj ich na predlžovák a zaves si ich nad posteľ. A skús v posteli šťukať dve hodiny do mobilu, alebo čítať knihu. Ak sa ti to svetlo bude javiť ako výborné, urob si kľudne zo stropu nebíčko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino tym neriesil som myslel ze by som ich tam nedaval ty nebicko 8-) tiez mam doma lustre a bodovky len na chodbach a v kuchyni napriklad nad drezom
Odpovedať
@13kovi13 Prepáč, tá odpoveď nebola pre teba, ale pre @walcott :-)
Odpovedať
@walcott kúp si 3 bodovky, daj ich do kusa sadrokartónu, pripoj ich na predlžovák a zaves si ich nad posteľ. A skús v posteli šťukať dve hodiny do mobilu, alebo čítať knihu. Ak sa ti to svetlo bude javiť ako výborné, urob si kľudne zo stropu nebíčko ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jakino pohodka :) ked uz o tom hovoris take hviezdne nebo by bolo v obyvacke prijemne 8-)
Odpovedať
@walcott nehnevaj sa na mna, ale na prvy kukuc mi to prislo, ze ten byt ma kiahne :-N Ked som precitala tvoj popis, tak sa kiahne zmenili na svietiacu muchotravku... Bodovky su fajn, ale zas ty ich mas vela prevela. V dnesnej dobe, ked sa daju pouzit ovela elegantnejsie a ludskemu oku prijemnejsie LED panely. Proste pre ludske oko nie je dobre ked svietia len diery v strope, je uplne jedno, ze budu mat mliecne sklo. Bude to privela bodov s vysokym kontrastom oproti "zvysku sveta". V obytnych miestnostiach by som sa bodovkam vyhla. Ked chces trafit od dveri do skrine, zasvietis centralne svetlo. Ak chces nieco robit, zasvietis si nejake pracovne svetlo tam kde robis, ked chces relaxovat, tak zapnes nejake orientacne svetlo aby si trafil do dveri, ked ta priroda vyzve, ze treba ist opacit ci si este chlapec. Ked ches romantikuš naladu zapnes naladovky (mas ich naplanovanych celkom dost) Kedy budes svietit tymi bodovkami? V jedalni je aj tak najlepsi luster nads stredom stola, v primeranej vyske aby sediacich neoslnoival ale aby pekne osvietil reznik na tanieri. A v spalni? Tam mi uz vobec svietiace kiahne na strope napasuju. Na citanie celovka alebo poriadna lampa na citanie, na podpaplonove radovanky bud tma alebo nejake primerane intimne osvetlenie (ako kto preferuje), na predspankove pripravy staci centralne osvetlenie. A ked uz ich teda chces, tak by som sa snazila o nejaky rytmus v rozmiestneni a dala by som ich aspon vsetky rovnake v jednej miestnosti Chodby, WC, kupelna, kuchyna tam bodovky celkom pasuju aj ked do kupelne ich treba obzvlast starostlivo vyberat aby si kazdu chvilu nepocuval, ze draha potrebuje peniazky na botox. ;-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Dakujem za postrehy stále je to v štádiu úprav, beriem pripomienky niekde som ubral z bodoviek, pridal lustre, avšak držím sa prepočtu cca 200lm/m2, ako vravím podlaha bude dosť tmavá, rovnako byt je ladený v kombinácii polnočnej modrej/sivá/biela s prvkami žltej čiže steny tiež pohltia nejaké svetlo. Doteraz som stále existoval iba na lustroch a k tomu sa určite nevrátim, tie budú po novom plniť funkciu skôr dekorácie a jemného osvetlenia, okruh s bodovkami sa zapne ked bude treba poriadne vidieť. Jakino: to s bodovkami a štukaním do mobilu je tochu mimo. Neviem kto si nechá svietiť hlavné svetlo ked leží v posteli, to by mi rovnako vadil luster. Na to sú nočné lampy a led pásy. Ale ked chceš povysávať prípadne niečo nájsť určite je fajn možnosť si aj v spálni prisvietit. Prikladám upravený návrh.
Odpovedať
Profilova fotka
@walcott ..neviem, co vsetci pletu o "bodovkach" asi si ich nasmeroval Ty v prvej vete...kazdopadne spominany Kanlux Liten predsa JE LED panel...takze naco tolko okolo toho, staci pozorne citat...xixi.. Pockaj pol dna, navrhnem Ti to a nejak sa spojime, ok?
Odpovedať
Oki vdaka, ale dnes poobede (15:00) to potrebujem zaniest majstrom, lebo buduci tyzden som na sluzobke a pravdepodobne už budú potrebovať v priebehu budúceho týždna rozmiestnenie osvetlenia.
Odpovedať
Profilova fotka
@walcott ...mate na maili ponuku, ostatne na telefon, nech stihame...
Odpovedať
To tricom: dakujem za poradenstvo a dobry pristup, ak niekto potrebuje poradit odporucam ja som spokojny.
Odpovedať
Profilova fotka
@walcott ...uz sa len tesit na koment po instalacii...aj ja dakujem za akcnu spolupracu, sme k sluzbam.
Odpovedať
Profilova fotka
@walcott No dufam ze vam p. Leginus stihol zmenit vas emental :)
Odpovedať
Trošku sa upravila obyvačka ale inak neboli velke zmeny, lebo ten druhy navrh čo som sem postol už zdaleka nebol emental.
Odpovedať
Profilova fotka
@ramoon ...co by sme dnes pre milu obec zakaznicku neurobili...je to teraz taky schweiz emental s vacsimi dierami...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?