Aký typ bodoveho osvetlenie do bytu?

Zdravi. Prerabame prave byt a som totalne "v lese" zo svetla uz ... Studujem to uz druhy den Watty, bodovky, ledky, 2835, 3528, 5050 .... a som strateny. Chceme v celom byte bodovky. Ci halogenove? Ci ledkove a ake ledkove? Co sa taky farebnosti tak sme rozmyslali vo vela miestnostiach nad neutralnou a to tie starsie pokial viem nedokazu, len ledky. v prilohe posielam dva typy, prve mi odporucal svagor - lebo ich ma vsade. Druhe som nasiel ja ale neviem ci su vhodne ako osvetlenie do sadrokartonovych podhladov do celeho bytu atd. Vedeli by ste mi poradit ohladom lumenov/wattaze? neviem ci existuje nejaka formulka kolko na m2 izbu atd :( som strateny a velmi by som ocenil vasu pomoc. POzeral som aj vas weby ale moc navodov/clankov som tam nenasiel. Foto v prilohe
Odpovedať
No a celé je to ešte tak, že bodovky sú svietidlá svietiace do bodu a nie tie čo z bodu svietia. To len tak na okraj. Napríklad tie druhé sú lepšie preto, že keď sa pozriete do svietidla budete oslepnutý len chvíľku, pri tom prvom dlhšie. Hustota záleží do veľkej miery od toho, ako radi máte svetlo. Radšej dať viac slabších začať rozmiestňovať od kútov a dať viac vypínačov, aby ste si mohli osvetlenie v izbe prispôsobiť momentálnej nálade. Niekomu sú málo po pol metri, inému stačia dve v obývačke.
Odpovedať
@ernesttyukos takze su vhodne aj tie druhe, to rad pocujem. Je to ta novsia "verzia" osvetlenia? Dalsia vec nad cim rozmyslam ohladom poctu svetiel je ta, ze cim bude tmavsie zariadenie, tym viac svetla absorbuje tak bdue treba prihliadat asi aj na to. Do svetlej miestnosti netreba tak vela ako do tmavsej.
Odpovedať
@kahding presne tak. Od toho je super appka na mobil od Velux. Luxmeter. Je tam aj tabulka odporucanej intenzity osvetlenia v roznych typoch miestnosti a ak je na telefone aj luxmeter, co povacsine je, tak sa da tym aj merat intenzita...
Odpovedať
@megdesign skusim pozriet dakujem, lebo z luxov atd som total mimo :D neviem vobec kolko WAT svetla zobrat, kolko lumenov na izbu atd atd :D
Odpovedať
Profilova fotka
ja som dal do miestnosti 6x6 m 16ks 7w cold white a pre nas nie je ta miestnost dostatocne osvetlena. Potreboval som vymenit bodovky v kupelny a tieto 7w, 4 ks v kupelni s rozmermy 1,6x1,8 m tiez nedavaju dostatok svetla. Boli to tieto https://www.aliexpress.com/item/10Pcs... tak som kupil 12w teple biele https://www.aliexpress.com/item/Green... a ani tie nedavali dostatok svetla. teraz cakam na 20w teple biele https://www.aliexpress.com/item/5PCS-... a tie uz snad budu dostatocne chcem tym povedat, ze 5w bodovky su podla mna urcite slabe a v buducnosti urcite nekupim bodovky slabsie, ako 12w, pokial nepojde skor o nejake dekoracne nasvietenie.
Odpovedať
@kubo56 dik za tvoju skusenost, kukam prave ake si objednaval a tie posledne su led 5730smd, z toho co som vycital tak svetelnostou, vykonou atd su momentalne naj su led 2835, obzeram sa aj po tych ale vobec nevieme odhadnut kolko. Ma prekvapilo celkom ze na 6x6 ste mali 16ks 7wat a bolo malo. My sme na 4x5 metrov rozmyslali 8ks stmievatelnych do obyvacky a teple :-.
Odpovedať
@kubo56 treba si hlavne uvedomit, ze Watty nemaju s luxami nic spolocne. 5W led moze dat viac luxov ako 20W led... Vzorec na vypocet luxov z lumenov je tutok: 1 lx = 1 lm/m²
Odpovedať
Profilova fotka
@kahding Urcite zalezi aj aky typ lediek je pouzity a kolko maju luxov, ako pise megdesign. Mozno, ze niekomu by stacilo to osvetlenie, ale uz sme po styridsiatke. Dostavila sa vetchozrakost a ked citam , alebo nieco robim, chcem mat vela svetla.
Odpovedať
@megdesign cize ak to dobre chapem a mame 4x5m obyvacku a chceme dat 8x 300lm ledkove svetla tak je to 120lx na tu miestnost?
Odpovedať
@kahding presne tak. V obyvacke ma byt 500lx. 120lx je tak na chodbu ok.
Odpovedať
@megdesign nehra tam rolu aj vyska svetiel od podlahy atd? mohol by si zaslat tabulku v ake jmiestnosti je kolko odporucane lx ?
Odpovedať
@kahding samozrejme, ze ano. Luxy sa maju meriat meter nad podlahou.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@kahding stiahni tu appku od Velux. Tam je tiez tabulka.
Odpovedať
@kahding toto je chodba:
Odpovedať
@megdesign stiahol som len mi to moc neda okrem tej tabulky vzhladom na to ze byt je este len v rekonstrukcii a svetla musim objednat vopred a potom ich osadzat. Kazdopadne pomocka super dakujem za to :) dalsia vec, kde v tomto vypocte 1 lx = 1 lm/m² je brana v potaz ta vyska 1m nad zemou atd
Odpovedať
@kahding podla prepoctu potrebujes na obyvacku 5x4 metra 8ks tych 15W. Ak ovsem maju dany svetelny tok realny, aky maju napisany. :-)
Odpovedať
@kahding meranie umeleho aj prirodzeneho osvetlenia upravuje zakon o ochrane zdravia pri praci, cize odtial sa odvoduju vsetky merania. Meter od podlahy je v dome v uplnej pohode..
Odpovedať
http://www.rabalux.com/sk_SK/kalkulac... prave som nasiel, je to dobra vec len ideal by bolo nieco kde si mozem zadat aj vysku stropu
Odpovedať
Vidím, že katedru akustiky a osvetlenia na STU môžu rozpustiť. Tabuľka je pre denné osvetlenie. 500 lx sa dimenzuje pre kancelárie, ale pre triedy v materskej škole je to napríklad len 300. V byte treba 500 lx len v mieste zrakovej úlohy. To sa dá dosiahnuť aj lokálnym prisvietením. Osvetlenie plochy v lx sa nedá vypočítať bez znalosti krivky svietivosti daného svietidla a bez posúdenia odrazových plôch. Výrobcovia často udávajú nominálnu hodnotu svietivosti čipov a nie reálnu hodnotu svietivosti svietidla. Tá môže byť o 20 až 70 % nižšia. A naviac bodové svietidlá vytvárajú pocit nočnej oblohy a nechávajú tmavý strop, to pôsobí utlmujúco nezávisle na množstve svetla. Bodové svietidlá boli vymyslené ako pomocné "akcentačné" svietidlá na osvetlenie zaujímavých prvkov v interiéri. Používať ich ako jediné osvetlenie nepovažujem za šťastné riešenie. Ak chcete počítať, tak približne jedna 18 W žiarivka vychádza na 1 m2 kancelárie pri strednej kvalite svietidiel a pri účinnosti žiarivky cca 85 lm/W, účinnosti svietidla 75% a výške stropu 3m.
Odpovedať
Profilova fotka
pre vypocet osvetlenia sa pouziva napriklad software DIALUX do ktoreho sa ale importuju elumdata daneho svietidla vo formate napriklad LDT. Je to ale profi program s ktorym ale treba vediet pracovat. Zial bezny clovek to nezvladne a je potrebne sa obratit na nas svietidlarov :)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?