Ako uchytiť luster do SDK stropu?

Poradte prosim, ako uchytit luster, ked mame SDK stropy a luster, ktory chcem, je trochu tazsi, lebo je to masivne drevo. Doteraz sme mali pomerne lahky luster z plastu, tak mi ani nenapadlo, ze s tazsim bude problem.. Muza napadlo jedine urobit dieru do stropu a chytit sa na CD-cko. Nejaky menej drasticky napad niekto?
Odpovedať
Ahoj riešili sme to aj my a bohužiaľ tiež neskoro - chceli sme taký kovaný luster na reťazi ale najlepšie riešenie sme zmeškali - upevniť hák na drevenú krokvu ktorý by mierne potom trčal pod SDK. Masívne drevo znie ťažko, ale my sme kúpili iný luster a sú špeciálne upevňovacie kotvy do SDK, ale nosnosť je neporovnateľná s vyššie popísaným riešením - toto by mohlo pár KG udržať. Po prejdení SDK sa roztiahnu do strán také úchopy a tým pádom to drží na väčšej ploche ako keby použiješ obyčajnú skrutku.
Odpovedať
@akvi jedine na konštrukciu, ktorá drží samotný SDK. SDK to neudrží - nie je šanca
Odpovedať
@akvi Koľko je to "trochu ťažší"? Aj SDK unesie nejakú hmotnosť, ak sa použijú správne hmoždinky - tie, ktoré spomína juro. Sú aj plastové, aj kovové. Neviem, či pomocou nich SDK unesie 1,5 alebo 2 kg, ale treba to vyskúšať na nejakom SDK, ktorý ti zostal. Alebo treba nájsť, kde je rošt z CD profilu pod SDK a do neho uchytiť tieto hmoždinky.
Odpovedať
@peter977 no ved to nam je jasne.. len dufat, ze CD-cko bude niekde v blizkosti.. len som dufala, ze existuje nejake ine riesenie, aby sme pol stropu nemuseli rozbrlat :-D Luster vazi 2,7 kg :-( Clovek az teraz zistuje, ze je vela veci, na ktore nemyslel, ked staval.. No co uz..
Odpovedať
@akvi poťukaj po strope a podľa zvuku hneď vieš kde je CD-čko
Odpovedať
Profilova fotka
A co tak pouzit silnejsi magnet a najst pod sadrou ocel??
Odpovedať
@peter977 tukat sme skusali, nevieme to podla toho odhadnut.. @milosduris toto sme este neskusili, dobry napad, diky :-)
Odpovedať
@akvi Ad.1: Luster o vahe 2,7kg nie je tazky luster, sdk to v pohode unesie, treba pouzit kovove haciky, ktore sa po vlozeni do diery roztiahnu. https://vruty-fischer.cz/15776-sklopn... Ad.2: Ak chcete spavat pokojnejsie a upevnit ho do CDcka, tak pouzite elektronicky vyhladavac kablov, ktory sa pouziva vacsinou pri vrtani.
Odpovedať
@akvi si smutná z lustra 2,7kg? to je masívny luster? nemáš tam preklep v desatinnej čiarke?? ak je to pravda, tak tá hmotnosť je nič. to udrží najlacnejšia origo "hmoždinka" do sdk. chodievam do stavebnín, kde to majú na pulte vyložené, 4 druhy osadené priamo v kuse sdk. tá najmenšia udrží tuším 30 kg, najsilnejšia cez 100. z 2,7 kg si ťažkú hlavu robiť nemusíš. keby to bolo 27, tak to by bolo trocha iné, ale aj tak úplne v pohode.
Odpovedať
Profilova fotka
heh tak to by som bol povedal, ze je lahky luster ako fakt ako niekedy sa robia veci horsimi ako ozaj suu a nechapem preco. v pohode ti takuto vahu sadrac unesie a nemusi kvoli tomu uz zle spavat
Odpovedať
@worker_falcon @katat2 no mam strach, bo sme nikdy nic take na sdk strop nekvackali.. Vidim to na to cd-cko, aby som kludne spala :-D
Odpovedať
@akvi zbytočné a obmedzujúce. skúste spraviť praktickú skúšku. upevnite konkrétnu hmoždinku do kusu SDK a skúšajte, aká sila ju dokáže vytrhnúť. Prípadne pridávajte hmotnosť. potom zistíte, že 2,7 kg je úplne v klídku.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@akvi ja som si luster robil sám. Kvôli tebe som ho zvesil a odvážil :) 8 kil. Mám to na takýchto hacikoch len v sádrokartóne. Takze v pohode to tam daj drží mi to už tri roky. Srob čo som odfotil nie je s háčikom ale princíp je rovnaký.
Odpovedať
My máme ťažký porcelánový luster pripevnený hmoždinkami odporúčanými na sádrokartón a bez problémov drží už 4 roky.
Odpovedať
@jiri_m @mamkaeva1 diky, to ste ma potesili
Odpovedať
@akvi a čo tak si niečo naštudovať predtým ako sa zveríš do rúk odborníkov a experimentátorov? : je to z montážnej príručky sadrokartonára voľne prístupnej na internete. II.2.12.2 Podhľady Na podhľady je možné pripevniť bremená vyvodzujúce zaťaženie: ■ do 0,03 kN/m2 – priamo na opláštenie podhľadu min. hr. 12,5 mm pri vzdialenosti zaťažujúcich bodov min. 400 mm ● plastovými uzlovacími hmoždinkami alebo kotvami Molly ● sklopnými hákmi ● perovými sklopnými závesmi ■ od 0,03 kN do 0,06 kN na jeden kotevný bod – je prípustný jeden kotevný bod na 1 m dĺžky poľa medzi montážnymi profilmi či latami ■ od 0,03 kN/m2 do 0,20 kN/m2 – na nosnú časť podkonštrukcie (napr. profil). Zaťaženie jednotlivých pripojovacích bodov nesmie pritom presiahnuť 0,10 kN ■ nad 0,20 kN/m2 alebo nad 0,10 kN na jeden bod – priamo do nosného stropu (nezávisle na konštrukcii podhľadu) ■ väčšie bremená – ťažké predmety, ktoré presahujú prípustné zaťaženie hmoždiniek, musia byť upevnené priamo na nosnú časť stropu alebo na dostatočne dimenzovanú pomocnú konštrukciu.
Odpovedať
@slavoslav no vidis, ako pekne si poradil.. :-) Ak by som mala studovat kazdu blbost, co chcem spravit, tak nic ine nerobim.. Od toho sme tu na fore, jeden vie to, druhy hento..
Odpovedať
Ja som skurat vcera vesal a bola to lehoda so spravnym naradim ;-) V lidli dom si kupil takuto sadu a budem to mat na cely zivot :-)
Odpovedať
@akvi je to zadanie jednej frázy do googlu, ale ide viac o to, že ak budeš mať "šťastie" tak ti tu poradia "odborníci " kadejaké komplikované riešenia a konštrukcie.
Odpovedať
@jiri_m ahoj, mozem sa spytat ako je ten luster napajani? nevidim kablik. asi nie je na baterky :)
Odpovedať
@majonez ved normalne jedno lanko nulak a druhe faza :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@majonez v podstate tak hovorí rkorba len s tým že hore nad sadrokartonom je zdroj na jedno lanko natiahnuté + na druhé - a dole v rámci dreva napojene na led pas. Nič zložité. A dá sa to ovládať aj diaľkovým.
Odpovedať
@jiri_m diky bohu len aby sa ti nepokazil trafak :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@rkorba tak je to nejaká robota Na hodinku ale dá sa v pohode vymeniť.
Odpovedať
Toto hľadáš. Sú aj kovové, tie by mali byť na ťažšie váhy. Nič do CDčka nevrtaj, zbytočne. https://www.nodo-shop.cz/hmozdinky/hm...
Odpovedať
@peter977 Nedristaj. SDK v pohode udrži do 40kg na meter štvorcovy. Po CDčkach som sa vešal osobne, ja 92kg prasa.
Odpovedať
@akvi A hlavne nezabudni poriadne poprepichovať parozabranu. :-S
Odpovedať
@arcticcode Fermacell čo je násobne pevnejšia doská má maximálne trvalé zaťaženie 22kg na sklopnú hmoždinku! Neviem či si ten tvoj údaj vycucal z prsta ale v technickom liste uvádza Rigips, že maximálna pevnosť v ťahu je 2,5Mpa, čo je 0.0000000254929053 kg/cm2.
Odpovedať
@peter977 Chlape, premena jednotiek u teba nula bodov? Práve si zahlásil, že SDK doska udrží 25 mikrogramov, teda asi toľko, ako je účinná látka v antibiotickej tablete :D 2,5 Megapaskalov, čiže 2 500 000 paskalov. Takže nie 25,492... mikrogramu, ale 25,492 kilogramu na centimeter štvrocovy. Ak neveriš, použi tento kalkulator https://www.sensorsone.com/mpa-to-kg-...
Odpovedať
Inak ja som vychádzal z toho, že som v jednom nemenovanom dome videl zavesenú kuchynskú linku na SDK priečke. Doma mám tiež 5kg ventilatorove svetlo a drží.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?