Vyrovnanie steny - lepidlo = praskliny, odtrhnutie od podkladu

Dobrý deň, nie som žiadny profesionálny stavbár a bolo mi doporučené vyrovnať steny lepidlom, použité bolo lepidlo Knauf Fliesenkleber = obyčajné, nie flexi, bez sieťky. S lepidlom sa vynikajúco pracovalo, stena sa krásne dorovnala. Hrúbka vrstvy cca 0-5mm, podľa nerovností. Pôvodná omietka držala, na poklep nič duté, vždy to kontrolujem. Jedná sa o panelák. Stena o rozmere cca 2,5x3m = 7,5m2 . Po cca 2-3 dňoch sa začali robiť malé trhlinky, fajn stáva sa, stalo sa mi to aj pri obyčajne omietke, ale ničomu to nevadilo keďže navrch išiel ešte štuk a jednalo sa len o vizuálnu vadu. Asi príliš hrubá vrstva keď som robil s tou omietkou, ale teraz pri lepidle, že by aj pár mm bolo už priveľa? No teraz po cca 3-5 dňoch som to bližšie skontroloval, trhlinky sa ešte kúsok viac zvečšily a na počudovanie za stenou na ploche cca 1/3 úplne duní, nedalo mi kladivom som do toho rýpol nech sa pozriem na podklad. Čo má úplne zarazilo je, že sa pôvodná omietka odtrhla od panelu. Lepidlo drží na omietke ako betón(a teda problém so súdržnosťou s pôvodným materiálom nie je), ale žeby vytrhlo pôvodnú omietku od panelu? Žeby to spôsobila príliš hrubá vrstva lepidla? Ale to mi cca 0-5mm nepríde. Samozrejme zato môže lepidlo, ale čím to je? Predpokladám jeho rozmrštením a stiahnutím ako to pracovalo, schlo. Alebo zlá konzistencia lepidla? Miešalo sa naozaj podľa normy výrobcu. Na ďalšej stene kde som len využil zbytky ktoré mi ostali po dorovnaní prvej steny, sa nič neudialo. Bolo nanesené len v tenkej vrstve cca 1-2mm na cca 2m2, žiadna mikotrhlinka nič. A teraz je otázka prečo sa to stalo? A čím dorovnať tie krátery, ktoré vzniknú keď tú stenu začnem otĺkať. Asi obyč jemnozrnnou omietkou hm? Alebo som to lepidlo mal namáčať štetkou ako betón? Nech nedochádza k tak rýchlemu schnutiu? Veď to aj tak schlo cca 3 dni samo.
Odpovedať
blbost vobec na steny gebat lepidlo... cim si to penetroval predtym?
Odpovedať
Hlbkovou penetraciou Primalex s tou problem nie je, kedze na podklade omietke to lepidlo drzi ako beton.
Odpovedať
Ja mam pocit ze toto klebrovanie je vynalez majstrov. Aj mne minule jeden vravi ze omietka, na to kleber sietka a na to obklad. Ked som sa ho pytal aky ucel tam ten kleber bude plnit, mi neodpovedal.
Odpovedať
No mne išlo hlavne o vyrovnanie steny, keďže sú krásne krivé v paneláku a pracuje sa s tím lepidlom fajn a všetci majstri to odporúčali.
Odpovedať
Profilova fotka
@adameciv mozno vsiakla voda z natiaahnuteho lepidla pod omietku na panel co bol nasledok oddelenia sa materialov . Lepidlo ako take by sa nemalo nanasat ako prostriedok na vyrovnavanie stien .... uz vobec nie 0.5 mm a este k tomu bez sietky . Lepidlo Sluzi na spevnenie dobre obruseneho pripraveneho podkladu resp. Napenetrovaneho spolu so sietkou a ta tvori diletacnu funkciu pracovania podkladu ak ti povie majster vyrovnaj to lepidlol tak takeho chlapa vyhod zo stavby!
Odpovedať
Teoreticky to mohlo byť aj tou vodou vzhľadom na večšie množstvo lepidla.... sieťka nie je vždy nutná pokiaľ podklad nepracuje = čo rovná stena za 40r. bez prasklín a bez prechodov panelov nerobí, samozrejme tam kde sú prechody/panely je sieťka žiadúca. Cca 5mm bolo v miestach največších nerovností. Kebyže má podklad napr. do 2mm nerovnosti tak to už nemá zmysel ani rovnať ale rovno štukovať.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, ako tu už mnohí písali, pri rekonštrukcii je lepšie pôvodnú dobre držiacu omietku prestierkovať renovačnou stierkou, od nás napríklad Baumit VivaRenova. Podklad viete pekne vyrovnať, zašúchať a po vyzretí už len stačí nový náter. Vo vašom prípade mohlo dôjsť k viacerým problémom, ktoré tu už aj boli spomínané: vlhkosť, nevložená sklotextilná sieťka do lepidla a potom ešte sa mohlo stať, že vrchná vrstva lepidla má vyššiu pevnosť ako pôvodná omietka. To tiež môže spôsobovať problémy. Hlavne ak cementové lepidlo rýchlo vyschlo. Pevnosť vrstiev by mala klesať smerom von. Vo vašom prípade radšej ešte počkajte ako to bude pracovať, aby sa vám nestalo, že to nanovou prestierkujete a pôvodná omietka sa ešte následne oduje. Všetky uvoľnené časti zoškrabať dole. A následne prestierkovať renovačnou stierkou, napr. Baumit VivaRenova je pre hrúbky 3 až 7 mm.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?