Vnutorne omietky do akeho pocasia?

Chcem sa spytat, v akom pocasi uz nie je mozne robit omietky? Vychadza nam to tak, ze v novembri v strede by sa mohli zacat robit, ale ked bude vonku mrznut bude sa dat robit? Podlahove kurenie by sme mali uz hotove. Dakujem.
Odpovedať
1
2
závisí na majstroch, na čo si trúfnu. Všetko sa dá vyriešiť. Nejaký priamotop (ohrievač), prípadne odvlhčovač, a môže sa fičať. Moja skúsenosť - robil som kamarátovi celý byt v tých najhorších mesiacoch - október - december. Nemal ani kúrenie, iba jeden ohrievač, nijak silný. Problém bol hlavne v čase schnutia, kým sa dalo zapucovať. Keď som našiel systém, tak večer som natiahol, a ráno som bol zapucovať :-D Ale to bolo v byte cca 15°. Potom samozrejme nechcelo schnúť, zrážala sa voda v kútoch pod stropom. Druhýkrát by som to už vymyslel inak. Ak máš v byte/dome okolo 20° C, nemal by byť žiadny problém. Odvlhčovač by bolo dobré požičať aspoň na týždeň - dva (ak máš "hrubovrstvé" omietky 2 - 3 cm, nie stierky) Omietky viažu neskutočné množstvo vody, ktorá sa v chladnom počasí a vysokej vlhkosti odparuje veľmi pomaly a robí skazu. Samozrejme, teplota pri spracovaní by nemala klesnúť pod určitú hranicu, každý výrobca uvádza svoje číslo.
Odpovedať
@worker_falcon a stierky je mozne robit kedykolvek? myslim v panelakovom byte...su tam nejake podmienky (teplotne, vlhkostne a pod) ?
Odpovedať
@leeshka ako som písal, rovnako to platí. Samozrejme, čím tenšia vrstva, tým skôr sa to odparí. Teplota by mala byť okolo 20°, lebo sa majstri zbalia, možno aj skôr :-D Ale s dobrým ohrievačom by nemal byť problém.
Odpovedať
@martin_tn Da sa robit aj v zime, ked vnutri kuris. Ale jednak to pojde do penazi , lebo budes kurit a vetrat a to dokoola a druhak, neviem, ci by som to riskol kvoli oknam. To bude stekat po nich vodopad! @leeshka Stierka v byte, to je nic, hocikedy.. Objemom vody je to skor malovka, ako omietka.. ;-)
Odpovedať
@matorado pytam sa preto lebo sa chystame robit stierky tak cca asi za dva tri tyzdne....
Odpovedať
@leeshka To bude uplne v poriadku. Jednak je to malicko vody, druhak ked by ste rovno vy nekurili, tak kol dokola susedia budu kurit. V panelakoch je skor prekurene a nizka vlhkost, cize budu zavedat a schnut mozno aj rychlejsie, jak by mali :-D
Odpovedať
@matorado no ak by bolo este slnecno tak na jednej strane bytu by bolo sakra teplo (juzna strana, stale tam svieti)
Odpovedať
@matorado ty nevieš, o čom hovoríš... Ak sa v danom byte nekúri, tak je vysoká vlhkosť, a zima, kombinácia, ktorá nijako nepomáha schnutiu omietok či stierok. A stierkovanie nie je natiahnutie špachtľou 1mm tmelu. To je fakt skôr maľovanie :) Ak sa normálne kúri, tak nie je problém. Treba ale vetrať veľmi často, a zároveň udržiavať normálnu teplotu.
Odpovedať
@worker_falcon OK, ty si tu majsterko.. :-D Akurat, ze si zabudol povedat, v com sa mylim..
Odpovedať
@matorado "máličko vody" - to sú litre a litre vody, ktoré treba odpariť z chladných stien "prekúrené, nízka vlhkosť" - ak sa nekúri v samotnom byte, tak nehrozí ani jedno, ani druhé. Susedia tak nevykúria. A ak je to z niektorej strany vonkajší byt, už vôbec. A ak je ešte vonku sychravo. Veľa premenných... Ale pravdu máš, že "ak sa kúri", tak sa nemáme o čom baviť a malo by to byť v pohode. Ak by sa ale nekúrilo, resp. málo, resp. by bolo veľmo sychravo, tak to nebude tak v pohode. Napr. je mnoho bytov, ktoré pri rekonštrucii vymieňajú aj radiatory, a tie sú v čase stierkovania demontované (z niektorých praktických dôvodov). Potom je ale problém so schnutím či kúrením.
Odpovedať
@worker_falcon "Malicko" som napisal, lebo sa na stierky pyta vo vlakne, kde sa riesia omietky. Sorry, ale 3mm stierky je oproti 3cm omietky este menej, ako malicko.. ;-) Kurenie - vykurit novostavbu a vykurit byt vykurovany z 5/6 stran od susedov hadam tiez nebudeme porovnavat. Ked zlozi radiatory, furt bude 16-18°C, co je vysoko nad min. aplikacnymi teplotami omietok. A problemy s vlhkostou v panelaku? Jedine, ak s nizkou... Takze suma sumarum: - omietky v novostavbe v novembri - mozny problem. - stierky v panelaku - ziadny problem. Nemam rad zbytocne prispevky, kde sa hada o slovicka a niekto sa musi silno robit mudry a to za kazdu cenu. ;-)
Odpovedať
Takze co viacej odporucate? Robit skor omietky alebo podl.kurenie + poter? Ktore lepsie znesie aj nizsiu teplotu?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@matorado vieš, vo mne ešte silno rezonuje vyššie popísaná skúsenosť, kedy prax ukázala, že tvoje teórie neplatia, alebo neplatia vždy. Bol to byt na navyššom poschodí, ale vonkajší v maximálnej možnej miere. Demontované rádiatory, kúrilo sa jedine komunistickým ETA ohrievačom/ventilátorom. Bolo tam tých 15 - 18°. Min. aplikačné teploty omietok nehovoria nič o tom, ako rýchlo to bude schnúť. Rozdiel je robiť pri 15° a pri 20°. Aj keď min. aplikačné teploty sú asi niekde inde. A my sa nehádame o slovíčka, my diskutujeme :-D
Odpovedať
@worker_falcon Ale ona sa nepyta ako rychlo to bude schnut, ani ci sa to majstrom bude dobre robit. Ona sa pyta, ci sa to da. Dat sa to da, co sme jej obaja povedali. S detailami nech sa trapia jej majstri. Bude to pomalsie schnut, nech, aspon mozu dlhsie suchat :-D @martin_tn My sme robili najprv omietky, ale v lete. V tvojom pripade najprv potery, kvoli kureniu. Bez hotoveho kurenia by som v zime do omietok ani omylom nesiel. Elektricky konvektor s 2000W, iduci nonstop, ta bude mesacne stat do 200€ na elektrine.
Odpovedať
@worker_falcon @matorado pani, dakujem za nazory oboch:) ako spomina jeden z vas...ide o rekonstrukciu kedy sa menia aj radiaotry, takze ano v case stierkovania budu uz demontovane jedna sa o byt na 7/8p, z oboch stran susedia, jedine vonkajsie steny su tie kde su okna... osobna skusenost s teplotou v takomto byte je ze teplota sa dostane na hranicu min. 18stupnov, ak je zima (mrzne) a nekuri sa....pod nu to este nikdy nekleslo...ak sa kuri s mierou tak je v takomto type bytu tak cca 21-22 stupnov napada vam este nieco uzitocne co mi mozete poradit? a snad som velmi nenarusila omietkove vlakno:)
Odpovedať
@matorado a stierkovat bude moj priatel takze ziadny majstri:)
Odpovedať
@matorado ved prave preto rozmyslame, ci naskor nespravit omietky bud.tyzden a ten posl.oktobrovi a v novembri spravit podlahove a poter. Len neviem ci poter lepsie znasa nizsiu teplotu ako omietka
Odpovedať
Keď sa tu už takto bavíte o omietkach a stierkach :-) asi to tu už niekde je ale vidím že sa vyznáte môžte prosím popísať čo všetko potrebujem na novú stierku do kuchyne ? Ta moja už má čo to za sebou :D asi 4x premaľovaná objavujú sa mi už aj popraskaná a vydutá. Odporúčate ju celú dať dole až na panel ? Ak áno ako postupovať a aké produkty ďalej aplikovať po poradí ( poprosím o konkrétny produkt podľa vašej skúsenosti aké by boli najlepšie pri štandardnom vyhotovení ).
Odpovedať
Ja to nechapem, zalozim temu lebo potrebujem poradit s mojim konkretnym pripadom a zrazu sa tu odbocuje k inym otazkam roznych ludi, ktori si nevedia zalozit vlastnu diskusiu?
Odpovedať
@leeshka vieš, ale treba počítať aj s neustálym vetraním. Keď sa v byte býva, tak sa nemusí vetrať pol dňa, ale iba pár minút. Ak ste ešte nezačali, tak skús cez víkend čo len v jednej izbe vypnúť rádiator, a vetrať naplno, každé dve hodiny vyvetraj pol hodinu. Uvidíš, či bude tých 18 - 19°, ako spomínaš. To by museli susedia fakt besne kúriť :-D Samozrejme, závisí to aj od vonkajšej teploty. Zabezpeč si kúrenie, aby si mala okolo 20°. Inak budete mať problém so schnutím a priateľ nebude nadšený z takej roboty.
Odpovedať
@hirox poviem ti, ako by som to robil ja. Na istotu, ako pre seba. - oškrabať až na panel komplet kuchyňu - napenetrovať raz, prípadne 2x podľa nasiakavosti (ľubovoľný univerzálny penetrák) - komplet presieťkovať (sklotextilná mriežka Vertex, Baumit Baukleber) - stierka - Baumit Feinputz Aussen resp. Viva Exterior, prípadne kvalitnejší KalkDunnPutz, tiež od Baumitu myslím.
Odpovedať
@worker_falcon nebyvame v tom byte, je z neho stavenisko momentalne a nekurili sme tam este vobec a je tam furt pekelne teplo, vetrame len ked tam dojdeme daco robit alebo na kontrolu..takze asi aj tym to bude plus bolo teplo vela dni a ako som spominala je to sever juh, tak na tej juznej strane hlavne, tam je strasne teplo... kazdopadne dakujem za rady, popytam sa priatela aky ma plan:)
Odpovedať
@worker_falcon tato rada pre hirox-a sa mi zide:) oskrabanie na panel uz mame za sebou, bola to makacka o.O
Odpovedať
@leeshka keď sa bude stierkovať, tak sa bude musieť vetrať asi v takej intenzite, ako som písal. Takže tá teplota sa neudrží. Uvidíte. Na škrabanie treba dobrý škrabák a ide to 8-)
Odpovedať
@martin_tn Pozri, zbytocne to riesis tu. Idealne pocasie si prepasol, teraz je to uz risk. Bud do toho ides, alebo nie. Nikto to za teba nerozhodne. Domy, co sa stavaju na kseft, idu nonstop, kym neni pol metra snehu a celodenny mraz. Ja som do zimy uz s mokrymi procesmi nesiel. Staval som pre seba a az tak som sa neponahlal. Vyssie pise @worker_falcon ze technicky sa veci daju robit, ale ked dobre nekuris, je to naprd robota. Ked urobis novy poter a potom mu vytnes, kvoli omietkam, zase prirychlo uschne, moze popraskat a vykrutit rohy.
Odpovedať
@worker_falcon jo spalna sla dole obyc skrabkami, to bol mordor...potom sme zohnali ine skrabky, a s tymi to uz islo lahsie, ale niektore miesta sli aj tak tazko ale teda zlahcilo sa to podstatne:)
Odpovedať
@matorado nechcem, aby sa za mna rozhodovalo, ale pytam sa na skusenosti, staviam dom prvy krat.
Odpovedať
@martin_tn matorado stavať ani nezačal, maximálne tak zaplatil
Odpovedať
Presne tak, ako pise @polystyren A kedze mi aj dosli taki majstri, jak tento pan, musel som si vzdy vsetko predom nastudovat.. A ked som si chcel zaplatit, musel som si aj zarobit. Nie ukradnut, ani najst na pniku v lese.. ;-) A kto mina/stava zo svojho, ten si dava pozor, studuje a preveruje. Ale to tento typ ludi tazko pochopi..
Odpovedať
keď sa človek pozerá, všetko vyzerá jednoducho
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?