Vnútorné cementové omietky na jeseň

Ahojte. Mam jeden dotaz. Minuly vikend (14. a 15. septembra) som zacal s tahanim vnutornych omietok v novostavbe. Chcel som to odlozit az na jar, ale kamarat ma nahovoril nech to spravime teraz a v zime ze budeme moct ukladat vatu do stropu a robit strop. Problem je v tom, ze mne sa tie omietky zdaju strasne vlhke a bojim sa, ze poriadne nevyschnu. Robi sa zatial len poschodie, ale prace tam vidim este tak na dva-tri vikendy, takze posledna omietka sa dokonci mozno az na zaciatku oktobra. Ako som uz spominal, strop nie je zatepleny a v stavbe sa este ani nekuri. Inak je to kompletne uzavrete. Rozvody uz sice mam, ale nemam este zapojenu kotolnu. Chcem sa teda spytat, co si myslite, mam pokracovat, stihne mi to vyschnut, ci sa na to vykaslem, ze ak to ma odpadnut, nech nemam velku skodu? Jedna sa o vapenno cementove omiteky.
Odpovedať
Profilova fotka
@joshuagrey je koniec septembra, ešte budú min. dva mesiace bez mrazu, vnútri klesne teplota tak na 8-10st, pod bod mrazu len ťažko. To ešte aj vyschnú. Máte okná? Nezabudnite prefúkať rozvody.
Odpovedať
Ano, okna mam. Je to kompletne uzavrete, teda az na to ze v podkrovi proste nemam tepelnu izolaciu. Rozvody su natlakovane vzduchom a uzavrete.
Odpovedať
Profilova fotka
tak nevidím problém. Keby ste mal ešte obavy, stačí nechať svietiť v miestnosti žiarovku (nad zemou) v noci keď mrzne, ale to ešte nehrozí.
Odpovedať
Profilova fotka
@joshuagrey Dobry den. Kludne pokracujte. JA mam firmu na omietky, robime vapenno-cementove a omietame este aj v novembri. Ide o to aby vo vnutri dome nemrzlo. Omietka bude schnut tak 3 tyzdne. A to schne omietka pri hrubke do 15mm. Ked tahate rucne na mensiu hrubku vyschne vam to skor. Tej vlhkosti sa nebojte, ono to uschne. A keby sa priroda zblaznila, ze by zacalo mrznut uz v oktobri, tak na jednu stavbu staci jeden, alebo dva tie elektricke konvektori ktore tam budu temperovat, a aj to staci zapnut iba na noc. Cez den ta teplota je v poriadku. Ale taky pripad asi nenastane. Aby ta voda v omietke zamrzla, to by muselo celodenne mrznut. Ono ked je vonku -5C tak vo vnutri stavby je stale nad nulou.
Odpovedať
Dakujem Vam vsetkym velmi pekne. Po tom, ako ste ma ukludnili, sme tento vikend opat pokracovali. Vacsia polovica je hotova, co znamena ze ak sa nestane nieco neocakavane, za dva vikendy to dorobime. To vychadza na 5. a 6. oktobra a potom uz mozu aj tie posledne omietky len zriet a tvrdnut. Napada ma este jedna otazka. Ako je to s vetranim. Ja sa na stavbu dostanem kazdy den poobede a mozem pootvarat a vyvetrat, ale zaujimalo by ma, ci je lepsie na noc nechat otvorene ventilacky, alebo nie, pretoze napriklad vcera som nechal otvorene celu noc a ked sme tam prisli sa mi tam zdala strasna zima :)
Odpovedať
Profilova fotka
@joshuagrey v pohode este mozes robit omietky, dolezite je, aby si mohol zacat temperovať kurenie, ked zacne viacej mrznut, ale to snad bude až niekdy v decembri...aby vam nepotrhal potom mraz omietky ..ale snad kurenie dovtedy budete mať . Vetracky nechaj jednoznacne otvorene.
Odpovedať
Profilova fotka
@joshuagrey Nemusite sa bat, este nemrzne. :-) A co sa tyka vetrania, tak radsej menej ako viac. Nech nie je prievan,. a ak vetranie tak na noc maximalne jednu pootvorenu vetracku. Omietka musi schnut pomalicky nech pekne vyzreje. Ak ju ususite prilisnym vetranim, po pripade prievanom, moze popraskat. Nesnaste sa tomu pomahat. Dajte jej 2-3 tyzdne a uschne pekne sama. Moc nevetrajte.
Odpovedať
@joshuagrey moj nazor je taky,ze by som do toho nesla vobec a nikdy nevies ake bude pocasie.Nam firma prisli robit v oktobri a v novembri mrazy tak skody boli katastrofalne. A mali prist v septembri.Kurili sme elektrikou,krb nebol este spraveny. Teraz cakame na fakturu to bude riadna palka.
Odpovedať
Profilova fotka
@livia341 Neverim tomu ze ak sa v dome temperovalo a nezamrzla voda v omietke ze to bola katastrofa. My sme omietali este do 12.decembra a omietky su perfektne. Ziadna skoda nevznikla. Vonku sice mrzlo v noci az na -8 ale v dome neklesla teplota pod +10.
Odpovedať
Uplynul dalsi vikend a tak aj prace na omietkach pokrocili. Uz nam ostava len posledna miestnost/kupelka, co znamena ze tuto sobotu koncime. Tie steny, ktore sa tahali ako prve, pred nejakymi dvoma tyzdnami uz vyzeraju celkom "tvrdo", takze myslim ze kym pridu riadne mrazy, tak to vsetko pekne vyzreje :) Na noc v tento tyzden sice uz u nas hlasia -1, az -3, ale ja dufam ze sa mylia. pretoze mam este na vonku v sude zahasene vapno, tak este nech to jeden tyzden pocka :) Mam vsak este jednu otazku. Vidim ze do omietok sa tu par ludi skutocne vyzna a tak by ma zaujimalo, co ja budem moct vlastne dat ako vrchnu vrstvu na tie moje hrube omietky? Len nejaky jemny stuk, alebo tam budem moct dat aj tenku sadrovu omietku? Mozno sa pytam blbosti, ja sa v tom moc nevyznam. Chcel by som si kupit normalne nejaku original vrecovanu omietku, natahat to klasicky "hoblom", nechat trochu zaschnut a zapucovat. Dakujem vopred za odpovede, pripadne rady, ktora omietka by bola vhodna :)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
Ahoj Mám dilemu, na omietkarov som dlho čakal, teraz už začína mrznut v noci, medzi strechou a štítom mám nedomurovane a samozrejme že podlahové kúrenie a anhydridovy poter čaká až po omietkach. Len keď budem aj nejako kúriť(elektrikou alebo kachlami) všetko bude letieť von keď sadrokartónový strop nemám. Ísť ešte do tých omietok a podlahy či radšej to zastaviť?? Ďakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lukasenkox nám idú za týždeň robiť omietky toto som s nimi riešil aj ja ... zima, mráz a tak ...ja mám bungalov a väzník nám povedal že treba vnútri udržať teplotu nad 5 stupňov ... povedal som mu že tam budem kúriť v malých peterkách či to stačí povedal že úplne v pohode ... povedal že len treba mať podbitie a všetko uzatvorené ...
Odpovedať
@lukasenkox co spravi voda v omietke ked zacne na buduci tyzden mrzut? Kaslal by som na to rychlo sprav izolacie a natiahni parozabranu a hura na omietky, lebo to uz dokazes vykurit a vetrat.
Odpovedať
@karol6777 podbitie myslíš z vonku na previsoch strechy? Či nejakú fóliu namiesto sadrokartónoveho stropu? A robiť hneď po tom aj ten anhydrid?
Odpovedať
@lukasenkox zvonka na previsoch strechy ... nám omietkar to povedal že keď začne robiť omietky tak za 2 týždne budú na komplet a potom hneď potery ... takže od začiatku kedy sa začnú robiť omietky za 2 týždne sa dá robiť poter ... žiadna folia nič ...
Odpovedať
@rkorba akú izoláciu myslíš? Ja môžem izolovať až keď budem mať sadrokartón a ten sa bojím aby neposkrucalo. Nerozumiem sa moc všetkým postupom len to čo vy čítam. Omietkar vraví že on si zakuri veľkými vetrami, čo je síce fajn ale keď skončí a odíde tak neviem čo s tým. Ako vravíš majú prísť mrazy.... A zas myslel som že sa v zime bude pokračovať. Čakám na tepelné čerpadlo.
Odpovedať
@rkorba akú izoláciu myslíš? Ja môžem izolovať až keď budem mať sadrokartón a ten sa bojím aby neposkrucalo. Nerozumiem sa moc všetkým postupom len to čo vy čítam. Omietkar vraví že on si zakuri veľkými vetrami, čo je síce fajn ale keď skončí a odíde tak neviem čo s tým. Ako vravíš majú prísť mrazy.... A zas myslel som že sa v zime bude pokračovať. Čakám na tepelné čerpadlo. @karol6777 len to dať podbit a kúriť a vetrať? Nedá sa mi tam byť niekoľko krát za deň vetrať, sused to tak robil minulú zimu a že nikdy viac, brutálne veľa vody, ale ako začal kúriť podlahovkou tak že to schlo rýchlo... 😕 @karol6777
Odpovedať
@lukasenkox proste nemas pripravenu stavbu na omietky v tomto pocasi. Keby si mal izolaciu a parozabranu, tak mozes pokracovat, takto ti vsetko teplo pojde do luftu a nema zmysel tam kurit. Bez kurenia nerob mokre procesy, to je cely problem.
Odpovedať
@rkorba ďakujem
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?