Vápennocementové alebo sádrové omietky do novostavby?

Ahojte, kto sa vyzná, alebo má skúsenosť, nevieme sa rozhodnúť medzi sádrovými a vápennocementovými omietkami. Ide o novostavbu rodinného domu.
Odpovedať
sádrove by som odporúčal, predpokladám, že vlastnosti poznáte keď sa neviete rozhodnúť:-)
Odpovedať
@sonyija ja mam v dome aj aj. Keby mozem / sa mi chce, dam uz vsade len sadrove. Vyzeraju o poznanie lepsie a na rozdiel od cementovych sa dju vzdy opravit na nepoznanie. Pokial mas / budes mat v dome sadrokarton, o to viac to bude posobit "jednoliatejsie".
Odpovedať
Sadrove omietky su o dost krechke a drahsie. Ak mozem poradit na vapenno cementove omietky sa da natiahnut stierka, ktora prekryje zrno a su na nerozoznanie od sadrovych.
Odpovedať
@strojove_omietky_sap to akoze natiahnutie vapennocementovej omietky a nasladne stierkovanie vyjde lacnejsie ako sadrova omietka na jeden sup?
Odpovedať
My mame sadrovu omietku (novy dom, pred par dnami sme sa stahovali). Sadrova omietka je "maksia", teda sa do nej da lahko spravit ryha napriklad. Na druhu stranu sa da velmi dobre opravit (sadrou, tmelom...) a oprava nie je viditelna. Na dotyk mu pride subjektivne prijemnejsia ako celmentova (v byte mame cementovu, teda to viem porovnat :)). Ak by som sa mal teraz rozhodnut, asi by som ostal pri sadrovej. Inak cenovo je len minimalny rozdiel medzi sadrovou a cementovou - u nas na 400m2 bol rozdiel cca 200 eur. (ale aj s pracou, material bude urcite drahsi)
Odpovedať
Profilova fotka
Ak by si chcela ekonomickejšie riešenie pre sadrové omietky zamyslel by som sa aj nad nalepením sadtokatrónovách dosiek na steny tam sa potom len pretmelia spoje prebúsia a môžeš maľovať. A ak ste trocha zručnejší možno by ste si to vedeli urobiť aj sami .
Odpovedať
@martosko ty si robíš srandu :-D Ak sú troška zručnejší, tak ľahšie si spravia omietky. Tam nemajú moc čo pokaziť, a s finálnou úpravou sa môžu pohrať. Pri lepení SDK je viac rizík, napr. že im to celé opadne. Prípadne popraská/vyduje, čo je problém, aj keď SDK robia profesionáli.
Odpovedať
My sme tiež dali sadrove, sme spokojni. 8 Eur/meter. Akurat nam teraz jeden pan povedal ze dat sadrovu omietku do kupelne sme nemali...ze nasiakava vlhkost, ze tam sme mali dat cementovu...My totiz nebudeme velmi ani obkladat, iba okolo umyvadla a sprchac...co myslite o tom??
Odpovedať
@dominika147 nechci vedieť, čo si o tom myslíme... O majstroch, čo vám to nepovedali, si myslíme svoje. Ale je to bežná prax medzi "majstrami", dávať jeden druh omietok všade. By som chcel vidieť napr. realizátorov strojových omietok, ako všade nakydajú sadrovú, ale do niekoľkých malých miestností budú dávať VPC. A pri ručných na to tiež každý kašle (hovorím o priemerných majstroch). Nevravím, že to je dobre. Potom to vo vlhkých miestnostiach praská.
Odpovedať
@worker_falcon preco by mala sadrova omietka v kupelni prasknut? Tym, ze trosku navlhne? (ak vobec)
Odpovedať
@joxe veru, vlhkosť je ten problém. Pousmejem sa nad tým "ak vôbec" 8-) Ty v kúpeľni nepoužívaš vodu?
Odpovedať
@firhang to nemyslíš vážne??? 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10..... A čo myslíš, prečo výrobcovia uvádzajú, že sadrové omietky nie sú vhodné do vlhkých priestorov, obzvlášť kúpeľní? A prečo zvlášť kupeľne praskajú, ak sú spravené sadrovou omietkou? Nemyslíš, že práve striedanie vlhkosti má vplyv na praskanie? Áno, nebude sa vlhkosť zrážať (nezabúdaj, že stierky pojmú oba určité množstvo vlhkosti), ale budú praskať stierky. Dobréééé.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@worker_falcon No mne sa zda jednoduchšie nalepiť sadrokartonové dosky na stenu a pretmeliť ako omietať, a nehovorým o tom že by to bolo rýchlejšie, do stavby by sa nezabudovalo toľko vody a nie som si istý ako je to z cenami za materiál ale aj tam by sadrokartón mohol byť lacnejší. Aj keď uznávam na niektorých miestach by mohol byť problém hlavne stropy. A v prípade zvýšenia vlhkosti by sa mohli na stenách zvýrazniť spoje. A ešte sa dá použiť protipožiarny sadrokartón alebo pohlcujúce formaldehyd.
Odpovedať
@martosko máš osobné skúsenosti s realizáciou omietok a suchých omietok? Ak nie, tak o jednoduchosti jedného či druhého moc hovoriť nemôžeš. Nasekať to na stenu nie je problém, otázka je, aby to vyzeralo dobre a držalo dobre. Tým myslím na 100% Na prvý pohľad to je jednoduchšie - lepiť veľké platne - radosť robiť, ale treba to dobre spraviť. Nezabudnúť na žiadnu drobnosť. A ako som písal, aj profíci majú problém s praskaním a odúvaním. Ak by to niekto robil prvý krát, tak je to takmer istota. Stropy sa nerobia lepením, ale normálne ako sadrokartón. Si si istý, že protipožiarny je vhodný na suchú omietku?
Odpovedať
@worker_falcon samozrejme v kupelni pouzivam vodu. Mozes sa usmievat kolko chces. Normalne mam na omietke obklady. Aby som sa len neusmieval a nepisal len haluze, tu je technicky list od vyrobcu, ktore je v rozpore s tvojim tvrdenim, ze vyrobcovia pisu, ze nie su vhodne do kupelni: http://www.baumit.sk/upload/pimdam/pd... pise sa tam: Použitie Jednovrstvová strojová omietka pre všetky vnútorné priestory, vrátane bytových kuchýň a kúpeľní a priestorov s podobným využitím a miernym vlhkostným zaťažením. Vhodná aj pre stenové vykurovanie (prívodná teplota max. +40°C). Tak ja neviem... 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10... :-D ;-)
Odpovedať
@firhang @joxe No, poďme postupne. Na danej stránke sadroveomietky.info sú samé ničím nepodložené informácie snáď v každom bode. Samozrejme, hája si postup, ktorý im vyhovuje. Ale k veci. Aj mojou chybou sme sa nepochopili a možno každý máme pravdu. Sadrové hrubovrstvé omietky sú jedna vec a tenkovrstvé stierky sú vec druhá. Vrstva 1 a viac cm má inú súdržnosť ako vrstva 3 - 5 mm. A je rozdiel maličká kúpeľňa v byte a "normálna" kúpeľňa v dome. Rozdiel je v % vlhkosti, ktorá vznikne pri používaní vzhľadom na veľkosť miestnosti. Okrem toho strojové omietky ani nepovažujem za omietky, to je zmes hnusu a chémie :-D Ale to je môj súkromný názor, každý nech si spraví svoj.
Odpovedať
@worker_falcon od zaciatku sme sa bavili o omietkach, nie o stierkach. Teraz uz splietas 5 cez 9. Najskor strojove omietky boli omietky, potom nie su.... podobny technicky list maju aj tie "nestrojove" omietky. nevieme sa rozhodnúť medzi sádrovými a vápennocementovými omietkami. Ide o novostavbu rodinného domu. Teda od zaciatku bola rec o omietkach v rodinnom dome. NIe o stierkach v byte. 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10 :D
Odpovedať
1, 2, 3, 4, 5, 6...slahne ma z vas..tak co ta moja omietka v dome, sadrova, v kupelni...asi už nič ked je hotova.....
Odpovedať
Aj ja mam sadrovu omietku vkupelni a nic jej nie je :)
Odpovedať
Profilova fotka
@dominika147 ak ju chcet oblievať vodou, treba ju chrániť napr. saduritom alebo akrylovým náterom, ináč sa nič nedeje.
Odpovedať
@dominika147 veru už nič s tou omietkou. Ak je to normálna hrubovrstvá omietka (nie stierka), tak by to malo byť v pohode - ako si iste pochopila z tejto diskusie :-D Ale pre istotu by som pri sprchovaní púšťal ventilátor, ak niečím takým kúpeľňa disponuje.
Odpovedať
juch, ok. kupelna disponuje velkym oknom :) a oblievat sa ju nechystame, jedine ak na Velku noc :O
Odpovedať
V kupelni je hadam na najvacsej ploche obklad takze omietka by nemusela prist vobec do styky s vodou, jedine tak vodna para. Ja som dal sadrovu priamo na itong bez penetraku, bez sietky mam to asi 3/4 roka a zatial ziadna vada ani puklina. Vyhoda je ze ked to vyrovnas hladitkom po zaschnuti mozes este aj prebrusit - aspon pre man ako amatera som si mohol takto upravitť nedokonalisti smuhy a pod.
Odpovedať
mne práve dorobili omietky sadrovú lahčenú akurát v kúpelni ,WC a v suteréne VPC ale tie sadrové sú teda luxusné. Majstri boli fakt špička robili celý dom 300m2 VPC a 350m2 sadrové.
Odpovedať
Profilova fotka
Nedá mi nevyjadriť sa k tejto téme. Najskôr teda môj názor na zadanú otázku: @sonyija tu je ťažko radiť :-) niekomu sa páči viditeľné zrno VPC omietky a niekto má rád hladký povrch sadrových omietok, pre mňa osobne mimo iného je dosť veľkou výhodou jednoduchá opraviteľnosť sadrovej omietky voči VPC (mimochodom aj sadrová omietka sa dá urobiť s výslednou štruktúrou ako VPC - treba len na to konkrétny druh sadrovej omietky - no taktiež poviem, že i keď sadrovka bude vyzerať ako "feinputz" nikdy to feinputz nebude:-) ) No a poďme k ľuďom, ktorí ma tu "bavia": @strojove_omietky_sap sú typy sadrových omietok, ktoré majú dokonca vyššiu pevnosť ako VPC ale sú samozrejme o niečo drahšie ako klasické sadrové - inak vo všeobecnosti sadrové sú síce mäkšie avšak nie natoľko aby ste ich pretláčali každým neopatrným dotykom a na druhej strane sú jednoduchšie opraviteľné. No a stierka je zasa len vo väčšine prípadov len sadrova, takže zasa mäkká :-( :-) @worker_falcon prečo by sa mala suchá omietka vyduť, resp. popraskať i keď ju zhotovili profesionáli? sedliackym rozumom si myslím, že ak je dodržaný technologický postup prípravy podkladu ako i samotnej realizácie suchej omietky malo by to vo finále fungovať nie? @dominika147 sadrová omietka môže ísť s prehľadom do kúpeľne (tak isto ako potery na sadrovej báze) @worker_falcon citujem: Potom to vo vlhkých miestnostiach praská. - Odpoveď: BLBOSŤ @worker_falcon To nemyslíš vážne :-) Ktorí výrobcovia neodporúčajú sadrovú omietku do kúpelne? Kúpelne zvlášť praskajú so sadrovými omietkami? Striedanie vlhkosti má vplyv na praskanie? 1,2,3,4,5,6,7,8,9,10... BLBOSŤ môj názor: výrobcovia sadrových omietok odporúčajú použitie sadrových omietok aj kúpelniach (tu sú odlišnosti len vo "finálnej" úprave omietok pre plochy na ktoré sa bude lepiť obklad a na ktoré nie) K ostatným dvom výrokom: myslím, že je to poväčšine spôsobené nedostatočnou úpravou podkladu ako "kúpelňami a striedaním vlhkosti" @worker_falcon Máš osobné skúsenosti s realizáciou omietok a suchých omietok? Prečo by malo byť istotou odúvanie a praskanie? (k tomu som už písal niečo) Aaaa máme tu aj správnu odpoveď: stropy sa nerobia lepením. Prečo by nemal byť na suchú omietku vhodný protipožiarny SDK? @worker_falcon Myslím si že ľudia za danou webovou stránkou majú podložené informácie a vedia čo robia, ale k veci -ako bolo neskôr uvedené v príspevkoch bavíme sa stále o omietkach takže vrstvu máme stále okolo 1 cm. Strojové omietky nepovažuješ za omietky - toto prosím vysvetliť podrobnejšie a uvítam i konkrétne príklady tých pravých omietok
Odpovedať
@pysnyp ak si si nevšimol, tak po objasnení, že sa bavíme o omietkach, nie stierkach, som uznal mnohé veci, ktoré som predtým vyvracal. praskanie sadrokartónu celkovo je problém, ako vidím. Aj keď ho robia "profesionáli". Ale áno, je rozdiel medzi "tým, čo to robí dlho" a skutočným profesionálom. Skutočnému profesionálovi by praskať nemal v žiadnom prípade. Ozaj, koľko štvorcov SDK si už namontoval? A áno, mám osobné skúsenosti s realizáciou (ručných) omietok a stierok. Pár tisíc štvorcov mi už prešlo cez hobel... Suché omietky a SDK som zatiaľ nerobi (ani neplánujem). Aj pri čítaní diskusii tu na MS vidím..., ale to som písal v predošlom bode. A som v kontakte s profíkmi aj polo-profíkmi, a viem, že s tým majú problém. O tom, že strojové omietky nepovažujem za omietky - som písal v tom bode, z ktorého cituješ. Nemám k tomu čo viac dodať. Mimochodom, nečakal som, že s mojimi názormi bude súhlasiť každý. Každý si háji to svoje. Niekto viac, niekto menej odborne. Najlepší sú laici, čo to nikdy nerobili a videli to možno na youtube :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon dúfal som, že sa dozviem viac konkrétnejších odpovedí od profesionála ale v podstate ma tvoja odpoveď neprekvapila. Youtube is the best. :-) (to bol fór)
Odpovedať
Profilova fotka
Otazka,nebude sa to po čase rokoch..farbenia sadra odlupavať???
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
@pysnyp akú omietku by ste poradili dať do kúpelne? Obklady budú len okolo umývadiel, vane a sprchy. Na ostatných stenách umývateľné farby. Zatiaľ tam sú len holé tehlové múry. Treba dať omietku aj pod obkladačky? Budú len do výšky zárubne. Najprv urobiť omietky a tak obklady? Najviac by sa mi páčili hladké steny, sú vhodné sadrové omietky do kúpelne?
Odpovedať
Profilova fotka
@aaalena ahoj, pod tie obklady aj tak musíš niečo dať, aby si to mala všetko v jednej úrovni (omietky aj obklady). Ak sa ti páčia hladké steny, kludne môžeš dať sadrovú omietku do kúpelne a aj pod obklad. Dôležitou zásadou pri aplikácii sadrových omietok pod obklad je že musia byť ukončené len zrezaním, nie finálny glet - ten bude len na stenách na ktorých nebude obklad. Pod obklad môžeš dať aj VPC omietku, no podla mna je to zbytočná komplikácia, dávať dva druhy omietok do jednej miestnosti. Na zrezanú omietku samozrejme kvalitná penetrácia, taktiež kvalitné lepidlo (označenie C2TE) + obklady. Ostatné steny len penetrácia + maľovka. Čo sa týka výrobcov sadrových omietok odporúčam Knauf, Rigips, Baumit, Siniat.
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?