Suchá omietka hrúbky 9,5mm

Profilova fotka
V Baumaxe (Rakúsko) som dnes videl sadrokartónové platne hrúbky 9,5mm, ktoré sa predávali pod názvom "suchá omietka" Trockenputz) Zdá sa mi to celkom výhodné z hľadiska nielen ceny, ale aj pracnosti a hlavne sa s tým nenarobí toľko špiny, ako s nahadzovaním omietky. Moja otázka je, že ako sa to pripevňuje na stenu, ma ktorej je už omietka, ale je dosť nerovná a hlavne nemá dobrú priľnavosť k podkladu. V Baumaxe mi predavač povedal, že sa to na stenu len lepí. To by som v mojom prípade naozaj neriskoval. Môže sa okrem lepenia dodatočne kotviť skrutkami a hmoždinkami, alebo je to pri tejto hrúbke nemožné? Robil už niekto s týmto materiálom a má teda konkrétne skúsenosti? Ďakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 https://www.youtube.com/watch?v=m-FP_... :)
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ďakujem pekne, lem toto práve nerieši môj problém, lebo ako som písal nemám odvahu to lepiť na omietku v mojom dome. Mne sa jednalo o to, či sa tak tenký materiál (9,5mm) dá dodatočne kotviť hmoždinkami do steny. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 samozrejme ze sa kotvit da, zoberies natlkacie hmozdinky a prikotvis, ale prilepene to byt musi, inak to bude praskat. Ak je podlkad katastrofalny, tak potom ostava, uz len konstrukcia, ale ta zaberie miesto. Ja som to robil tak ako je vo videu, ale s 12,5mm doskou.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Ja Ťa rozumiem, ale je asi rozdiel kotviť 10cm hrubý polystyrén a 9,5mm hrubý sadrokartón. Tú hmoždinku musím samozrejme zapustiť, aby nebola nad povrchom sadrokartónu a obávam sa, že potom ostane veľmi málo materiálu pod hlavou hmoždinky. Nemyslíš, že by to mohol byť problém?
Odpovedať
Profilova fotka
Stavebniny Kovarce sadrokartonová tabula 12,5mm za 3,8€.SDK tabuľa je pomerne lacná .Drahé je to lepidlo na ktoré sa lepí vychádza to pri rovných stenách raz toľko ,ako cena tabule.Ak sú krivé steny tak jednoznačne lacnejšie a lepšie je to dávať na predsadenú konštrukciu.SDK tabule sa dajú prikotvovať natĺkacími hmoždinkami,je to ale pracné.Kotvenie na montážnu penu je možné len na rovnej stene problematické je najmä dorovnanie tabule do vodorovnej roviny zo susednými tabuľami.Taktiež pri montáži na penu musí byť 100% rovná tabula čo je skôr výnimka.
Odpovedať
Profilova fotka
Je to suchá omietka, ale stropu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 A dôvod prečo sa nedá použiť na steny je aký?
Odpovedať
prečo si niekto myslí, že lepením sdk sa narobí menej špiny...lepidlo sa lepí na očistené murivo, v žiadnom prípade nie na omietku, čo znamená osekať aspoň lokálne, penetrovať, rezať a brúsiť hrany, lepiť, tmeliť a brúsiť 3x...zdá sa niekomu málo pracné alebo prašné? Má to opodstatnenie hlavne v rýchlosti, minimum mokrých procesov, čiastočná eliminácia tepelných mostov, hlavne pri lepení na penu, vhodný postup, ak treba zakryť dodatočné výmurovky alebo zamurované konštrukcie z dreva alebo ocele, na normálnych stenách je to zbytočné, vytvárajú sa dutiny pre hmyz...
Odpovedať
@jamk1 Ahoj. SDK 9,5 mm je suchá omítka na stěny. Nicméně, pro Tvůj specifický případ, kdy je omítka nesoudržná, křivá a sama dost dobře na zdi nedrží je lepení SDK mimo realitu. Zde by se mohla udělat předstěna a ani by to nějak moc neubralo prostoru. Nicméně, já jsem něco podobného nakonec udělal tak, že jsem tu starou omítku okopal a udělal krásnou novou klasickou omítku. Je to sice mokrý proces, ale zase je to zcela jistě nejlepší řešení. A toho bordelu je v baráku stejně, akorát tu starou omítku musíš odvézt. Prachu je stejně a tudíž se musí místnosti vyklidit v obou případech. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@praoteccech Ďakujem za objasnenie. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
http://www.michno-system.sk/ a co tak toto? raz som to skusal. super system. idealne vyrovnanie. rychlo...
Odpovedať
Mozno by sa dalo staru omietku ako tak osekat a potom na stenu nahodit sadrokarton. Ja som dal sadrokarton na stenu na schodoch, bol tam dost blbo spraveny otvor- velky skok, a tiez som potreboval prekryt medzeru medzi sadrokartonom na prizemi a dopadlo to perfektne, nalepil som na buchty a cez ne dat este hnozdinky, zatial drzi stena pekne rovna asi najkrajsia v dome.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@sysell Však toto je sadrokartón, len má hrúbku 9,5mm a je vyslovene určený na vytvorenie rovnej steny bez použitia mokrých procesov omietanie. :-)
Odpovedať
Ano viem 9,5 mm bude mozno nachylnesji na zlomenie a pod. pri manipulacii ale zase bude aspon lahsi. Myslim ze pre amatera to neni zle riesnie, jednou tablou pokryje velku plochu zarovnat sa to da celkom k spokojnosti.
Odpovedať
@jamk1 jasne ze na steny...este som nevidel lepit sadrokarton na strop... s takym uzkym SDK som nerobil ( v byte som mal vsetky steny ako suchu omietku nalepeny SDK ale klasika 12.5 mm,) ale je to asi ovela narocnejsie prilepit tak aby zostal rovny. Ani na predsadenku by som neriskoval, aby ked sa opries sa nevlnil. Takze lepit a skrutky ak by som ho mal robit ja...
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal Mňa len pomýlilo to, že jan45 napísal, že je to na strop a nie na steny. :-)
Odpovedať
@sysell pre amatere lahsie riesene....ty si to uz robil?????? ovela zrucnejsi musis byt ako pri SDK 12.5 lebo tento sa pri lepeni ohyba a lahko urobis vlny a nie dokonale rovnu stenu
Odpovedať
@jamk1 ved to bola poznamka na jana45 :o))
Odpovedať
@mucikovci to som nepoznal celkom dobre...ale nebude drahe?
Odpovedať
Profilova fotka
@montreal vobec to nie je drahe. vyslo to lacnejsie ako konstrukcia..mozno tie na podlahu budu drhe, lebo su aj pevnejsie.
Odpovedať
@montreal No a ako amater spravis omietku rovnesjie ako sadrokarton? Ked opries a tablu latu a popritlacas bude to vzdy rovnesjie a mat rovnomernesjiu strukturu ako ked budes robit omietku resp. horsie to nebude. Ja som robil sadrove, neni to zle ale ani dokonale, sadrokarton som nalepil na jednu malu stenu a je to celkom fajn ale tam to ani prakticky vidno nakolko je to vysoko v rohu kde sa clovek bezne ani nepozre. A keby som zasvietil z boku na stenu a sadrokarton urcite by sadrokarton vyzeral lespie. To pisem len na zaklade svojicjh schopnosti.
Odpovedať
@sysell jooj porovnavam SDK 12.5 a 9.5 ie SDK a omietku a omietku na omietniky urobim rovnejsie ako nalepeny 9.5 SDK
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?