Staré steny - treba zoškrabať maľovku?

Ahojte. Kupil som byt. Niekde som cital, ze skrabat steny sa zacina az ked su 3-4 malovky. Ja som teda zacal skrabat a ako vidite na fotke, je tam jedna malovka, pod tym je ako keby modra farba a panel. Potrebujem poradit. Steny vypadaju zdrave, iba niekde v rohoch a nejamych castiach su praskliny. To samozrejme zosucham. Niekde v rohoch je omietka, ktorou asi vyrovnavali panel. Mam pocit, ze ja to vlastne zoskrabavam uplne zbytocne. Myslite, ze mam iba zoskrabat miesta kde su praskliny. Chcem samozrejme penetrovat, sietkovat a finalnu stenu chcem jemnu suchanu omietku SP1. Prosim o radu, ci mam skrabat vsetko dole, alebo iba tych par miest. Ako vidite na fotkach vrstvy tak aj rohy kde to musim vyrovnat, a ked vyrovnat tak neviem cim. Vyrovnam to vsetko sietkovanim? Vsak budem rad ked pozriete fotky a poradite. Dakujem
Odpovedať

Odpovedať
@momo55 @momo55
Odpovedať
@momo55
Odpovedať
@momo55 to dávaš podľa mňa dole aj stierku.
Odpovedať
@momo55 ta posledna fotka, s radiatorovymi trubkami, to nie je syporexovy obvodovy panel? Ak ano, tak tam by som oskrabala vsetko az po podklad, dokladne stenu napenetrovala hlbkovou penatraciou a az tak davala sietky, a omietky. Z mojich skusenosti na tom nedrzalo nic az dovtedy kym som neobjavila hlbkovu penetraciu. Este teraz v lete co som malovala poslednu nenapenetrovanu izbu, tam mi opadala skoro cela omietka z toho syporexu. Dufam, ze s hlbkovou penetraciou uz bude drzat na furt. Zatial v ostatnych izbach drzi Ostatne steny len napenetruj ale az po vyspravkach najhorsich dier. Hlbkova penetracia je lepsia ako bezna, aj ked o trosku drahsia. Hlbkova mi podrzala aj olupujuce sa farby, s beznou sa to chytalo na valcek :-p
Odpovedať
Profilova fotka
@momo55 Viac raz som mal tú príležitosť sa popasovať s takýmito stenami. Môj recept. Dôkladne steny navlhčiť-rozprašovačom....záhradným postrekovačom. Následne špachtlou zo stien maľovku strhnúť. Pôjde to ľahko dolu,ak je tam viac vrstiev a netreba ani moc tlačiť. Ak je tam malá vrstva farieb ...iba pobehať špachtlou ...čo nedrží pôjde dole. Následne po uschnutí povyspravovať steny a po jemnom prebrusení napr.mriežkou na sadrokartón napenetrovať a maľovať. Tú poslednú snímku máš určite podkladový betón.Ak omietka na poklep neduní ,alebo sa neodlupuje ľahko od steny je zbytočne to celé otľkať. Ten rohový styk stien poriadne vyplniť tmelom,alebo flexibilným lepidlom a až potom omietku na to,aby ti ten roh zbytočne nepraskal.
Odpovedať
Dakujem, uz neotlkame vsetko, 2 vrstvy farieb su tam, ale fakt tenucke. Vsade su podkladove betony, cize panel. Ako vidite tu druhu fotku tak to bolo asi vyrovnavane, ale to som zoskrabal. Moj ciel je, dat na vsetky steny sietku( vysietkovat) a omietku suchanu jemnu. Len neviem cim mam vyrovnat tieto nerovnosti co vidite na druhej fotke.
Odpovedať
@zmrzlina_sk Dakujem, uz neotlkame vsetko, 2 vrstvy farieb su tam, ale fakt tenucke. Vsade su podkladove betony, cize panel. Ako vidite tu druhu fotku tak to bolo asi vyrovnavane, ale to som zoskrabal. Moj ciel je, dat na vsetky steny sietku( vysietkovat) a omietku suchanu jemnu. Len neviem cim mam vyrovnat tieto nerovnosti co vidite na druhej fotke.
Odpovedať
Zdravim, venujem sa okrem ineho omietkam a malovaniu dlhsiu dobu, a podla mna je zbytocne cele steny sietkovat v panelovom byte, pretoze panel vam len tak hocikde nema preco prasknut. Panelaky praskaju len vo vsetkych spojoch medzi jednotlivymi panelmi. Ja byt vami, by som sietkoval len praskliny na sirku 30 cm, rohy tak isto. Tie nerovnosti ako na 2 fotke by som presietkoval, pretoze na sietke sa lepsie rovna a ked je tam ta stara omietka na tych spojoch tak to moze aj trochu preniest a spevnit. Ostatne veci by som mozno len oskrabal napenetroval a vystierkoval. Neviem ci chcete sietkovat za nejakym inym ucelom ale sietkovat beton je zbytocne. Inak tie praskliny v spojoch nestaci len oskrabat, treba ich vyzbijat do hlbky, ide to lahko, medzi nimi je asi 2 cm fuga vyplnena nejakou starou vapenno-pieskovou omietkou, treba to vyplnit novym tmelom, pred sietkovanim. A pri stierkovani, treba stierkovat do stratena v miestach kde ste sietkovali aby ste neporobili hrby. Samozrejme najlepsie je to vidiet, tu som spisal len take postrehy co sa vseobecne panelakov tyka.
Odpovedať
@michal472 dakujem, moj ciel je suchanu jemnu omietku. Viete mi teda napisat postup presny ako mam vo vsetkych krokoch postupovat? Dakujem
Odpovedať
Mate na mysli vnutornu a pucovanu?.. Mate uz vybranu konkretne ktoru?.. viete mi poslat?
Odpovedať
@michal472 vnutornu suchanu. SP1
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tak, toto neviem presne, v tom pripade by mozno ako podklad pod nu bolo lepsie Rimano na celu plochu ako holy beton, priznam sa ze co sa tyka vnutornych omietkok som este nemal poziadavku na inu ako na uplne hladku alebo benatsky stuk, tu by som vam vedel aj spravit aj s vyspravenim prasklin, ani suchana by nebola problem, ale tam by bolo potrebne zistit spravny podklad, ale ako hovorim v poslednej dobe som sa vsak nestretol s nikym kto by chcel inu ako hladku (inak vyjde lacnejsie), preto som sa tejto aplikacii velmi nevenoval :).
Odpovedať
z tej poslednej fotky vidno ze to treba dat dole cele, vsetko to zlte. inak ti na tom omietka drzat nebude. tam kde je to tak silno ze to neide oskrabat tak treba narobit aspon ryhy ( silne skrabance ) krizom krazom. Je to robota pre vraha ale ak to chces mat poriadne tak to na malovku nedavaj.
Odpovedať
a ja som potom sietkoval iba rohy a praskliny, urcite nie cele steny, to je zbytocne
Odpovedať
@pracant315 mal som tu odbornika, povedal, ze vzhladom na to ake su tu steny a robim si to preseba tak to mam vysietkovat cele a tym zrovnam aj vsetky steny. Sietka draha nieje.
Odpovedať
@momo55 sietka sa dava len na prechode medzi roznymi materialmi, na panel je to fakt zbytocnost. Max na rohoch medzi obvodovym panelom a "prieckou". Steny treba poriadne ocistit od prachu a napenetrovat, potom uz len omietku. drzim palce.
Odpovedať
@tom329 dakujem. Ano viem. Ale steny su tak krive a hrozne, ze mi to nuti dat stietku. Tym to cele vyrovnam. A potom dam finlalnu omietku.
Odpovedať
@tom329 ale co by ste robili v tomto pripade ako na fotke? Chcem to zasuchat flexibilnym lepidlom. Nemam nervy este aj so stropom.
Odpovedať
@momo55 krivy strop bude este viac viditelny pri rovnych stenach, v mojom byte som si tiez prerabal sam omietky a keby som mal rovnat steny tak na niektore by som musel dat aj 3-4 cm. Do velkych dier som dal po strhnuti omietky penetrak a Flex lepidlo a na to omietku.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 rokoch
Ahojte, strecháči. 🙂 Aby vám išla práca od ruky, 😉 napísali sme pre vás v našom Magazíne článok na túto tému: https://bit.ly/ako-odstranit-staru-farbu
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?