Sadrokartonove priecky a strop? A ci vobec...

Ahojte, budem riesit priecky v novostavbe. Zatial sa mi najviac pozdava: od podlahy dat ytong do vysky podlahy (EPS+kurenie+poter). Od tejto vysky robit SDK priecky dvojitou konstrukciou s dvojitym oplastenim. 2 x UW/CW50 2 x 12.5SDK na kazdu stranu. Mozno na niektore priecky dat iba 1x UW100 a iba 1x12.5SDK. vypln vatou samozrejme. Obvodove mury by som olepil SDK tiez. Nech je to homogenne. Strop SDK, parozabrana, vata. Riesim ale tieto otazky: na co prichytim UD na strop? Mozem to normalne primontovat na SDK stenu? alebo ako sa to robi ked su aj priecky aj strop SDK? Ak si myslite, ze ytong+sadrove strojove omietky su lepsie, napiste (aj preco pls). Mne vychadza cena dvojplastovej dvojitej konstrukcie SDK s tmelom cca 15EUR/meter. Ytong co som ratal tak 8E/m + praca (moja mozno) a strojove 8E? (2x8E). Teda mi to pride lacnejsie a hlavne si to dokazem urobit sam). Trosku rozmyslam, ze ked v tom dome budem 15-20 mozno aj 40 rokov ci ten SDK bude v pohode... Ale tak je to sadra a plech tak by to mohlo cosi zniest. Hlavne si tu konstrukciu potrebujem nejako ujasnit. Tiez neviem presne ako uchytim strop o tie dreva zo strechy. Mozno sa vyjadrujem trosku blbo ale tak hadam chapete.. Ak mate fotky/galeriu, zdielajte prosim. Dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, ja by som vám ponúkol jednu myšlienku. Vnútorná klíma a správna vlhkosť v interiéri. Pri sadrokartónoch býva pri bývaní veľmi suchý vzduch. Aby sa vedela klíma v interiéri aj prirodzene regulovať, potrebujete "masu" s vlastnosťami, ktoré sú schopné prebytočnú vlhkosť absorbovať a v prípade suchého vzduchu ju naspäť vydať do interiéru. Najlepšie to dokážu vápenné/hlinené omietky, následne vápennocementové. Vzhľadom na pohltenie zvuku - akustiky, je zas dobre použiť materiály, ktoré to prirodzene absorbujú. Opäť prvky s väčšou objemovou hmotnosťou + omietka. Samozrejme, neodrádzam vás od sadrokartónu, len ma napadol tento tip :) Inak veľa zaujímavého o zdravom bývaní, klíme a materiáloch nájdete aj na blogu: zdravydom.sk Pekný zvyšok dňa.
Odpovedať
A čím mas v planu lepit ten sdk na ten Yrong? Je lepší lepit to na zub celoplošné a nebo na" buchty"?
Odpovedať
Na zub urcite ano, chcem aby to bolo kontaktne spojene, aby tam neboli spary - bordel/hmyz a vzduchove bubliny = "vnutorne zateplenie" ktore by branilo zohrievaniu murov. Lepit rifixom. Je trosku smiesne, ze SDK bude 1.5E/m2 a rifix mozno 3E/m2 (odhad - mozno menej). Ale videl som co to robi, viem, ze sa na to da spolahnut. Mimochodom dom je z porothermu, nie Ytongu.
Odpovedať
Na to lepidlo kouknu, také to chci tak dělat.Promin,ten Ytong mam ja, tak ho mam v hlave😊
Odpovedať
jasne v pohode. na ytong minies toho lepidla asi menej kedze je to celkom rovne. este som chcel, ze okrem lepidla by som si asi pomohol nejakymi skrutkami a hmozdinkami ako kotvy... pre istotu... inak pozeral som atlas suchej stavby a nejaku technicku dokumentaciu. tak by som to asi tak dal, ze priecky do vrchu az po drevo a UD-cka stropu by som namontoval na priecky. ved tie nemaju az taku nosnu funkciu. viete mi poradit/dat nejake fotky ako urobit konstrukciu na SDK/vatu/parozabranu? vatu by som dal medzi tie dreva (vid foto) len som to chcel tak, ze by som tam dal 20+10cm a pod to este 10cm aby to cele bolo prekryte... len neviem ako a kam dat tu konstrukciu okolo tej vaty
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?