Sadrokartón namiesto omietky?

Ahojte, stretli ste sa uz s lepenim sadrokartónových dosiek miesto omietky ?.....nahovara nas na to nas stavbar, ze uz to robil v par domoch ,len by som chcela nejake referencie pocut aj z iných zdrojov. Prosim, ak s tym mate skusenost, napiste vas nazor. Dakujem :)
Odpovedať
Profilova fotka
Osobne by som si dal omietky spravit ak máte novostavbu. Obkladanie stien sádrokartónom by som nechal pri rekonštrukcií domu ak sú krivé steny. Ak budete chcieť dať na stenu poličku tak to budete mať u sadrokartonu stažené. Nešpekulujte. Až taká finančná úspora to nebude. Toť môj názor!
Odpovedať
@filipmaria Ona nechce robit konstrukciu a potom SDK. Chce to lepit priamo na stenu. Tam bude policku a vsetko ostatne kotvit do muriva nie do SDK. @sur Je to sucasny trend. Dost ludi to chvali. Mne sa na tom nepaci ta prehnana hladost. Ale to je iba otazka vkusu. Co je vyhoda je to, ze je to suchy proces a nezatazuje stavbu vodou.
Odpovedať
Ani zadarmo a zvlášť v novostavbe ! Dostatočne ma vytáča SDK strop pod strechou, ktorý nech bol na 100% dodržaný a dozorom kontrolovaný technologický postup montáže SDK po obvode praská a vždy dokedy bude stavba pracovať, teda stále :-) bude praskať. Ak budem stavať ďalší dom nechám aj strop na prvom podlaží vyliať železobetónovou doskou, omietnuť, pod omietku podomietkové káble a kľud na 7 generácií. Pochop stavbára. Vonku kosa, omietky sa robiť nemôžu, tak ti navrhuje takúto capačinu !!! Chlapi ti to zbúchajú za tri dni zhrábnu lóve, ideálne cašofku a či sa ty budeš potom jedovať s prasklinami už ich zaujímať nebude. Navyše po zbytok života budeš žiť v čomsi ako unimobunke. Poklop omietnutú stenu a poklop SDK. Ak ti niekto bude ešte ťahať marketingové motúze okolo úst, že sadra je zdravá, lebo veď aj na zlomeniny sa dáva sadra :-) tak mu opovedz " OK, preto chcem sádrové omietky. O m i e t k y !!! :-) " Môj názor, že okrem rýchleho kšeftu za tým návrhom stavbára nič nie je.
Odpovedať
určite nie!!!!!!!!!nie je to ani lacnejšie ani lepšie...strojove omietky napr..6,5 m2 komplet!
Odpovedať
@pripad001 Tiez sa mi nepaci moc SDK, ale kade tahat rekuperaciu? Asi to bez SDK nepojde, lebo v podlahe ju nechcem.....
Odpovedať
@sur @17juraj17 O tej hromade vody v stavbe tu čítam už 1,5 roka, čo staviam dom. :-) Hrubá stavba ZD a deka betón, múry tehla na jeseň 2016, potom okná voda, elektrika. No a niekedy začiatkom leta tie mokré procesy. Zapucovanie IS, omietky, po nich potery, potom obklady, dlažba, nakoniec SDK strop na podlaží a komplet vymalovanie. Už bývame v komplet zariadenom. Manželka denne varí, umýva dlážku a napriek tomu prádlo namiesto novej sušičky suší na sušiakoch. Je jej ľúto dubových parkiet nalepených na podlahovke a rovnakých dverí z masívu, lebo v dome je v túto netradičnú zimu ráno vlhkosť 37% a doslova počujem všetko to drevo ako prosí aspoň o kvapku tej virtuálnej vlhkosti a "hektolitroch vody" v novostavbe.:-) Tak neviem.
Odpovedať
@kreola To ti neporadím, ja som sa jej našťastie v projekte vyhol a k SP som ju ešte nepotreboval. Ja tie filtre moc nemusím, radšej si otvorím na pár minút denne okno a za ušetrené na rekuperácii mám nádhernú rodinnú letnú dovolenku pri mori a ešte jednu prémiovú zimnú v Dolomitoch. :-) Samozrejme mojimi príspevkami som nechcel uraziť sadrokartónistov a dodávateľov a zástancov rekuperácií. No už o tých "mikro prasklinkách" a "čo s nimi" počúvam doma dobré dva mesiace :-).
Odpovedať
Profilova fotka
@sur nuz ja mam tak spraveny cely barak a inak by som to ani teraz nerobil :)
Odpovedať
@sur ano, je to jeden zo spôsobov realizácie povrchovej úpravy stien, výrobca to označuje ako suchá omietka (aspoň myslím) a bez ohľadu na to kto si čo myslí, netreba sa obávať ani prasklín (znova tvrdím, že dobre navrhnutá a zrealizovaná sadrokartónová konštrukcia nepraská, práve naopak stále častejšie riešime popraskané omietky), preto by som tento fakt pri rozhodovaní veľmi neuprednostňoval. Výhodou môže byť dokonalo hladký povrch (ten sa dá dosiahnúť aj o niečo málo drahšími gletovanými sadrovými omietkami) aj na nerovnú stenu, skoro žiadna vlhkosť pri výstavbe, ale zasa viac prachu ako pri mokrých omietkach. Ani upevňovanie predmetov na stenu nie je problém SDK pri jednobodovom kotvení sám unesie asi 5kg pri trojbodovom máš už 15kg a stále je tu možnosť kotviť do podkladu (steny). (dúfam že som sa v tých číslach nesekol, hádam si to dobre pamätám). Treba dať pozor, hlavne pri zle zateplených konštrukciách, lebo takýmto "obkladom" sa mierne posúva rosný bod smerom do interiéru. Pozor si treba dať aj na expertov ktorí na sdk odporúčajú sieťku a lepidlo a potom stierky - toto je len vyťahovanie peňazí z vrecka investora, to sa už potom oplatí robiť klasické omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
@sur momentálne robím v jednom takom dome a vyzerá to v pohode
Odpovedať
Profilova fotka
Asi takto.prosím kúrenie si nevšímajte!
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 prosim ta je ten sdk lepeny celoplosne (tak ako obklad)? alebo na terce, alebo na penu? dakujem
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@martin153 lepili ho na ,,buchty" lepidlom na to určeným.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 vdaka.
Odpovedať
Profilova fotka
@sur https://youtu.be/m-FP_dbL9iA
Odpovedať
@sur Sádrokarton máme v celém domě - strop i stěny. Bydlíme šestým rokem, ani jedna prasklinka. Jsme max. spokojeni, stěny krásně hladké, stěhovali jsme se koncem listopadu, vůbec nebyl problém s vlhkostí.
Odpovedať
@poliacik321 Aké je to určené lepidlo? Bežný kleber na obkladačky asi dobre držať nebude... K tej podlahovke si aj tak neodpustím ;-) - na chodbe je nejaká izolácia pod systémovkou???
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk to lepidlo Ti zistím a systémovka je s izoláciou.
Odpovedať
@henry_sk preco by lepidlo na kachlicky nedrzalo, ked kachlicky na sadrokartone drzia..? ked das normalne lepsie lepidlo bude drzat..Ale zda sa mi ze je aj nejake na to urcene sak pouzii google
Odpovedať
Profilova fotka
@pripad001 Každý má právo na názor. A každý sa môže aj mýliť. Myslím, že sa mýliš, ak viníš sadrokartón v strope z toho, že Ti to tam po obvodoch puká a tvrdíš, že najlepšie je vyliať betónovú platňu. Sadrokartón na stykoch s murivom puká preto, že sa stretajú 2 rôzne veľkoplošné materiály, ktoré rôzne dilatujú. Aj železobetónová doska bude mať tendenciu puknúť z dôvodu dilatácie. Poznáme z panelákov, nie...? A ešte k vlhkosti: keď je vonku pod nulou, tak je jednoducho suchý vzduch. Tohto roku bola mimoriadne tuhá zima a teda aj mimoriadne suchá, čo sa prejavilo aj v interiéri. Aj v Tvojom. Vlani bola o ničom zima a plesnivelo nám v stavbách, ktoré boli už druhú zimu obývané, pričom tú prvú zimu (boli mrazy) vlhko v stavbách nebolo. @sur ja by som sa sadrokartónu na stenách nebál. Je to ale vec vkusu. Tak, ako píše aj @17juraj17 nado mnou. Trošku by som váhal len kvôli tomu, že je taký... hladký... na tej stene. Ale zase sú ľudia, čo si dávajú robiť drahé sadrové omietky... - hladké, ako detská prdélka... ;-)
Odpovedať
@henry_sk napriklad malta Rigips Rifix je na to urcena.
Odpovedať
Profilova fotka
@poliacik321 co je to za SDK najlacenjsi dostupny? alebo nato urceny?
Odpovedať
Profilova fotka
@sur podla mna je smiesne ked je na strope SDK a na stenach omietky este k tomu so zrnom, povrch nech je jednoliaty tak kludne SDK na stenu, eliminuje chyby majstrov, je to dobre na svojpomoc, suchy proces, zlepsuje zvukovu a tepelnu izolaciu, lahsie opravitelne praskliny/chyby vdaka hladkemu povrchu
Odpovedať
Profilova fotka
@henry_sk Tmel Rifix osadzovacia malta.
Odpovedať
Profilova fotka
@jblaze Sam neveris tomu co si teraz napisal.
Odpovedať
@jblaze A preco by to malo byt smiesne.Ved vela ludi to tak ma ze maju omietky a na plafone teda maju znizeny strop SDK.a budem to mat aj ja tk spravene na stenach sadrove omietky so zrnom a strop bude znizeny sadrokartonom na nom budu bodove svetla.Ved to ma tisice ludi tak spravene a su spokojny.Ale to je vec kazdeho a co sa komu paci.Nic sa tym nepokazi.
Odpovedať
Profilova fotka
@jmomietky Tvoja reakcia je len obyčajná obrany, lebo máš strach, ak by si ľudia začali robiť doma svojpomocne SDK omietky, čo zvládne priemerne fundovaný domáci majster s jednou rukou strčenou v ... však vieš kde... tak by si bol bez roboty čo? :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 Absolutne nie. Robime aj sdk. Ale na stenu ho davat je maximalna p..... ovina. Posuniem ti kludne kontakt na niekolko firiem ktore po nas omietkaroch chodia robit sdk na stropoch a maju ten isty nazor. Ze sdk na stene nema co robit.
Odpovedať
Profilova fotka
Paradoxne nikto co frfle to doma nema, ale nepoznam nikoho, kto ta ma a frfle...
Odpovedať
Profilova fotka
@jmomietky @petka456 Dobre nieje to az take smiesne :) len take hybridne a je mi divne ze s SDK podhladom nema nikto problem a ked to chce niekto naplacat na steny tak uz je to strasne zle a este tu niekto v diskusii vravel ze klopka po stene a je duta tak to uz je smiesne :D nech si klopka po fasade zvonku :D
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?