Rigips GletXL + Rokofinal? Môže byť?

Dobrý deň prajem, chcem sa spýtať, či som postupoval správne: Chystám stenu pre osadenie garážovej brány. Murované je z porfixu, ten som napenetroval s Den Braven S-T70 - 2 krát, následne som sieťku vtlačil do Rigips Rimano GletXL. Po vytvrdnutí som ho prebrúsil, znovu napenetroval (raz) a aplikoval Rokofinal Plus. S týmto materiálom sa mi veľmi dobre robilo (nie som murár) a tak sa chcem spýtať, či táto kombinácia môže byť a či môžem uvažovať nad aplikáciou v celom dome? Prípadne máte iné odskúšané kombinácie? Ďakujem
Odpovedať
@catscan nie je skoda, tam davat drahy Rigips Rimano GletXL ked na to davas este dalsiu vrstvu?
Odpovedať
@gashtaan zrejme to bude tým, že v týchto veciach nemám dostatok skúseností, ale pocitovo rokofinal je úplne jemný produkt, ktorý mi vyplní všetky ryhy a nedokonalosti, nakoľko Rimano mi pripadá ako "hrubší" materiál (rád by som dosiahol úplne hladký výsledok - ako zrkadlo)
Odpovedať
@catscan jeden o koze a druhý o voze... @gashtaan hovorí o neadekvátnosti prvej vrstvy. Dávať sieťku do GletXL je absolútna zbytočnosť. Keď si na to plánoval dávať Rokofinal Plus, bohate stačilo obyčajné Rimano UNI. Mohol by si tam dať hrubšiu vrstvu, čo má tiež svoj zmysel. Prvá vrstva by sa mala dať zrovnať špachtľou na požadovanú rovinnosť, bez brúsenia. Mimochodom, ten Rokofinal sa môže dávať mokré na suché? Lebo vo všeobecnosti sadrové stierky by sa nemali vrstviť na zaschnutú vrstvu.
Odpovedať
@worker_falcon preto sa pýtam, aby som sa dozvedel :-) Sieťku som dával preto, lebo tu na fóre prevláda názor, že na porfix/ytong musí ísť sieťka, pokiaľ sa teda nerobia strojové omietky hrúbky 15mm. Rokofinal som dával na rimano, ktoré bolo suché, ale predtým som to napenetroval (omietka bola teda vlhká).
Odpovedať
@catscan Ty máš asi talent vnímať nepodstatné veci a prehliadať podstatné :-D Nehovorím o adekvátnosti sieťky, ale o adekvátnosti GletXL. Ten postup - penetrácia suchej stierky a následná aplikácia ďalšej vrstvy - ti niekto odporučil? Dokonca penetrácia vybrúsenej suchej stierky. Nejaký majster, čo s tým má nielen celodennú skúsenosť? :-D Alebo skúšaš? Daj potom vedieť, ak ti to po roku opadne/vyduje/??? (alebo aké sú riziká vrstvenia "mokré na suché" pri sadrových stierkach)
Odpovedať
@worker_falcon Nebránim sa tomu, ak mi priamo napíšeš, že sa to má robiť takto a takto..Napr. - daj toto, potom na to toto a následne vymaluj a je to :-) Ten postup - penetrácia suchej stierky mi poradili v stavebninách. Možno je toto pre teba úplne primitívna vec, ja som ale elektrikár, takže pre mňa sú zas primitívne iné veci ;-)
Odpovedať
@catscan v sadrových omietkach sa nepokladám za kapacitu :-D Rád si nechám poradiť či opraviť sa. Ale robil by som to asi nasledovne: - natrieť penetrákom 1x - rimano UNI + sieťka - zahladiť fasádnou špachtľou + ďalší postup úpravy podľa "návodu" - po pár hodinách (v závislosti na rýchlosti schnutia) - v rovnaký deň - vyspraviť "vymazávačkou" prípadné nerovnosti, absolútne zahladiť vysprávky. - tvoje vysnené Rokofinal Plus. Zahladiť k vlastnej spokojnosti. Ak sa ti nepodarí spraviť prvú vrstvu (Rimano UNI) k vlastnej spokojnosti (nezabúdaj, že to nie je finálna vrstva. Limity a možnosti Rokofinalu už poznáš), tak počkaj, kým sa to bude dať brúsiť a prebrús to. Ale pohľadaj na nete, či nie je problém dávať to na suchú omietku. Pravdepodobne by nemal byť problém, veď sadrové omietky chytajú "aj na sklo"... Tak prečo by nemali chytať samé na seba. Prípadne to môžeš poistiť lepším penetrákom (napr. Rikombi Kontakt) :-D (odborníci sa musia chytať za hlavu :-| )
Odpovedať
@worker_falcon výborne, spravím to tak
Odpovedať
@catscan verím, že tu ešte napíšu skutoční odborníci (aj keď každý majster si háji svoj "osvedčený" postup a zatracuje iné postupy).
Odpovedať
@worker_falcon Dufam, kazdy chce predsa pre seba to najlepsie ;-)
Odpovedať
Ak môžte, bol by som rád aj za vašu skúsenosť: @jan45 @antonmesaros @dodogrup @lukaskadlicek Ďakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@catscan som remeselník v inej oblasti, ale postup bol trochu komplikovaný. Penetrácia sa používa na zastarané plochy, sieťka na tenkovrstvé materiály a prechody, ostatné ako worker_falcon
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@catscan dobrý večer, ja by som to riešil takto, hovorím svoj názor: penetrácia áno, miesto Rigips gletxl by som použil klasický kléber so sitom a celoplošne vysieťkovať a potom sa môže použiť Rimano gletxl a vyšmirglovať nerovnost (alebo Rokofinal) ale toto je všetko pre prípad, že si to chce človek urobiť ručne... v celom dome by som to takto neriešil - i ked je to samozrejme Váš dom a človek si vo vlastnom môže urobiť podla seba... Spotreba omietky na m2 by mala byť pri sádrových 16-17 kg/m2, týmto spôsobom to naozaj neviem ako vychádza, ale podla môjho názoru, je to oveľa menej. Preto zastavam názor, že čím hrubšia omietky - tým je kvalitnejšia. Pri osadení garážovej brány sa čelo rieši takto ručne, ale už ostatné časti domu sa omietajú, či už ručné omietky alebo strojové, či sádrové alebo vápenno-cementové - všetko záleží od vkusu a požiadaviek majiteľa. V tomto prípade sa nejedná o omietku, ale o ručnú stierku by som povedal. Ale každopádne iba Vy si môžete určiť, čo je pre Vás najvýhodnejšie a môžete si dať-alebo nedať poradiť. Ak sa Vám výsledok pozdáva, kľudne pokračujte dalej, žiadny zásadný problém v tom nevidím, ak je s prácami na dome majiteľ stotožnený. Prajem všetko dobré, Mikuláš
Odpovedať
@dodogrup Dobry den, dakujem za Vas nazor. Este mi prosim skuste objasnit jednu vec. Budem sa opakovat, mozno je to pre Vas primitivne, ale toto je vec, ktoru ja potrebujem mat vysvetlenu polopatisticky. Takze v instruktaznom videu Rigips, ako aj v popise vyrobku pre GletXL je uvedene, ze je to produkt, pri ktorom mozte vynechat kleber a samotnu sietku vtlacate do gletxl. Cize aby som to pochopil spravne, odporucate radsej zvolit sietku a kleber a na to pouzit rokofinal? Lebo z info od rigipsu mi vychadza, ze ak by som to preklebroval, gletxl by uz nemal az tak vyrazny zmysel...dakujem este raz
Odpovedať
@catscan dúfam, že sa nemýlim, ale Rigips vo svojej ponuke nemá "kléber". Porozmýšľaj, čo z toho vyplýva pre tvoje úvahy. Jasné, že neodporučí konkurenčný výrobok, keď sa tomu môže vyhnúť. Čo na tom, že sa to zákazníkovi neoplatí.
Odpovedať
@worker_falcon To je dobra uvaha :-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Je niaky vyrazny cenovy rozdiel ci dam sietku do LEPIDLA alebo do RIMANA ??? Lepidlo je pevnejsie a predpokladam lacnejsie ci ???? ....co je lepsie a preco?
Odpovedať
Profilova fotka
Nikdo nic nevie?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?