Pukajúca omietka

Presťahovali sme sa v septembri, máme nejaké sadrové omietky a začali nám pukať rohy. Rozmýšľali sme s manželom, že si na to dáme tapetu, ale nevieme, či nám sa neroztrhne, keby náhodou pukli viac. Veľa ľudí nám povedalo, že nám to puká preto, lebo si stavba sadá a tak pracuje všetko. Tak neviem čo s tým, ako to máme zakryť, alebo prerobiť a či tá tapeta bude dobrý nápad. Prosím o najeké názory a skúsenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
@lienka1076 predpokladam ze dom bol postaveny velmi rychlo, bez obdobia zimy. Teraz sa vsetka voda odparuje, vsetko schce neprirodzene... bezny jav pri rychlostavbach. tu v BA ma s tym problem skoro kazdy kto kupuje domy, byty postavene za 2 rocne obdobia napriklad jar leto, leto jesen.... budte radi ze vam neplesneju steny... to je horsie... toto je ten lepsi pripad :)
Odpovedať
práveže dom sme stavali 4 roky, nebolo to za rok, a omietky sa robili v roku 2011 niekedy pred zimou, takže minulú zimu už boli a stihli sa odpariť, aspoň si myslím. Tak na to pozerám stále, či sa niekde neobjaví pleseň, ale vlhkosť máme 40%, to je myslím dobré.
Odpovedať
@lienka1076 Výskyt plesní nezávisí len od rel. vlhkosti, ktorú máte mimochodom už dosť nízku. Pre dýchacie cesty je najlepšie 50-55%. Vlhnutie a plesne sa vyskytujú na studených povrchoch - tepelné mosty ako slabo zateplené betónové preklady, vence, dvojsklo v dolnej časti, nezateplené ostenia okien a podobne.
Odpovedať
budem sledovať, ale zatiaľ nikde, všetko ok, len tie pukliny ma hnevajú a nevieme čo s tým, či by bola vhodná tá tapeta, alebo to radšej obložiť kameňom.
Odpovedať
@lienka1076 neviem v akom rozsahu to praska, ale mozu to byt neskodne praskliny alebo nebezpecne. Najskor som si tiez myslel, ze by to mohlo byt rychlou vystavbou, ale ked tvrdis, ze ste stavali 4 roky, tak pricina moze byt aj niekde inde. dolezite je zistit pricinu. Ak je to nebezpecna trhlina, ma tendenciu sa zväcsovat. Skusa sa to sadrovym tercikom, ktory sa natrie na trhlinu a sleduje sa ci sa sadra roztrhne a za aky cas, ci sa zväcsuje. Ak ano problem moze byt dost vazny (staticke problemy) a treba ho presne urcit a odstranit. Ak je to neskodna trhlina nebude sa zväcsovat. Moze sa vyskrabat, jemne vycistit a zatmelit, nato malovka. Ak malujete len neaky kusok a nie celu miestnost mozete dane misto presuchat jemnym prachom docielite, ze to miesto nebude ziarit napr bielotou oproti ostatnej ploche a dost sa to bude podobat ostatnej uz zaspinenej bielej farbe. Samozrejme sa to moze prekryt aj tapetou alebo obkladom. Ale tu este raz uporoznujem, ak sa trhlina rozsiruje, tapeta alebo obklad neskor popraskaju tiez.
Odpovedať
@spiderhst Práveže som nepostrehla, že by sa zväčšovala,je to na vonkajšom rohu, ale na poschodí nám tiež praskla pri jednej priečke z oboch strán, to je vlastne v dvoch miestnostiach a tam mi tú omietku normálne ošupilo. Ale tá priečka je opieraná o drevený krov a to že vraj sa krov zoschýňa a preto sa môže stať, že to pukne. Presne tak mi pukli aj dve obkladačky v kúpeľni na poschodí, tam že vraj tiež je na príčine krov. Tak neviem či je to pravda.
Odpovedať
ono najčastejšie praská omietka, na miestach spojov dvoch rôznych materiálov. Niekedy nech to má človek akokoľvek dobre nasieťkované aj tak sa tam tie praskliny po čase objavia. Pokiaľ sa však nezväčšujú, potom by to nemal byť vôbec vážny problém. Stačí to opraviť a malo by to byť v pohode. Horšie to bude ak sa zväčšujú.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
Profilova fotka
Chcem sa spýtať...ci má niekto skúsenosť s prasklinkami na omietkach...dom sme začali stavať na jar 2012,dali sme ho pod strechu a nechali zimovat...robiť sa zacalo na jar...okná..omietky su strojove;dom je poschodový vo svahu,tehla porotherm50cm.omietkari ,ktorí to robili povedali,ze také niečo vidia prvýkrát...že to sa im ešte nestalo..(veď čo už mali povedať) Prilozim foto,je len z fonu,neviem ci to bude vidieť.. Dakujem za každý názor
Odpovedať
Profilova fotka

Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Profilova fotka
Píšete o praskajúcich omietkach na novostvbách. Čo sa mohlo stať, že popraskali na starom dome? Urobili nám nové omietky (tie pôvodné popraskané neboli) a celé to dopraskalo. :-|
Odpovedať
Článok sa načítava...
@anncovicka trochu konkretnejsie, treba viac info, napr aky bol podklad? ake omietky majstri robili? stare omietky zostali a nove nato? alebo stare davali dolu az do muriva a potom nove? z coho su mury?
Odpovedať
Profilova fotka
@anncovicka Treba fotto. Aké omietky robili na aký podklad , ako hrubé , z akého materiálu....
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather @mesarosanton Pukliny vyzerajú tak ako na obrázku hore, všetko to bolo duté, tak ich zhodili dolu. Išlo to úplne ľahko, takže určite by opadali samé. Odpadlo to až po hlinku (pôvodná omietka, či farba? proste to čo sa používalo pre veeeľa rokmi). Tak to znova napenetrovali a urobili omietky znova. Použité boli Weber štukové omietky. Avšak, stalo sa to znova, takže niekoľko dní práce opäť v kýbli :-( Nevieme, čo teraz, či to obúchať až úplne do tehly, aby to držalo alebo čo... Prosím poradte, ak viete.
Odpovedať
@anncovicka myslim ze nestaci len napenetrovat a urobit omietku, ja osobne by som to celoplosne presietkoval, nechal lepidlo vyzriet a potom napenetrovat a urobit omietku...
Odpovedať
Profilova fotka
@godfather Ďakujem. Len neviem, či neodpadnú aj celé sieťky, lebo na jednej časti sieťka bola a išlo to dolu aj s ňou :-( Mám chuť na to nabiť tatranský profil a máme pokoj. Len ten vzhľad :-(
Odpovedať
@anncovicka znova ste to spravili s rovnakým "osvedčeným" postupom? alebo tomu zle rozumiem? Inak všetci doma zdraví? A čo ste čakali? tulipány? Stará omietka natieraná ktovieakou farbou, poriadne mastnou. To zrovna nie je ideálny podklad pod štukovú omietku. Odhliadnuc od toho, že weber je najlacnejší hnus (určite som sa dotkol mnohých zástancov kvalitnej značky weber :-D, tak sorry). Keď už tak radi experimentujete, tak môžete skúsiť dať adhézny mostík na tú starú omietku, na ktorej nič nedrží :-D Veď za to nič nedáte, a vy predsa radi každé dva roky meníte dod*bané omietky :-D Určite by pomohlo aj presieťkovať s kvalitným lepidlom, možno flexibilným. možno kombinácia adh. mostíka a sieťkovania. To, že sieťka ide prekvapivo ľahko dole, to je normálna vec. keď ju je za čo chytiť, tak sa ľahko dá odtrhnúť. majstri (ak ste tam nejakých skutočných mali), by mali vedieť, že na farbu či nekvalitný podklad neradno dávať ďalšiu vrstvu. Farba sa musí oškrabať, prípadne ešte obúchať omietku kladivom v rastri pár cm. Niektorí to ešte potom namiesto sieťkovania či penetrovania či adh. mostíka natrú riedkym lepidlom.
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Je veľmi ľahké niekoho urážať, keď nevieš detaily. Farbu majster škrabal dole, pílili a oklepávali aj pôvodnú omietku, ale keďže nešla ani za nič dole, tak to naniesli navrch. A neprešli žiadne dva roky. Ale nevadí. Iróniu nepotrebujem, čakala som normálne rady, tak dik. A každý odporúča inú značku, to že podľa teba je zrovna weber na nič, fajn, tvoj názor. Nájdem kopu iných, ktorí zas tvrdia, že je dobrá. Vyznať sa v tom ako laik nemôžem, preto zisťujem.
Odpovedať
@worker_falcon mudry ako radio Jerevan.... Osobne by som dal penetrak aj v dvoch-troch vrstvach nato siet+lep a na to omietku.
Odpovedať
@anncovicka Ak vam to urobilo raz, urcite by som zhodil povodnu omietku, jedine najistejsie riesenie. Pisete, ze im nesla dole, tak predpokladam, ze to robili rucne. Keby pouzili sanacnu frezu tak by ju dali urcite dole.
Odpovedať
@anncovicka mlada dama, co da tyka detailov, tak vychadzam z toho, co si napisala... Konkretne, ze to napenetrovali a znova natiahli. Ze si zabudla napisat x krokov, ktore spravili medzitym, za to mne vinu nedavaj. Dolezity je kazdy detail. Vyzera to, ze sa celkom snazili. Tie dva roky som neviem, kde nabral. Kdesi som tu videl rok 2013. Ak sa to odulo za par dni, tak je to fakt na povazenie... Znacka Weber je dobra hlavne preto, ze je najlacnejsia. Ale necakam, ze to niekto potvrdi, lebo casto si to ako dovod preferovania clovek ani nepripusti. Rad som ti niekolko dal, takze mas za co dakovat...
Odpovedať
@megdesign viac vrstiev penetraku? To neviem... Zaviselo by to od toho, ci je podklad nasiakavy, alebo nie. Skor ten adhezny mostik, ten by poriesil aj nenasiakavy podklad. Zasietkovat urcite treba. Ale zas je vela odporcov celoplosneho sietkovania, tak to budem mat anncovicka tazke :-D
Odpovedať
@megdesign penetracia v dvoch-troch vrstvach? to hadam nie... tak prilnavost k povrchu skor oslabis, ked tam spravis film z penetracie.
Odpovedať
@worker_falcon viac vrstiev penetraku rozumej ako penetrak miesany s farbou 1:1 ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon Rady si dal, len tá irónia a výsmech mi nie sú až tak po chuti, keď sa všetko serká :-D Omietku kúpime akúkoľvek, akú majster odporučí. S touto má najlepšie skúsenosti a vraj nie je najlacnejšia. Ale nesledovala som, tak sa nehádam. A vyzerá fakt dobre. Kým ju nešpatia pukliny :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@danculd veď asi to tak spravíme, obije sa to až do tehly a potom keď to nebude držať, tak už nám môže rovno spadnúť aj celý dom :-D
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?