Prosim poradte ... vlhko po novych stierkach (robene na tehlu so sietkou)

Dobry den, chcela by som opytat ako dlho schnu nove stierky, ktore sme robili v dvoch fazach - jedna sobota (04.10.) vyspravenie, lepidlo a sietky, druha sobota (11.10.). Je to teda nieco vyse tyzdna. Mame doma metoe stanicu a ukazuje nam tych 69-73% vlhkost. Teraz je uz chôadne, jesenne pocasie.... teda susenie riesime kurenim a vetranim. Stale ta vlhkost vsak vyrazi na tych 70-73% ked sa dlhsie nevetra. Je to este normalny stav??? Kolko este to bude trvat? Kedy by sme mohli malovat na nove stierky? Bojim sa tejto kombinacie s pocasim, aby sa nam na novych stenach nezacala robit pliesen. Prosim poradte, ako mame postupovat pri suseni. Ked sme doma (cez vikend) pravidelne vetrame. Cez tyzden sme vsak od 06:00 - 18:00 v praci. Co mame urobit cez tento cas? Dakujem velmi pekne za vsetky pripomienky a rady.
Odpovedať
Profilova fotka
kurit, vetrat, pripadne pozicat nejaky prof. odvhlcovac ...
Odpovedať
@zuzana518 je tam ešte veľa neznámych veličín, napr. hrúbka stierky, teplota, vonkajšia teplota a vlhkosť, atď. A na údaje z meteostanice by som sa mimochodom nespoliehal Treba vetrať a kúriť, čo viac ti povieme. Vlhkosť sa musí odpariť a odísť z domu. Schnúť to môže rádovo ešte pár týždňov, ale záleží od vyššie uvedených "premenných". Najlepšie by bolo chodiť vetrať aj cez deň. Ak vás to tlačí, požičajte si stavebný odvlhčovač na pár dní. Popozerajte požičovne náradia, či to stojí za to.
Odpovedať
@richard71 @worker_falcon mame tento odvlhcovat zapozicany desa 721 .... je to profesionalny, oplati sa ho nechat zapnuty??? Teraz cez vikend sme ho mali zapnuty a ide to tak po kvapkach, nachytal nam uz asi 3 nadoby .... je to asi normalny vykon, vsak?
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana518 to je ešte krátka doba.....my sme robili omietka hend po velekj noci a malovali az v septembri..a to bolo leto , teplo,sucho a stale sme vetrali
Odpovedať
@richard71 @worker_falcon este ma napadla jedna otazocka, kedze ja sa do elektro veci nerozumiem ... ked ma elektircky prikon spotrebic 490 W ...kolko to asi spravi na spotrebe? Je to okamzity prikon (laicky teda za sekundu) alebo sa to rata prikon na hodinu ... ospravedlnujem sa, ak su otazky hlupe ... len velmi sa do toho nerzumiem a chcela by som mat pribliznu predstavu o spotrebe... Dakujem za vsetky postrehy a rady
Odpovedať
@zuzana518 jasné, že má zmysel nechať ho zapnutý :-D mal by mať výkon 20l/24h. Tiež to závisí od viacerých premenných. Pustite ho naplno a nech ide nonstop, keď už platíte za požičanie.
Odpovedať
@worker_falcon mame ho z charity zadarmo pozicany, takze aspon toto je velke +
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana518 nam ked robili omietky tak sme susuli cez 2mes a to v lete :) tak pevne nervy a hlavne zatvarat vsteky potraviny, prasky na pranie atd... inak je to na vyhodenie.
Odpovedať
@andyfoto nezavádzaš troška? Tebe robili ako vravíš omietky o hrúbke niekoľkých cm, jej robili stierky o hrúbke niekoľkých mm. To je troška rozdiel, tak ju nestraš :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@zuzana518 my sme ukončiliomietky 5. augusta a vymaľované bolo 15. októbra, strop 4x - SDK, steny 2x - VPC omietky, vetráme aj teraz, nechaj okná na vetranie otvorené..
Odpovedať
@topvideo nebudeme mat potom problem ze nam vychladnu mury a s vykurovanim opat na novo??? Ja uz nevuiem co by bolo lepsie, ci nehcat kurenie, zatvorene okna a nehcat odvhlcovac cely den...ale otvorene okna a potom vyssie naklady na opatovne vykurenie...my uz mame dost chladno .... cca 15°C, v noci aj 10°C
Odpovedať
@zuzana518 základné veci nevieš :-) Kúriť normálne (aby bolo v byte 20+) a vetrať v intervaloch 2 hodín, intenzívne vyvetrať cca 15 min. To by bolo asi ideálne.Vtedy je aj teplo aj vlhkosť odchádza. Ak chcete kombináciu s odvlhčovačom, tak ten nechajte zapnutý vtedy, keď nemôžete vetrať (cez deň prípadne cez noc), a medzitým intervalovo vetrať.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@worker_falcon ... dakujem, ano toto som si uz nastudovala .... reagovala som na komentar od topvideo, ktory navrhol nechat otvorene vetracky nonstop, ak som spravne pochopila...lebo otvorene ventilacky uz pri tomto pocasi cely den, asi nie ... a dakujem pekne ... dufam, ze to nejako vysusime a nebudeme mat na novych stenach plesne... a kedy malovat? Nechat malovanie az na jar...alebo mozeme pomalovat aj teraz a spolu s malovkou to nechat preschnut ... jedna sao nase prve byvanie, nikdy sme predtym nic podobne neriesili, takze preto asi posobim ako neznala problematiky, lebo su to vsetko veci, ktore riesime prvykrat...preto dakujem vsetkym skusenejsim za rady
Odpovedať
vyššie náklady na vykurenie? to je novostavba?potery už máte?to až potom budeš v šoku ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon nam na byte v petrzalke robili stierky vo vacsej vrstve ako sme mali omietky na dome... nezavadzam! !
Odpovedať
@andyfoto tak to je zaujímavé a veľmi netradičné, keď sú stierky hrubšie ako omietky. A malo by sa to správne pomenovať. Stierky sú tenkovrstvé, omietky sú hrubovrstvé. Ak máš hrubovrstvú stierku, tak to je oxymorón. Ale v pohode, vo všeobecnosti je problém pojmovo rozlíšiť stierky, omietky, tenkovrstvé omietky, a pod.
Odpovedať
@zuzana518 odvlhčovač teraz je vzduch vonku vlhký, takže moc vody z bytu neodnesie oknami vetrať, keď je vzduch studený - on po zohriatí sa stane suchým
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon ono sa natahovala stierka... jedna stena bola do 3mm tusim a dalsia bola taka kriva ze dole 3mm a hore mala 1.5cm na sebe uz.. tak nechceli davat dva druhy na seba.. neviem, len som napisal ako to robili
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 mesiacoch
@zuzana518 Ahoj.chcem sa opýtať či ste mali nakoniec mokré steny,alebo ste to vyvetrali a vsetko je ok. Oplatí sa dať sieťkyna steny ?či to nie je náhodou nepriedusne.
Odpovedať
@luciella Tak podarilo sa nam to vysusit. Aj ked bol oktober, tento rok vsak chladny a uprsany, tak sme prikurili a vetrali, to iste aj po malovani, co bolo cca 4 tyzdne po stierkach. Dostali sme vsak.odporucania, aj od znamych aj tu na streche, ze nezanedbat susenie, kym sa riadne zacne uzivat aj s nabytkom, varenim atd. Posluchli sme a vyplatilo sa :D Mali sme vsak aj pozicany odvlhcovac DESA, kt. sme mali pusteny tak cca 2 tyzdne. Vytahal strasne vela vody z tych stien a tu elektrinu nelutujeme, kedze sme sa usetrili od problemov s vlhkostou. Mali sme ho vsak pozicany zadarmo. Sietky pod stierkami urcite neznizuju priedusnost, kedze su tam dost velke otvory, nie je to husta siet. Jej vyznam je drzat material steny ak pracuje stavba, aby malovka a stierka nepukla, aspon dufam, ze to spravne chapem :D teraz mame meteostanicu,.kde sa meria aj vlhkost a orientacne to stale sledujeme, ak sa zdvihne vetrame ... Inak pohoda
Odpovedať
Profilova fotka
@luciella je to móda, ale je to zbytočné. Sieťka slúži na prepojenie rozličných materiálov alebo prekrytie zmien objemov, čo pri stenách nehrozí.
Odpovedať
@luciella @zuzana518 mierne som sa pousmial (rehotal som sa ako kôň :-D) nad zuzaninou definíciou nepriedušnosti :-D Nejde o samotnú sieťku, ale o lepidlo, ktorou bude prilepená. A o nepriedušnosti lepidla sa tu toho dosť popísalo. Záver plynúci pre mňa: cez steny ide zanedbateľné percento nutnej výmeny vzduchu. Bez patričného vetrania budú plesne so sieťkou aj bez. Mimochodom, schvaľujem použitie odvlhčovača. Predišli ste skutočne mnohým problémom.
Odpovedať
@jan45 len čisto zo záujmu, pracoval si niekedy priamo s omietkami, stierkami? koľko tisíc štvorcov si natiahol zatiaľ? Pred koľkými rokmi to bolo, ak teda áno?
Odpovedať
Profilova fotka
@worker_falcon poslednú väčšiu akciu som dozoroval minulý rok, 3600m2, drobné nepočítam.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?