Prasknutá omietka

Ahojte, potrebujem poradit. Byvam v novostave a mam prasklinky v omietke a chcem ich opravit. Hladal som na nete a nasiel som len: - tmel v tube (ten pouzit nechcem) - slahany tmel (nepoznam) Raz mi to boli opravovat prasklinu pred rokom (ine miesto ako teraz) ti co stavbu stavali a naniesli na prasklinu stetcom latku ktora to spojila, neviem co to bolo len viem, ze to bolo tekute bielej farby. Po zaschnuti prasklina uz nebola a len sa to pretrelo farbou. Nemam kde zistit co to bolo za latku. Nepoznate nieco co by sa len stetcom nanieslo a nebolo vidno, ze to bolo opravovane. Dakujem
Odpovedať
1
2
@tiko81 tak nam ked prisli opravovat praskliny, tiez v novostavbe v bytovke, tak v mieste praskliny zoskrabali celu hrubu omietku az na tehlu a potom to nanovo zaomietkovali, na druhy den, ked to vyschlo, to prisli pretriet farbou...
Odpovedať
Profilova fotka
Toto na fotto nieje prasklina v omietke ,ale prasklina v murive.tzv statická praslina.Nedá sa to opraviť žiadnym tmelom.Inak ten tmel sa zarába tak ,že sa rozrobí trochu štukovej malty (Fein Putz) s trochou vody a kvapkou duvilaxu.
Odpovedať
@antonmesaros a v takomto prípade to po čase praskne znovu. A o to skôr, že je to novostavba.
Odpovedať
Profilova fotka
@staronova Áno.
Odpovedať
len pre info nasiel som na opravu vid. obr., treba len rozrobit do riedkeho stavu nie velmi huste a stetcom natierat, struktura ostala zachovana a prasklinu niet, uvidim dokedy vydrzi :-)
Odpovedať
Dobrý deň, rád by som potreboval poradiť k nasledovným fotografiám. Kúpil sa byt (bytovka bola kolaudovaná 2008) a v byte sa nachádzajú takéto trhliny na stenách (steny sú hladké), táto je najhoršia tak som ju sem pridal. Ide tu o to, že ako je to prasknuté, tak je stena ako keby vystúpená dovnútra. Chcem sa opýtať čím to mám opraviť. Či do škár naniesť akrylový tmel soudal (už zakúpený) a potom to pretrieť hladkou stierkou (aby nebolo vidno tmel po premaľovaní) alebo mám zvoliť iný postup. Ďakujem vopred za komentáre k príspevku
Odpovedať
Dobry, potreboval by som aj ja radu. Ide o praskliny na omietke v novostavbe. Ide o domcek kolaudovany v roku 2010. Sme jeho novymi majitelmi. Praskliny boli v 2 rohoch obyvacky. Jeden roh je zaroven aj rohom celej budovy a ten druhy je spojenie nosnej steny a priecky. Praskliny su horizontalne. Bohuzial ich uz sem nehodim kedze som to uz zatmelil. Len by som sa chcel informovat ci je to pri novostavbach bezne ze vznikaju praskliny na omietke a staci to zatmelit? Mimochodom praskliny sa tahali od stropu az na spodok. Murivo je Ytong 300mm.
Odpovedať
opravujem sa. Obe praskliny vznikli v rohu kde sa napaja nenosna priecka na nosnu stenu.
Odpovedať
tak prikladam nakoniec aj ja foto. Prasklinu som zatmelil z jednej strany a nasledne som zistil ze ju mam aj z druhej. Ale predpokladam ze sa priecka zle ukotvila a pri sadani stavby sa to mozno trosku pohlo. Ako som pisal ide o stavbu z roku 2010 ktoru som teraz kupoval.
Odpovedať
No a aby to bolo kompletne tak prikladam jednu prasklinku este aj z nosnej steny ktora vznikla pri dverach na terasu.Jedna sa o kratku horizontalnu prasklinu. Predpokladam ze je to pri spoji tehal. Len nechapem preco vznikla
Odpovedať
a este ta foto
Odpovedať
mimochodom tych horizontalnych bolo viac nad resp.pod sebou (spolu asi 4) a preto predpokladam ye sa jedna o spoje tehal. Akurat tato bola taka najvyraznejsia. Ostatne boli vsetky naozaj tenke prasklinky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@tpu Môže byť viacero príčin ,ale najpavdepodobnejšie je to že pri murovaní sa položila veľmi mokrá tehla na suchú.Respektíve medzi položením jednej vrastvy tá predchádzajúca zmokla.Tie praskliny v kútoch by som zatmelil kvalitným akrylovým tmelom a počať čo to bude robiť.
Odpovedať
Profilova fotka
@norisko Vo vašom prípade sa asi jedná o zmrašťovacie trhliny.Bolo murované s príliš mokrým Ytongom.Tieto praskliny by sa už po oprave nemali znovu ukázať.
Odpovedať
@antonmesaros dik za odpovede. Rohy su zatmelene uz. Konecne som sa dostal na dom za svetla a detailnejsie som si pokukal aj z vonku. Nasiel som este taketo nieco (vid foto). Jedna sa o prasklinu tiez v "rohoch" resp. spojoch. Tento krat ale na fasade. Jedna sa inak zrovna u tu stranu domu kde su aj praskliny v interiery (o ktorych som pisal vyssie). Ze by tato strana budovy viac sadla? Alebo aka moze byt pricina?
Odpovedať
Profilova fotka
@tpu Toto nevyzerá dobre.Ak je to zateplené ,môžu to byť len zle poukladané polystyrény.Mohlo to prsknúť preto lebo sú dve rozdielne farby fasády môže byť aj nekvalinýmpolystyrénom,lepidlom,alebo nesprávnym postupom pri zatepľovaní..Ak je v tom mieste železobetón tak by ste mali volať statika.
Odpovedať
@antonmesaros Je to zateplene 15EPS. Murivo je Ytong 30. Zelezobeton by tam nemal byt. Cele podkrovie lezi na drevenych tramoch. Co ste inak mysleli tym "prsknúť preto lebo sú dve rozdielne farby fasády". Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
to že by to mohlo prasknúť preto, lebo sú tam 2 rozdielne farby je hovadina jak mraky...to by bola potom vypraskaná polovica stavieb na Slovensku.. prekladali ste v tom vnútornom rohu polystyrény ako na vonkajších rohoch? jedna rada prekrýva druhú a tak ďalej...alebo ste proste dorazili jednu stenu a potom ste k nej dopájali tú druhú? vnútri ste ytong sieťkovali?
Odpovedať
@antonmesaros Trosku to upresnim kedze som nasiel som povodny staticky posudok: Vodorovne nosne konstrukcie: Strop nad prizemim bude tvorit sadeokartonovy podhlad a dreveny zaklop hrubky 40mm prichyteny k spodnym pasom priehradovych vaznikov. Okenne a drevene otvory budu preklenute pomocou monolitickych zelezobetonovych prekladov. Stuzenie objektu je zabezpecene pomocou monolitickych zelezobetonovych vencov. Osobitu pozornost je potrebne venovat prepojeniu vodorovnej nosnej vystuze v rohoch objektu.
Odpovedať
Profilova fotka
@cuthalion Tmavší povrch sa viac zohreje vzniká tam väčšie pnutie.Najmä pri polooblačnom počasí ,kde je raz tieň raz priame slnko.Biele fasády takmer vôbec nepraskajú.Naopak na tmavých povrchoch ,bývajú časté defekty.Aj keď v tomto prípade si myslím že sa tam poondilo niečo iné.Tmavší povrch len skôr ukázal poruchu.
Odpovedať
Profilova fotka
@tpu Mňa by skôr zaujímalo z čoho je ten trojuholníkový štít,vedľa praskliny .Najpravdepodobnejšie bude pes zakopaný práve tam.
Odpovedať
@antonmesaros Mno bude to tiez Ytong ale na com je to poukladane to neviem a nejak som si to nevycital ani z papierov ktore k budove mam. Skusim zistit od stareho majitela. @cuthalion Ci sa polystiren spravne prekladal to netusim kedze som pri tom nebol :( . Ytong je zvnutra sietkovany (ak myslite interier)
Odpovedať
@antonmesaros A nasiel som este jedno foto co mi posielal majitel kde vidiet ze to cele lezi na drevenych tramoch.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros o tom ma nemusíte poučovať, že tmavšie odtiene viacej pohlcujú slnečné lúče :) vyjadruje to ukazovateľ HBW, to by nemalo byť pri zatepľovacích systémoch /obzvlášť pri zateplení z EPS / nižšie ako 30. ale tento odtieň na fotkách má HBW tak niekde medzi 50-60, čo je úplne v pohode.. a to že vám nejaká fasádna omietka vypraská sa stáva len tým, že je buď chybný materiál, alebo nebol dodržaný technologický postup..
Odpovedať
ja by som to videl ako nedodrzany technologicky postup... bezny jav na slovensku, zateplovaci robia m2 za 7€ a ini zasa za 14€, a verim ze rozdiel nie je v chamtivosti... ako raz PAN majster povedali, co by ste chceli za par €? vy sa tvarite ze ma platite ja sa tvarim ze robim...
Odpovedať
@godfather súhlasím!!
Odpovedať
Profilova fotka
@tpu Myslím ,že ako preklad v tom trojuholníku bol použitý nevysušený drevenný trám.Na trám zrejme urobili drevennú konštrukciu ,obili OSB doskami a na to pripevnili polystyrén atd.Trám zrejme zoschol ,možno sa aj pokrútil a potrhal fasádu .Ak ho ukotvili do múru mohol potiahnúť aj ten múr (preto tie trhliny z vnútra).Ak by to bolo takto tak by to nebola zložitá ani nákladná oprava.Ale odporúčam to opraviť čo najskôr.Skôr ,ako sa do trhliny dostane voda a narobí ešte väčšie škody.
Odpovedať
@antonmesaros V com by spocivala oprava? staci to zatmelit podobne ako trhliny v interiery?
Odpovedať
Profilova fotka
Zatiaľ by som to len zatmelil .Najlepšie by bolo ak máte z tej fasádnej omietky s ktorou boli urobené steny.
Odpovedať
@antonmesaros Dakujem ..Snad to nebude problem zistit co sa tam pouzilo. Ked to chcem aj prekrit farbou aby to aspon ako tak vyzeralo tak je sanca ze trafime odtien? Inak co tam moze narobit voda ked sa tam dostane? Predpokaldam ze zamrzne a roztlaci to este viac. Predpokladam spravne?
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?