Praskajúce vápenno-cementové omietky vnutorné v novostavbe

Profilova fotka
Zdravím Vás, mam asi tak 3 týždne omietnutú novostavbu, a na slnečnej strane sa mi okolo okien robia praskliny na omietke, od parapiet a ťahajú sa až k podlahe, je to normálne????????Ja si myslím že nie ale rád by som počul názor odborníkov, od čoho to môže byť, a či to bude pokračovať, a ako sa to bude dať opraviť, respektíve či to malovanie zakryje. Dakujem vopred za rady.
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Dobry den, Z akeho materialu mate postavenu stavbu ? (podobna vec sa deje pri ytongu, ak sa zabudne na ocelovu vystuz pod oknami.) Ja som to tam nastastie dal :) J
Odpovedať
Profilova fotka
Stavba je tehlova porotherm......
Odpovedať
Profilova fotka
Ale jedna sa mi spravila už aj mimo okna a ťahá sa od podlahy až skoro k stropu, môže to byť zle odvedená práca omietkarov, omietky sú strojové.
Odpovedať
Profilova fotka
Asi to bude tou zle odvedenou pracou. Zarobili asi zlu zmes (vela vody, malo cementu), alebo nezasietkovali miesta prechodov beton tehla... Ale na toto asi budu vediet kvalifikovane odpovedat ini odbornici. Mne robili strojovo pred tyzdnom. A zatial som si ziadne praskliny nevsimol. A to mi tam naozaj dost slnko prazi. Skuste zavolat zhotovitelovi a poradit sa s nim. J
Odpovedať
Môj osobný názor je že dom sada a bude sadať aj zopár rokov a takýmto kozmetickým vadam ako prasknuta omietka alebo spoj sadrokartonu s murivom sa nevyhne ani jeden stavitel.
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk mate pravdu, ale po troch tyzdnoch by azda nemal az tak sadnut. Ale ktovie.
Odpovedať
@jdemovic mne to urobilo po prvej zime zatial to neriesim pockam este rok a potom to cele prebrusim zapucujem a namalujem. Po troch týždnoch neviem ale možné to je lebo dom stojí dlhsie ako 3 týždne.
Odpovedať
Profilova fotka
Stavba už od jesene stojí, a od sadania by boli praskliny inde si myslím a nie napr. od zasuvkovej krabice smerom k podlahe. Vedel by mi niekto poradit ako to opravit popripade nejake typy a triky........
Odpovedať
Profilova fotka
@pomiuk ako to planujete prebrusit??????a potom zapucovat?????? Neostanu tam mapy???????
Odpovedať
ked použijete ten istý material ako bol použitý pri strojových omietkach dáte na to penetrak a zopar vrstiev farby nema preco. Je to len moj laický názor nie som profi odborník preto sa ani nebudem vyjadrovať k rozsiahlejsim prasklinám ako hovoríte mate ich dosť. Ešte je tu jedna vec ktoru robi dosť vela ludi ktorý stavaju z ytongu a to ze nenosne priecky kotvia napevno s nosnými a potom sa sily prenasaju aj na to tentke murivo a potom praskaju omietky aj cez celu stenu. pri tehle neviem nemam skusenosti.
Odpovedať
Profilova fotka
Praveze praskliny su len na obvodovych stenach hrubky 44cm...........
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino84 to, čo nazývate prasklinami, môžu byť povrchové trhliny zapríčinené veľkou hrúblou malty. Praskliny zo sadania majú iný priebeh. Ak je to len sieť mikrotrhlín, bielením sa to prekryje.
Odpovedať
Článok sa načítava...
mali sme podobny problem - zhruba mesiac-dva po robeni strojovych omietok sme si vsimli viacero prasklin, sledovali sme to asi pol roka, kym sme vymalovali a nezvacsovali sa - farba ich krasne prekryla a uz sa nanovo neurobili, teraz je zhruba rok po malovani a praskliny stale nevidiet - takze je to tak ako pise @jan45
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 4 rokoch
@kampor mozem sa vas opýtať...mame tiez strojove stukove omietky,robene cca pred 2 emsaicmi, a tiez nam postupne vyskakuju praskliny, on zasuvky dole, hore, v strede steny zhora dole, stale nejake nove. Aka je vasa skusenost odstupom casu? Davali ste penetraciu? Alebo nejak to opravovali? Ďakujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Profilova fotka
Aký podklad je pod omietkami? Akú omietku použili?Bol podklad dostatočnne a rovnomerne vyschnutý. Strojné omietky majú vysoké vnútorné pnutie preto sú veľmi háklivé na podklad.Následkom čoho vytvárajú vlásočnicové trhliny. Väčšinou nie sú nebezpečné a časom sa väčšinou nezväčšujú , dajú sa premalovať. Iné je to ak je nevyzretý podklad najmä Porfix, s tým bývajú väčšie problémy ,dokáže vytvárať praskliny dva tri roky.
Odpovedať
@mcsmekac nie sieťku sme nedavali....vraj netreba🤷
Odpovedať
@mcsmekac my mame ytong a davali sme sietku celoplošne vsade, nielen na prechody. A teraz hovoríme chvalabohu, ze sme neposluchli majstrov, pretoze aj ked mame vsade sietky aj tak sa casom (4 roky) sem tam objavia vlasocnice. Za tych par € to nestojí.
Odpovedať
@mesarosanton dom je z ytongu, hruba stavba a strecha rok 2014 potom 2016okna...a momentálne sa ju snazime dokoncit...veniec a diery pocinstalacii boli prekryte sietkou a lepidlom pred stierkami...striekali baumit mpi25....prednastrek baumit....najprv sa nam objavovali praskliny v mieste venca,kde je sietka lepidlo,predpokladali sme ze islo o rozdielne schnutie materialu...ustalilo sa to, a teraz asi po mesiaci naraz sa vytvorili vlasocnice.... Myslite ze mozeme kludne malovat?pouzit nejakú penetraciu? Alebo baumit ma svoj pripravok fillprimer ktory by mal vyplnat mikrotrhliny...sme z toho úplne mimo, od stierok presli viac ako 2 mesiace .
Odpovedať
@tomino84 Ako keby som to ja pisal.. mam rovnaky problem. Tehla porotherm, omietky VPC, nedavali sietku, tiez tvrdili ze netreba.. CCa mesiac a pol omietky, dali sa poter pred dvoma tydnami.. Tiez sa spravili praskliny na a neviem ako to riešit..
Odpovedať

Odpovedať
@jan45 Aky je Vas nazor prosim na tieto praskliny? Dakujem.
Odpovedať
@verky5 To ani farbou nezakriješ,aj mne sa narobili drone praskliny to asi každy ma čo ma strojove.Nerieš napenetruj a omaluj a časom si na praskliny ani nespomenieš.Vela ludi to ma take tenke vlasočnice.Ak to niako pekne opraviš daj vedieť lebo je nas tu vic,ktory ma takyto problem s omietkami.
Odpovedať
@petka456 len som chcel vediet ci to nieje nieco vaznejsie.. toto je obvodova stena a ide to az dole po zem. potom v strede na vnutornej nosnej je tiez taka prasklina pomaly na celej vyske.. cital som niekde na forach, ze nato pouzili nejaky tmel a pekne to zatrelo. Ide mi skor ci to nemoze mat nejaky iny vplyv ako len prasklina.. Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 vlasocnicove trhliny na omietke nie sú spôsobené statiku, treba zatriet vápnom alebo farbou Na murivo sieťku netreba len na prechody materiálov
Odpovedať
Profilova fotka
@simadamko Vo vašom prípade ,ak ste si sami nekupovali omietkovú zmes ,sa jedná o reklamovateľnú chybu ktorú spôsobili tý čo vám robili omietky.Máte nárok na bezplatnú opravu.U vás už museli byť múry dostatočne vyschnuté a vyzreté. Omietkári sú v drtivej väčšine v stavebnom smere nevzdelaný babráci ktorý nevedia okrem tej jednej jedinej činnosti úplne nič. Si tipnem že nepočítali s tým že máte suché múry a vôbec alebo zle napenetrovali steny. Dá sa to opraviť tak že zmiešate jemnú štukovú omietku (zľudovelý názov feinputz), s vodou a penetrákom ,alebo duvilaom BD20 + voda ,zarobíte riedku zmes natlačíte do prasklín a zatriete penovým hladítkom. Upozorňujem .Nemal by to robiť amatér ,ale profesionál .Dokážete tým viac pokaziť ,ako opraviť. Alebo to nechajte na maliarov. Omietkári si svoju babrácku prácu zjednodušujú tým že nepenetrujú,nezvlhčujú,neriešia adhézne mostíky,maltu riedia viac vodou ,aby im dlhšie vydržala pri spracovávaní .Výsledkom sú zmrašťovacie praskliny.
Odpovedať
Profilova fotka
@verky5 Poklepte po omietke či nieje odutá.Poznáte to podľa zvuku. Väčšinou sa jedná o zmrašťovacie trhliny.
Odpovedať
@mesarosanton material sme kupovali my....ked bol pan z baumitu, tak ten hovoril o 100% prednastreku... pricom u nas nebol100%...striekali ho,niekde tiekol, niekde o.bolo len ospricovane. A nedodrzali technicku prestavku, kedze poobede stieekali a rano uz isla omietka na to...🤦 Oni sa ohradzuju tym, ze sme zle vetrali...pritom oni boli u nas este tyzden po dokonceni, horného poschodia..cize jedine ze.oni vetrali🤦...a my sme poriadne vetrat sme zacali po mesiaci.... Maliar nam odporucil penetraciu. O nicom inom nehovoril ...🤦 Ti co nam robili nie su nejaki novacikovia, robia len stierky, v okolici urobili niekolko domov uz pred niekoľkými rokmi.... Neviem si predstaviť teraz davat dole 500m2 stierky🤦 nahadzali sme uz aj sadrokarton cize aj ten dole🤦cele zle🤦
Odpovedať
Profilova fotka
@simadamko Nemusíte dávať dolu. Stačí nová 3 mm vrstva. Omietky nemajú nič spoločné s prievanom Dávajú sa aj na fasády. Písomne reklamovať u zhotoviteľa. Neodstráni do mesiaca dať urobiť inému a škodu si vymáhať u súdu. Určite vyhráte.Mal by to predtým vidieť stavebný dozor a podpísať závadu v stavebnom denníku.To že robili niečo niekde inde je nepodstatné..
Odpovedať
@mesarosanton dnes pride maliar, skusim mu navrhnut vase riesenie, co nato povie.. Dakujem za vas cas😉
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?