Poprosil by som o radu ohľadom praskliny v omietke

Dobrý deň poprosil by som o radu ohľadom prasknutej omietky či si mam robiť starosť alebo nie prasklina je dlhá asi 2.5m a druhá asi 2 m je vodorovna a nachádza sa tesne nad vencom je na stene na ktorej nieje pomurnica takže krovom by to nemalo byt strecha je sedlová ackova prikladám aj foto za rady vám vopred dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
@textor Dobry den prajem. Dom mate postaveny s ytongu? Aka je hruba ta priecka kde mate tu prasklinu?
Odpovedať
@jmomietky Mohol by si prosim ako PROfik poradit ako take praskliny opravit? Na strojovej mpi 25?
Odpovedať
Profilova fotka
@tomino9 Mate spravu v internej poste.
Odpovedať
Profilova fotka
Tieto praskliny vznikajú pri nedostatočne vysušenej hrubej stavbe , keď v murive ,alebo betóne zostane veľa vody , alebo pri malej hrúbke omietky.Treba dom nechať vysušiť aspoň dva roky od zhotovenia hrubej stavby.Potom väčšinou stačí premaľovať .Prvá vrstva s redšou farbou druhá s hustejšou.Ak by sa to objavilo znov tak sa musí prasklina prekryť páskami .To je na štukovej omietke väčšinou vidieť.
Odpovedať
Je to ytong lampa a hrúbka je 375 je to obvodová stena omietka praskla po roku takže by mala byť dosť vysušena
Odpovedať
@textor rozhodujúce tiež je aká je hrúbka omietky a kedy bola zhotovená (myslí sa od zhotovenia podkladných konštrukcií). Môže totiž nastať situácia, že omietka vytvrdla ešte pred "pohybom" podkladu a dokázala prenášať pnutia aj rok (videl som už aj po dvoch rokoch vzniknuté trhliny, ktoré sa už po opravení neobjavili) až pod nejakým impulzom (zmena teploty, otras... ) povolila a praskla. Pri tvojom type to odhadujem na súhru zmraštenia muriva nad pevnejším prekladom a zmeny teploty (predpokladám stena bez zateplenia), ale na fundovaný názor by som si bez obhliadky netrúfol.
Odpovedať
Ďakujem vám za vaše príspevky takže by to nemala byť nejaká veľká vada aby som si robil starosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@slavoslav Toto nie sú pukliny ktoré vznikajú statickým pnutím a pohybmi položia. @textor Nieje to nič nezvyklé ,skôr bežné.Skúste to premaľovať , je to najlacnejšie a nič sa tým nedá pokaziť.Ak sú steny dostatočne vyzreté( rok je málo ytong schne, tri roky) tak by to malo pomôcť.
Odpovedať
Este raz všetkým ďakujem za rady.
Odpovedať
Profilova fotka
@textor Urcite to nestaci len premalovat, ale prefilcovat tou istou omietkou cez prasklinu. Farba taketo praskliny nezakryje, nie je to mikroprasklina.
Odpovedať
@mesarosanton pnutie v materiáloch nevzniká len sadanim objektov, ale aj napr. Objemovými zmenami a zvlášť pri dvoch druhoch materiálov. Sadanim vznikajú úplne iné praskliny. S podlozim to nema nič spoločné. Písal som podklad.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 9 mesiacoch
@jmomietky Dobry vecer, chcel by som vas poprosit o info a radu. mam rovnake vodorovne praskliny ako na obrazku na zaciatku blogu vo vsetkych 4 vonkajsich rohoch. Steny postavene z 375 porothermu, na tenku maltu, Praskliny mi nepripadaju statickeho charakteru, skor rozdiely v schnuti materialov. Su asi vo vyske 180-200cm, vyzera to ako by to slo presne po spoji tehal. Mury stavane v maji 2015, omietky strojove baumit mpi25 robene v marci 2016, oba procesy robene za priazniveho pocasia. Niektore prasklinky sa objavili asi mesiac po odchode majstrov, niekde to praska aj teraz. Chcel som dat celoplosne sietku, ale vysmiali ma, ze kde som to videl a ze oni zarucuju ze tehlu netreba sietkovat - takze teraz mam praskliny o oni moje peniaze. Po tom mesiaci som im to reklamoval a oni dosli s neakym pripravkom fill primer od baumitu, zamaloval som to, ale znovu prasklo. Z coho tie praskliny vznikaju ? Maltu medzi tehlami vylucujem, slo jej tam velmi malo, kedze tenka spara. Da sa s takymi prasklinami nieco robit? Ak ano, ako dlho cakat, aby sa tie procesy ustalili a praskliny znova neobjavili ? Hore ste niekomu radili znova prefilcovat, ale po akom dlhom obdobi, od aplikacie omietky ? Nebude to prefilcovanie vidno po premalovani ? Vdaka
Odpovedať
Článok sa načítava...
@jmomietky sorry zabudol som dodat, dom je z vonku zatepleny 15cm nobasilom + finalna omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
@baluchap No my robime prevazne s Cemixom, ale je to to iste ako Baumit MPI len iny vyrobca. Da sa to znovu prefilcovat tou istou omietkou a ked to potom zaschne a bolo to prefilcovane spravne tak by mala prasklina zmiznut. Ak sa vsak objavi znovu aj rok po skonceni omietania tak to nema s omietkou nic spolocne. Co sa tyka vapenno-cementovej omietky tak ta pri spravnom pocasi zreje a schne cca 3 tyzdne. Po tych 3 tyzdnoch uz by mala byt vysusena. Moze praskat pocas schnutia kym sa odparuje voda ale aj to monimalne. Ak praska aj po roku, tak by som hladal chybu inde. Nekopali ste behom toho roku okolo domu alebo pri dome nejaku sachtu? Kanalizaciu? Drenaž? Ake je podlozie pod domom? Nie je mozne ze za ten rok dom trosku sadol? Neviem posudit ked som to nevidel. Aku mate strechu ? Je na drevenych tramoch co vedu cez priecky? Mate poschodovy dom? Alebo bungalov?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?