Penetrovať strojové omietky Baumi MPI 25 pred maľovaním Jupolom?

Dobrý deň, včera nám v dome dokončili strojové omietky Baumit MPI 25 a začnú robiť cementové potery. Kalkulujeme, že o 4 týždne (ak poter bude pochôdzny) by sme začali steny maľovať bielym Jupolom Ekonomik. Z minulosti máme s penetrovaním zlé skúsenosť (ale s pieskovo-cementovou omietkou a sadrovou omietkou/stierkou), tam kde bolo penetráku viacej ostávali šedé šmuhy a nedali sa pretrieť. Otázka teda znie, či penetrovať alebo nepenetrovať uvedenú vápenno-cementovú omietku. Zatiaľ sa prikláňame k názoru "penetrovať" zriedeným Jupolom.
Odpovedať
@fliacik penetrovat, ale tak ako sa ma... ziadne "tam kde bolo penetráku viacej".
Odpovedať
@gashtaan Ale ako to dosiahnuť? Penetrák sme rozriedili podľa návodu + bol nanášaný maliarskou štetkou. Čo robiť inak? Doplním, použili by sme penetrák od výrobcu omietok, pre istotu.
Odpovedať
@fliacik to aky Baumit penetrak ste pouzili? Baumit pokial viem nema nic urcene pod interierove farby a penetraky co vyraba sa neriedia vobec, takze to nejako nesedi s tym co pises.
Odpovedať
@fliacik mohlo by vám pri rozhodovaní pomôcť, ak by ste si to na niektorej stene najskôr vyskúšali s penetrakom/ bez penetraku.
Odpovedať
@fliacik penetrak a farba v pomere 1:1, nasledne nariedit vodou na pozadovanu konzistenciu a ziadne smuhy sa nekonaju. Dalsie natery len nariedenou farbou. Maloval som tak sadrove omietky nedavno a nikde ani smuha.
Odpovedať
@gashtaan Ešte sme nepoužili, použiť ale chceme penetrák od rovnakého výrobcu, teda od Baumitu. Konkrétne sme si nevybrali, ani sme to neštudovali. Všeobecne sme sa dočítali, že je najlepšie použiť výrobky od jedného výrobcu, ak takéto niečo v ponuke výrobca nemá budeme hľadať u niekoho iného.
Odpovedať
@roboza Toto je rozumné, sme však netrpezlivý, najradšej by sme mali vymaľované ihneď :) Ale po predchádzajúcej skúsenosti to asi takto spravíme.
Odpovedať
@megdesign Toto sa mi tiež pozdáva, vlastne by sme to mohli takto natrieť súčasne so základovou farbou (prvou vrstvou Jupolu). Nestrácal by sa čas na náter a schnutie vrstvy navyše a tiež budeme vidieť, kde ten penetrák vlastne natierame. Poznatok využijeme :)
Odpovedať
Profilova fotka
Strojné omietky nieje nutné bezpodmienečne penetrovať. Penetráky sa väčšinou riedia. Riedenie býva uvedené na obale. Odporúčam penetrák https://www.google.sk/search?q=st+pen... Riediť 1:5. Mám odskúšaný v kombináccii s Baumit MPI 25 viackrát žiadny problém.Platí pri maľovke aj dobrého veľa škodí. Môžete penetrovať aj farbou zriedenou väčším množstvom vody. do 15 L farby 4-5 L vody + 2 cl penetráku čo som dal odkaz. Úplne ideálne je nepenetrovať a pačekovať vápenným pačekom. Paček sa už nepenetruje. Ak by ste mali použiť všetko od jedného výrobcu tak by ste museli dať aj baumit vnútornú omietku.Ale to vám neodporúčam veľmi zle kryje je to šmejd. Obsah fliaš s penetrákmi má väčšinou rovnaký obsah zabalený v inom obale. Rozdiel býva len v množstve pridanej vody.
Odpovedať
Profilova fotka
opravím preklep. Nie...Ak by ste mali použiť všetko od jedného výrobcu tak by ste museli dať aj baumit vnútornú OMIETKU .......ale farbu. Tento vrznutý web nedovoluje opraviť preklepy. :-)
Odpovedať
Penetrák by sa hlavne nemal rozotierať tak ako farba, "na viac vrstiev". Treba len raz prejsť valčekom, prípadne štetkou.
Odpovedať
Profilova fotka
Je treba si uvedomiť, akú funkciu penetrácia plní. V prípade savých podkladov je to hlavne zjednotenie a zníženie nasiakavosti, viazanie prípadných prachových častíc na podkalde, a tým zlepšenie prídržnosti ďaľších vrstiev a zároveň obmedzenie úniku zámesovej vody do podkladu. Ja odporúčam penetrovať vždy, je to lacný krok, ktorý dokáže "zachrániť" drahšie povrchové úpravy. A nie je pravdou, že penetrácie od rôznych výrobcov bývajú rovnaké, iba v rôznych fľašiach. Je dôležité, na akej báze sú vyrobené. Väčšinou sa používajú akrylové a u tých je dôležité, aké množstvo sušiny obsahujú, U tých lacnejších kupujete vodu, to platí aj pre produkt v linku od mesarosanton.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@peterpb Aký druh či výrobcu penetračného náteru by ste nám teda odporučil? Ten S-T70 odporúčali na tomto fóre už viacerí, beriem teda tento produkt už ako niečo lepšie, teda aspoň za taký "stred", mýlim sa?
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik Možno by bolo dobré uvažovať nad penetráciou, ktorú odporúča výrobca náteru, aby ste dodržali systémové riešenie.
Odpovedať
@peterpb Skúsime sa opýtať, ďakujem.
Odpovedať
@peterpb Takže sme študovali a tu sú zistenia. "Jupol Ekonomik" je "biela vnútorná maliarska farba vyrobená na základe vodnej disperzie polymérnych spojív" a výrobca predpisuje základný náter, pričom už len odporúča (nenariaďuje) "vodou zriedenú AKRIL EMULZIU", čo je "vodná disperzia polymérnych spojív". Baumit odporúča (nenariaďuje) pre omietku konečnú povrchovú úpravu "Baumit Klima farba alebo bežne dostupné interiérové náterové hmoty a stierky", pričom ďalej uvádza, že pre lepšiu reguláciu vnútornej klímy odporúča "vnútorné vápenné alebo silikátové farby (napr. Baumit Klima farba)". Na základe uvedeného by sme teda mohli použiť systém výrobcu a to Jupol + Akril Emulzia.
Odpovedať
Profilova fotka
@fliacik :-) :-) :-)
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?