Paropriepustnost penetraku

Nikde neviem najst aky je difuzny odpor penetracneho nateru. Aky je zmysel paropriepustnosti farby, omietky a steny, pokial ich natriem 2x penetracnym naterom?
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 obavam sa, ze si nepochopil zmysel penetraku. Ano ma vyznam aj pri zaprasenom podlkĺade, ale v prvom rade zmensuje nasiakavost. Cementove lepidla nemaju akosi velmi radi, ked im nieco odobera vodu. @svetlo1 neries, z popisu predpokladam, ze ide o fasadu a vyrobca ma certifikovany system ako celok, vcetne penetracnych naterov.
Odpovedať
@majkoj ja suhlasim s virnikom ak ide o podklad pre farbu. Aj na novu omietku pouzivam ako prvu vrtsvu zriedenu farbu a doteraz som nemal problem prave co mam znamych mali flaky lebo dali vela penetraku
Odpovedať
Mne majstri doporucovali zriedit na prvy nater penetrak do farby namiesto vody, lebo vyrobca doporucuje riedenie 1:3, cize dam jeden diel penetraku a tri diely farby (Esmal Exclusive). Nasledne na to finalnu vrstvu asi neriedenu, lebo farba musi byt husta a nie vodova.
Odpovedať
Profilova fotka
@virnik27 cize to zhrniem, zbytocnost penetraku dokazuje 1. Robis to casto 2. Penetrak co pouzivas sa riedi 1 ku 100 3. Penetrak sa neda odstranit zo skla 4. Rozpocet stavby je 100 az 800 000€ No ok, mas pravdu proti tym argumentom musim kapitulovat.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj aj ja to robim casto ale neriedim.. :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@abobo a co pijes? :-D ja tiez neriedim :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@pipulkoo som viavmenej všežravec... :-D
Odpovedať
@majkoj konkretne v mojom pripade sa jedna o byt v novostavbe kde uz su vapenno-cementove omietky. Prave vyberam farby a zamyslam sa ci ma zmysel kupovat "zdravsiu" paropriepustnu farbu alebo to potriet latexom. Penetrak som povazoval za samozrejmost kedze je to novostavba kde sa mi stale objavuju vlasocnicove prasklinky. Co ma prekvapuje je ze ziadny vyrobca neudava difuzny odpor, a nezda sa mi ze ten "sklenny povrch" nema ziadny odpor.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 pokial je to zvnutra je difuzny odpor nepodstatny, ulohu moze hrat len z vonkajsej strany. Dalej difuzny odpor je vzdy funkcia hrubky. A to podstatne, v kazdom jednom technickom liste co som cital je napisane, ze sa skleneny povrch vytvorit NESMIE. Ak sa vytvori, znamena to ze sa dalo penetraku vela, pripadne bol aplikovany nespravne. PS: Osobne odporucam sa riadit technickymi listami vyrobcov a nie radami "vzdy som to tak robil a nic sa nestalo"
Odpovedať
@majkoj preco je nepodstatny? Vyrobcovia omietok sa predbiehaju v tom ktora je paropriepustnejsia a ktora pohlti viac vodnej pary. Co by som aj rad dosiahol. Jasne ze sklenneny povrch je pri velkom mnozstve ale aj pri spravnom mnozstve sa vytvori jemny film. A teda nejaky odpor to ma. Alebo nie? Tiez suhlasim ze je to funkcia hrubky ale zvycajne polymerom staci velmi mala hrubka aby boli parozadrzne.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 ano aj vyrobcovia materialov na steny sa prebiehaju, ktory dom viac dycha :), to neznamena, ze to ma nejaky vyznam okrem marketingu. Podla mna to zbytocne riesis, ja napriklad pouzivam CT17 http://www.ceresit.sk/content/dam/uac... a tam sa sice nepise, ak ma difuzny odpor, ale pise sa ze je paopriepustny (co je znacne vagny pojem :) ). Mimochodom, tam sa nevytvara film, ale to sa praveze vstrebe do hlbky. Ak sa vytvara film znamena to, ze material je nenasiakavy a tam sa penetrak nepouziva.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 V prvom rade je potrebné si uvedomiť fyzikálne súvislosti. Bežne si každý pozrie len jednu veličinu a to faktor difúzneho odporu "mi". Napríklad si niekto pozrie, že minerálna vlna ma faktor "mi" 3 a fasádna omietka 60. A je celý zhrozený, že fasádna omietka "nebude dýchať". Ale je potrebné si uvedomiť, že ide pri "mi" o bezrozmernú veličinu, čiže sama o sebe nám veľa neprezradí. Vždy si túto hodnotu musíme spojiť s hrúbkou materiálu. A navzájom porovnávať len difúzny odpor ( = faktor difúzneho odporu "mi" x hrúbka materiálu v metroch). Takže keď sa vrátim k príkladu, tak 16 cm minerálny izolant bude mať difúzny odpor 0,48 a fasádna omietka iba 0,12 (lebo jej hrúbka je cca 2 mm). Väčšina penetrácií je na disperznej báze plus prímesy. Častokrát sa veličina ani neuvádza, lebo je pri hrúbke penetráku 0,0000 nič úplne zanedbateľná. Pri penetrácii je skôr potrebné dbať na inú vec, aby sa penetrák použil tam, kde má a na to, na čo je určený.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@virnik27 popis tej farby znie skvelo. Je to ale fasadna farba. Odporucas ju aj na malovanie vnutra bytu? Nie je lepsia https://www.keim.com/cs-cz/produkty/n... Predpokladam ze obsahuje TiO2 na fotokatalyzu. Isiel by som aj do vapna ale bojim sa ze budem mat "mapy" na stenehttps://www.keim.com/cs-cz/produkty/vapenne-systemy-keim/keim-romanit/
Odpovedať
@majkoj nepotrebujem aby dom dychal, na to mam okna. Co by som ale rad dosiahol je aby steny vedeli absorbovat cast vzdusnej vlhkosti a nasledne ju uvolnit. To predokladam ze nie je len marketing.
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 zial je :), skus sa spytat vyrobcu kolko tej vlhkosti konkretne dokaze absorbovat. A potom si spocitat, kolko jej vo vzduchu je. To cele malo mozno aku taku podstatu pri domoch z nepalenej tehly. Nie zeby ten dej neprebiehal, ale to je tak nepodstatne mnozstvo z celkoveho mnozstva ...
Odpovedať
@majkoj takze pokial uverim tomuto grafu https://baumit.sk/riesenia/42/klima-o... tak pri 80% vlhkosti pojme tato omietka 25g/m2. Izba 4x4x2,5m steny+strop je 56m2 To je 1,4kg vody cca 1,4L. Miestnost ma 40m3 teda cca 48kg vzduchu. To je 30 g vody /kg vzduchu. Z xh diagramu 100% vlhky vzduch ma pri 20°C 15g/kg. Takze teorticky by to malo stacit na 2x zvlhcenie vzduchu. Alebo nieco pocitam zle?
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 nuz zacnime tym, ze si polozis otazku ci mas doma 80percentnu vlhkost, 2cm omietku a betonovu stenu. Jeden clovek, ktory len lezi vyprodukuje za hodinu okolo 100g vodnej pary. Ked k tomu pripocitas ostatne zdroje vlhkosti, denne sa vyprodukuje v beznej domacnosti 5-10kg vodnej pary. To co si spocital je len zlomok a aj to za extremnych (rozumej nerealnych) podmienok. A to sme este nevideli metodiku toho "vyskumu" :)
Odpovedať
@majkoj je to zlomok ale zlomok 1/3 -1/7. A to som hovoril o 1izbe takych mam v byte styri. Ide o to ze v zime zapnem zvlhcovac vecer (bezne do 70% vlhkosti )ale ked idem spat ho vypnem a pokial by za 7 hodin stena uvolnila tolko co dvaja spiaci ludia bolo by to super. 2cm omietku nemam ale pri 1cm omietke je kapacita (vraj) len o 25% nizsia teda 1,12x4=5L/den/ byt Mam tehlu ale ta by mala mat minimalne taku kapacitu. Ine grafy co som nasiel tvrdili ze kapacita je 50-250g/m2 takze 25g/m2 je myslim realna hodnota. https://www.google.com/amp/s/phys.org...
Odpovedať
@virnik27 Tu co si dal som nenasiel zastupenie na SK :-( a potrebujem to surnejsie. Mne odporucili Dulux Acryl Matt Vraj je to najlepsi pomer cena/vykon. Alebo je lepsia Dulux Vinyl Matt?
Odpovedať
Profilova fotka
@svetlo1 vidim ze PR funguje :). co spravis s tymi zostavajucimi 2/3 ? Ak doma udrziavas 70 percentnu vlhkost, tak niekde vyrobis plesen, nemusi byt nutne na viditelnom mieste. Tato debata stratila zmysel.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?