Omietky, vhkost, byvanie

Dobry den, dom by sme mali mat dokonceny v polovici oktobra, a tak sme po ubezpeceniach stavitela ratali s tym, ze by sme sa tam do konca roka mohli nastahovat. Stihnu zatial omietky vyschnut, ked sa budeme blizit k jeseni/zime? Nechcem sa stahovat do vlhkeho, aj plesni sa obavam. Kolko asi to vysychanie trva? Ma kurit ci vetrat? Nejake odporucania na maly patizbovy bungalov? Kedy linku a nabytok, aby drevo nepucalo, veci nevlhli, kedy sa stahovat? Nechceli sme sa ponahlat, aj sme rozmyslali, ze by sme hrubu stavbu prezimovali, ale nam stavbari vraveli, ze sa to uz tak ani nemusi robit a da sa byvat aj hned. Tak sme sa podla toho zariadili a ozaj by sme sa tam potrebovali do konca roka premiestnit. Budem rada, ked sa podelite o skusenosti a poradite. DAKUJEM. :-)
Odpovedať
@mimanr to ze stavbar povie je jedna vec a realita je druha, kolegyna sa mi stahovala do neprezimovanej novostavby ( byt) , dostavane v lete, stahovali sa v oktobri, celu jesen /zimu/jar nerobila nic ine len kupovala naplne do odvlhcovaca a to bol 2iz byt
Odpovedať
@eeffka tymi naplnami do odvlhcovaca myslis tie tablety? ak nerobila nic ine len ich kupovala, tak sa obavam, ze za tu cenu mohla mat radsej 10 priemyselnych odvlhcovacov, ktore by na rozdiel od nich aj fungovali :) @mimanr mne schnu omietky zatial mesiac a este to potrva... ale ide o sadrove v hrubke cca 1.5cm.
Odpovedať
@gashtaan ty mas nejaky priemyselny odvlhcovac? ;-)
Odpovedať
@mimanr nemam, je to drahe :) mam len taky obycajny...
Odpovedať
@gashtaan ano len take z reklamy, neviem ako sa to vola, vyberu spongiu a vyzmykaju, nic priemyselne ale sak jej tiez povedali ze to je OK a vysusene... :-) priemyselny sme mali v praci ked nas vytopilo a este po roku to bolo citit...
Odpovedať
@mimanr Stavba by mala prirodzene preschnut,bez ohladu na to, co vam povie stavbar. Priemyselne odvlhcovace je mozne aj pozicat v pozicovni,ale je to skor iba pomocka,ktora urychli proces schnutia. Steny potrebuju aj prirodzeny proces. To, ze vidite na povrchu suchu omietku,este neznamena, ze je stena sucha aj vo vnutri. A na to sa casto zabuda. Tym, ze sa do domu nastahujete,este mu vlhost zvysite /potenie,varenie,pranie,kvety atd./ Ak je to mozne,radsej nastahovanie oddialte o par mesiacov. Zatial vetrajte a v zime kute a vetrajte.
Odpovedať
Profilova fotka
Zabezpečte si vykurovanie (trvalé) a kúrte aj v lete. Vtedy stavba vysychá menej ako v zime, Treba vetrať a kúriť, v zime to ešte vlhké bude, ale už prijateľne. Prvé dva roky to ešte budete cítiť, potom sa to ustáli.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?