Omietky bez spricu

Zdravím, asi pred týždňom nám dokončili omietky v novostavbe- klasické vápenno cementové. Nahadzovali ich na nebrúsenú tehlu Leier. Majstri to nahadzovali priamo bez špricu, zato vápna išlo dosť - na jeden fúrik veľké vedro. Viacerí majstri povedali že špric nie je potrebný. Teraz zase ma niektorí presviedčajú, že mi to opadá. Aké máte skúsenosti? Chcem ťahať feinputz a bojím sa, či to radšej nemám všetko osekať :-( som z toho zúfalý. Omietka je miestami popraskaná, ale skúšal som búchať rukou, nevyzerá že by bola niekde poodúvaná... .
Odpovedať
Profilova fotka
práve sme dokoncili váp.cementove ale vonkajsie omietky priamo na tehlu Baumit.postup bol nasledovny: vorspric,cize prednástrek,prvá vrstva omietky,celoplosne sietka,druha vrstva omietky.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2014 citujem : Úlohou prednástreku (aplikuje sa redší cca v 0,5 cm vrstve) je zabezpečiť dostatočnú priľnavosť ďalšej vrstvy, ktorá sa už nanáša v hustejšej konzistencii. Jadro omietky sa nanáša v jednej alebo vo viacerých vrstvách hrubých 1,5 – 2 cm. Finálnu vrstvu fasády tvorí tenšia vrstva omietky (3 – 5 mm). Na tento účel slúži buď jemnejšia vápenná, čiže štuková omietka, ktorá sa zvyčajne hladí, alebo niektorá z ušľachtilých omietok, ktoré sa zvyčajne štruktúrujú striekaním, škrabaním, ryhovaním a podobne. Väčšia hrúbka jadrovej omietky sa aplikuje vtedy, keď je potrebné zakryť nerovnomernosti či široké škáry v murive. Hrubá vrstva omietky zároveň zaručuje dostatočnú pevnosť a kompaktnosť finálnej vrstvy fasádny.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2014 podla mna ak jadrova omietka drzi pevne na stene tak nemaj obavy... ziaden problem s tym nebude... a to ze popraskala je normalny jav... teda do urcitej miery :)
Odpovedať
Profilova fotka
Podľa technológie špric nieje bezpodmienečne nutný.Ale sám osobne by som to bez špricu nikdy nerobil. @smrlak Na ktorého svätého tam dávali sieť?
Odpovedať
no treba sa pomodlit a cakat, je to novostavba.
Odpovedať
V pohode Peto.Len pockaj nech ti to poriadne vyschne a potom daj sietku lepidlo a ked aj to vyschne tak daj jemnu. Nemaj obavy
Odpovedať
ja myslim ze by to malo vydrzat
Odpovedať
@celok @marinak53 @antonmesaros @jankevely cize je potrebne natiahnut aj sietku s lepidlom? alebo moze ist rovno feinputz? ako dlho treba cakat - alebo inak ak by to malo opadat, kedy mi to opada? zaklady so zakladovou doskou boli robene v jeseni 2012, mury a strecha v roku 2013, takze stavba uz mozno aj bude ,,sadnuta" ?
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2014 Pokiaľ sú miesta v omietke na poklep duté treba ich osekať a opraviť.Sieť nieje nutná skôr zbytočná.Feinputz sa robí ideálne spolu s hrubou omietkou po 12-24 hodinovej prestávke.Základy ,strecha a sadanie domu nemá s omietkami nič spoločné.
Odpovedať
Profilova fotka
@peto2014 sietka nieje nutna ale videl som uz stavby kde ju nedali na taketo omietky a mali mikrotrhliny cize ja osobne by som ju dal (to uz nieje taka velka polozka)... a co sa tyka sadnutia tak beton ma aj 50 rokov dotvarovanie ;-) cize ludovo povedane sadnutie prebieha pocas celeho uzivania stavby aj ked prve roky je to podstatne tie dalsie su to uz desatiny mm...
Odpovedať
Profilova fotka
@jankevely mikrotrhliny nevznikajú pretože tam nie je sieťka, ale nedodržaním technológie. Buď veľká hrúbka nahodená naraz, alebo veľa vody v malte.
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 trhlinky sa mi urobili na vnutornych strojovych sadrovch omietkach Knauf kde sietka nieje potrebná aj napriek dodrzaniu tech.postupov a hrubke podla TL max.50 mm co nemaju u nás a nikto nevie prečo,stavba postavená 3 roky nazad,takže sadanie s tym nemá nič spoločne,zaujimave že pukliny len na západnej strane a kopiruju spáru tehiel ako schody niekde.Nikto nevie ako je to možne,zrejme omietky či sadrove,alebo ine nieje možne urobit bez prasklin. @antonmesaros síce ryby nechytám,ale tú siet som tam chcel ja,mal som na vyber,názory sa líšia,tá položka nieje velká,ale rôzne firmy pri tvorbe CP chceli siet dávat.Hovorime o vonkajsich váp.cem na tehlu.Na škodu tam určite nebude a dokonca obchodák fasadnych omietok mal nazor aby ta siet bola v 1/3 na povrchu a boli dobre prearmovane rohy ostenia kde je 2 cm XPS kde sa stretaju dva rozdielne druhy materialov,aby tam nasledne nepukala fasadna omietka nemenovanej znacky.Tiež chcem presietkovat este dodatocne horny roh podhlad - steny a do stratena zatiahnut na stene,omietky su uz rovne a ukoncene,majster sa boji prasklin v rohu stena - podhlad urobeny s OSB s XPS a zasietkovany.Co vy na to.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@smrlak hrúhka 50mm z TL je myslená lokálne, preliačiny, vysprávky, ale aj tie sa musia robiť na viackrát. Takéto pukliny lokálne sa tvorie pri ŽB stavbách po niekoľkých rokoch dotvarovaním betónu. ale nie celoplošne.
Odpovedať
Profilova fotka
rad sa zasmejem na takychto pripadoch ked chcu usetrit 5korun a radsej si pokazia omietky ajk zaplatiti o 100-200e navyse...este k tomu aj z vapnom a na jeden raz to je masaker tak vam treba ,neda sa na to nic vac povedat
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Pockat to si ako oni misali vlastnu zmes vapno cement voda piesok a tak ? :-D a bez spricu ? Vela stastia to je ako akcia z za komunistov. Dufam ze aspon miesacku mali ci to najprv v jame prehadzali dvakrat nasucho a potom raz na mokro ?
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?