Obycajna vs. sadrova omietka

Ahojte, potrebovala by som radu, ktoru pochopi aj laik (teda ja):) Budeme robit vnutorne omietky, a okrem "obycajnych" vraj existuju aj nejake "sadrove". Rozdiel ma byt v tom, ze obycajna je drsnejsia a ta sadrova hladsia. Ja chcem mat v dome steny hladke. DOteraz som pocula len o "obycajnych" omietkach, teda potom by sa to stierkovalo (aby to bolo hladke). Sadrova omietka by ale bola nieco ako 2 v 1. Mna zaujima hlavne: 1. ci je v tom nejaky podstatny rozdiel co do kvlaity 2. aky je cenovy rozdiel (ak berem do uvahy obycajnu omietku+stierku oproti sadrovej omietke) 3. na trhu je toho asi vela, ake mate skusenosti s roznymi znackami, vyrobcami.... Dakujem vam za rady.
Odpovedať
1
2
@lenkamiskova sadrova omietka je hladsia v porovnani s klasickou, vapenno-cementovou omietkou, ale v porovnani so stierkou je o nieco "drsnejsia". Mozno ak by som to skusil z mojho pohladu pripodobnit, tak stierka by sa hladkostou priblizovala ku sklu, sadrova omietka k papieru a klasicka omietka k brusnemu papieru zrnitosti povedzme 60-80. Ale je to skutocne velmi obrazne prirovnanie.
Odpovedať
@lenkamiskova este k tej cene - sadrova omietka je cenovo dostupnejsia ako klasicka omietka + stierka. Mne sa zadarilo nakupit sadrovu omietku v akciovej cene a platil som teda omietkarom len za pracu a po prepocitani celkovych nakladov / m2 to vyslo 8€/m2
Odpovedať
Jednoznacne sadrova omietka, ta sa neda ani porovnat s vapenno-cementovou. A to robime aj sadrove aj vapennocementove :)
Odpovedať
Profilova fotka
@lenkamiskova Sadrova omietka je uplne hladka, ako ked prejdete rukou po skle. Cize ziadne zrno. A obycajna vapenno-cementova omietka je zrnoita, a vyber je rozny. Od zrnitosti 0,5mm az pomali do 2,5mm. Kvalitatyvne si kazdy stoji za svojim. Ja robim len tu vapenno-cementovu, tak si myslim ze je pevnejsia a lepsia, a ten kto robi sadrovu neda na sadrovu omietku dopustit. Vybrat si musite sama.
Odpovedať
@lenkamiskova Mam na rekonstruovanom dome sadrove omietky, vysli lacnejsie ako sietka lepidlo a zrnita omietka. Ale popravde asi by som si radsej dal zrnitu omietku, sadrova mi pride taka nachylnejsia na skrabance a buchnutia, alebo teda aspon to na nej skor vidno kedze je hladka. na druhu stranu to nieje problem opravit. Taktiez svojpomocne malovanie bolo u man trochu problem, neslo to tak jednoducho ako zrnita.
Odpovedať
Sádrova je drahá, sa nedoplatí. Piesková je dobrá do zrna 0,4 mm, akceptovateľná je do 1 mm.
Odpovedať
0,4 mm na jemnú vrchnú omietku, 2- 4 mm na hrubú spodnú omietku
Odpovedať
@radopp odit sa vykakat sadrova na ytong neni vobec drahsia, z jedneho vreca vyjde urcite cez 12m2. Staci len par milimetrova vrstva. Netreba pod to ziadny dasliu vrstvo ani sietka nei je nevyhnutna. Mna na dom cca 140m2 uzitkovej vysla myslim do 200€.
Odpovedať
@sysell OMIETKA - par milimetrova vrstva??? 8-(
Odpovedať
Hrubá, jadrová, omietka má pár cm, a udržuje optimálnu vlhkosť vzduchu. Tenká omietka má pár mm, je to pucovka a stierka, a má vytvoriť hladkú plochu na ktorej sa nebude držať prach. Ak je na stenách len tenká omietka, vzniká suchý panelákový vzduch.
Odpovedať
Ak je v dome použitý sádrokartón, tak ten reguluje vlhkosť a hrubú omietku netreba.
Odpovedať
Profilova fotka
Ja mam vapenno-cementovu a nedostatkov som si nevsimol. Ci uz vizualnych alebo kvalitativnych. Ak by som mal sadrovu, tiez by mi to nevadilo. Ale ak chcete uplne hladku, tak jedine so stierkou. Ale este som nikoho zo znamych co boli u mna pozriet nepocul, ze by nieco vraveli o hladkosti stien. Je to rovne a to je zaklad. Vyhodu ma v tom, ze si mozes na nej poskriabat chrbat, ak Ta skriabe :D (joke) Takze si myslim, ze ak bude dobra partia a cena, tak je to v podstate jedno. Idealne je ist sa pozriet na jednu a na druhu variantu. Potom sa rozhodnut podla Vas. Je to predsa Vas dom. J
Odpovedať
Článok sa načítava...
@lenkamiskova V dome mam 3 druhy omietok - rozne dovody. Cementovu, Hlinenu a Sadrovu tenkovrstvovu. Keby robim dnes : tak cementovu uz nikde, a pouzitie hlinenej by som zvazil. Mam sadrove stierky z rimana, ktore maju jednu neporovnatelnu vyhodu - daju sa kedykolvek a lahko opravit bez toho, aby to bolo poznat. Takze co sa pri dokoncovackach a stahovani poobyjalo a doskrabalo, sa len dotiahlo a prebrusilo, a stena / roh ako predtym z minimalnim usilim.
Odpovedať
Jadrová omietka môže byť vápno-cementovo-piesková, na to tenkú vápennú omietku a na to prípadne sadrovú stierku, ale to je zbyčonosť. Čím má vápno-cementová omietka viac cementu, tým lepšie drží, ale tým horšie reguluje vlhkosť. Čím je cementu menej, tým lepšieho majstra potrebujete, ktorý ju vie vyrobiť a naniesť.
Odpovedať
Profilova fotka
@floydian Dat si robit omietku koli tomu, ze sa lahko opravi, to je ozaj zaujimavy dovod. Treba davat vacsi pozor :) Teraz sa planuje dost dopredu - pri vystavbe. Mnozstvo oprav by sa malo radikalne znizit. Ale kazdemu ako vyhovuje. Ak casto opravujete omietky, tak v tomto smere sadrova. Preco si nevyberaju ludia podla toho, co sa im paci ? (cenovo je to skoro rovnako) Kazdy bude radit podla toho aku si dal, lebo si to chce nejako obhajit. Nebudem si predsa davat nieco horsie. Preto ako som uz pisal. Pozrite si jednu aj druhu a vyberajte podla seba ! Nebudete sa potom moct nan nikoho hnevat, ze Vam zle poradil. Len na seba :) J
Odpovedať
my sme si dali vapenno cementovu a na to stierku.......neviem, čo je na to pravda ale 2 rozni murári mi tvrdili, že na sadrovu by sme museli dať tak či tak stierku, lebo može byť problém s farbou,tak sme sa teda rozhodli pre vapenno cementovu, vyšlo to lacnejšie.
Odpovedať
@sorca24 na sadrovu omietku nejde stierka, ta omietka je v podstate stierka, po uschnuti sa prebrusi a uz len namalujes.
Odpovedať
@jdemovic cenovo je to takmer rovnako ale co sa tyka oprav je na tom lepsie sadrova. a ak mate male deti alebo zvieratka v byte/dome resp. ich planujete mat tak sadrova omietka je neporovnatelne lacnejsia prave kvoli lahkosti oprav. po opraveni nevidno kde bola diera a staci premalovat ten kusok. nie je potrebne malovat celu izbu resp. stenu. A mas pravdu v tom ze to treba planovat, zistit si o tom co najviac a rozhodnut sa komu co vyhovuje. Este jedna vyhoda sadrovej omietky - dobre reguluje vlhkost v izbach. Nas presvedcilo hlavne to :)
Odpovedať
@catscan ano par mm a kolko ma mat?
Odpovedať
@daja07 pár milimetrov nereguluje nič, treba centimetre a tie sú u sadry drahé
Odpovedať
@sysell nie som omietkar, ale neuverim, ze ak sa bavime o OMIETKE a nie o STRIERKE, ze ti slo par milimetrov! To nemoze fungovat, dokonca bez sietky a najma na nenosnych...neverim
Odpovedať
Profilova fotka
osobne by som si sadrovu omietku nedal, uz len koli regulacii vodnych par, nakolko neplanujem ani dom obalit do polystyrenu... pokial sa bude dat tak uprednostnim hlinenu (ak sa rozhodnem pre priecky z nepalenej hlinenej tehly), vapennu, resp. vapenno-cementovu....
Odpovedať
jaiub Hlina a drevo sa na stavbu používali po vojne keď nebolo nič lepšie po ruke a trebalo rýchlo postaviť zničené domy. Teraz sú k dispozícii kvalitnejšie materiály. Železobetón, umelý kameň, penosklo, plasty. Hlina nie je odolná voči vode, premení sa na blato. U dreva hrozí praskanie, vŕzganie, krútenie, huby, škodcovia, požiar, vysoká cena a pracnosť.
Odpovedať
Profilova fotka
@jaiub ale ta hlinena ma prave rovnake vlastnosti, pre ktore si tu sadrovu neches dat :)
Odpovedať
pórobetón, izolačné 3-4-sklo, šamot, oceľ...
Odpovedať
Profilova fotka
pozeram teraz zo zvedavosti jednu americku relaciu (Ask This Old House) a pravidelne sa tam objavuju 100-200 rocne drevodomy, asi im niekto zabudol povedat, ze uz maju byt davno zozrate a spadnute...
Odpovedať
Kolko tých drevodomov prežilo? Zopár. Väčšina podľahla hubám alebo požiarom. Pamätám si že keď som bol malý, tak všade v meste boli šindĺové drevenice. Teraz už nie je ani jedna. Možno si pozrieť 100 rokov staré fotky. Z dreva je najväčšia marža, preto sa v všade tak propaguje. Drevo je vhodné len na nový nábytok alebo ako palivo do krbu, lebo má obmedzenú životnosť. Ani starý drevený nábytok by som nekúpil, mohol by byť plný červotočov alebo ploštíc.
Odpovedať
Profilova fotka
@majkoj Dovolim si oponovat: Sadrové omietky viažu vodu, ale nevedia ju vydať naspäť do interiéru. Z hľadiska zdravotnosti sú OK, len neregulujú vlhkostnu klímu. Aby bolo možné dosiahnuť ideálnu vlhkosť vzduchu, je potrebné použiť stavebný materiál, ktorý dokáže rýchlo absorbovať vlhkosť a v prípade potreby ju odovzdať späť. V poradí na reguláciu vzdušnej vlhkosti v interiéri sú zhruba takto: Baumit vápenná Klima omietka a hlinené omietky, potom vápenno-cementové omietky a až na konci sú sadrové omietky. Je to nazor jedneho architekta ktoremu sa chystam zverit moj buduci dom :) @radopp Dakujem, ale ,,kvalitnejsim,, materialom ako plast sa chcem v co najvecsej miere vyhnut... A zelezobetonu bude dost v zakladoch a venci, tak isto dakujem staci.... Hlina bude iba vnutri, ze sa premeni na blato mozes hovorit mojmu synovcovi co sa hra na pieskovisku..... No a radsej budem pocuvat praskanie dreva a citit sa fajn ako dychat niake plasty.....
Odpovedať
jaiub Postav si čo chceš, ty tam budeš bývať. Čítal som o meraní rýchlosti výmený vlhkosti medzi vzduchom a omietkami, môžem pohľadať čísla. Ako najlepšie vyšli hlina a sádra, ale musia byť hrubé aspoň pár cm. Inak nemajú dostatočnú kapacitu, s rýchlosťou to nesúvisí. Vedel by som sa vyjadriť aj k vápenatým omietkam, ale nechce sa mi zbytočne drať klávesnicu.
Odpovedať
Profilova fotka
@radopp Pokial my je zname, a to nemusim byt ani omietkar, tak omietky bezne byvaju 1-3cm....
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?