Nové omietky na staré na v paneláku ?

Profilova fotka
Poraďáci potrebujem poradiť ohľadne novej omietky, čo by ste odporúčali a prečo ? Rekonštruujem byt na najvyššom poschodí, ktorý je rohový S-V a v byte mám staré omietky na ktorých je valčekom nanesená farba a na tom sú novšie nátery tohto času už oškrabané. Moja dilema je v tom, že ako naniesť nové omietky, či napenetrovať a dať do lepidla so sieťkou a na to omietky, čo mi odporúčal aj omietkár, alebo len napenetrovať a následne nahodiť omietku ? Každý kto sa zaoberá rekonštrukciami mi radil niečo iné. Podotýkam, že omietka drží dobre o čom som sa presvedčil pri škrabaní farby, kde ani po valčekovaní vodou na steny išla základná farba ledva dole nieto ešte aby odulo omietky. Panely sú krivé a v každej izbe sú v paneloch a omietke praskliny z dôvodu spojov. Preto som uvažoval nad sieťkou, ktorá by to previazala no mám obavy, že úplne zastaví prenik vodných pár a budú z tohto následne plesne. Čo sa týka nahodenie novej omietky na starú omietku tú mám obavy, že po rokoch to začne opadávať a odúvať, aspoň tak mi tvrdil omietkár z vlastných skúseností, Za každú radu ďakujem. PS: je lepidlo úplne nepriedušné? alebo aspoň z časti prepustí vlhkosť ?
Odpovedať
v kazdom pripade ked prerabas byt, elektriku si urobil? ak ano, tak vsetko pekne oskrabat, staci elektropneumaticke kladivo so spravnym sekacom a za den to mas hotove... potom penetracia, lepidlo so sietkou a omietky... mozno sa ti to bude zdat velmi narocne, ale pokial to robis pre seba, zvol tento postup... lepidla su aj priedusne...
Odpovedať
@godfather HEHE keď budem niečo podobne mať tak si ťa zavolám a rád ťa uvidím ako to za deň urobíš. :-D Pokiaľ stará omietka naozaj drží tak by som len spevnil podklad a dal sieťku,lepidlo a novú stierku. Zbytočne by sa s tým trápili. Ja som si tak starý byt robil a všetko je OK, nič nepraská a všetko drží.
Odpovedať
@blackomt beriem ta za slovo a mame tu xy svedkov, otazne je ci tu robotu aj zaplatis...
Odpovedať
Ty si natrel stenu vodou a cakal si, ze sa ti oduje omietka? :-D budem sa rehotat este peknu chvilu :-D Prilnavost musis zhodnotit detailnym preklopkanim. Kde bude zniet duto, musi ist dole. ako sa ta tu uz spravne pytali, prerabal si elektriku? Potom mas po vsetkych stenach ryhy, alebo? Ak tam mas ryhy, tak minimalne tie treba zasietkovat. Idealne 50 cm pasom sietky. Takisto kúty. Potom si rozmysli, ci sa ti neoplati zasietkovat vsetko. O nepriedusnosti lepidla bolo uz veela povedane a napisane. kazdopadne cez steny ide minimalne percento nutnej vymeny vzduchu. Takze ak ti neplesnie teraz, tak nebude ani potom. Priedusne lepidlo je uspokojenie potreby zakaznikov, ktori to nedokazu pochopit. A ano, je riziko neprilnutia novej stierky na staru, ak sa nepouzije lepidlo. Co ti budem hovorit. Ale preco, to fakt neviem. Mne sa to este nikdy nestalo. Ked sa dobre oskrabe farba, odstrani pripadna mastnota, napenetruje, tak uz neviem. Ale sietka je istota a osobne by som bez nej nerobil.
Odpovedať
Profilova fotka
sieťka sa používa len na prekrytie spojov rôznych materiálov a styku panelov, na ostatnej ploche nemá žiadny dôvod.
Odpovedať
Profilova fotka
Tu by som si dovolil trochu nesuhlasit,...
Odpovedať
Profilova fotka
@peterpb akú funkciu môže mať sieťka na paneli? panel nepraskne a sieťka rieši len ťah, možno ohyb, takže prekrytie rôznorodých materiálov. Pri PS na fasáde rieši sieťka nedostatočnú pevnosť podkladu, prekrytie je preto celoplošné..
Odpovedať
Profilova fotka
elektrika je komplet prerobená a pri drážkovaní elektriky pôvodná omietka držala dobre. Podotýkam, že sa drážkovalo pre zásuvky len smerom dole a len priamo vypínače hore, pričom celé rozvody sú nad sadrokartónom a pod podlahou, takže moc nerovností neostalo, kde tie sú už zahádzané lepidlom
Odpovedať
@petulapppv ak ti ryhy zahadzovali lepidlom, tak ho máš slušne popraskané. Ale nepredpokladám, že by to robili lepidlom. O nerovnosti nejde, ide o stret dvoch materiálov. A je dobre, že pôvodná omietka držala dobre. Tak či tak treba preklopkať, či tak drží všade, či niekde nie je "dutá". Ak to teda chceš spraviť dobre.
Odpovedať
Profilova fotka
čiastočne sádrou ale väčšiu časť lepidlom flexi, hlavne rohy tie sa obili do hĺbky až 5 cm, nakoľko tam bolo niečo ako porfix. Majstri to kedysi dávali medzi spoje panelov a v byte boli veľké praskliny do 5cm hĺbky a materiál sa tam dosť drobil. Nechápem prečo nie lepidlom do dier a špár, čo je na tom zle.
Odpovedať
@petulapppv v prvom rade je lepidlo moc riedke na také práce (ak robili už "zavädnutejším", tak to je ešte horšie). V druhom rade lepidlo je určené na vrstvy niekoľko mm, nie cm. Pri väčších hrúbkach praská. No a v treťom rade je to násobne drahšie ako iné normálne riešenia. Plytvať dokonca flexi lepidlom na zahadzovanie rýh je luxus.
Odpovedať
Profilova fotka
aké normálne riešenia ? môžeš to ozrejmiť ?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@petulapppv ak to zahadzujú elektrikári, tak to riešia väčšinou sadrou, lebo tej majú dosť a na tú sú zvyknutí. Videl som to ďalej zahadzovať napr. grobputzom alebo hocijakou zbytkovou či najlacnejšou omietkou.
Odpovedať
Profilova fotka
1. teda napr. toto lepidlo http://www.hasit.sk/Detailansicht-Fli... je priedušné lebo ani v tech. liste nie je o tom zmienka (difúzny odpor ). O koľko je menej priepustné lepidlo od omietky. 2. Na margo plesne v dvoch izbách bola pleseň, asi stará lebo bola pod maľovkou na maľovke nebola vidno. Pravdepodobne sa zastavila po oteplení paneláku. Postačí na jej odstránenie SAVO alebo ju dať dole z omietkou ?
Odpovedať
@petulapppv pozri sa na to z iného pohľadu - priedušnosť pri lepidle nie je samozrejmosť. myslíš, že ak výrobca má priedušné lepidlo, tak na to neupozorní? Bol by hlúpy... Napr. ani Baumiťácky Baukleber nemá nič spomínané o difúznom odpore a myslíš, že je priedušný?
Odpovedať
Profilova fotka
no pravdepodobne čiastočne asi áno keď to spomínaš, ale reálne prepustí o koľko menej pary, resp. nemá za následok jeho aplikovanie plesnenie ?
Odpovedať
@petulapppv "pravdepodobne čiastočne asi áno" :-D neviem, či takú štatistiku či výskum niekto robil. Skôr si výsledky neexistujúcej štatistiky prispôsobí každý pre svoj účel. Ja hovorím iba jeden fakt, že cez steny ide zanedbateľné percento nutnej výmeny vzduchu. Bez vetrania bude plesnieť tak či tak, s vetraním nebude plesnieť tak či tak. Ak máš stabilne vysokú vlhkosť v dome/byte, tak ťa nič nezachráni od nutnosti vetrať, vetrať, vetrať. Ak máš normálnu vlhkosť, tak je jedno, či zasieťkuješ, alebo nie. A či ti "priedušné" lepidlo skráti intervaly medzi nutnosťou vetrania z 5 hodín na 4:55 je podľa mňa absolútne irelevantné. Čísla sú samozrejme vymyslené (aby si si vedela lepšie predstaviť to zanedbateľné percento). Možno je to 4:45 alebo 4:57.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?