Najskôr potery (anhydrit) až potom omietky - Váš názor?

Profilova fotka
Zvažujeme zmenu štandardného postupu realizácie poter vs. omietky (v tehlovom dome) - štandard je teda, že sa najskôr urobia omietky, potom poter (anhydrit/cementový) - my však chceme realizáciu urobit opačne z časového dôvodu, tzn. najskôr urobiť anhydritové potery na kúrenie a až následne sadrové omietky - Váš názor? Prípadne odporúčanie prečo nie/áno?
Odpovedať
1
2
uz sa to tu preberalo milionkrat
Odpovedať
@gashtaan neverim... 😂😂😰
Odpovedať
Profilova fotka
@mmza podla mna je to 50:50... Ak budes robit prve omietky musis mat na podlahe natahanu vodu , odpad, elektriku ,slaboprud a cojaviem co este ( v mojom pripade aj rozvod centralneho vysavaca), pri pracach na omietke hrozi riziko poskodenia tychto instalacii... Ja som najprv robil anhydrit.. potom strojove omietky, vsetka cest chlapi vsetko pozakryvali, nebol prolem s cistenim poter ostal bez poskvrny :)
Odpovedať
Súhlasím je to 50/50, ale lepšie raz vidieť ako 100x počuť a čítať. Choď sa pozrieť niekde, kde sa práve robia omietky. Ak uvidíš ten neuveriteľný bordel na zemi, pochopíš prečo sa robia potery až po omietkach. A na teóriu, že sa to dá aj bez neho by som sa moc nespoliehal. Nikto nenechá chlapov, aby sa pozabíjali na šmykľavých igelitoch, papier ani kartóny nič neriešia. A jednoducho neverím, že chlapi budú denne na hodinu do dokonala čistiť. To sa skrátka ani reálne nedá.
Odpovedať
@mmza nech sa páči, je to úplne bežné a okrem toho sa popadaná omietka lepšie odstraňuje z poteru ako z izolácie a ešte pomedzi rozvody. Pri tomto postupe je ale na zváženie realizácia zapustených soklov, zárubní... je to síce vyšší štandard ale prečo nie.
Odpovedať
@mmza @pripad001 Z aplikácie omietok je síce bordel na zemi, ale ako napísal slavoslav, je ľahšie odstrániť popadanú omietku z rovnej podlahy, ako zo základovej dosky, na ktorej sú rozvody vody, elektriny a iné veci. Pokiaľ sa nedáva podlahové kúrenie, tak tú popadanú omietku možno netreba dávať preč, dal by sa na to vyliať poter priamo. Ale aj tak hrozí, že nejaké to potrubie pri omietaní prišliapnú alebo niečo poškodia. Preto ja som za to, aby sa potery dali prvé. Mne tiež dávali prvé potery. Potom omietkári po dokončení omietok pekne vyčistili podlahu od popadanej omietky takými škrabkami a žiadne rozvody sa nepoškodili.
Odpovedať
@chrobak7 ... ved ja sa nehádam. 50/50, ale nech si to radšej pozrie do čoho ide. Raz vidieť... Mne pri poslednom dome urobili nádherné omietky, no manželka prišla po obhliadke prebiehajúcich prác domov s plačom :-).
Odpovedať
@mmza Aktuálne my na dome schne poter, omietky ešte nemám :) Tiež mi to takto prišlo lepšie ...
Odpovedať
@pripad001 Však ani ja sa nehádam ;-) , len som napísal moju skúsenosť. Kto chce, môže dať kľudne najprv omietky, nikde nie je dané, že to tak nemôže byť. "no manželka prišla po obhliadke prebiehajúcich prác domov s plačom" - aj moja polovička mala podobné pocity, keď videla stavbu. Niekedy je ťažké si predstaviť, že z toho "bordelu" raz vznikne pekná, čistá a uprataná domácnosť.
Odpovedať
mne robili najprv cementovy poter, krasne sa to cistilo, mali taku obrovsku skrabku sktorou to vzdy prebehli nazhrnali do stredu miestnosti a vyhodili. poter krasne cisty. ALE poter bol vlhky jak svi*na od vody. betonu to nevadilo ale neviem ako andhydrit.
Odpovedať
Profilova fotka
My najprv poter a potom omietky.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
Mi tiez najprv poter a az teraz omietky.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
my sme robili najprv omietky a potom poter (s podlahovkou) sa ma oddilatovat od stien. nechapem na co je potom dobre to robit opacne. navyse ak je pod poterom izolacia a moze sa stat, ze trochu "sadne" tak vznikne medzera pod omietkou?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 11 mesiacoch
@richard71 @slavoslav @chrobak7 @lubk0 čaute, vzhľadom na to, že overenych omietkaov z okolia vieme zabezpečiť až na september, tiež budeme musieť spraviť poter skôr. Len tiež mi napadlo to čo vraví @dorwin a to isté mi vravia aj omietkari, nebude problém s dilatáciou? A čo ak o 0,5-1cm sadne podlaha? čo s tou fugou? ako ste riešili vzduchotesnosť? Predsa asi je lepšie, keď sa omietka zaleje podlahou a vzduch sa tam nemá ako dostať. Ak bude už hotový poter, omietkári asi nedokážu tak pekne po zem všetko zatrieť. Budeme robiť anhydrid a sadrové omietky. (okres Ilava)
Odpovedať
@peto125 nebude, poter nesadne 0,5-1cm, ziadna fuga tam nebude (lebo vrstvy podlahy, resp. listy), vzduchotesnost? aka? medzi poterom a omietkou? :-) neries, je to bezne, ze sa najskor robi poter a potom omietky
Odpovedať
@peto125 Ja netuším, mne podlaha nesadla ani o milimeter ... Resp. poter som mal spravený v januári a omietky sa robili cca 1,5 až 2 mesiace potom ... Sťahoval som sa na konci mája. Ubehol teda nejaký rok od kedy je to hotové a nikde nič také nepozorujem ... Z hľadiska vzduchotesnosti sa neviem vyjadriť, ja som si nejak na tomto atribúte "neujíždel" nakoľko mi to nepríde "ekonomicky návratné" ...
Odpovedať
@sgi320 @lubk0 Mne bolo povedané, že je s tou dilatáciou problém. Ale myslím si ,že či sa nalepí na omietku alebo na tehlu je snáď jedno, ale neviem, nikdy som to nerobil. Tam to funguje tak, že sa nalepí nejaká páska 1cm hrubá na stenu a zaleje sa poter zarovno, prípadne sa pred omietkami odreže to čo pretŕča a spravia sa omietky až po zem? Lebo nechápem úplne od čoho ma to odrádzal, že je tam problém s dilatáciou. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
@peto125 vzduchotesnú rovinu v murovanom dome zabezpečuje omietka....mala by sa preto spraviť skôr ako poter.
Odpovedať
@peto125 vzduchotesnost pokial nie si uchyl neries, dilatacia nie je problem, v rohu je predpokladam vzdy nejaka lista.
Odpovedať
@peto125 práve toho "spravenia omietky až po zem" by som sa ja osobne bal. Kamarát teraz stavia, nedal si povedať/poradiť a nechal firmu, aby mu najskôr spravila poter a potom omietky. Samozrejme že nedotiahli omietky až k poteru a teraz zháňa vysoké soklove listy, aby to nemal ako ovracane. Ja som robil najskôr omietky, potom poter. Nič sa nedoslapalo. Ale je pravda, že ja nemám ani elektrinu ani vodu ani odpady vedené krížom krážom po zemi. :-)
Odpovedať
@peto125 ano, tak ako pises, staci 1cm EPS po obvode stien, spravna odpoved je podla mna skryta v odpovedi na otazku - kto Ti tie potery a omietky bude robit, pokial budu omietkari diletanti, ktori nedbaju na to, po com stupaju, kam ukladaju rebrik, tak sprav najskor poter, v opacnom pripade sprav najskor omietky @megdesign pokial poter aj omietky robila ta ista firma, tak sa ani velmi necudujem, ze to tak dopadlo ;-) pokial riesite styk omietok s poterom z pohladu vzduchotesnosti, tak je niekde chyba, fakt (predpokladam, ze aj z vonkajsej strany stien mate min. nejaky kleber, cize kadial ten vzduch unikne a kam? ;-)
Odpovedať
@peto125 Ale mne tam tu dilataciu od stien dali ... Ten 1 cm eps ... Následne omietky dotiahli až po zem ... Fakt nechcem zavádzať, ale ja s tým problém nemám, nič nekleslo, žiadne diery tam nie sú ... A tiež sme to riešili, že najskôr omietky ... Ale presne ako píšeš, omietkari dosrali termín, "poterári" už boli objednaný, po tom už tak skoro volno nemali ... Takže ak som nechcel čakať X ďalších mesiacov, resp. zháňať narýchlo hociaké neoverené partie, išiel najskôr poter a potom strojová omietka.
Odpovedať
Profilova fotka
Nevidim v tom ziadny problem :) Sikovny majster si poradi. Takze je to v podstate jedno 50/50.
Odpovedať
Mal si to spravit ako ja. Nechal som naliat anhydrit a teraz za pomoco 3m vodovahy vsade nahodim startovacie listy po ktorych budu omietkary tahat latu. Bude to dokonale rovne a sokel bude zarovno steny! Sama vyhoda :-D
Odpovedať
@mmza robil som najprv poter, ale betonovy. na dilataciu okolo stien som dal 2cm polystren, potom zarezal. omietkari nemali ziadny problem /robil som sadrove/. na poteri sa ten bordel krasne cistil, mali skrabku. akurat bolo na zemi trochu viac vody aj im kvapkalo z masiny. betonovemu poteru to nevadilo, ale neviem ci by anhydrit bol ok. vzduchotesnost som robil dole v rohu s paskou a pretiahol lepidlom este pred pokladkou podlahoveho polystyrenu.
Odpovedať
Mne jedna firma zvucneho mena odmietla robit omietky po zisteni ze uz mam anhydrit vyliaty, ale to bolo uz pocas nutenej konverzacie, ked som im povedal za kolko mi to spravi konkurencia a oni neboli za taku cenu robit 8-( Viem ze ten anhydrit uz nikdy nebude taky pekny ako po vyliati, ale vobec mi to nevadi, lebo pred dlazbou ho budem celoplosne brusit :-)
Odpovedať
@peto125 zdravíčko je to ok keď budeš robiť najprv poter. Ja som to robil tiež tak kôli rozvodom a je to ok nič nekleslo žiadna medzera ani nič.
Odpovedať
omietky urobene anhydrit to prezil bez ujmy, kazdemu doporucujem, len si najdite dobru partiu nie firmu :-p
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@mcsmekac no ja som to spravil trosku rozumnejsie a to startovacimi listami, ktore skovaju soklove listy ;-)
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?