Môže sa omietať sadrokartón?

prosim moze sa omietat sadrokarton?? niekto tvrdi ano a niekto nie tak teraz neviem...
Odpovedať
len blázon by ho omietal, úplne zbytočné, vybrúsi sa a namaľuje..... máme už druhýkrát na dome a ani nikto z našich zmámych ho neomietal....
Odpovedať
Profilova fotka
samozrejme, podľa druhu omietky sa dosiahne klasický vzhľad steny
Odpovedať
@bazos Dobrý den. SDK se samozřejmě dá omítnout, tedy v podstatě dá se natáhnout štuková, nebo sádrová omítka. Někteří blázni ho přetáhnou celoplšně lepidlem s perlinkou a ještě naštukují. Je otázka, co se tím má jako vyřešit, nebo získat. Prvotní smysl SDK konstrukcí, je jejich jednoduchost od montáže po konečnou finální povrchovou úpravu. K tomu účelu jsou stanoveny postupy, jak toho jednoduše dosáhnout. Vytvoření roviny je zabezpečeno rovinatostí desek a spoje se vytmelí a zabrousí do roviny s plochou. Celý povrch se potom zatmelí - celoplošně finiš pastou, která srovná i ty malé nerovnosti kolem spár. Vymalování a sjednocení povrchu stěn a SDK stropu se udělá barvou s přísadou nějakého plniva. Na trhu je jich celá řada. Pokud použijete ještě váleček, který vytvoří jemnou strukturu, opticky nepoznáte rozdíl mezi SDK a štukovanou stěnou. S pozdravem Laďa
Odpovedať
ladajaskva to popsal dokonale, k tomu snad ani není co dodat. Mně ale nedá na to nereagovat :-D Proč proboha sádroše omítat?!
Odpovedať
Profilova fotka
@oho lebo napriklad u nas budeme mat 3 steny klasicky omietnute a 4- ta bude sadrokaton ;-) tiez som rozmyslala ako to zjednotit :-)
Odpovedať
@mandm neches na tu stenu pouzit ohybny pieskovec? Informacie o nom najdes na stranke
Odpovedať
Profilova fotka
vyzera to krasne ale v nasom pripade sa jedna o podkrovne izby a proste potrebujeme prekryt tu znizenu cast steny pod strechou a je zbytocne tam davat nieco taketo, nakolko z vacsej casti to bude aj tak zakryte postelou. Chceme to len zjednotit s ostatnymi stenami. Ale vdaka za tip ;-)
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 7 mesiacoch
na margo prispevkov typu "len blazon by omietal sadrokarton" ... my mame v plane montovany domcurik, kde bude zvnutra sadrokarton ... a mne sa uzasne nepacia sadrokartonove rovne povrchy ... mam rad strukturu ... takze dobra sprava, ze sa to omietnut da :-)
Odpovedať
"len blazon by ho omietal" "Někteří blázni ho přetáhnou celoplšně lepidlem s perlinkou a ještě naštukují" ano, som ten blazon... riesil som takto stropy... steny mam klasicke omietky, stropy SDK, na tom klasicka omietka... - mam steny aj strop rovnakej struktury... niekomu sa paci hladucky strop.. niekomu nie... nam sa to pacilo, ked sme to videli takto spravene...(hladky SDK strop mame v robote, je to fajn, ale... no pripomina mi to stale robotu) - zbytocne som robil SDK konstrukciu... nie, nerobil som ju zbytocne, bolo to rychlejsie ako vyrovnavat strop, omietat a pod... SDK je v rovine... zaroven mam priestor na bodovky, na svetla, na kable, a na dalsie konstrukcie (napr. vzduchotechnika v buducnosti)... alebo ine osvetlenie o par rokov - kedze je presietkovany strop az na stenu, nebude to tolko pracovat.. aj ked, vsetko zalezi na kvalite prace... (dokazit sa da aj SDK, aj omietany SDK) - omietnut SDK (aj s klebrom aj s perlinkou) sa mi zdalo jednoduchsie a menej pracne, menej prasne ako tmetlit, sietkovat, tmetit, brusit zaverecny komentar, vhodny na vsetko: To sú blázni, myslíte si o nás: Blázni, blázni, blázni, blázni! To sú blázni, to isté si myslíme o Vás... (Taktici, Blazni)
Odpovedať
Kapilarne trubice stropneho chladenia/kurenia sa napr. tiez prilepia a zaomietnu omietkou na sadrokartonovy strop. Najrozsirenejsi sposob instalacie tyxh trubic.
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 3 mesiacoch
oživím tému... ak sa teda SDK neomieta (resp. je to zbytocne), co na neho dava okrem omietky?? a takisto ako zladim ostatne steny k SDK podkrovnemu stropu?? resp. aku omietku pouzit na steny aby boli rovnako hladke ako SDK strop??? dakujem
Odpovedať
@thymus my ideme dávať sadrovú omietku
Odpovedať
Článok sa načítava...
@marianka_21 sadrova omietka je klasicka hladka vsak? a budete ju davat na steny aj na SDK??
Odpovedať
@thymus nie iba na steny
Odpovedať
@marianka_21 aha... hmm, na poschodi sa zmierim aj so sadrovou omietkou, ale na prizemi chcem isto SP1 ta sa mi najviac paci,.... nebude to blbo vyzerat, ked strop na prizemi bude hladky (SDK) a steny drsnejsie??? :-|
Odpovedať
@zahradnik Ja to zvazujem tiez-na SDK lepidlo so sietkou a na to omietka-je to sice drahsie ako len tmelit a brsit ale ani mne sa nepacia hladke stropy...a este k tomu netreba tmelit a brusit a robit si doma bordel a este jedno plos to ma ze to bude urcite pevnejsie co sa tych spojov tyka a nebude to tak skoro praskat..ale este si to premyslim :-D
Odpovedať
Profilova fotka
zaujímavá debata ako zakryť nedostatky :) svoje!!!
Odpovedať
@prirodnydomcom nechapem ake nedostatky? SDK aj omietky nebudeme robit samozrejme sami, budu to robit ludia, co s tym pracuju... ja sa len pytam ako to zladit, kedze omietku chcem drsnejsiu a SDK je hladky... co ine sa da pouzit na podkrovny strop krem SDK? nic! cize neviem ako to doladime, ale tak snad ti co to budu robit, budu vediet co a ako aby to aj dobre vyzeralo... :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@thymus bude to dobre, pekné, ani mne sa nepáčia hladké povrchy
Odpovedať
@prirodnydomcom cize co? je lepsie dat omietku aj na SDK?
Odpovedať
Profilova fotka
je to tak ako to chceš, proste je to na tebe, držať to bude :) len si potom presietkujte aj spoj stena a strop.
Odpovedať
uvidime este pokukame ako to maju znami a rozhodneme sa... a sietky chceme davat uplne vsade aj tie listy na vsetky rohy stien, nech je to poriadne spravene... no stale neviem o akych nedostatkoch tu bola rec ;-)
Odpovedať
U mna zajtra zacinaju omietat sadrokarton.Penetracia urcena aj na sadrokarton,lepidlo Hasit 560 tiez je urcene aj na sadrokarton,omietka KVK jemny stuk,perlinka Den Braven 145 g.
Odpovedať
my mame SDK strop a omietky klasicke zrnite, vyzera to podla mna dobre, ba priam by mi asi vadila taka zrnitost na strope.
Odpovedať
@akvi cize mate inu zrnitost na strope a inu na stenach??
Odpovedať
Profilova fotka
X krát odskúšané všetky varianty.Sadrokarton sa môže a bežne sa omieta štukom ,alebo fasádnymi omietkami . Pokiaľ použijete na steny jemnú štukovú omietku napr,Baumit Feinputz (vnútornú),napačekujete,namaľujete valcom .Na strope ,alebo šikminách budete mať sadrokarton vybrúsený a maľovaný valcom s hustou farbou (tak ako to predpisujú výrobcovia farieb) tak dosiahnete takmer identickú štruktúru povrchu.Laik si to málokedy všimne. Sadrokarton je pred nanesením omietky lepšie celoplošne presieťkovať, len z toho dôvodu ,že dosiahnete pred nanášaním štukovej vrstvy jednotný povrch. Ja mám inú zrnitosť na stenách a stropoch.Nevadí to nikomu .NIKDY nemalujte primalexom!!!
Odpovedať
@thymus ano, strop je hladky, lebo je to SDK , steny mame omietku s 0,8 zrnom, co je taka klasicka "drsna" :-D Ja som taku chcela, lebo nemam dobru skusenost s hladkymi, strasne sa spinili, hlavne okolo vypinacov. Som spokojna, vyzera to dobre. Na mna posobi praveze prijemne hladky strop. :-)
Odpovedať
@antonmesaros NIKDY nemalujte primalexom!!! ?? čím odporúčas malovať. Myslím stenu a potom SDK strop.
Odpovedať
Profilova fotka
Jupol,esmal,Het.Toto môžem odporučiť.Zároveň sa je lepšie vyhnúť farbám ktoré predávajú v hypermarketoch. Aby som to vysvetlil.Primalex bol SK firmou ktorú cca v 2006 kúpil nejaký Holanďan.Dovtedy to bola ,ako tak slušná značka.Milý NL to kúpil, aby z toho vytrieskal čo sa dá.Momentálne je to kvalitou pod úrovňou vápenného pačeku zarobeného z 4 ročného vápenného hydrátu. Primalexom sa dajú maľovať prvé vrstvy ,ale ak chcete maľovať po pár rokoch znova tak sa tento šmejd olupuje zo stien.Ak sa vám aj podarí namaľovať druhú vrstvu,tak časom sa začne olupovať sama ,alebo pred tretím umaľovaním musíte pôvodné vrstvy odstrániť.Iné farby to nerobia. Ďalší neduh primalexu je ten, že sa chová ,ako špongia.Nasáva a dlho v sebe drží vlhkosť obsiahnutú vo vzduchu.Ak takouto farbou natriete rizikové miesta pri sokloch na starých domoch ,alebo zavlhnuté zle vysušené murivo novostavby,steny za skriňami a pod, tak riskujete plieseň. Možno ste už čítali a počuli o novučičkých činžiakoch ,ktoré začali po nasťahovaní nájomníkov plesnivieť.Z 80% za to môže tento na trhu najlacnejší výrobok. Nedajte sa obalamutiť predajcom primalexu.majú z neho najvyššiu maržu 100% sa vám ho budú ponúknuť a vymýšlať všetko možné len aby ste si kúpili.
Odpovedať
Takže ja som tiež robil stropy zo sadrokartonu a práve v týchto dňoch nám robia omietky. Rozhodol som sa sadrokarton netmeliť a nesadrovať, ale nám ho teraz presieťkujú a omietnu.. Sieťkujú to spôsobom že prevezujú steny so stropom sieťkou.. Rozhodol som sa preto takto, aby nám to v budúcnosti nepraskalo na spojoch.. Ako písal aj "zahradnik".. Počas prác sme si ale všimli, že sa nám v niektorých miestach v spoji steny a stropu akoby tvorili prasklinky.. Je to asi len na troch miestach a aj to len pár centimetrov, ale sú tam.. V miestnosti ktorá sa omietala ako prvá už dosť dávno nič nie je .. Je to ale len maličká kotolnička.. Pri tých prasklinkách je zaujímavé že sa vytvárajú z toho, že ako pracuje ten sadrokarton sa akoby oddiela sietka od steny... Muráry mi poradili že ked sa to bude robiť dalej, tak asi bude vhodná použiť stropné rohové lišty. Mne sa to ale strašne nepáči.. Zabudol som ale dodať že mám strop z drevených hrád a nie betonový, takže nejaký pohyb zapríčinuje aj drevo.. Som síce rád že plochy praskať nebudú, teda aspon dúfam, ale neviem ako zamedziť praskaniu tých rohov??
Odpovedať
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?