Má niekto skúsenosti s robením vnútorných omietok v zime?

Chcel by som dať urobiť omietky /sádrové/ v januáry - februáry. Má s tým niekto skúsenosti? Aké prostredie treba /teplota, odvetrávanie/ aké sú problémi - resp. výhody/nevýhody?
Odpovedať
1
2
Profilova fotka
Výhoda je cena ,nevýhoda oproti letu je dlhšia doba schnutia.
Odpovedať
tak to by som aj ja rada vedela. my sa ideme do omietok pustat uz teraz medzi sviatkami zrejme / podla teplot , kurime len dvoma kachlami / , robit si ich budeme sami .
Odpovedať
my sme tiez nedavno dokoncili. Mali sme plynovy ohrievac, aby tam nebolo minus a pozicali sme si odvlhcovac.
Odpovedať
susedovi robili omietky poliaci v zime a po polroku mu polovica stropov bud dunela alebo uplne odpadla. jedny tvrdia za bola zima a druhý zas ze to robili poliaci :-D :-D
Odpovedať
@juzan mozno jedno s druhym :-p my ich nebude silou mocou robit. uvidime na aku teplotu sa podari vykurit..zatial nekurime vonku bolo -3 vnutri + 1, ale to sme mali okna len jeden den a ani dvere sme nemali / teplota bola merana jednej z izieb / takze uvidime ako to bude ked dojdu dvere a bude sakurit jednymi liatinovymi kachlami a jednymi peterkami
Odpovedať
skuste pockat do marca, skorej april, trpezlivost ruze prinasa :-) predsa len v zime to nie je ono
Odpovedať
@antonmesaros cena hej... to je jedna stránka veci. Dlhšia doba schnutia znamená? Mám v dome sálavú pec, v prípade potreby by sa dal doniesť el. radiátor... otázka však je ako by sa to vetralo? aká je min teplota pri ktorej sa robia omietky? Aké s tým máte skúsenosti vy?
Odpovedať
@andrej776655 nam vsetci hovoria, ze minimalna teplota je 5 stupnov..
Odpovedať
Profilova fotka
také to zrovna řešíme. Náš zedník chce dělat teď o Vánocích, že prý bude používat do omítek nemrznoucí směs. Už si navezl materiál, ale chci se s ním domluvit, aby dělal opravdu jen, když uvnitř bude těch 5°, topení tam zatím žádné nemáme, ale přemýšlíme o propanbutanových bombách. Čekat se nám nechce, omítky budou ruční a budou trvat určitě přes měsíc. Ale zase za každou cenu to hnát taky nechceme.
Odpovedať
Profilova fotka
V technickom liste každého materiálu je napísané, že teplota nesmie klesnúť pod 5°C počas spracovania a ani počas zretia. To znamená, že Vám nepomôže, ak sa bude omietka nahadzovať cez deň keď je 5°, ak sa teplota v noci priblíži k 0°. Ďalšia dôležitá vec je, ak vnútri chcete pri omietaní kúriť, mal by byť dom zateplený. Ak bude teplota vzduchu vnútri cca 18° a teplota múrov z vnútornej strany cca pod 14° (vec rosného bodu) môže sa stať, že sa na omietkach bude zrážať vlhkosť. Predpokladám, že kotol ešte nie je namontovaný a že nie je možné udržiavať konštantnú teplotu. Treba si uvedomiť, že v dome bude pri omietaní poriadne vlhko a že nie je možné vetrať tak, ako v teplejšich mesiacoch. Jednoduchý príklad : prečo sa niekomu rosia plastové okná, vlhnú hlavne rohy v panelových bytoch po výmene okien zrovna pri poklese vonkajšej teploty približujúcej sa k 0? Ja osobne by som to radšej odložil na apríl. Nejde o malé finančné náklady, aby sa oplatilo riskovať.
Odpovedať
Profilova fotka
@juzan Ak sa to týkalo len stropov, za predpokladu, že boli betónové, myslím, že nepoužili správny penetračný náter, ak vôbec nejaký použili.
Odpovedať
Profilova fotka
@andrej776655 Ešte v dobách keď domy stavali tý čo sa tomu rozumeli ,sa takmer všetky omietky robili cez zimu.Teplota pri vápenno cementových omietkach nesmie klesnúť pod 0°C Väčšinou stačí tri dni po omietnutí .Pri sádrových pod 5°C.Sádrová omietka by nemala za celú svoju životnosť zamrznúť.
Odpovedať
Článok sa načítava...
Profilova fotka
Nerozumiem niektorým reakciám a príspevkom. Citujem z technického listu napr. sadrovej omietky Baunit UNO GOLD bod 4 : 4. Informácie a všeobecné pokyny Teplota vzduchu, materiálu a podkladu nesmie počas spracovania a zrenia materiálu klesnúť pod +5°C a vystúpi ť nad +30°C. Počas zrenia omietky Baumit UnoGold je potrebné v uzavretých stavbách zabezpečiť dostatočné priečne vetranie. V zimných mesiacoch sa odporúča v temperovaných priestoroch podporiť proces zrenia omietky cieleným nárazovým vetraním. Pri spracovaní sadrových omietok dbať počas prvých dní na kontinuálne a plynulé vysychanie, čím sa predchádza tvorbe sklovitého a zle nasiakavého povrchu. Počas zrenia omietky je potrebné zamedziť dodatočnému prísunu vlhkosti napr. z kondenzačnej vlhkosti alebo vlhkosti z poteru. Je potrebné zamedziť dodatočnému prísunu vlhkosti z kondenzačnej vlhkosti, čo v zimných mesiacoch môže byť na niektorých stavbách problematické. A vlhkosti pri omietaní v dome bude viac než dosť. Nehovorím, že je to nemožné, ale určite problematické a velmi dôležité hlavne u sadrových omietkach . A už vôbec sa niesmie omietať pri teplotách okolo 0°. Veď každý materiál sa mieša s vodou ktorá pri teplote 0° mrzne. Práve preto nesmie teplota klesnúť pod 5° aj počas zretia.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros @bujdo a co nemrznoucí směsi do omítek? Jde to s nimi?
Odpovedať
Profilova fotka
@keila Bohužiaľ s nemrznúcimi prísadami do omietok nemáme praktické skúsenosti. Zavolal by som na technickú podporu výrobcu, od ktorého chcete použiť omietky. Isto Vám poradia, prípadne odporučia akú nemrznúcu prísadu a v akom pomere ju použiť. Väčšina výrobcov stavebných zmesí vyrába aj produkty stavebnej chémie, ktoré sú na takéto účely určené.
Odpovedať
@keila nam firmu stavali tiez pouzitim nemrznucich zmesi, fuj roky to tam smrdelo kym to vyprchalo.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska fakt? A kam to všude dávali? Ono to jde dát do betonu, malt, omítek. No mám taky docela strach, protože omítky budeme mít ruční (strojní jsou prý samá chemikálie), tak by byla škoda tam tu chemikálii dostat těmi nemrznoucími směsi...
Odpovedať
@keila to ja netusim,len sa riesil smrad a vysvitlo ze stavebna fa pouzila nemrznuce zmesky uz pri betonovani a potom stierkovani.
Odpovedať
Profilova fotka
@keila Nemrznúca zmes sa nedáva do sádrových omietok aspooň o takej neviem.Osobne by som nedovolil dávať chémiu do vnútorných omietok.Dosť čo je toho svinstva v poteroch a strojných omietkach.
Odpovedať
Profilova fotka
@atlaska aha, díky. No tak to ještě pořádně přehodnotím se zedníkem, protože to se mi teda nelíbí. @antonmesaros hmmmm. To je blbé. A v nemrznoucích směsích je velká chemie? No logicky, přírodní to nebude. Sakryš... My právě chceme klasické ruční omítky (právě kvůli té "ne-chemii"). Ale bojím se mrazu, aby to nepopraskalo. Vy říkáte, že stačí, aby nekleslo pod 0°C při vápennocementových, to by snad mohlo klapnout, když budeme sledovat počasí. Ach jo.
Odpovedať
no ako to ja tak vidím, tak to nechám na marec-apríl. Nemá zmysel to siliť... radšej počkám. Vďaka za všetky príspevky
Odpovedať
Profilova fotka
@keila Za 24 rokov čo robím v stavebníctve sme nikdy nedávali do interiérových omietok žiadnu chémiu.Čo si pamätám tak asi každú zimu sme omietali v interiéri a nič nezmrzlo.Omietka môže omrznúť len vtedy ak teplota klesne pod -4 °C,aj to len dovtedy kým obsahuje veľa vody .Voda sa z nej vsiakne do tehly väčšinou za jeden deň.Zima je doslova ideálne obdobie na omietky .Práve naopak leto je na omietky nevhodné obdobie.Ideálna teplota na omietanie je od +5°C do +15°C.Vtedy omietky pomaly prirodzene vyzrievajú a schnú. Nemýlte si exteriérovú a interiérovú teplotu.Pod 0°C by nemala klesnúť teplota v interiéri v exteriéri nech si mrzne koľko chce.
Odpovedať
Profilova fotka
nam robia teraz omietky, rucne, sadrove a pohoda. Je pravda ze temperujeme na 12 stupnov a vetra sa viacej, mame tam odvhlcovac ale to je asi tak vsetko, ziadny problem.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros děkuju moc, dává mi to logiku. Totéž říkal i náš zedník, že cihly tu vlhkost okamžitě vsáknou. U nás je problém ten, že sice máme okna a dveře, ale nemáme ještě dozděno u pozednice směrem k podbití, takže tudy nám jde zima a tohle se bude dělat až s fasádou. Takže když budeme přitápět, budeme topit pánubohu do oken. A jaké omítky byste tedy doporučoval dělat na zimu? Spíš ty vápennocementové?
Odpovedať
Profilova fotka
@keila Stačí kúpiť primrane hrubú doskovú sklennú vatu narezať a prichyťiť (najlepšie obyčajnými klincami )o pomúrnicu.Dá sa to urobiť aj z rebríka práca na dve hodiny. Ja osobne robím len vápenno cementové (ručné) omietky .Strojným sa vyhýbam ,ako čert krížu .Je mi z toho smradu ktorého je hlavne pri spracovaní (nanášaní na steny) veľké množstvo ,zle.Neznášam ten puch.
Odpovedať
@keila Dobrý den. Když ty fuky ucpete minerální vlnou, jak naprosto debilně radí antonšpelec ostrostřelec a začnete topit, tak veškerá vodní pára v interiérovém vzduchu v ní spolehlivě zkondenzuje. To bude radosti :-D na Vaší straně a zlosti na stranu antonašpelce ostrostřelce :-p . S pozdravem Laďa
Odpovedať
súhlasím s bujdo, sadrové omietky neznášajú pri spracovaní a schnutí nízke teploty, na stavbách kde sa temperuje na 15 stupňov , prestavujeme kúrenie aspoň na 19, inak sa na povrchu omietky vytvárajú škvrny, ktoré je ťažko premaľovať, naproti tomu klasické vápennocementové omietky nie sú také háklivé, stačí im zabezpečiť plusové teploty. Dosková sklená vata sa ako provizórna izolácia dá použiť, treba použiť ale minerálnu hydrofobizovanú vlnu, nie kamennú, tých pár mesiacov vydrží bez väčšej ujmy.
Odpovedať
Profilova fotka
V zime neomietame,a to hlavne pre to zeomietka.pri hrubke do 15 mm schne a zreje 3 tyzdne, a pocas tejto doby nesmie zamrznut. Bolo by nutne stavbu vykurovat aj pocas omietania a aj po skonceni omietok. Ak omietka namrzne tak na jar po otepleni opadne dole zo steny. A to ryskovat asi nechce nikto.
Odpovedať
Profilova fotka
Tak čo, už ste sa niekto pustili do omietok alebo ešte stále čakáte? Ja riešim dilemu.. teploty vonku sú nad 5 stupňov, v noci vedia (teda aspoň v mojom regióne) klesnúť pod 5... na 1-3 stupne. Je to dosť na hrane, čo vy na to...
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?