Je nutné oškrabať starú farbu?

Zdravím, prerábam kuchyňu, osekávam staré obkladačky a idem robiť nove štukové omietky. Obklad je strhnutý akurát neviem či MUSÍM zoškrábať aj farbu zo stien. Či stačí len napenetrovať stenu s neoškrabanou maľovkou a môcť natiahnuť sieťku s lepidlo? ĎAKUJEM za každú radu :-)
Odpovedať
Profilova fotka
ak je na stenách hlinka, treba ju oškrabať
Odpovedať
Neviem čo tým myslíte....čo znamená pojem hlinka. Na stene sú asi 2-3vrstvy farby.....
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefe je to farba, ktorá sa používala pred primalexom, nnemala pojivo. na novšie maľovky staší porobiť ryhy a penetrovať prepísaným prípravkom.
Odpovedať
Oskrabanim starej/novej malovky zo stien nemate logicky co pokazit... Viem ze sa Vam to nechce, je to robota, ze by si jeden uviazal maslu, ale neodporucam sa tomu vyhnut...
Odpovedať
chumo to napísal veľmi rozumne, aj tak sa časom nevyhneme tomuto kroku, starú farbu dole, najlepšie kúpiť valec na maľovanie, vedro vody, máčať a nanášať vodu na stenu, keď odmokne, špachľou farbu celkom dobre odstránime vo všetkých vrstvách, a až potom sa zamýšľať akým spôsobom zrovnať, vytesniť a opäť namaľovať
Odpovedať
toox postup napisal uplne presne, ale po mojich skusenostiach, musim povedat, ze to macanie nie vzdy az tak pracu ulahci, zdlhavemu zoskrabavaniu hrubou silou, sa nevyhnete... Ja som zacal aj s tou vodou, ale postupne mi to prislo ako zbytocne a zoskrabaval som to nasucho, zalezi od farieb, vrstiev veku maloviek, mne dost pomohla aj skrabka na omietku, sice sa poskodi miestami aj omietka, ale kedze na to ide kleber, tak aj tak musite omietku naryhovat pred penetrovanim... Jedna izba isla skvele, u druhej mensej som stravil dvojnasobok casu a usilia... Drzim palce... Ja to uz mam v celom dome chvalabohu za sebou...
Odpovedať
mna uz nebavilo neustale riesit tmely, vysprávky, malovanie, riesil som to hrubou silou, uz ked som mal ten bordel, vysekal som nove rozvody elektriky, predsa len mi pribudol nejaky nabytok, policky, tak som uz prisposobil vypinace, zasuvky a je pokoj, verim, ze na par rokov
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Primalex je hlinka.Staré maľovky je nutné odstrániť.Farba nieje nosný podklad pod omietku.Primalex nieje kvalitná farba ale najväčší bordel čo sa na SK trhu predáva.
Odpovedať
Profilova fotka
Prikláňam sa k ostatným názorom, staré nátery je nutné odstrániť, je to uvedené aj vo väčšine technických listov výrobcov omietok v časti o príprave podkladov.
Odpovedať
My sme skrabali cely dom.Rano namocit valcom a o 3 hodinky este raz a okolo obeda sa zacalo skrabat...takto sa nam to osvedcilo najviac
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros hlinku obsahujú všetky maľovky, okrem toho pojivo, podľa použitého pojiva sa určuje kvalita. Primalex bol na začiatku, keď sa ešte nedovážali alebo nevyrábali iné značky.
Odpovedať
A akú značku poradíte pri nasledovnom vymaľovaní novej omietky?. Rozmýšľam medzi : JUPOL EKONOMIK a JUPOL CLASSIC - farba biela.
Odpovedať
Článok sa načítava...
ja škrabem komplet celý dom,tak 4-5 vrstiev starej farby.Stenu namočím vodou v ktorej mám rozmiešané mazľavé mydlo a ide to lepšie ako len čistou vodou.mne to ide najlepšie s tým aj keď je to riadna makačka :-p :-)
Odpovedať
makaj stare omietky dole pocitis vonu novoty
Odpovedať
Profilova fotka
@jan45 Primalex je len hlinka.
Odpovedať
@antonmesaros primalex standard je hlinka,ale to nieje farba to je niečo čo si ludia dávajú na steny v pivniciach , polar, alebo fortissimo s hlinkou asi už tak moc spoločné nemá...a aká sa dá na slovensku teda kúpit dobrá farba?
Odpovedať
My mame u svokrovcov primalex plus myslem napigmentovany a uz 3 roky uplne super.Aj teraz tym malujeme nove pucovky na dome.Najprv penetrak a potom taka redsia kricia a druha hustejsia.Pri sytych farbach ako zelena,modra a ruzova (teda odtienov) staci 1 max 2 natery.Pri bledych ako je zlt a 2-3 natery...a cely dom po a pri malovani krasne vonia...
Odpovedať
primalexu nič nechýba,plus polar fortissimo, dobré farby za normálne ceny ,samozrejme sú ti aj kvalitnejšie farby ale aj drahšie , napr johnstones,ale tam by som sa pozrel na krajinu pôvodu a prečo je tá farba taká aká je .
Odpovedať
Profilova fotka
Písal som to tu viackrát.Neviem ako to popísať nie som chemik.Primalex neobsahuje niečo ako pojivo(zrejme akrylát).Po niekoľkých rokoch keď maľujete na primalex druhé- tretie vrstvy sa pôvodný náter primalex začne olupovať zo stien(namotávať na valec).Tretie maľovanie prakticky neprichádza do úvahy musia sa odstrániť predošlé vrstvy. V maľovkách a penetrákoch počas ich celej životnosti dochádza k ich degradácii a chemickej rekcii s podkladmi.Nechce sa mi to rozpisovať.Primalex stráca po pár rokoch priľnavosť k povrchu , plus sa chová ako špongia na vodu a vodné pary.V miestach kde iné farby v pohode prežijú primalex splesnivie.Osobne túto farbu absolútne neodporúčam.Je to niečo ,ako čínsky tovar.Odmietam s tým pracovať a pohybovať sa v priestoroch kde sa čerstvo tento šuvix nanáša.Pridávajú do toho smradľavú voňavku,ktorá škodí na pľúca.
Odpovedať
Profilova fotka
Škoda, že nemám foto ako dôkaz ale mám opačnú skúsenosť, v tehlovej bytovke sme spravili nové sadrové omietky a vymaľovali Polarom pred 13-mi rokmi. Po piatich rokoch sme premaľovali nanovo primalexom Profi, na steny si ale zákazníčka dala namiešať odtieň hnedej od Spektra Helios, ktorou sme natreli steny do dvojmetrovej výšky a ponad náter sme touto farbou spravili ornament cez šablónu. V byte pribudlo malé dieťa a suseda priškrtila radiátor, po druhej zime splesnela farebná maľovka od susedy aj ornament, na bielom Polare sa objavili iba hnedé bodky v horných kútoch vonkajšej steny, odstrániť iba farbu sa nám nedarilo, zoškrabali sme aj časť omietky, ktorú sme obnovili a znovu použili Primalex Profi /už sa bohužiaľ nevyrába/, izba sa už do takého štádia nevrátila.
Odpovedať
dobrý večer prajem, mám na Vás odborníkov takú otázku. Rozhodla som sa na komplet prerábať byt. Mám však jeden problém, ktorý neviem sama vyriešiť. Chcem dávať novú stierku a samozrejme viem, že je potrebné dať dole všetky vrstvy. Ja som dala dole všetky vrstvy farby, tapety a ďalšie, avšak jedna posledná mi zostala - taká sivá piesková vrstva - možno predpokladať, že to je stará omietka (asi). Myslíte, že pred novým nanesením penetráku a následne omietky je potrebné odstrániť aj túto prieskovú vrstvu? ďakujem za urýchlené reakcie :)
Odpovedať
Profilova fotka
ak sa to nedá rozmyť teplou vodou a kartáčom, môže ostať.
Odpovedať
Profilova fotka
@endaebi Nieje to nutné.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?