Hlinené interiérové omietky. Aký je váš názor?

Profilova fotka
Dobrý deň prajem. Chcel som sa opýtať, či je vhodné použiť na omietnutie vnútorných stien starého, suchého 100 ročného domu stavaného z tufového kameňa hlinené omietky? Sú nejaké "PRE" a "PROTI" ? Ďakujem. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý den aj vám. Vela sa tu uz o tom popísalo na fóre. Ja by som vám to urcite doporucovala. Ziadne proti nie sú. Stránka výrobcu hlinnených omietok http://www.claygar.cz/ :-) V kamennom dome je to urcite velké plus, taká omietka ;-) Takze vela zdaru, tesím sa na realizáciu.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun ďakujem pekne. Presne tie som pozeral aj ja. A nielen omietky, ale aj nepálené tehly. Stojím pred obnovou omietok a som v štádiu rozhodovania. Ja osobne som tiež žiadne PROTI nezistil, tak preto som sa chcel popýtať na skúsenosti tých, ktorí ich už realizovali. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Za je vysoká likvidita pliesní ,proti vysoký obsah radónu(aspoň u tých necertifikovaných).Horšia spracovateľnosť a prídržnosť na podkladnom materiáli ako vápennocementové omietky.U mňa na kameň jednoznačne vápenno cementová omietka.Hlina len na hlinu.V tenkej vrstve hlinená omietka sama o sebe nič moc na klíme nezmení.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros môj kamenný dom je stavaný tak, že jednotlivé kamene sú "lepené" hlinou. Problém je v tom, že na mnohých miestach je hlina rokmi už natoľko vysušená, že nedrží a tým pádom aj pôvodná omietka praská a na mnohých miestach sa tvoria dutiny, alebo nesúdržné miesta, ktoré sú počutelné pri poklepaní na stenu. Práve preto som chcel pôvodné omietky oklepať až na kameň, nepevnú a droliacu sa hlinenú mazaninu medzi kameňmi odstrániť, na novo vyplniť hlinou, potom by som naklincoval pozinkované rabicové pletivo a až na to by som natiahol najprv hrubú a navrch jemnú hlinenú omietku. Uvažujem správne, alebo nie?
Odpovedať
Profilova fotka
Dá sa to aj tak ako píšete, ale prečo by som sa škrabal pravou rukou za ľavým uchom ?.Hlinu sa snažia niektorý vychytralci predstavovať ako nekonečné dobro.V podstate ju používala len chudoba ktorá nemala na to ,aby si kúpila vápno.V hlinených omietkach aplikovaných na kamenný múr nevidím nič extra.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros no neviem, nehnevajte sa, ale vy ste opravovali kostol notre dame v trencine. Ma prekvapuje co tu pisete, ze ludia nemali na na vápno??? V niektorých oblastiach sa premalovávali domy 2 x do roka, na velkú noc zlté a na vianoce modré a potom, ze ludia nemali na vápno, vápnom vybielili tak akurát mastal prosím pekne. Urcite by som mu tú omietku doporucovala, a treba to nanásat vo viacerých vrstvách, aby to nepraskalo. A urcite lacné to neni, aspon nie v dnesnej dobe. Tak isto ako napríklad slamenná strecha je velmi drahá zálezitost.
Odpovedať
Profilova fotka
@jarun Ľudia stavali z toho čo mali .V podhorských oblastiach z kameňa, v nížinach z hliny.Kedysi bola pálená hlinená škridla pre chudobu nedosiahnuteľná preto používali rákos a slamu.Obe tieto spôsoby vykazovali nedostatky a pretekali vodou.Kedysi si ľudia stavebný materiál na dom nekupovali ale si ho sami vyrábali .Bolo bežné že deti sa nevenovali škole ,ale vyrábali vaľky( hlinené tehly) .Bolo by to na dlhú debatu.Tvrdím pokiaľ to nieje výlučne nutné ,nieje v dnešnej dobe nutné pouížvať na omietky stien hlinu.
Odpovedať
Profilova fotka
@antonmesaros Trochu ste ma sklamali, ako už niekoľkokrát na tomto fóre. Neviem, čím Vám hlina ublížila. Kamenný dom, ktorý bol postavený pred 100 rokmi, má 60-70cm hrubé múry má určite 100x lepšie tepelnoizolačné vlastnosti a vnútornú klímu, ako hocičo v dnešnej dobe postavené z moderných materiálov a podľa najnovších poznatkov o materiáloch. Naši predkovia neboli tak vzdelaní, ako dnešní projektanti, architekti, či remeselníci, uvažovali logicky v súlade s prírodou a rozumne využívali materiály, ktoré im príroda poskytovala. 100 ročný dom je určite v lepšom stave, ako 40 ročný petržalský panelák... :-)
Odpovedať
Hlina má okrem iného výborné absorpčné vlastnosti a pohlcovaním veľkého množstva vlhkosti vyrovnáva kolísajúcu vlhkosť vzduchu. Obdobne sa správa aj sádrová omietka. Odhliadnúc od vysokej prácnosti a ceny by som hlinu odporúčal práve kvôli tejto vlastnosti. Takže kto má veľa času, je zručný a ochotný to zaplatiť, tomu by som to nevyhováral. No nemôžem súhlasiť s tým, že 70cm múry sú lepšie ako moderná (správne navrhnutá) obvodová stena. Tie staré múry majú len vysokú akumulačnú schopnosť a slabú izoláciu. Na podmienky kde kúrenie nepredstavovalo nadmernú finančnú záťaž tie steny vyhovovali. Obdobne boli navrhnuté aj panelové domy, ktoré boli navrhované prioritne na efektivitu výstavby a uvažovalo sa s dostatočným prekúrením aby sa neprejavovali prípadné tepelné mosty. A v neposlednom rade ľudia neboli tak zhýčkaní ako sme my.
Odpovedať
Naozaj naviac pomoze presvedcit sa na vlastne oci, hmat atp. Sposobov realizacie je tiez viac. Nase omietky -hlinene, su zakladane na rakose, ten je prichyteny drotmi/skrutkami. Na to je realizovana hruba omietka, to sa prekryje jemnou - dizajnovou. Vyhod mrte - regulacia vlhkosti, neskutocne vela uprav/dizajnov, ziadna chemia,tepelnoizolacne vl. atp. Jedina nevyhoda co pozorujeme, je pri nesetrnom udere stolickou dochadza ku skrabancom. Oprava jednoducha, s vodou rozrobite povodnu omietku, co vam nechaju na zaciatku a zatriete. A znova opakujem, zdroje z internetu, cize aj mna, berte tak na 10% a chodte si pozriet ako to vyzera v reale a diskutujte s ludmi, co bud uzivaju, alebo implementuju.......my 2cents
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
Dobry den, mame 100 kamenny dom a rozmyslame nad hlinenými omietkami. Tie boli v dome aj povidne, no aktuálne je stav, ze medzi kamenmi nam zoschnuta hlina vypadava (podobne ako u jamk1). Viete nam poradit ako najlepsie ist na to? Myslim postupnost krokov, kto ma s tym skusenost. Urcite by sme povodnu obili na kamen. Dakujem
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
Článok sa načítava...
Profilova fotka
@jamk1 ak si nájdeš čas choď sa pozrieť kto už má hlinené omietky,nájdi niekoho najbližšie k tebe, my sme kraj Nitra ak máš cestu okolo zastav sa aj u nás máme hlinené omietky v novostavbe 3cm, nie len pár mm ako dávajú pri bežných omietkách u nás to krásne vonia po prírode nie ten chemický smrad keď má niekto čerstvé bežné omietky, my sme dali aj všetky nenosné steny z nepálenej hliny tie sú nechané neomietnuté zaručujem že keď si to niekto pozrie u iného investora tak už bežné omietky nebude v živote chcieť a nie som firma ktorá tie hlin.omietky predáva len staviame malý dom my máme hlinené omietky od Picas.sz
Odpovedať
@jamk1 To su strasne kydy. Normalne, rozmyslam, ze ci si nevykopat zemlanku. Ci odporucas radsej navrat do jaskyn? @slavoslav Rovnako sa sprava aj sadrova omietka. Akurat, ta nevypadava a da sa kupit hotova vo vreci.
Odpovedať
Profilova fotka
@jamk1 mám tam preklep tie nenosné steny máme z nepálenej tehly nie z nepálenej hliny
Odpovedať
Profilova fotka
@mcsmekac Ale tam splesnivieš. :-p :-D
Odpovedať
@ivetmar a nebude ich mať náhodou už dávno hotové?
Odpovedať
Príspevok bol zmazaný adminom, lebo nespĺňal Pravidlá prispievania do fóra.
@antonmesaros Prídržnosť obrovská na ipore, na tehle aj na cementovom potere( nakvackal som omylom), všade dobre drží pokiaľ je dostatočne riedka . V dome mám hlinu na všetkých stenách, dom je tehlový. Jedna tenká priečka je z itongu a tam to drží tiež super. Iba pije vodu a rýchlo zatiahne na itongu. preto omietka musí byt dostatočne riedka. Doporučujem, v dome je super pocit
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Ludia s hlinenymi omietkami, mozem s Vas spytat aky poter ste davali? Mam hlinene omietky, robil som ich sam, ak treba poradim avsak idem riesit podlahove kurenie a poter. Bojim sa trochu anhidrihu nakolko je velmi tekuty a viem ze po aplikacii bude vo vzduchu vela vela vody, vetrat sa hned nesmie a bojim sa aby hlina nenapila celu tu vlhkost a neodpadla... Mame skusenost? Dakujem, Tomas
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 1 roku
Profilova fotka
Prosim vas je tu niekdo kdo sa v tych hlinenych omietkach ozaj vyzna??? Urcite chceme hlinene a rozhodli sme sa pre svojpomoc bol nam doporuceny klasicky spric a nasledne hruba a jemna...moja otazka znie neda sa spric nahradit necim inym ? Nejakym naterom ci necim podobnym? Mame Vapeno pieskove tehli KMBeta a vnutorne ytong ...
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?