Hlinená (prírodná) omietka v interiéri - naša skúsenosť

Profilova fotka
hľa! akúrát nám ju dokončili..je ešte mokrá....čo vy na to? je to čerstvé od včera. fotky robené v neskorej hodine za nie velmi dobrého svetla, fotené motorolou :) v bielej hlinenej vrstve (ktorá sa javí ako bežová, lebo je mokrá) ....je slama nasekaná.... priaznivci prírodných materiálov.. som uchvátená.. je to nabité neskutočnou energiou dakujem občianskemu združeniu Organica, že prišli a dva týždne s avyhrali s našou obývacko-jedalnou, plocha 85m2 (stropy máme vysoké tri metre) keď vyschne, pridám nejaké ďalšie foto.
Odpovedať
1
2
5
Profilova fotka
To je pekne?? Take doskrabane??
Odpovedať
Profilova fotka
No niekomu sa páči takto a ja som z toho nadšená a vôbec neočakávam že slovenskej obci širokej sa to bude páčiť. Ale tým , ktorí chápu význam prírodného staviteľstva a dekoru to vysvetľovať nemusím.
Odpovedať
Profilova fotka
Pridávam sľúbené fotky dva dni po omietkovani, stále schne
Odpovedať
Profilova fotka
@pavka139 Toto je aj môj štýl. Takto nejak podobne budem robiť fasádu na mojom dome.Len nie hlinou ale vápnom atd. Mám plné zuby tých hranatých neforemných škatúľ čo v posledných rokoch zapĺňajú ulice našich dedín. Niečo málo mám aj vo fotoblogu.
Odpovedať
Profilova fotka
@pavka139 Paráda. Námet pre mňa. :-)
Odpovedať
Profilova fotka
Presne tak. Teším sa. Trošku sa naspäť vracať k tradíciám, vôní domova a dreva. Nabíja to neskutočnou energiou . Strop je na foto. Stavali sme svojpomocne. Vápenná omietka je úplná parada tiež , len my máme poschodový domček.:)
Odpovedať
Profilova fotka
Máte to krásne my tiež už 3 roky dom s hlinenou omietkou vonia to prírodou vobec sme nemuseli vetrať novostavbu ziaden chemicky smrad v novosavbe len hlinene omietky su 3krat drahšie ako bežné omietky v stavebninach ale u nas zase nenajdete nejake luxusné taliandke obkladacky
Odpovedať
@pavka139 Hlinené omietky super, len sa zamysli ešte nad parapetami. Poriadne trčia do priestoru a kazí to super dojem. Nestačil by presah 2-3cm? Možno to tak chceš, ale nevyzerá to dobre.
Odpovedať
ten strop dreveny je krasny tie omietky za mna nic moc, skoda ze ste k tomu nedali aj parapety napr. z kamena ale hlavne ze sa to paci Vam 8-)
Odpovedať
Profilova fotka
@durko64 mne sa to tak páči. :) Chcela som presne na toto okno takýto prečah a to práve preto, že sa mi to páči. Bude tam rohová sedačka a okno bude presne vo výške opierky. Je to inak jedine okno ( okrem kuchyne) lebo ostatné máme celoplošné od podlahy až po preklad. Bude to parapeta na vonné tyčinky a knižnica ..nuz, mam trochu nestandarny štýl..ako celok potom pošlem foto. :) Okno má na šírku dva metre a nie je otváravé, je to iba presklenna tabuľa
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 no jasné, veď každý si to predsa len v detailoch spraví podľa seba. Staviame svojpomocne a samozrejme že by som volila drevené masívne parapety, keďže máme taký aj strop a plánujeme dať dlazkovicu borovicovu na celú obývačku a jedalen ( je to otvotena miestnosť ) no ale tak peniaze robili svoje. Kameň máme iba na peci, je akumulacna tulikivi a ide o mastenec. Do pece sme investovali 5600 eur a parapety sme zvolili farbou k oknám :) a čo sa týka hlinenej omietky tak určite že to nie je štandard a stala ta izba 3200eur (85m2)
Odpovedať
@pavka139 Dobry den, chcem sa opytat z coho ste stavali dom, resp. aky zaklad bol pod omietkou?
Odpovedať
Článok sa načítava...
@pavka139 si ma rozosmiala, že peniaze robia svoje a následne že omietka 3200€ a pec 5600€ Takych srandistov mam naozaj rád :-D
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 no ale o Tom to je. Že prírodné staviteľstvo je drahé. My sme zvolili tieto dve veci ako investiciu do domu. Ale stavali sme si celý dom sami dvaja , muž a ja. Takže sme ušetrili 30 000eur. Ostatné časti v dome máme štandardné. Poschodie je sadrokartón a laminát.
Odpovedať
Profilova fotka
@jozefsk máme štandardné tehly. Drevodom by sme potrebovali partiu ľudí a muž si to vymuroval celé sám. Tak sme oscilovali medzi tým že či to drevo či nie...ale nemali sme pomoc od rodiny tak sme zvolili jednoduchšiu alternativu čo sa týka stavby
Odpovedať
Profilova fotka
@atak77 tak som rada, že má máš rád iba pre nulky :)
Odpovedať
@pavka139 no nulky, radsej mam 2jky, resp 3jky :-D
Odpovedať
@pavka139 čím budete maľovať?
Odpovedať
Profilova fotka
@mikazibanejad maľovať čo? hlinená omietka - zmes na omietku pozostáva zo špeciálnej mastnej hnedej hliny a dá sa zohnať aj biely íl z okolí BB ako druhá vrstva. veľa ludí však ostáva pri hnedej pohľadovej vrstve, lebo človek keď už má záujem o hlinenú omietku, tak zväčša má taký "iný " vkus a páči sa mu to také. a postup je taký: Naprv sa nanáša vsrtva zložena z piesku, jemného štrku vody a hnedej mastnej hliny,tá vrstva je hrubšia.ako si možeš vsimnúť aj na našej stene,rohy okolo otvorov okien či dverí sú oblé. to sa mi páči na hinenej omietke, že je tvarovateľná a ako stvorená pre feng shuei... na nu sa po vyschnutí nanasa lepidlo (hlinené ) do ktorého ide sietka, pretože by stena mohla standardne popukať, a potom ide tretia vrstva a to v našom prípade biely prírodný íl. na miestach, kde nám hlinená omietka končí a prechádza do obycajnej omietky, tak vidieť, že je asi o 1cm hrubšia. má lepšie izolačné, akustické vlastnosti, je to aj akumulačný materiál...čím je hrubšia, tým je drahšia...no a keď stena vyschne, bude biela. ale prírodne biela, nie umelo..to čo vidíš teraz je ešte surová, nevyschnutá omietka...(to som aj písala v popise) .čiže to nebude žiadna žiarivá biela smradľavá farba á lá sadrokartón, na akú sme zvyknutý keď sa povie biela...to máš ako s prírodnou a umelou blondínou. je medzi nimi farebný rozdiel a poznáš ho hneď.:)
Odpovedať
"no ale o Tom to je. Že prírodné staviteľstvo je drahé." :) To je také "moderné" :). Skôr by som povedal, že dnes sa z "návratu k prírode" robí celkom dobrý biznis a to vo viacerých odvetviach... Pritom to čo denne jeme sú čím ďalej tým väčšie blufy..., tá "zdravá výživa" sú iba drahšie blufy :).
Odpovedať
@pavka139 Diky 😁mám doma prírodné farby a oleje od kreidezeit v celom dome.Názor na vec máme rovnaký.Dik za vysvetlenie.Tiez mam drevene stropy.Kamenny otvoreny kozub,drevenu podlahu.Vsetko svojpomocne.Ak chces stare procesy a postupy tak najvacsia prekazka nie su peniaze.Ale to ze dnes uz su tieto remesla skoro mrtve a mas problem vobec niemoho najst.Vsetko som si robil sam.Po veceroch studovalcital kolkokrat aj 50 rokov stare knihy.
Odpovedať
@beginner7 tak tak, pupavku na tanier, seno do postele a som in
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 biznis by som nepovedala ale je aj praca pri nich drahšia ale hlinené omietky su na pracu náročné robia sa väčšinou ručne a aj na malý dom ide niekolko ton pretoze tam máš vrstvu viac ako 3cm na beznych omietkach mas len pol mm poprasok a nanáša sa strojom ale je pravda ze každému sa iné páči jeden chce mať velky dom luxusné talianske obkladacky a stačí mu sadrokarton my mame maly dom ale kde sa dalo a co rozpočet pustil dali sme do interieru hlinene omietky drevo na podlahy a kvalitne drevene okna aj mna by potesila lepsia cena ale co uz....
Odpovedať
@pavka139 mohla by som vediet kolko ste dali komplet za tych 85 m2
Odpovedať
Profilova fotka
@beginner7 neviem č to má spoločné s hlinenou omietkou- bufet s ptravinami, o ktorom tu píšeš. nie je to moderný bluf, ale naročná dvojtýždenná robota, ručne hladená. je to umelecké dielo, či to už má svojich obdivovatelov alebo odporcov
Odpovedať
Profilova fotka
@lijanajanka 3020eur s tým, že sme dva dni chalanom pomáhali na stavbe.spolu dva týždne robota aj po 10 hodín denne
Odpovedať
Profilova fotka
@tomasko007 tomas naozaj neviem o čom hovoríš. nie je to od teba pekné, ked sa ti to nepáči, tak aspon nebud ironicky. je to nemiestne
Odpovedať
Profilova fotka
@mikazibanejad užasné. klobuk dolu. my sme boli aj na kurze tadelaktu, marockého štuku, reku že si spravíme takto kúpelne, ale okrem materiálu, ktorý sa ťažšie zháňa a peňazí, kedže je to drahšie, tak ide predovšetkým o čas. dlhšie to trvá. všetko umelecké a prírodné trvá dlhšie. keď sme zvažovali aký strop si dáme, tak samozrejme sme chceli najprv výplň medzi trámy sadrokarton- ved je to lacnejsie a jednoduchšie. či na peniaze alebo na čas. ale nakoniec sme sa rozhodli pre drevený a ten nás vyšiel na tri týždne roboty (kedže nemáme presné trámy ale každý je tak trochu iný :)) a navyše o nejkých 600eur. to isté dlážkovica. drevené parkety nebudu nikdy ako masívne drevo, a laminát sa na dlažkovicu nikdy nebude chytať. tá vona, ten dotyk bosou nohou.tá kresna prírodného dreva.....no a dlažkovica do tejto našej na fotke obyvacky vyšla vyše 800eur. nie každý to pochopí, tu hodnotu tej práce, toho času a toho zanietenia. tak sme si robili aj podbytky na streche...dnes vám každý povie- omietnite to, aby ste s tým nemali robotu, ale ked mne sa raz páči drevo a každej to po desiatich rkoch vymením. je to na pohlad neporovnatelne teplejšie, živšie a krajšie. to isté plot. chcem neomietane drevene agatove fošne a nech obyvatelia tých trojemtrových betonových plotov na pozemkoch 400m2 sa vidia prečo je tak horuco (oblzvast ked si zasadia iba anglicky travnik a vytnu všetky lisnáče, aby nemali listy na pozemku-lebo bohužial aj to je dnes moderný štýl mnohých mladých rodín..
Odpovedať
@pavka139 nádherné je to. Neviete kolko by stala klasicka v porovnani s hlinenou?
Odpovedať
Pod to sa podpisujem.Mám rovnaký vkus aj názor.😁
Odpovedať
1
2
5
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?