Gletovanie sadrovych omietok

Chcem sa opytat skusenych kedy sa gletuje omietka. 1.Hned po hubovani 2.cca 10 min po hubovani 3.necha zavadnut riadnejsie. Dakujem 8-)
Odpovedať
1
2
Odpoviem si sam teda - Hned po hubovani. Dakujem , pekny den prajem. 8-)
Odpovedať
Ja vyuzijem temu, neda niekto tipy ako najlepsie overit kvalitu prace omietkarov "za cerstva", tj kym su majstri na stavbe? Hovori sa, ze mokre omietky vyzeraju vzdy dobre a pripadne chyby sa prejavia az po vyzreti co uz moze byt neskoro. Iba skusene oko vie povedat ci je to spravene ako ma byt... rovinatost, rohy a spalety, spravna konzistencia omietok, povrch ci je hladky ako ma byt, ci to nebude niekde praskat, ci na tom bude drzat farba atd... vdaka. p.s. stavebny dozor to pride pozriet tiez, ale zrejme nebude taky pruzny aby sa to cez neho riesilo operativne.
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 priznám sa, že z týchto pojmov nič nerozumiem. Gletovanie je spevňovanie povrchu pridávaním pojiva, pod tlakom, to sa omietka posýpa sádrou? To, čo nazývate gletovaním je asi hladenie, filcovanie
Odpovedať
@jan45 ako ono je v poriadku, ked gletovane omietky nepoznate, ale v tom pripade je lepsie nepoucat...
Odpovedať
Profilova fotka
no, že ma opravuje niekto, kto nevie naplniť púzdro na značkovaciu šnóru, to je odvaha
Odpovedať
@jan45 vy ste si sem prisli po ranu len trosku zatrolovat, ze?
Odpovedať
Ahoj. Jako další používaný způsob nanášení a úpravy povrchu vnitřní omítky se používá systém hlazené strukturované omítky. Tento systém je vhodný jak pro tapetování, tak i pro barevné nátěry. Systém hlazené strukturované omítky je prováděn na základě postupu: při začátku tvrdnutí povrchu nanesené minerální vnitřní omítky se povrch upraví za pomoci hrubého molitanového hladítka, jako druhý krok provádíme hlazení povrchu omítky nanášecí špachtlí, anebo ocelovým hladítkem. Tento systém hlazení je znám jako gletování a jedná se o ruční, anebo strojní hlazení vnitřní omítky. Jedním z postupů gletování vnitřní omítky je systém, kdy se nanese vnitřní omítka zubovým hladítkem na stěnu, následně se nanesená hmota, omítka uhladí rovným nerezovým hladítkem do požadované tloušťky, po zaschnutí se povrch přebrousí smirkovým papírem a odstraní se broušením vzniklý prach z celé stěny. Tento postup je možné opakovat až několikrát do požadovaného vzhledu a tloušťky vnitřní omítky. Pak už jen zvolíme vhodný nátěr s probarvením dle výběru. O naplnění pouzdra na značkovací šňůru zde není ani slovo. Nicméně, časový údaj, kdy se začne gletovat, je určen neurčitým termínem - začátek tvrdnutí. ;-)
Odpovedať
@rillwen co sa tyka hladkosti povrchu, to vidi aj neskuseny clovek zacerstva... co sa tyka rovinatosti, ani skusene oko bez vodovahy nepomoze. Odporucam si vsimat spalety okolo okien a rovinatost omietok pri podlahach hlavne na miestnach kde budu zarubne.
Odpovedať
@praoteccech tak pokial to chapem spravne, v pripade sadrovych omietok sa uz na zavednutu omietku nenanasa dalsia vrstva, ale navlhci sa ta povodna aby pustila sadrove mlieko a to sa potom vygletuje dohladka. No pravdupovediac, parkrat som to skusal, ale nepodarilo sa mi to, bud to bolo skoro ci neskoro a nakoniec som musel brusit... asi som na to lavy :)
Odpovedať
@gashtaan Ahoj. Gletováním je v tomto případě asi myšleno hlazení. Že to chce mít v ruce a v oku je jasné. Zde je sice reklama, ale postup je z toho jasný : https://www.youtube.com/watch?v=D25k4... :-D
Odpovedať
@praoteccech ano, to video som videl, ved to vyzera tak jednoducho :) To gletovanie asi mozno urcite bude hladenie, predpokladam, ze to je odvodene od nemeckeho Glatt = hladky.
Odpovedať
Kurva samy odbornici na terminologiu naco do seba rypete, ked uz je to tu spam spytam sa, samzorejem ze po hladeni-glejtovani na sadrovej mi ostali ciary po hladitku a pod, Pri bruseni sa mi na niektorych miestach zacala omietka dost trusit. Proste sucham a vypadavaju velek kusy ako keby to bolo hrube zrno a kazdy dalsim brusenim vznikaju len dalsie hlboke ryhy - mate s tym skusenosti? cim to moze byt.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@sysell Ja to mam tak isto... ked som nejaku nerovnost chcel dobrusit, tak po zbruseni hornej hladkej vrstvy zacal byt material zrnity.... cize cim viac brusis, tym horsie.... opravoval som to potom finishom na sadrokarton. To islo super. Ty nerovnosti nebolo zas az tolko. Asi to ma kazdy takto pri sadrovych omietkach. Pri ich hladeni sa tie jemne zrniecka zatlacia do vnutra omietky a zostava hladky povrch. No a ked to zbrusis, tak si v prdeli... Mam BAUMIT GLATTPUTZ.
Odpovedať
@misulinko @sysell hrubovrstve sadrove omietky maju po vygletovani tu hladku sadrovu vrstvu len na povrchu (to sadrove mlieko), ked ju zbrusis, dostanes sa na to "jadro" kde uz je hrubsi piesok a tam uz si nepomozes... jedine take miesto prestierkovat jemnou stierkou.
Odpovedať
@jan45 Ahoj,nemyslim filcovanie ,myslim hladenie nerezovou spachtolou velkou
Odpovedať
@praoteccech islo mi konkretne o dobu kedny treba hladit hladitkom nerezovym,ale uz som nato prisiel ze hned po spongiovani, 8-)
Odpovedať
@vader100 a dari sa ti to pekne urobit?
Odpovedať
@misulinko Robil si si omietky sam? sadrove-gletovane?
Odpovedať
@gashtaan ma m zatial komoru a wc a robim chodbu , no kedze neviem ako by to malo byt ozaj urobene tak neviem,, komora moze byt aj wc , ale dneska som sap onahlal a urobil som par chyb ktore ma budedu zajtra stat natiahnutie este jednej tenke vrstvy,Mlieko pusta fajn s tym neni problem len budem musiet lepsie vyrovnavat vrstvu na sietke(davam preistotu vsade sietky) ty masn ejake foto?robis gletovane? ci len natiahnes sadrovu omietku a rovno brusis.Aky druh omietky mas?
Odpovedať
@vader100 ja som zial dal urobit omietky "profikom", sadrove strojove... veru, trochu lutujem, ze som to radsej neurobil sam, ale to by som asi robil dodnes :)
Odpovedať
@vader100 ja som tie omietky este vyrovnaval a komplet stierkoval, prebrusil, nech to nejako vyzera... no co ti poviem, skoda penazi, co som do toho vrazil.
Odpovedať
@gashtaan ta hej budem to robit aj ja do vianoc :D Nenapises mi do posty tu modrej streche kolko stala robota? Nemas nahodu foto nejake z omietky ako to vyzeralo ked to skoncili?Aby som vedel povedat ci aspon trosku som sa priblizil profikom :) Ja mam RimanoGletxl...
Odpovedať
@vader100 napriklad takto: http://www.modrastrecha.sk/blog/gasht... Naco tie tajnosti, robota aj s materialom ma stala 10EUR/m2 bez dane. Mna ani tak nemrzela kvalita toho gletovaneho povrchu, to sa dalo prestierkovat kvazi jednoducho, ale tie nerovnosti a nedodrzane uhly, to uz neopravim...
Odpovedať
@gashtaan to este ale asi nieje finalna vrstva uhladena to je predpokladma este len sietka zakryta nato isla este jedna vrstva,ta sa potom vyspongiovala a tak zaglejtovala hladitkom tak?
Odpovedať
@vader100 ale kdeze, to uz je hotovo... sietku davali priamo do jednej vrsty omietky a hned striekali dalsiu.
Odpovedať
@gashtaan a bola to gletovana omietka? aj gletovali? alebo len komplet prebrusili?
Odpovedať
Profilova fotka
@vader100 sadrová omietka má iný technologický postup ako VP omietka, rýchlejšie tvrdne Ak nemáte dosť skúsenosti a nestačíte ju spracovať, skúste na malej ploche pridať do malty cukor a vyskúšať, predlžuje spracovanie. Hladenie sa robí na viackrát, tam treba len získať odhad a zručnosť ale na zavädnutie sa určite nečaká.
Odpovedať
@jan45 Dik za radu , uz stiham vsetko len nesmiem robit naraz velku plochu,najme teraz pri tychto teplotach co nas cakaju No ked som sa nato uz dal uz musim dobojovat nejako :)
Odpovedať
@gashtaan S tou rovionnostou som to spravil asi ako oni, ale zas uprimne vodovahu si v izbe na stenu davat nebudem tazke mi to je v podstte jedno ci je na 2 metroch nejaka 2 mm priehlbina. Ono ta to sere len ked to preberas a kontrolujes o tyzden si na to uz ani nespomenies. @vader100 v tomto teple to nerob sam bude to schut a nebude to dobre, zober si hocikoho kto dokaze suchat spongiou nech to to aspon zahladi kkyn natahujes a potom to mzoes po nom hladit. Ja som robil sam ale len po jednej stene aby som stihla a bolo to len tak tak. garaz som robuil ked bolo horuco a tam to uz bolo na kamen, som to spongiou uz moc nerozmocil
Odpovedať
@sysell no neviem, nechodim po dome s vodovahou, ale ked vidim tie spalety do obluka, ktory tak "krasne" vynikne kvoli osadenym parapetom, alebo zohnutu zaruben, lebo sa omietkarom nechcelo zohybat a dole porobili vsade hrby... uz je to par mesiacov co mi to bije do oci.
Odpovedať
1
2
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?