Akú omietku dať na nepálenú tehlu?

Aká je najlepšia omietka na nepálenú tehlu?Viem,že sa stena musí najskorej obiť rabicobým pletivom.Takáto stena sa može aj vypenetrovať?
Odpovedať
Tipnem si - hlinena?
Odpovedať
najlepsia by bola hlinena, aby sa zachovali pozitivne vlastnosti nepalenej tehly=hliny
Odpovedať
to viem ze hlinena,ale okrem nej?vapenna by nemohla byt?
Odpovedať
Profilova fotka
@zako111 akákoľvek, resp podľa toho akú má mať funkciu. Kvalitná omietky chráni murivo, ale ak stavba nie je odspodu izolovaná treba v spodnej časti aspoň pol metra dať sanačnú omietku, ostatné môže byť vápenná alebo vpc
Odpovedať
Profilova fotka
Napenetrovať, nalepiť sadrokartón stavebným lepidlom..
Odpovedať
@philos dufam, ze si robis srandu ;-)
Odpovedať
@zako111 http://www.obnova.sk/diskusia/omietka... http://www.obnova.sk/diskusia/cim-omi...
Odpovedať
Profilova fotka
@stanica Nie, bežne sa to robí. Je to lacnejšie a rýchlešie riešenie s lepším výsledný vzhľadom. Netreba zasekávať žiadne rozvody, všetko sa vedie pod SDK
Odpovedať
@philos Ak neide o novostavbu, tak čo ohľad na historickú konštrukciu a jej klímu? A nevieš čo sa bude diať za tým SDK..... Trochu citu pre stavbu by to chcelo ;-)
Odpovedať
@jan45 dom je spolovice palena tehla a spolovice nepalena tehla a je podpileny.takze v tomto pripade by mohla ist akakolvek omietka?
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 2 rokoch
@jan45 @stanica to aku omietku na nepalene tehly by zaujimalo aj mna. Myslim si ze je to uplne jedno avsak cielom nepalenych tehal je prijimat vlhkost a potom ju vydavat do miestnosti. Podla mna aby plnili nepalene tehly paropriepustnost treba tam dat hlinenu alebo sadrovu omieku. Ak by tam isla vapennocementova omietka ta to celkom zabije. Alebo sa mylim ?
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko VPC omietka obsahuje cement v min. množstve, prijímanie vlhkosti je ľudový pojem, kondenzácii, teda prijímaniu vlhkosti nebráni omietka, ale izolácia a tá tiež nemusí byť paropriepustná. Hlina je normálny konštrukčný materiál, má stanovené vlastnosti a podľa toho sa musia dimenzovať prvky, ktoré sa z nej dimenzujú.
Odpovedať
Článok sa načítava...
@fricko Ja mam na chalupke zmes materialov a pouzivam sanacnu Izonil. Drzi dobre a ciastkovu / zbytkovu vlhkost v murive znasa skvele.
Odpovedať
@jan45 Nepochopil som
Odpovedať
Profilova fotka
@fricko VPC prepúšťa vlhkosť podobne ako sádrová, ale neznáša vyššiu vlhkosť podkladu,takže pri nevhodnje konštelácii sa môže oddeliť od muriva
Odpovedať
Zdravim mam podobny problem. Kupil som dom v ktorom je jedna izba z valkov a este k tomu sa tvory plesen. Dom je podrezany a zatepleny s novov strechov. Môzte my poradit ako postupovat?
Odpovedať
Myslim ze jedine stopercentne riesenia su hlinena alebo vapenna...vapennu ale treba robit z haseneho a odlezaneho vapna a piesku... vapenny hydrat nema taku schopnost pojiva ako hasene vapno, preto sa musi pridat cement, ktory ale uz v malych mnozstvach zvysuje difuzny odpor. Vsetky ostatne riesenia problemy robi mozu, ale nemusia, vela zavisi od dalsich pomerov... kazdopadne je to aj o odvahe investora nahradit pracne fungujuce riesenie jednoduchsim, ktore v konecnom dosledku moze vydrzat v poriadku dlhe roky...
Odpovedať
Diskusia pokračuje po 12 mesiacoch
Čaute, mám rovnaký problém no a ako sa teda rozhodnuť ? chcem si miestnosť prerobiť na dielňu, tri steny sú z pálenej a jedna stena z nepálenej tehly (z vonku je ale obmurovana palenou tehlou) a najprv som uvažoval nad hlinenou omietkou ale ale... Radšej by som tú vápennú, je to dosť krivá stena takže by som dal rabicové pletivo, povyrovnával všetky nerovnosti a na to ešte finálnu omietku ktorá by potom šla aj na pálenú tehlu. Môžem takto postupovať ?
Odpovedať
@maek43 Vápennej omietky sa neboj. S hlinou sa dobre znáša. Ja mám 70 ročný hlinený dom (bol pôvodne odizolovaný ter-papierom). Všade vnútri pôvodná vápenná omietka - bez chyby. Nikdy žiadna pleseň, napriek tomu, že bol pred 4 rokmi 20 rokov neobývaný. Teraz sa správa perfektne. Na jednom mieste som v severnom rohu asi 100 cm2 fliačik opravil lepidlom+sieťkou (bau-kléberom) - po otvore pri prechode nového vodovodu. To je jediné miestečko, kde po 2 rokoch vznikla pleseň - na tom lepidle.
Odpovedať
@jan45 Vzhľadom na Vašu odbornosť, ktorú z Vašich príspevkov pozorujem, mám k Vám otázku: Na hlinemom dome v exteriéri je na jenom mieste dažďom degradovaná omietka a niekde vymytá až po tú nepálenú tehlu. Potrebujem jemne napenetrovať - ale hĺbkovo. Aký penetrák je najvhodnejší? Silikátový?
Odpovedať
Profilova fotka
@zako111 Áno. @fricko Cementu tam ide minimum , môže sa urobiť aj vápenná omietka bez cementu. Sádra sa moc s nepálenou hlinou nemá v oblube. @johny233 Vhodná je väčšina bežne predajných penetrácií , vrátane Duvilaxu ,môže sa použiť aj vodné sklo. kuk na môj fotoblog.
Odpovedať
Profilova fotka
@johny233 neviem, či na hlinu pomôže penetrák, tam stačí pribiť sieťku a omietnuť
Odpovedať
@zako111 @fricko Hlinená alebo čisto vápenná omietka bez cementu, aby sa zachovali difúzne vlastnosti hliny - dokáže opakovane prijímať i vydávať vlhkosť. Cement (aj sanačná omietka) spôsobuje to, že vlhkosť síce na povrchu omietky neuvidíte, ale zostane uzavretá pod ňou v murive, čo je pre nepálenú tehlu fatálne. V žiadnom prípade nepoužiť cement, ani vápenno-cementovú omietku. Pri vápennej omietke je najlepšie spraviť si vápennú kašu, čím dlhšie je odležaná, tým kvalitnejšia, ale dá sa použiť aj po týždni od zarobenia. Dôležité je pri zarábaní malty poriadne premiešavať piesok s vápennou kašou, ideálny pomer max. 3:1 (historické omietky, ktoré dodnes pevne držia, napr. gotické sú v pomere 1:1, v neskorších obdobiach sa zvyšoval pomer piesku voči vápennej kaši na 2:1 až 3:1). Vody pridávať minimum, kropí sa samotné murivo - v prípade nepálených tehál samozrejme opatrne a s rozumom, aby sa nerozmáčali. Náš sused má časť obvodového múru z nepálených tehál a omietka je už pár desaťročí opadaná, nepálené tehly nemajú hladký rovný povrch, je trochu zvetraný, ale stále držia. Publikácia technologičky českého Národného pamiatkového úradu o historických omietkach www.promonumenta.sk/file.php?id=69 @johny233 Hlinenú tehlu "penetrujte" riedkou vápennou kašou alebo vápenným mliekom. Bežne predávané penetrácie znižujú priepustnosť, nepálená tehla stratí svoje vlastnosti, vlhkosť z nej sa bude oveľa pomalšie vyparovať a tým sa tehla bude ďalej poškodzovať až do úplného rozpadnutia. Podstatné je zabezpečiť dostatočný presah strechy, aby dážď ten múr naďalej nemohol poškodzovať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?