Ako opravit stenu/ tepelny most

Ahojte, potrebujem poradit ako dat dokopy stenu (z vnutornej strany) na ktorej je tepelny most. Cela miestnost sluzi ako satnik (momentalne rozobraty a vytiahnuty z miestnosti). Ide o to ze do miestnosti vedu len jedny dvere, miestnost je bez okien a bez akehokolvek vetrania. Stena na ktorej vznika telepny most je robena po starom z tehal (dom ma cca. 100 rokov). Prikladam aj obrazky pre lepsiu predstavivost. Ide o to ze postupom casu (nakolko bola zastavana satnikom) sme zistili ze cast steny je zvlhnuta. Hlavne sa to prejavuje pri velkych zmenach teplot napr. ked prichadza zima a zacina mrznut alebo naopak po zime. Tak sme miestnost vypratali a zrusili staru omietku (ktora isla velmi lahko dole- predsalen 100 rokov je dlha doba+ bonus vhlkost :-) ). Podotykam ze nie je tu moznost stenu domu zateplit/ opravit tepelny most zvonka! Tak ze momentalne je cast steny (tam kde bola zvlhnuta) hola a uvazujem akym sposobom ju dat spat dokopy. Vetranie sa bude riesit vetrakom nad dvere aby tam bol aspon nejaky pohyb vzduchu... Tak ak niekto ma skusenosti a vie poradit budem velmi vdacny. Uz som pocul/cital viacero variant: 1) zateplenie zvnutra pomocou YTONG Multipor. prikladam video: https://www.youtube.com/watch?v=53Jvq... 2) omietka a na to (zazracny) Aerotherm alebo Qtherm a pod - no neviem ci to nie su len odrby..... a mozno ze niekomu pomohol tak napiste skusenosti ;-) 3) zateplenie steny aspon 5cm hrubym XPS polystyrenom. 4) namiesto ometky to riesit predsadenou sadrokartonovou stenou a medzi dat izolaciu. Avsak toto by som riesil ako poslednu moznost 5) a nakoniec samozrejme zateplenie steny z vonku- Pripominam ze to nejde- Povedzme ze to je historicka budova. Bol som aj v Hornbachu sa popytat a ti mi odporucili omietku od BAUMIT- Grobputz do interieru. Avsak neviem ako moct su odbornici na tieto veci tak sa chcem poradit este s Vami vsetkymi. Predpokladam ze to urcite uz niekto riesil :-) Dakujem Johny
Odpovedať
Profilova fotka
@dzondo Ja by som dal Baumit - sanačnú omietku. Je minimálne 2 x tak drahá, ale mala by pomôcť aspoň v tom, aby absorbovala kondenzát. Zateplením znútra nič neriešiš, lebo rosný bod zostáva v murive. Radšej by som rozmýšľal o nejakom efektívnom vetraní.
Odpovedať
A treba potom na to nahodit nejaku speci omietku?
Odpovedať
Profilova fotka
@dzondo :-) Ako som napísal povyše: Ja by som dal Baumit - sanačnú omietku. Pogoogli si trošku. Sanačná od Baumitu je určená práve na staršie murivá... ;-)
Odpovedať
@dzondo A prečo tam nedáš radiátor.
Odpovedať
Profilova fotka
skor nejaky ventilator alebo odvetravacku skus riesit ked uz to je rozbite
Odpovedať
Profilova fotka
ako píše lukaskadlicek, otázka je ešte, čo je nad obitou stenou, tá diera v strope, to môže byť príčina ochladzovania. Keby bola na vine stena, bola by vlhká celá nie len navrchu. Stena z pálenej tehly sa nechová tak, že má lokálne rozdielnu kvalitu bez príčiny. Asi by som zaizoloval ten strop, pravdepodobne to bolo svetlo v šatníku a diera v strope.
Odpovedať
Nie nie, bol tam sadrokarton ale odrezal som ho nakolko bol tiez zvlhnuty tak som odrezal cely pas + nejaku rezervu. Radiator ma nenapadol ale nad odvetravanim som rozmyslal bud sposobom elektrického odvlhcovaca jednak by sa znizila vhlkost a bol by tam aj pohyb vzduchu alebo druha moznost cisto vetraci ventilátor nad dvere do chodby. Ak by to niekoho hlbsie zaujimalo vedel by som hodit na papier skicu aby bolo jasnejsie kde sa to nachadza. Hore nieje strecha, je tam dalsie poschodie tak ze ten tepelny most vznika naozaj cez cast steny ktora je bez omietky. Kazdopadne dakujem za vsetky komenty, necakal som az taku odozvu tak ze smelo pokracujte :-). Dakujem
Odpovedať
Profilova fotka
Najlepším riešením je zabezpečiť v tejto miestnosti vetranie, ako už spomínali prispievatelia. Na tehlu aplikovať sanačnú omietku je ich na trhu viac treba si vybrať. Žiadne vnútorné zateplenie ani špecialneizolačné nátery nepomôžu. Vnútorným zateplením túto stenu len podchladíme. Vhodné je na sančnú omietku aplikácia náterov s obsahom striebra. Jeho prítomnosť totiž vytvára podmienky nevyhovujúce pre ďalší rast plesní, účinnosť náteru je spravidla niekoľko rokov. Týmto riešením by ste na nejaký čas eliminovali rast plesní. Žiaden náter však nepomôže eliminovať vlhkostné problémy na vnútornom povrchu miestností. Odparovanie vodnej pary z povrchu vedie ku uvoľňovaniu skupenského tepla, čo vedie k dodatočnému podchladeniu povrchu a intenzívnejšej kondenzácii vodnej pary. Na elimináciu prejavov vlhkosti na vnútornom povrchu je potrebné znížiť relatívnu vlhkosť vzduchu v interiéri, napr. dostatočným prevetrávaním v chladnom období, prípadne použiť systém odvlhčovania vzduchu. Súčasne je potrebné zvýšiť vnútornú povrchovú teplotu v kritickom mieste detailu. Eliminácia príčin hygienických problémov však nejakú dobu potrvá a je obtiažne bez detailnejšej analýzy predpovedať koľko, keďže nie je známe množstvo akumulovanej vlhkosti a riešenie stavebných detailov. Nevyhnutným predpokladom úspešného návrhu odstránenia vlhkostných problémov je monitoring parametrov vnútorného prostredia, predovšetkým teploty a relatívnej vlhkosti.
Odpovedať
@edome Vidíš koľko teórie a popri tom stačí malý radiátor a vetrať.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?