Ako opraviť opraskané omietky v rohoch?

Ahojte, prosime o radu, takto nam popraskali v novostavbe omietky v rohoch. Dom je z ytongu, strop je sadrokarton. V spojoch je sietka. Ako to opravit? Dakujem
Odpovedať
@defulik akrylovym tmelom
Odpovedať
@defulik mas presietkovane spoje???? A prasklo to? Zvlastne sietkuju sa spoje ked to popraska aby to už nerobilo. Skus tmel...ale skor polyuretan biely....akryl popraska skor ako polyuretan. Ja som daval akrylovy pretieratelny ale to preto lebo mam stary krov ,, usadeny ,, uz by nemal nejako pracovat
Odpovedať
Skuste silikonakryl. PS Je viacero možných dôvodov praskania, od možnej nesprávne zrealizovanej nosnej konštrukcie, cez nedodržanú dilatáciu, až po nespravny tmel.
Odpovedať
Profilova fotka
Alebo schnutie stavby
Odpovedať
Profilova fotka
@defulik Ja by som povedal že namiesto presieťkovania rohov tam mala byť dilatácia a preto to prasklo.
Odpovedať
Profilova fotka
Dobrý deň, je to spoj, kde sa stretávajú úplne rôzne materiály. Takéto spoje nie je dobré presieťkovať. Je potrebné ich oddilatovať a vytmeliť vhodným tmelom. Sieťka do omietky sa dáva na vystuženie omietky alebo pri styku rôznych materiálov ale v ploche, nie v rohoch. Omietku môžete dilatovať prerezaním nanesenej omietky (čerstvej alebo zavädnutej) s použitím vhodného náradia (napr. murárskej lyžice). Po vyzretí omietky vyplniť dilatačnú škáru trvalo pružným pretierateľným tmelom. Alebo môžete použiť vhodný dilatačný profil, ten sa osádza na stenu pred samotným omietaním (súčasne s osádzaním rohových profilov a pod.). Teraz už tá oprava bude prácnejšia. Prípadne vytmeliť a použiť kryciu lištu.
Odpovedať
Dakujem za rady, pekny vecer
Odpovedať
@miro_baumit prosim bolo by riesenie to len prekryt krycimi listami? Dakujem
Odpovedať
@all @baumit Kedy je najlepšie ročné obdobie na tmelenie rohov?
Odpovedať
Profilova fotka
Ak je to sadrova omietka tak by somto dal opravit rohovou paskou pretmelit a prebrusit bude to 100% drzat kedze pripadny pohyb bude skryty za papierovym rohom ziadne praskliny nebude vidno Ak je to cementova zrnita tak preskrabat a vypnit akrylovym tmelom ( spoj na tupo )
Odpovedať
Profilova fotka
@defulik Dobrý deň, riešením by bolo použitie plastického tmelu napr. na báze MS polyméru alebo na báze polyuretánu. Oba sú charakteristické vyššou elasticitou v porovnaní s akrylátovým tmelom. Samozrejme riešením by bolo aj použitie krycích líšt. Skúste kontaktovať aj priamo výrobcu sadrokartónu, aby vám poradil ako riešiť tento detail/problém z ich strany.
Odpovedať
@defulik Mňa upozorňovali že po montáži SDK ako u Teba sa môže stať že bude medzera, ale našťastie nebola..počkal som rok a po roku som nalepil lišty z polystyrénu a bez problému... ;-) A vyzerá to oveľa lepšie ako bez líšt.. :-)
Odpovedať
Článok sa načítava...
Tiez mame praskliny na spoji kartonu a steny. Nie az taketo ale su viditelne. Chcel by som teda pouzit nieco lepsie ako klasicky akryl co tam je teraz. @miro_baumit Je tmel na baze MS polymeru alebo polyuretanu pretieratelny farbou? Ktory je lepsie pouzit. Prip. aj znacku. @technik007 Ake konkretne listy? Prip. nejake foto. Dakujem
Odpovedať
@defulik @sopeto napr https://www.obi.sk/listy/stvrtkruhova...
Odpovedať
@miro_baumit Kedy je najlepšie ročné obdobie na tmelenie rohov?
Odpovedať
@sopeto Lišty zo stavebnín ale názov Ti nepoviem lebo tam mali asi 10-12druhov a vybral som si podľa potreby ani malé ani veľké-taký stred..Máš foto ale to je tesne po prerábke...aspoň aby si videl ;-) o čo ide...Lepil som to mamutom pretým si to priprav presne zastrihni a potom lepiť-prikladať-a tak ďalej... Sú to ľahučké lišty a ak sa Ti nepáči farba tak si ich môžeš natrieť farbou ako budeš chcieť Ty... Ale pozor aby si nekúpil farbu ktorá Ti rozleptá polystyrén ]-( ..Vyskúšaj si na odpade... ;-)
Odpovedať
Profilova fotka
@sopeto odporúčam kontaktovať priamo výrobcov týchto tmelov, spýtať sa ich na ich skúsenosti s konkrétnymi značkami farieb alebo naštudovať dané technické listy jednotlivých výrobcov. Niektorí výrobcovia uvádzajú, že sú pretierateľné farbami na vodnej báze, ale odporúčajú skúšku kompatibility. Pri akrylátových farbách udávajú, že doba schnutia môže byť dlhšia. Tiež upozorňujú, že môže prísť k poprakaniu farby z dôvodu rôznej pružnosti materiálov. Preto by som kontaktoval výrobcov daných tmelov a nechal si poradiť aj na základe ich skúseností.
Odpovedať
Profilova fotka
@panak dôležité je ukončenie všetkých mokrých procesov v miestnosti, aby nebola v miestnosti zvýšená vlhkosť. Vyššia vlhkosť v miestnosti, resp. rýchle zmeny vlhkosti v miestnosti môžu zvýšiť pravdepodobnosť trhlín/prasklín v tmely. Rovnako dôležité je aj, aby podklad nebol vlhký, ale poriadne vyzretý (aby nebol sadrokartón vlhký alebo vlhká omietka) a v miestnosti bola ustálená teplota. Každý výrobca tmelov uvádza aké sú požiadavky z hľadiska teplôt/vlhkosti/aplikácie vo svojom technickom liste. Celkovo na stavebné práce sú ideálne teploty okolo 20 stupnov a menšia ako 70% vlhkosť. Čiže ani zima a ani vysoké horúčavy nie sú veľmi vhodné. V zimnom období sa tmelenie odporúča pri zapnutom vykurovaní nakoľko veľké kolísanie teplôt a vlhkosti môže spôsobiť ako som už spomínal trhliny.
Odpovedať
Zdravím predvčerom som tmelil roh sadrokartón vapenocementové omietky včera keď som prišiel na stavbu sa mi zdalo že tmel zostal žltý pričom výrobca píše že je biely. Máte skúsenosť s akrylom ktorý je po zatuhnutí zaručene biely?
Odpovedať
@kaldes toto by zaujimalo aj mna. tiez som mal taky akryl, ze zostal zazltnuty
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?