Ako miesat vapenno-cementovu maltu, pomer?

Mnohe miesta v dome, ktory prerabam vyzaduju vacsiu vrstvu omietky...a lepidlo je drahe. V minulosti viem, ze boli oblubene vapenno-cementove malty, ktore vdaka vapnu velmi dobre drzali na stenach. Nevie niekto poradit aky pomer piesok:cement:vapno? Taktiez ci staci pouzit vapno priamo z vreca alebo musi byt hasene?
Odpovedať
Vapni musi byt hasene, najlepsie take mazlave. Presny pomer neviem, ale vysledna malta musi byt taka lepkava, ze ked ju smacnes na stenu, tak drzi. Ako dieta som casto pozoroval stryka, ktory bol murar a ten to robil vzdy od oka, pokial to nedrzalo tak ako ma.
Odpovedať
podľa objemových dielov vápno 2diely, cement 1 diel, kamenivo (piesok) 9-12 dielov
Odpovedať
Ja to miesam takto: 3- lopaty piesku 1- lopatu vapna a na malu miesacku 1- lopatu cementu. Vapno je hydrat vsetko drzi ako ma mam tak omietnuty tak interier aj exterier.
Odpovedať
Profilova fotka
Je dosť zložité v tomto poradiť. Moc záleží od piesku. Mal som už aj taký piesok (z Mitíc) že sme doň nedávali žiadne vápno. Väčšinou stačí 1 diel haseného vápna(vápenný hydrát) na 5-6 dielov piesku + trochu cementu (za kelňu).Pokiaľ s tým nemáte skúsenosti tak to moc neodporúčam robiť. Pri nepomere vápna môže omietka veľmi praskať až opadávať zo stien . Tiež je veľmi dôležité mať kvalitný "špric" z ostrého piesku.
Odpovedať
1
Na pridanie príspevku sa musíte prihlásiť.
Presunutím fotiek môžete zmeniť ich poradie

Nenašli ste čo ste hľadali?